Assertion & Reason Test: The Rise of Nationalism In Europe


15 Questions MCQ Test History for Class 10 | Assertion & Reason Test: The Rise of Nationalism In Europe


Description
Attempt Assertion & Reason Test: The Rise of Nationalism In Europe | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study History for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : Italy was divided into seven states, of which only one was ruled by an Italian princely house.

Reason : The north was under the domination of the Bourbon kings of Spain.

Solution:

Assertion is true but reason is false. Italy was divided into seven states of which only one, Sardinia-Piedmont, was ruled by an Italian princely hopse. The north was under Austrian Habsburgs and the southern regions were under the domination of The Bourbon kings of Spain. Therefore the assertion is true but the reason is false.

QUESTION: 2

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : Giuseppe Mazzini worked with the conservatives for the monarchy.

Reason : Italy had to continue to be a patchwork of small states and kingdoms.

Solution: Both assertion and reason are false. Mazzini’s relentless opposition to monarchy and his vision of democratic republics frightened the conservatives. Italy had to be forged into a single unified republic within a wider alliance of nations/ It could not be a patchwork of small states and kingdoms. Thus both assertion and reason are false.
QUESTION: 3

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : From the very beginning, the French revolutionaries introduced various measures and practices like the idea of la patrie and le citoyen.

Reason : This was done to create a sense of collective identity amongst the French people.

Solution: Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. The French Revolution proclaimed that it was the people who would henceforth constitute the nation and shape its destiny. From the very beginning, the French Revolutionaries introduced various measures and practices that would create a sense of collective identity amongst the French people. The centralised administrative system was one of the measures taken for making uniform laws for all citizens within its territory.
QUESTION: 4

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : On 18 May 1848, 831 elected representatives revolted in the Frankfurt parliament.

Reason : The elected representatives revolted against the issue of extending political rights to women.

Solution: Both assertion and reason are false. On 18 May 1848, 831 elected representatives marched in a festive procession to take their places in the Frankfurt parliament convened in the Church of St Paul. The issue of extending political rights to women was a controversial one within the liberal movement, in which large numbers of women had participated actively over the years. Therefore, both assertion and reason are false.
QUESTION: 5

Find the incorrect option:

Solution:

The Incorrect option is (b) : Secret Societies sprang up in many Indian states to train revolutionaries and spread their ideas.

Correct answer is : Secret Societies sprang up in many European states to train revolutionaries and spread their ideas.

QUESTION: 6

Find the incorrect option:

Solution:

The Incorrect option is (c) : 'When America sneezes', Metternich once remarked, 'the rest of Europe catches cold'.

Correct answer is : 'When France sneezes', Metternich once remarked, 'the rest of Europe catches cold'.

QUESTION: 7

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

While it is easy enough to represent a ruler through a portrait or a statue, how does one go about giving a face to a nation? Artists in the eighteenth and nineteenth centuries found a way out by personifying a nation. In other words, they represented a country as if it were a person.

Solution:

Visualizing the Nation

(i) Artists personified the nation—portrayed nation as a female figure.

(ii) Artist used the female allegory to portray ideas such as liberty, justice and the republic.

(iii) Statues of Marianne were erected in public squares to remind the national symbol of unity and to persuade them to identify with it.

(iv) Marianne images were marked on coins and stamps.

(v) Germania became the allegory of the German nation. She wears a crown of oak leaves, as in Germany oak stands for heroism.

QUESTION: 8

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

He was perhaps the most celebrated of Italian freedom fighters. He came from a family engaged in coastal trade and was a sailor in the merchant navy. In 1833, he met Mazzini, joined the Young Italy Movement and participated in a Republican uprising in Piedmont in 1834.

Solution: Giuseppe Garibaldi
  • He was one of the most celebrated Italian freedom fighters.

  • He came from a family engaged in coastal trade and was a sailor in the Merchant Navy. In 1833, he met Mazzini, joined the Young Italy Movement and participated in a republican uprising in Piedmont in 1834.

  • The uprising was suppressed and Garibaldi had to flee to South America, where he lived in exile till 1848

QUESTION: 9

Arrange the following in the correct sequence:

(i) Slav nationalism was the go to force in the Habsburg and Ottoman Empires.

(ii) Unification of Germany.

(iii) Victor Emmanuel II was declared as the king of united Italy and Rome was declared the capital of Italy.

(iv) The Prussian King, William I was proclaimed the German Emperor.

Solution: Correct Sequence are:

(iii) Victor Emmanuel II was declared as the king of united Italy and Rome was declared the capital of Italy.

(ii) Unification of Germany.

(iv) The Prussian King, William I was proclaimed the German Emperor.

(i) Slav nationalism was the go to force in the Habsburg and Ottoman Empires.

QUESTION: 10

Arrange the following in the correct sequence:

(i) Treaty of Constantinople

(ii) First upheaval took place in France

(iii) Lord Byron died

(iv) Greek Struggle for independence begins

Solution:

Correct Sequence are:

(iv) Greek Struggle for independence begins

(iii) Lord Byron died

(ii) First upheaval took place in France

(i) Treaty of Constantinople

QUESTION: 11

Match the following items given in column A with those in column B.

Solution:

(i) Libre is the typical translation for "free" when it used as an adjective for meanings other than being without cost. Gratis is used when referring to something that has no cost. Libre is derived from the verb librar, which is related to the English verb "liberate."

(ii) In Germany, Elle was the unit of measurement that was used to measure cloth. In the English system, one ell equals 1.143 meters, 1.25 yards, 45 inches. This cloth ell was used with a similar length in France. In France it was called the aune.

(iii) Le citoyen (the citizen) and La patrie (the fatherland) was one of the measures undertaken by French Revolutionaries to create a sense of collective identity among people of France. French, as it was spoken and written in Paris, became the common language of the nation, regional dialects were not encouraged.

(iv) La patrie is french word used for fatherland. The ideas of la patrie (the fatherland) and le citoyen (the citizen) emphasized the notion of a united community enjoying equal rights under a constitution.It was initiated by French revolutionaries to create a collective belonging among the country men.

QUESTION: 12

Match the following items given in column A with those in column B.

Solution: Correct Match:

QUESTION: 13

In the question given below, there are two statements. One is marked as Assertion (A) and other as Reason (R). Read the statements and choose the correct option :

Assertion (A) : Giuseppe Garibaldi was an Italian General, politician and nationalist who played a large role in the history of Italy.

Reason (R) : He was the architect in the process of nation-building.

Solution:

Garibaldi was the architect in the process of nation - building in Italy.

QUESTION: 14

In the question given below, there are two statements. One is marked as Assertion (A) and other as Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A) : A large part of the Balkans was under the control of the Ottoman Empire.

Reason (R) : The spread of the ideas of Romantic Nationalism in the Balkans together with the disintegration of the Ottoman Empire made this region very explosive.

Solution:
  • The most serious source of nationalist tension in Europe after 1871was the area called the Balkans. The Balkans was a region of geographical and ethnic variation comprising modern-day Romania, Bulgaria, Albania, Greece, Macedonia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Slovenia, Serbia and Montenegro whose inhabitants were broadly known as the Slavs.

  •  

    A large part of the Balkans was under the control of the Ottoman Empire. The spread of the ideas of romantic nationalism in the Balkans together with the disintegration of the Ottoman Empire made this region very explosive.

  •  

    All through the nineteenth century the Ottoman Empire had sought to strengthen itself through modernisation and internal reforms but with very little success. One by one, its European subject nationalities broke away from its control and declared independence.

  •  

    The Balkan peoples based their claims for independence or political rights on nationality and used history to prove that they had once been independent but had subsequently been subjugated by foreign powers. Hence the rebellious nationalities in the Balkans thought of their struggles as attempts to win back their long-lost independence.

 

QUESTION: 15

In the question given below, there are two statements. One is marked as Assertion (A) and other as Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A) : The French Revolution was an influential event that marked the age of revolutions in Europe.

Reason (R) : The French Revolution transferred the sovereignty from the people to the monarch.

Solution:

The French Revolution transferred the sovereignty from the people to the monarchy to a body of French citizens.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code