Basic General Knowledge Quiz - 1


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Basic General Knowledge Quiz - 1


Description
This mock test of Basic General Knowledge Quiz - 1 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Basic General Knowledge Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Basic General Knowledge Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Basic General Knowledge Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Basic General Knowledge Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's

Solution:

Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's largest railway station.

► GCT is the largest train station in the world in terms of area occupied and number of platforms.

The terminal is spread over 49 acres and has 44 platforms. Grand Central is the southern terminus of the Metro-North Railroad's Harlem, Hudson and New Haven Lines, serving the northern parts of the New York metropolitan area.

QUESTION: 2

Entomology is the science that studies

Solution:

Entomology: The branch of zoology concerned with the study of insects.

QUESTION: 3

Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

Solution:

Eritrea is a northeast African country on the Red Sea coast. It shares borders with Ethiopia, Sudan and Djibouti. The capital city, Asmara, is known for its Italian colonial buildings, like St. Joseph's Cathedral, as well as art deco structures. Italian, Egyptian and Turkish architecture in Massawa reflect the port city's colorful history. Notable buildings here include St. Mariam Cathedral and the Imperial Palace.
Basic General Knowledge mcq solution image

QUESTION: 4

For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

Solution:

Since 1901, the Nobel Prize has been awarded in the fields of physics, chemistry, physiology or medicine, literature and peace, while a memorial prize in economic sciences was added in 1968.

QUESTION: 5

Garampani sanctuary is located at

Solution:
  • Garampani Wildlife Sanctuary, situated in Karbi Anglong District of Assam, is 25 km from Golaghat and 65 km from Kaziranga National Park.
     
  • This area is famous for hot water springs. The sanctuary is the habitat for elephants, leopards, tigers, deer, golden langurs, hoolock gibbons and a variety of birds and reptiles.
QUESTION: 6

Hitler party which came into power in 1933 is known as

Solution:

The votes that the Nazis received in the 1932 elections established the Nazi Party as the largest parliamentary faction of the Weimar Republic government. Hitler was appointed as Chancellor of Germany on 30 January 1933.

QUESTION: 7

FFC stands for

Solution:

Film Finance Corporation Limited is a Public incorporated on 25 March 1960. It is classified as Non-govt company and is registered at Registrar of Companies, Mumbai. 

QUESTION: 8

Fastest shorthand writer was

Solution:

The art of writing Shorthand is called Stenography.
Dr. Gopal Datt Bist : "A Teacher of Stenography without the knowledge of Linguistics is like a Doctor without the knowledge of human anatomy" is the fastest shorthand writer.

QUESTION: 9

Epsom (England) is the place associated with

Solution:
  • Epsom is a market town in Surrey, England, 22.0 km south-west of London.
     
  • Epsom Downs Racecourse holds The Derby, now a generic name for sports competitions in English-speaking countries.
     
  • The town also gives its name to Epsom salts, extracted from mineral waters there. Within the centuries-old boundaries is Epsom Downs Racecourse which features two of the five English Classic horse races: the Derby and the Oaks, which were first run in 1780 and 1779 respectively.
QUESTION: 10

First human heart transplant operation conducted by Dr. Christiaan Barnard on Louis Washkansky, was conducted in

Solution:

Louis Washkansky (1913 - 21 December 1967) was the recipient of the world's first human heart transplant.

Washkansky died of double pneumonia eighteen days after the transplant because of a weakened immune system.

QUESTION: 11

The study of Ancient societies is called

Solution:

Archaeology is the science which studies ancient societies based on their material remains. Through the analysis of objects and those works constructed by ancient peoples, this science can arrive at conclusions about their culture and their ways of life.

QUESTION: 12

Habeas Corpus Act 1679

Solution:

Habeas Corpus Act 1679 provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail, states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him and safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king's orders.

QUESTION: 13

Exposure to sunlight helps a person improve his health because

Solution:
  • Vitamin D is a group of fat-soluble secosteroids responsible for increasing intestinal absorption of calcium, magnesium, and phosphate, and multiple other biological effects.
  • In humans, the most important compounds in this group are vitamin D3 (also known as cholecalciferol) and vitamin D2 (ergocalciferol).
  • Cholecalciferol and ergocalciferol can be ingested from the diet and from supplements. Only a few foods contain vitamin D.
  • The major natural source of the vitamin is the synthesis of cholecalciferol in the skin from cholesterol through a chemical reaction that is dependent on sun exposure (specifically UVB radiation).
  • Dietary recommendations typically assume that all of a person's vitamin D is taken by mouth, as sun exposure in the population is variable and recommendations about the amount of sun exposure that is safe are uncertain in view of the skin cancer risk.
QUESTION: 14

Golf player Vijay Singh belongs to which country?

Solution:
  • Golf player Vijay Singh is an Indo-Fijian belongs to Fiji.
  • He was born in 1963, who was number 1 in the Official World Golf Ranking for 32 weeks in 2004 and 2005. He was nicknamed as "The Big Fijian", has won three major Golf Championships.
  • He has started his profession career from 1984.
QUESTION: 15

Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

Solution:

A letter of credit, also known as a documentary credit, bankers commercial credit, is a payment mechanism used in international trade to perform the same economic function as a guarantee, by allocating risk undertaken by contracting parties.

QUESTION: 16

First Afghan War took place in

Solution:

The First Anglo-Afghan War also known as Disaster in Afghanistan was fought between British imperial India and the Emirate of Afghanistan from 1839 to 1842.
A British-Indian force attacks Ghazni fort during the First Afghan War, 1839.

QUESTION: 17

First China War was fought between

Solution:

Anglo-Chinese War, the First Opium War was fought between the Chinese Qing Dynasty and the British. The war lasted for three years, beginning in 1839 and ending in 1842. It was a war that began due to the trading environment between the two countries and resulted with Britain gaining control over the island of Hong Kong.

QUESTION: 18

Gulf cooperation council was originally formed by

Solution:
  • Gulf cooperation council was created on May 25, 1981, the 630-million-acre (2,500,000 km2) Council comprises the Persian Gulf states of Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates.
     
  • The unified economic agreement between the countries of the Gulf Cooperation Council was signed on November 11, 1981 in Abu Dhabi. These countries are often referred to as The GCC States.
QUESTION: 19

Dumping is

Solution:
  • Dumping is a term that is used in financial markets as well as in international trade. In the context of buying and selling securities, dumping refers to the practice of selling large blocks of securities. More specifically, when dumping securities the seller is primarily interested in getting rid of the securities at any price. One simply dumps, or unloads, on the market with no regard to the selling price of the securities.
     
  • Dumping is also used in a commercial sense in the context of international trade. It refers to the practice of one country selling commodities or finished products in another country below cost or fair market value. Predatory dumping occurs when one nation exports goods to another nation below cost or fair market value in order to obtain market share at the expense of domestic competitors. In many cases, predatory dumping drives out domestic competition. Then, having established a dominant marketing position in the industry, the predatory dumpers raise their prices well above previous levels.
     
  • Many nations, including the United States, have enacted antidumping laws that provide for the imposition of antidumping penalties or tariffs when a case of dumping can be proven. Following the Uruguay Round of Multilateral Trade Negotiations in 1993, the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) contained provisions to standardize antidumping measures by different nations. Antidumping measures affect not only the practice of dumping goods into the U.S. market, they also affect the ability of U.S. companies to export goods to other countries at competitive prices.
QUESTION: 20

For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are

Solution:

Basketball courts come in different sizes and colors. In the NBA, the court is 94 by 50 feet (29 by 15 m). Under International Basketball Federation (FIBA) rules, the court is minutely smaller, measuring exactly 28 by 15 metres (92 by 49 ft).

QUESTION: 21

Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

Solution:

Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of Volleyball. Volleyball is played with 6 team member for each. It was first played on 1964 in the Olympics.

QUESTION: 22

Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on

Solution:

World Red Cross and Red Crescent Day is an annual celebration of the principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement. World Red Cross Red Crescent Day is celebrated on 8 May each year. This date is the anniversary of the birth of Henry Dunant (born 8 May 1828), the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.

QUESTION: 23

Gravity setting chambers are used in industries to remove

Solution:

Settling chambers are used to remove comparatively bigger particles like particulate matter from gas/air flow. When this is done by the action of gravitation force it is called gravitational settling chamber. These are designed by keeping long horizontal chamber in the gas flow lines. This system helps in controlling air pollution.

QUESTION: 24

Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD to 1050 AD are

Solution:
  • The Khajuraho Temples and group of monuments are famous for their exemplary carvings and intricate sculptures based on eroticism.
  • A UNESCO World Heritage Site, the Khajuraho temples are a masterpiece and were built from 950 to 1050 AD, a span of 200 years.
  • Some of the popular temples in the complex include the Lakshman Temple, the Dulhadeo Temple, Devi Jagdambi Temple, the Chaturbhuj Temple and the Kandariya Mahadeo Temple.
QUESTION: 25

Gauhati High Court is the judicature of

Solution:

It was originally known as the High Court of Assam and Nagaland, but renamed as Gauhati High Court in 1971 by the North East Areas (Reorganisation) Act, 1971. It has largest jurisdiction in terms of states, with its area covering the states of Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, and Mizoram

Similar Content

Related tests