Basic General Knowledge Quiz - 2


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Basic General Knowledge Quiz - 2


Description
This mock test of Basic General Knowledge Quiz - 2 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Basic General Knowledge Quiz - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Basic General Knowledge Quiz - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Basic General Knowledge Quiz - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Basic General Knowledge Quiz - 2 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Gauhati High Court is the judicature of

Solution:

It was originally known as the High Court of Assam and Nagaland, but renamed as Gauhati High Court in 1971 by the North East Areas (Reorganisation) Act, 1971. It has largest jurisdiction in terms of states, with its area covering the states of Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, and Mizoram.

QUESTION: 2

Friction can be reduced by changing from

Solution:

There are several ways to reduce friction: 
The use of bearing surfaces that are themselves sacrificial, such as low shear materials, of which lead/copper journal bearings are an example. Replace sliding friction with rolling element friction, such as with the use of rolling element bearings.

QUESTION: 3

During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.

Solution:

SODAR (SOnic Detection And Ranging), also written as sodar, is a meteorological instrument also known as a wind profiler which measures the scattering of sound waves by atmospheric turbulence.

QUESTION: 4

From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?

Solution:

Trygve Lie (Norway) Term of Office: 1946-1952
Dag Hammarskjold (Sweden) Term of Office: 1953-1961
U Thant (Myanmar) Term of Office: 1961-1971
Kurt Waldheim (Austria) Term of Office: 1972-1981

QUESTION: 5

Film and TV institute of India is located at

Solution:

The Film and Television Institute of India (FTII) is an autonomous institute under the Ministry of Information and Broadcasting of the Government of India and aided by the Central Government of India. It is situated on the premises of the erstwhile Prabhat Film Company in Pune.

QUESTION: 6

Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

Solution:

A fire temple in Zoroastrianism is the place of worship for Zoroastrians, often called dar-e mehr (Persian) or agiyari (Gujarati). In the Zoroastrian religion, fire (see atar), together with clean water (see aban), are agents of ritual purity.

QUESTION: 7

Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's

Solution:

GCT is the largest train station in the world in terms of area occupied and number of platforms. The terminal is spread over 49 acres and has 44 platforms.

QUESTION: 8

Entomology is the science that studies

Solution:

Entomology: The branch of zoology concerned with the study of insects.

QUESTION: 9

For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

Solution:

Since 1901, the Nobel Prize has been awarded in the fields of 
► Physics
► Chemistry
► Physiology

► Medicine
► Literature
Peace
While a memorial prize in economic sciences was added in 1968.

QUESTION: 10

Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

Solution:

Eritrea is a northeast African country on the Red Sea coast. It shares borders with Ethiopia, Sudan and Djibouti. The capital city, Asmara, is known for its Italian colonial buildings, like St. Joseph's Cathedral, as well as art deco structures. Italian, Egyptian and Turkish architecture in Massawa reflect the port city's colorful history. Notable buildings here include St. Mariam Cathedral and the Imperial Palace.

QUESTION: 11

Garampani sanctuary is located at

Solution:
  • Famous for Hot water springs and homeland for Hoolock Gibbons and Golden Langurs, The Garampani Wildlife Sanctuary is situated in Karbi Anglong of Diphu area.
  • One of the oldest Sanctuary containing Hot water spring and waterfalls, surrounded by Nambour Sanctuary having 51 rare species of Orchid. It has a total area of 6 sq. Km.
QUESTION: 12

Hitler party which came into power in 1933 is known as

Solution:

Adolf Hitler's rise to power began in Germany in September 1919 when Hitler joined the political party known as the Deutsche Arbeiterpartei – DAP (German Workers' Party). The name was changed in 1920 to the National sozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP (National Socialist German Workers' Party, commonly known as the Nazi Party).

QUESTION: 13

DRDL stands for

Solution:

Defence Research and Development Laboratory (DRDL) is a Missile System laboratory - under the Defence Research and Development Organisation - with thrust on design, development and flight evaluation of various types of Missile Systems for the Indian armed forces.

QUESTION: 14

Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army ?

Solution:

General Maharaj Shri Rajendrasinhji Jadeja, DSO (15 June 1899 – 1 January 1964), also known as K.S. Rajendrasinhji, was the first Chief of Army Staff of the Indian army, and the second Indian, after Field Marshal K. M. Cariappa, to become Commander-in-Chief of the Indian Army.

QUESTION: 15

Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the

Solution:

It is the min. velocity required for an object at the earth's surface so that it just escapes the earth's gravitational field. 
► Escape velocity at earth surface=11.2km/sec.

QUESTION: 16

FRS stands for

Solution:

Fellowship of the Royal Society is an award granted to individuals that the Royal Society of London judges to have made a 'substantial contribution to the improvement of natural knowledge,including mathematics, engineering science and medical science'.

QUESTION: 17

GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is

Solution:
  • General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), set of multilateral trade agreements aimed at the abolition of quotas and the reduction of tariff duties among the contracting nations.
  • When GATT was concluded by 23 countries at Geneva, in 1947 (to take effect on Jan. 1, 1948), it was considered an interim arrangement pending the formation of a United Nations agency to supersede it. When such an agency failed to emerge, GATT was amplified and further enlarged at several succeeding negotiations. It subsequently proved to be the most effective instrument of world trade liberalization, playing a major role in the massive expansion of world trade in the second half of the 20th century. 
QUESTION: 18

Coral reefs in India can be found in

Solution:

Coral reef in India found at Lakshadweep island,Gulf of Kutch,Gulf of Mannar and Andaman Islands, marine species and creatures like Dolphins, Sea-horse, Sea-cucumber, Sea-anemone,Dugong and sea turtle are the few wild animals of coral reefs found in India.

QUESTION: 19

For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having

Solution:

The fuse wire is made up to metals like as tin, lead, or zinc. These metals have low melting point.

Whenever a high current flows through the circuit either due to  short circuit or overloading, the wires gets heated up and melts. Thus, the circuit is broken and current stops flowing. In this way the fuse prevents the appliances from getting damaged due to overflow of current.

QUESTION: 20

Golden Temple, Amritsar is India's

Solution:

Golden Temple, Amritsar is India's largest Gurdwara. The Golden Temple Amritsar India (Sri Harimandir Sahib Amritsar) is not only a central religious place of the Sikhs, but also a symbol of human brotherhood and equality. Everybody, irrespective of cast, creed or race can seek spiritual solace and religious fulfilment without any hindrance. It also represents the distinct identity, glory and heritage of the Sikhs.

QUESTION: 21

During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year

Solution:

The Battle of Verdun, fought from 21 February to 18 December 1916, was the largest and longest battle of the First World War on the Western Front between the German and French armies. The battle took place on the hills north of Verdun-sur-Meuse in north-eastern France. The German 5th Army attacked the defences of the Fortified Region of Verdun and those of the French Second Army on the right bank of the Meuse. 

QUESTION: 22

Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

Solution:

Talcher Heavy Water Plant. Facility Status: Owned and operated by the DAE's Heavy Water Board (HWB), the Talcher Heavy Water Plant in Orissa state is linked to a fertilizer factory owned by the Fertilizer Corporation of India.

QUESTION: 23

Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in

Solution:

Hamid Karzai
► As Acting President - From 22 December 2001 to 19 June 2002
► As President - From 19 June 2002 to 7 December 2004.

QUESTION: 24

Durand Cup is associated with the game of

Solution:

The Durand Cup is a prestigious football tournament of India and is the oldest tournament in Asia and 3rd oldest in the world after Football Association Cup of England and Scotland Football Association Cup.

QUESTION: 25

G-15 is an economic grouping of

Solution:

G-15 is an economic grouping of Third World Nations. The countries listed in G-15 group are Algeria, Argentina, Brazil, Chile, Egypt, India, Indonesia, Iran, Jamaica, Kenya, Malaysia, Mexico, Nigeria, Peru, Senegal, Sri Lanka, Venezuela, and Zimbabwe.

Similar Content

Related tests