Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017)


30 Questions MCQ Test | Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017)


Description
This mock test of Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 10 Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017) exercise for a better result in the exam. You can find other Carbon And Its Compounds - MCQ Test (22-11-2017) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The functional group present in ethanol is:

Solution:

The functional group present in ethanol (C2H5OH) is the alcoholic group (-OH group). The hydroxyl group attached to a carbon atom is known as alcohol group.

QUESTION: 2

The chemical compound present in a fruit is:

Solution:

The esters are found naturally in fruits like apples, pears, bananas, pineapples, and strawberries. Fruits exhibit their aroma due to the presence of esters. Hence, it is said that esters have a fruity smell. Esters are also present in vegetables. CH3COOC2H5 is an ester.

QUESTION: 3

When acetic acid reacts with ethyl alcohol, we add conc.H2SO4. It acts as _____________ and the process is called _____________.

Solution:

The reaction in which a carboxylic acid combines with an alcohol to form an ester is called esterification. When acetic acid reacts with ethyl alcohol, an ester is formed along with water. Esterification is a reversible reaction. Concentrated sulphuric acid acts as a dehydrating agent and absorbs water from the product mixture so that the reaction proceeds in the forward direction. CH3COOH + C2H5OH → CH3COOC2H5 + H2O

QUESTION: 4

 

Which of the following represent the formula C6H14?




Solution:

A, B and D are isomers of hexane - they have the same molecular formula but different structural formulae. C represents an isomer of pentane C5H12

QUESTION: 5

The next homologue of C5H11COOH is:

Solution:

The next homologue of C5H11COOH (Pentanoic acid) is C6H13COOH (Hexanoic acid). Two adjacent homologues in a series differ by 1 carbon atom and 2 hydrogen atoms i.e. by a CH2 group.

QUESTION: 6

A few drops of ethanoic acid are added to solid sodium bicarbonate. Which of the following observations would be observed?

Solution:

A brisk effervescence of carbon dioxide gas will be observed when ethanoic acid reacts with solid sodium bicarbonate. This reaction is used is a test for ethanoic acid.

CH3COOH + NAHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

QUESTION: 7

Acetic acid, when dissolved in water, dissociates into ions reversibly because it is:

Solution:

Acetic acid is a weak acid (an organic acid). It does not ionise completely when dissolved in water.

QUESTION: 8

Which of the following are unsaturated hydrocarbons?




Solution:

B and D are unsaturated hydrocarbons (they contain double or triple bonds between two carbon atoms). B is ethyne (an alkyne). D is iso-butene (2-methyl propene)
A and C are saturated hydrocarbons (they contain only single bonds between the carbon atoms).

QUESTION: 9

Which of the following is used for antifreeze mixture?

Solution:

Ethanol (C2H5OH) is used for antifreeze mixture. Antifreeze is an additive which lowers the freezing point of a water-based liquid. At room temperature, ethanol is a polar solvent and is used as antifreeze.

QUESTION: 10

Soap doesn’t work well with woolen garments because:

Solution:

Soap is basic in nature. Acid dyes are used to dye protein fibers such as silk, wool, angora, mohair, feathers, etc. Hence, soap doesn’t work well with woolen garments. The soap gets neutralised by the acidic dyes.

QUESTION: 11

Statement A: Detergent with less branching in the molecule is degraded more easily than branched chain detergents.

Statement B: Soaps are 100% biodegradable.

Solution:

All soaps are biodegradable i.e. they can be decomposed by micro-organsims like the bacteria. Branched chain synthetic detergents are far less degradable than unbranched detergents.

QUESTION: 12

Which of the following statements are usually correct for carbon compounds?

A. They are good conductors of heat and electricity.
B. They are poor conductors of heat and electricity.
C. They have strong forces of attraction between their molecules.
D. They do not have strong forces of attraction between their molecules.

Solution:

Carbon compounds are usually poor conductors of heat and electricity. Carbon compounds are covalent compounds that have been formed by the sharing of electrons. They do not have strong forces of attraction between their molecules. They have weak interactions between their molecules. This leads to low melting points and boiling points.

QUESTION: 13

How many structural isomers are possible for pentane?

Solution:

3 structural isomers are possible for pentane (C5H12). These are n-pentane, iso-pentane and neo-pentane.

QUESTION: 14

Which of the following enzyme helps in breaking sucrose into glucose and fructose?

Solution:

Invertase helps in breaking sucrose into its component parts - glucose and fructose. Zymase converts starch into glucose. Diastase transforms starch into maltose and after that it converts it into glucose. Maltase is an enzyme that can break down disaccharide maltose.

QUESTION: 15

Activated charcoal is used in sugar industry as a:

Solution:

Activated charcoal is activated carbon. It is a form of carbon processed to have small, low-volume pores that increases the surface area available for adsorption or chemical reactions. Activated charcoal is used as a decolorizing agent in the sugar industry.

QUESTION: 16

Which of the following compounds contain the functional group -OH?

A. Propane
B. Propanol
C. Ethanoic acid
D. Ethanol

Solution:

Ethanol and propanol are alcohols and contain the functional group -OH. Ethanol is C2H5OH and propanol is C3H7OH. Ethanoic acid contains the carboxylic group (-COOH).

QUESTION: 17

Which end of soap dissolves in water?

Solution:

soap molecule is said to have a tadpole structure. It consists of 2 parts - a long hydrocarbon chain which is water-repellent (hydrophobic) and an ionic part which is water-attracting (hydrophillic) due to the polar nature of water molecules.

QUESTION: 18

CH2 = CH2+Br2(aq)→BrCH2−CH2Br

The above reaction is an example of:

Solution:

The given reaction is an example of addition reaction. In this reaction, a bromine atom adds to each carbon atom of ethene. The double bond in ethene is broken and the hydrocarbon becomes saturated.

QUESTION: 19

C60 and C70 are important members of which type of allotrope of carbon?

Solution:

Carbon can exist in three solid forms (Diamond, Graphite, Fullerenes) called allotropes. C60 and C70 are members of Fullerenes (Allotropes of carbon). Buckminsterfullerene contains cluster of 60 carbon atoms joined together to form spherical molecules.

QUESTION: 20

The molecules involving ionic bond(s) are:

A. H2O
B. NaCl
C. Na2O
D. MgO

Solution:

Water molecule is a covalent compound formed by the sharing of electrons between the hydrogen atoms and the oxygen atom. Metals like Na and Mg are electropositive in nature and form ionic compounds with electronegative non-metals.

QUESTION: 21

Which of the following ingredients are not used in making soap?

Solution:

Soap is made by heating animal oil or vegetable oil with concentrated sodium hydroxide solution. Castor oil and NaOH are the ingredients for making soap. Similarly, cotton seed oil and KOH, and mustard oil and NaOH are also the ingredients for making soap.

QUESTION: 22

The formulae of two organic acids ‘X’ and ‘Y’ are C10H21COOH and C19H39COOH. Which of them exists in liquid state at room temperature?

Solution:

C10H21COOH : Hendecanoic acid (also known as undecanoic acid, undecylenic acid and undecylic acid) is a naturally occurring carboxylic acid. It has a melting point in the range 28 - 31 oC. It is a low melting solid.
​C19H39COOH : Arachidic acid or eicosanoic acid is a white crystalline solid at room temperature (25 oC). It has a melting point in the range 74 - 76 oC

QUESTION: 23

Statement A: Solubility of alcohols in water goes on increasing with increasing molecular weight.

Statement B: Boiling point of alcohols goes on increasing with increasing molecular weight.

Solution:

Solubility of alcohols in water decreases with increasing molecular weight. The first three alcohols (methanol, ethanol and propanol) are completely miscible. Each alcohol consists of a carbon chain (always non-polar) and a OH group (which is polar). The solubility of alcohols starts to decrease with butanol. Alcohols are considered immiscible after heptanol

Boiling point of alcohols increases with increasing molecular weight. The boiling point of alcohols increases as the length of the hydrocarbon chain increases.

QUESTION: 24

Reduction is the process of:

Solution:

Reduction is the process of removal of oxygen and/or addition of hydrogen.

QUESTION: 25

Statement A: Acetic acid freezes at 290K.

Statement B: Acetic is also called as glacial acetic acid.

Solution:

Freezing point of ethanoic acid is 17 °C (290 K). When ethanoic acid (acetic acid) is cooled, it freezes to form a colourless, ice-like solid. The solid looks like a glacier and hence pure ethanoic acid is also called glacial ethanoic acid (or glacial acetic acid).

QUESTION: 26

Find the incorrect statement about soaps.

Solution:

Soaps are basic in nature. Soaps are sodium or potassium salts of long chain fatty acids. When triglycerides in fat/oil react with aqueous NaOH or KOH, they are converted into soap and glycerol. This is called alkaline hydrolysis of esters. E.g. C17H31COONa (Sodium stearate) is a soap. Scum is produced when the soap reacts with calcium and/or magnesium ions present in hard water.

QUESTION: 27

Which among the following is a cleaner fuel?

Solution:

Ethanol (C2H5OHC2H5OH) is a cleaner fuel. It is used as a fuel in cars along with petrol. It is also used as a fuel in spirit lamps.

QUESTION: 28

Substance ‘X’ is formed by the oxidation of an aldehyde. What will be the action of the substance formed on the litmus solution?

Solution:

Oxidation of an aldehyde (-CHO group) leads to the formation a carboxylic acid (-COOH group). A carboxylic acid turns blue litmus red. 

QUESTION: 29

Statement A: Oxyacetylene flame is used for welding purposes.

Statement B: Ethyne reacts with HCl in the presence of HgCl2 to form vinyl chloride.

Solution:

Oxyacetylene flame is used for welding purposes. The oxyacetylene welding process uses a combination of oxygen and acetylene (C2H2) gas to provide a high temperature flame. It is commonly used to join mild steel permanently.

Ethyne (C2H2) reacts with HCl in the presence of HgClto from vinyl chloride or chloro ethane H2C=CHCl. This colorless compound is an important industrial chemical. It is chiefly used to produce polyvinyl chloride (PVC).

QUESTION: 30

Hardness of water is caused by:

Solution:

Hardness of water is caused by magnesium and calcium salts. Calcium and magnesium dissolved in water are the two most common minerals that make water hard. Temporary hardness is a type of water hardness caused by the presence of dissolved bicarbonate minerals (calcium bicarbonate and magnesium bicarbonate).

Similar Content

Related tests