Case Based Questions Test: Reproductive Health - 1


15 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Case Based Questions Test: Reproductive Health - 1


Description
Attempt Case Based Questions Test: Reproductive Health - 1 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the following and answer the question given below:

A young couple married for 5 years is unable to bear a child inspite of not practicing any birth control method. Upon consultation, doctor advised them an assisted reproductive technology involving transfer of gametes into oviducts.

Identify the technique adopted by the couple.

Solution:

In GIFT (Gamete Intra Fallopian Transfer), gametes (sperm and unfertilised ovum) are transferred into fallopian tubes.

QUESTION: 2

Read the following and answer the question given below:

A technique known as amniocentesis is used to determine fetal abnormalities. This test is based on chromosomal pattern in amniotic fluid. However this technique is legally banned now.

Which of the following diseases can not be diagnosed by amniocentesis?

Solution:

Amniocentesis is a fetal disorder test based on the chromosomal pattern in the amniotic fluid surrounding the developing embryo. It detects genetic disorders like Down syndrome, sickle cell anaemia and cystic fibrosis.

QUESTION: 3

Read the following and answer the question given below:

A 23 year old Sahil has been diagnosed with an infection of reproductive tract caused by bacteria. He complains about burning sensation during urination, pus-containing discharge and pain around genitalia. Ihis infection has incubation period of 2-5 days but can be cured.

From which disease is Sahil suffering?

Solution:

Sahil is suffering from gonorrhoea, a sexually transmitted disease caused by an bacterium Neisseria gonorrhoeae.

QUESTION: 4

Read the following and answer the question given below:

Over population causes number of family problems. Strategies like birth control methods help to control population explosion. Natural methods of birth control do not involve medications or devices to prevent pregnancy but rather rely on behavioural practices and/or making observations about menstrual cycle.

Which method helps in contraception by temporary absence of sex?

Solution:

Rhythm method is temporary avoidance of sex in which couples avoid from intercourse from day 10-17 of menstrual cycle because ovulation can occur during this period.

QUESTION: 5

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

There are different methods for Birth control. They are contraceptives (natural or traditional), IUD. Oral contraceptive injectables, implants and surgical methods. Surgical methods are permanent methods of family planning. The methods are operative procedures. MTP (Medical termination of Pregnancy) is voluntary or intentional abortion, performed to end pregnancy before the completion of full term. MTP is mainly meant for removing unsustainable pregnancies.

Which of the following is hormone releasing IUD?

Solution: IUDs are metal or plastic objects which are inserted by doctors in the uterus through the vagina. LNG-20 is one of the hormone-releasing IUDs.
QUESTION: 6

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

Lactational amenorrhea, is also called as postpartum infertility. It occurs when a women is not menstruating and fully breast feeding. It is a temporary family planning method. It is a contraceptive method where the mother is informed and supported in how to use breast feeding for contraception. As breast feeding delays the return of a mother’s ovulation (when the woman’s ovary releases an egg) and may make her infertile for six months or more.

A procedure misused for female foeticide is :

Solution:

Amniocentesis is the technique of sex determination of embryo in pregnancy using amnestic flied from mothers womb.

QUESTION: 7

Read the following and answer the question given below:

A 23 year old Sahil has been diagnosed with an infection of reproductive tract caused by bacteria. He complains about burning sensation during urination, pus-containing discharge and pain around genitalia. Ihis infection has incubation period of 2-5 days but can be cured.

Which mode of treatment would be useful for Sahil?

Solution:

Gonorrhoea can be cured through use of appropriate antibiotics like penicillin and ampicillin.

QUESTION: 8

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

The term sexually transmitted disease (STD) is applied to the group of diseases that spread by sexual contact. Some infections like hepatitis-B and HIV can spread by sharing injection needles, surgical instruments etc. Except for hepatitis-B, HIV infections, genital herpes, most of the STDs are completely curable if detected early and treated properly. Though all persons are vulnerable to these infections, their incidences are high in the age group of 15-24 years.

Which among the following is a venereal disease, caused by a virus, which also gets transmitted by blood contact ?

Solution:

Hepatitis B is a serious infection of the liver caused by a virus. Symptoms may include tiredness, loss of appetite, stomach discomfort and yellow skin. The virus is found in blood, semen, vaginal fluids and saliva. Hepatitis B is the only sexually transmitted disease that has a safe and effective vaccine to protect against infection.

QUESTION: 9

Read the following and answer the question given below:

A young couple married for 5 years is unable to bear a child inspite of not practicing any birth control method. Upon consultation, doctor advised them an assisted reproductive technology involving transfer of gametes into oviducts.

Assertion: GIFT is a n in -v itro fertilisation technique.

Reason: in GIFT, gametes are fertilised outside the female body.

Solution: GIFT is an in-vivo technique, in which fertilisation take place inside the body of the female.
QUESTION: 10

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

There are different methods for Birth control. They are contraceptives (natural or traditional), IUD. Oral contraceptive injectables, implants and surgical methods. Surgical methods are permanent methods of family planning. The methods are operative procedures. MTP (Medical termination of Pregnancy) is voluntary or intentional abortion, performed to end pregnancy before the completion of full term. MTP is mainly meant for removing unsustainable pregnancies.

Which among the following chemicals is used under chemical methods for contraception ?

Solution:

Most chemical contraceptives contain a variety of substances like spermicides (sperm-killing substances) and/or lactic and citric acid which in combination act as spermicide and thus contraceptives.

QUESTION: 11

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

Lactational amenorrhea, is also called as postpartum infertility. It occurs when a women is not menstruating and fully breast feeding. It is a temporary family planning method. It is a contraceptive method where the mother is informed and supported in how to use breast feeding for contraception. As breast feeding delays the return of a mother’s ovulation (when the woman’s ovary releases an egg) and may make her infertile for six months or more.

The only birth control that is 100% effective:

Solution:

Abstinence is the prevention of birth control by eliminating all the chances of fertilization of egg with sperm

QUESTION: 12

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

Intrauterine devices are most widely accepted methods of contraception. These are used by females and are inserted by doctor or nurses in the uterus through vagina. However these devices are not recommended for those who eventually intend to conceive.

Select the correct matched pair.

Solution:

Lippes loop is a non-medicated IUD and progestasert is a hormone releasing IUD.

QUESTION: 13

Read the following and answer the question given below:

A 23 year old Sahil has been diagnosed with an infection of reproductive tract caused by bacteria. He complains about burning sensation during urination, pus-containing discharge and pain around genitalia. Ihis infection has incubation period of 2-5 days but can be cured.

Which among the following reproductive tract infections is transmitted by bacteria?

Solution:

Trichomoniasis, chancroid a n d genital warts are STDs caused by protozoa, bacteria and virus respectively.

QUESTION: 14

Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

The term sexually transmitted disease (STD) is applied to the group of diseases that spread by sexual contact. Some infections like hepatitis-B and HIV can spread by sharing injection needles, surgical instruments etc. Except for hepatitis-B, HIV infections, genital herpes, most of the STDs are completely curable if detected early and treated properly. Though all persons are vulnerable to these infections, their incidences are high in the age group of 15-24 years.

Site of infection in a female suffering from Chlamydiasis ?

Solution:

The most common manifestation of chlamydia infection is infection of the cervix with inflammation (cervicitis) in women.

QUESTION: 15

Read the following and answer the question given below:

A young couple married for 5 years is unable to bear a child inspite of not practicing any birth control method. Upon consultation, doctor advised them an assisted reproductive technology involving transfer of gametes into oviducts.

The procedure advised to couple involves the transfer of

Solution:

In GIFT technique, both the sperm and unfertilised oocytes are transferred into the fallopian tubes.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code