Data Sufficiency MCQ - 1


20 Questions MCQ Test Reasoning Aptitude for Competitive Examinations | Data Sufficiency MCQ - 1


Description
This mock test of Data Sufficiency MCQ - 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Data Sufficiency MCQ - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Data Sufficiency MCQ - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Data Sufficiency MCQ - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Data Sufficiency MCQ - 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How is COME written in that code ?
I.’come and go’ is written as ‘je ta ma’
II.’go back and’ is written as ‘ta sa je’

Solution:

:Come => ma

QUESTION: 2

Among M, N, O ,P and Q each securing different marks in an examination, whose position is last among them.
I.P has secured less marks than only O and Q
II.N has secured more marks than M

Solution:

Solution:O, Q>P>N>M

QUESTION: 3

In a row of 20 students facing north, What is Priya’s position from the right end ?
I.Ashwini is fifth to the right of Priya and 18 from the left end of the row.
II.Meena is third to the left of Priya and 11 from the right end of the row.

Solution:

From I ………………..P- – – – (A)18……… From II ………………..M(11) – – P………….

QUESTION: 4

How many Daughters does Jaswanth have ?
I.Mani and Kani are sister of Thisya
II.Thisya’s mother is wife of Jaswanth

Solution:

T is either male or female

QUESTION: 5

On which day of the week definitely was Ram’s birthday ?
I.Ram celebrated his birthday after Monday but before saturday
II.Ram’s friends met Ram on his birthday before Wednesday.

Solution:

Monday Tuesday Wednesday

QUESTION: 6

How is P related to Q ?
I.P has only one son and two daughters
II.Q’s brother is son of P’s wife .

Solution:

From II : P is father of Q

QUESTION: 7

Towards which direction was X facing after he stopped walking ?
I.X walked 20m towards west, took a left turn and walked 10m. He again took a left turn and stopped after walking 25m.
II.X walked 25m towards east, took a right turn and walked 10m and he took a left turn and stopped walking 30m

Solution:

QUESTION: 8

 How is ‘always’ written in a code language ?
I.‘ he is always here’ is written as ‘3 6 8 5’
II.’rain is always good’ is written as ‘ 5 3 9 7’

Solution:

From I : is always = 5 3
From II : is always = 5 3

QUESTION: 9

Who among A, B, C, D and E each having a different age, is definitely the youngest ?
I.B is younger than E but not the youngest
II.C is younger than only E and A

Solution:

E A C B D

QUESTION: 10

On which date in November is definitely Ram’s father’s birthday ?
I.Ram’s sister correctly remembers that their father’s birthday is after 16 but before 21 of November. II.Ram is correctly remembers that his father’s birthday is after 14 but before 19 November.

Solution:

Ram’s sister => 17, 18,19,20 Ram=> 15,16,17,18

QUESTION: 11

What is the distance (Km) between Delhi and Agra by the shortest route ?
I.Agra is 6km to the north of Malpura which is 65km away from the Delhi.
II.Delhi is 53km away from Bijnaur which is 30km away from Agra.

Solution:

From the given 2 statement we cannot find out the distance between Delhi and Agra

QUESTION: 12

. Among 5 Friends P, Q, R, S and T who is the highest salary earner ?
I.P’s salary is more than that of both T and S but less than that of R who ranks second in the descending order of their salaries
II.Q’s salary is less than the sum of the salaries of P and R but more than the sum of salaries of S and T.

Solution:

Q>R>P> T, S

QUESTION: 13

Five family members A, B, C, D and E are sitting around a circular table facing the centre. Who is sitting between E and B ?
I.C is sitting second to the left of D. A is on the immediate left of B.
II.E is sitting second to the left of B. D is not an immediate neighbour of C and B.

Solution:

QUESTION: 14

Among 5 people M, N, O, P and Q having different heights, who is the tallest ?
I.O is taller than only one person. Only 1 people is taller than only Q. M is not the Shortest.
II.O is shorter than 3 persons. Only one person is taller than Q. M is neither the taller nor the shortest in the group.N is the shortest in the group.

Solution:

P>Q>M>O>N

QUESTION: 15

Is X the mother of Y ?
I.P is the father of A and Y. R has only 1 brother P. X is sister-in-law of R. R is unmarried. F is Mother of R. F ha only 2 childerns.
II.H has only 2 children P and R. P is father of A. Y is the only brother of A. R is unmarried. H is father–in-law of X

Solution:

:From I(F) and II(H)

QUESTION: 16

How far is point S from point W?
I.A persons starts from point W walks 5m to the south, takes a right turn and walks 2m. He then takes a left turn and walks 4m. He takes a left turn again, walks for 4m and reaches point U. If the persons takes a left turn and walks 4m, he will reach point S.
II.A persons Starts from point W, walks 14m towards the east, takes a left turn and walks 3m. He then takes a left turn again and walks for 14m to reach point T. If he takes a right turn from point T and walks 5m, he will be 2om away from point S.

Solution:

QUESTION: 17

What is the number of girls in the second half of the row ?
I.In a row of 36 students there are 8 boys and 28 girls.
II.In a row of 36 students the first boy is followed by girl, the second is followed by 2 girl

Solution:

From II statement we can determine B GBGGBGGGBGGGG……………..

QUESTION: 18

How many Pens does Shakti have ?
I.Shakti has 3 pens more than what Govind has.
II.Mani has 7 pens which are 5 more than what Sarvesh has and 2 less than what Govind has.

Solution:

M = 7 Sa = 7-5 = 2 G = 7+2 =9 Sh = 9+3 =12

QUESTION: 19

How many brothers does Bavitra have ?
I.Sheeba and mother of Bavitra has 3 children
II.Maha the grand mother of Bavitra has only one grand daughter.

Solution:

3 children => Bavitra, 2 brothers

QUESTION: 20

How is AIR NEWS written in a code language ?
I.PAPER is coded as SFQBQ and BIG is coded as HJC
II.PLEASE is coded as QNHEXK and STAND is coded as TVDRI

Solution:

A(+1)I(+2)R(+3) N(+4)E(+5)W(+6)S(+7) BKU RJCZ

Similar Content

Related tests