Extract Based Questions Test: Amanda!


15 Questions MCQ Test English Class 10 | Extract Based Questions Test: Amanda!


Description
Attempt Extract Based Questions Test: Amanda! | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

The silence is golden, the freedom is sweet.

Q. The tone of the given lines is :

Solution: The lines make the reader ’s mind relax and feel peace.
QUESTION: 2

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

The silence is golden, the freedom is sweet.

Q. The golden silence is contrasted with the ________.

Solution: Silence is shown golden using the poetic device metaphor. By making silence golden the poet is estimating the worth of silence. For Amanda seeks peace and calmness, which is absent in her reality.
QUESTION: 3

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

The silence is golden, the freedom is sweet.

Q. Read the statements A and B given below, and choose the option that correctly evaluates these statements.

Statement A - The figure ‘I’ imagines a less than realistic view of being an orphan.

Statement B - The figure ‘I’ does not like the speaker.

Solution: It is never clearly indicated in the extract whether ‘I’ likes the speaker or not.
QUESTION: 4

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

The silence is golden, the freedom is sweet.

Q. Pick the option that lists the usage of the word ‘pattern’, as in the extract above.

Solution: Patterned here refers to dying or drawing some repetitive style.
QUESTION: 5

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

The silence is golden, the freedom is sweet.

The rhyme scheme ‘aaa’ in the above extract is followed in all other stanzas of the poem that are written in parenthesis, i.e., (). Why?

Q. Read the reasons given below and choose the option that lists the most accurate reasoning:

(i) It shows the simplicity of the child’s thoughts.

(ii) It reflects the harmony and rhythm of the child’s inner world.

(iii) It mirrors a child’s expression.

(iv) It highlights the poet’s aesthetic sensibility.

Solution: The lines enclosed in parenthesis reflect the inner feelings and expressions of the child’s mind.
QUESTION: 6

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

The silence is golden, the freedom is sweet.

A transferred epithet is a literary device where the modifier or epithet is transferred from the noun it is meant to describe to another noun in the sentence.

Q. Based on the given definition of ‘transferred epithet’, choose the option that lists an example of transferred epithet.

Solution: Example of transferred epithet is hushed (bare) feet.
QUESTION: 7

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

Which option completes the popular adage given below?

Q. _________ silence is gold.

Solution: Amanda's mother keeps constantly nagging her for finishing her homework, cleaning her room etc. This makes Amanda feel that her life is not peaceful. She thinks silence to be golden because her mother always used to give her instructions and not enjoy her freedom.
QUESTION: 8

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I am an orphan, roaming the street.

I pattern soft dust with my hushed, bare feet.

Q. Which image corresponds to what Amanda, is doing in this extract?

Solution:

Second image defines what Amanda is doing in this extract. It evokes the image of a calm and green sea.

QUESTION: 9

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Don’t bite your nails, Amanda!

Don’t hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!

Q. The purpose of the speaker’s words in the given extract is to:

Solution: The speaker wants the listener to improve posture as well as habits at the new place.
QUESTION: 10

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Don’t bite your nails, Amanda!

Don’t hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!

Q. Pick the option that lists the image which correctly corresponds to the speaker’s mood in the extract.

Solution:

The speaker is angry. Option 1 shows toil, Option 2 shows confusion, Option 3 shows anger and Option 4 shows crying.

QUESTION: 11

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Don’t bite your nails, Amanda!

Don’t hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!

Q. The purpose of the speaker’s words in the given extract is to:

Solution: The speaker wants the listener to improve posture as well as habits at the new place.
QUESTION: 12

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Don’t bite your nails, Amanda!

Don’t hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!

Q. What does the repetition of “Amanda!” at the end of each line reflect?

Solution: It shows that the speaker is frustrated and tired with the habits of Amanda and wants to remind her to understand that everything is being said to her.
QUESTION: 13

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Don’t bite your nails, Amanda!

Don’t hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!

Alliteration is a literary device used in the extract.

Q. Which of the following options DOES NOT include example of this literary device?

Solution: ‘charming char Catherine’, ‘pathetic pooch pouting’ and ‘driving down day ’ represent alliteration.
QUESTION: 14

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Don’t bite your nails, Amanda!

Don’t hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!

Alliteration is a literary device used in the extract.

Q. Select the option that fits with the following:

slouching : straight:: ___________ :___________

Solution: Slouching and Straight are closely related antonyms and so are Lazy and agile.
QUESTION: 15

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

There is a languid, emerald sea,

where the sole inhabitant is me—

a mermaid, drifting blissfully.

Q. Why is this stanza given within brackets?

Solution: To represent the thoughts of Amanda while day dreaming and the contrast of these thoughts.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code