Extract Based Questions Test: Animals


12 Questions MCQ Test English Class 10 | Extract Based Questions Test: Animals


Description
Attempt Extract Based Questions Test: Animals | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

They bring me tokens of myself,

they evince them plainly in their possession

I wonder where they get those tokens,

Did I pass that way huge times ago and

negligently drop them?

Q. Look at the images given below. Choose the option that does not reflect “tokens” referred to, by Whitman?

Solution: Tank and crying and oppressed people are the tokens that are not referred to by the poet. Brotherhood and social help are the required tokens.
QUESTION: 2

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

They bring me tokens of myself,

they evince them plainly in their possession

I wonder where they get those tokens,

Did I pass that way huge times ago and

negligently drop them?

Q. Imagine you were asked to rename the poem. Column A lists titles of some famous poems.

Column B justifies how each of these titles may be appropriate for the above extract.

Choose the option that correctly lists the matching of Column A to Column B.

Solution:

Correctly Match are

I. 'Paradise Lost' - (iii) This title is appropriate for the given extract as the poem laments the loss of a simpler and more harmonious life.

II. ‘The Road Not Taken’ - (i) This is title is appropriate as the poet speaks about how man chose not take the path of a simple, unaffected life as that of the animals.

III. ‘The Deserted Temple’ - (iv) This title is appropriate for the given extract as it reflects how man has abandoned his sacred bond of harmony with nature.

IV. ‘Nature’ - (ii) This title is appropriate as this is a commentary on the importance of living life by remaining close to our innate nature and qualities.

QUESTION: 3

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

They bring me tokens of myself,

they evince them plainly in their possession

I wonder where they get those tokens,

Did I pass that way huge times ago and

negligently drop them?

Q. How would you describe the tone of the poet?

(i) Melancholic, resigned

(ii) fanciful, noble

(iii) Reflective, idealistic

(iv) fearful, gloomy

Solution: The tone of the poem Animals seems to be reflective and idealistic. The poet is dissatisfied with the mankind and it's never satisfying greed. The poet desires to live like animals. He provides various reasons to support his argument.
QUESTION: 4

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

They bring me tokens of myself,

they evince them plainly in their possession

I wonder where they get those tokens,

Did I pass that way huge times ago and

negligently drop them?

Q. The word ‘evince’ means the same as:

Solution: Deactivate means to put something to rest. Devastate means highly effected by some bad news or event. Deteriorate means slow gradual decrease in efficiency. Demonstrate means to show which is the same as the meaning of evince.
QUESTION: 5

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Not one is dissatisfied,

not one is demented with

the mania of owning things,

Not one kneels to another, nor to his kind that

lived thousands of years ago,

Not one is respectable or unhappy over the whole earth.

Q. The repetition of “not one” in the given extract signifies the poet’s:

Solution: The poet is feeling dissatisfied and irritated which is same as disappointed and frustrated.
QUESTION: 6

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Not one is dissatisfied,

not one is demented with

the mania of owning things,

Not one kneels to another, nor to his kind that

lived thousands of years ago,

Not one is respectable or unhappy over the whole earth.

Q. Pick the option that completes the following :

dementia: demented :: mania: _______________

Solution:

The verb form of dementia is demented. Similarly, verb form of mania is maniacal.

QUESTION: 7

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Not one is dissatisfied,

not one is demented with

the mania of owning things,

Not one kneels to another, nor to his kind that

lived thousands of years ago,

Not one is respectable or unhappy over the whole earth.

Q. Which of the following set of qualities does the poet attribute to animals in the given extract?

(i) Discontented, furious, respectful

(ii) Fearless, materialistic, reputable

(iii) Contented, equal, non-acquisitive

(iv) Happy, self-serving, intelligent

Solution: According to the poet, the animals are satisfied with what they have, they do not run after worldly desires, there is equality among the species and they are not greedy or acquisitive.
QUESTION: 8

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Not one is dissatisfied,

not one is demented with

the mania of owning things,

Not one kneels to another, nor to his kind that

lived thousands of years ago,

Not one is respectable or unhappy over the whole earth.

Q. Which of the following characterizes the poet’s attitude towards animals in the given extract?

Solution: The poet admires the qualities of animals that make them superior to human race.
QUESTION: 9

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

Not one is dissatisfied,

not one is demented with

the mania of owning things,

Not one kneels to another, nor to his kind that

lived thousands of years ago,

Not one is respectable or unhappy over the whole earth.

Q. Choose the option that contains a statement which CANNOT be conclusively inferred from the extract.

Solution: Apart from highlighting many qualities of human beings, the poet has nowhere stated that the human beings are curious.
QUESTION: 10

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I stand and look at them long and long.

They do not sweat and whine about their condition,

They do not lie awake in the dark and weep for their sins,

They do not make me sick discussing their duty to God.

Not one is dissatisfied, not one is demented with

the mania of owning things,

Q. Why do humans lie awake in the dark?

Solution: The humans feel guilty of their wrong deeds done during the day and weep over their sins in the dark of the night.
QUESTION: 11

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I stand and look at them long and long.

They do not sweat and whine about their condition,

They do not lie awake in the dark and weep for their sins,

They do not make me sick discussing their duty to God.

Not one is dissatisfied, not one is demented with

the mania of owning things,

Q. Who are ‘they’ referred to here?

Solution: Here they referred to animals.
QUESTION: 12

Direction: Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :

I stand and look at them long and long.

They do not sweat and whine about their condition,

They do not lie awake in the dark and weep for their sins,

They do not make me sick discussing their duty to God.

Not one is dissatisfied, not one is demented with

the mania of owning things,

Q. What does the word ‘whine’ mean here?

Solution: Whine refers to a shriek or a high complaining cry for something or someone.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code