General Awareness - Test 1


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | General Awareness - Test 1


Description
This mock test of General Awareness - Test 1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC General Awareness - Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness - Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this General Awareness - Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness - Test 1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which country won IBSF Snooker Team World Cup 2018?

Solution:

India defeated Pakistan in the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha. The Indian combine of Pankaj Advani and Manan Chandra came back from 0-2 down in the best-of-five final to clinch it with a margin of 3-2. The Indian team was awarded $15,000 (nearly Rs. 10 lakh) for winning the tournament.

QUESTION: 2

Which among the following events is known to have vindicated the Keynesian Economics?

Solution:

Keynesian economists justify government intervention through public policies that Monetary policy could also be used to stimulate the economy. The Great Depression (1929-39) was the deepest and longest-lasting economic downturn in the history of the Western industrialized world.

QUESTION: 3

Which of the following curve described the relationship between tax rate and tax collection?

Solution:

Laffer curve shows the relationship between the tax rate and tax collection.

QUESTION: 4

Which of the following laws suggest a direct relationship between Temperature and Volume of a gas?

Solution:

Charles’ lawis an experimental gas law that describes how gases tend to expand when heated. A modern statement of Charles' law is:When the pressure on a sample of a dry gas is held constant, the Kelvin temperature and the volume will be directly related

QUESTION: 5

Which of the following statements is true for a circuit containing inductance and resistance?

Solution:

The statement that e.m.f. leads current is true for a circuit containing inductance and resistance.

QUESTION: 6

What is the other name for Solid carbon dioxide?

Solution:

Solid Carbon dioxide is also known as Dry ice.

QUESTION: 7

Which of the following compounds is not peroxide?

Solution:

Lead Oxide (PbO2) is not a type of peroxide.

QUESTION: 8

In which body part can one find the Synovial fluid?

Solution:

Synovial fluid is a thick fluid found in small quantities at the joint

QUESTION: 9

If the corpuscles from blood are removed, what remains is called

Solution:

Plasma is  a clear ,straw coloured liquid component of blood liquid after the red cells, white cells & platelets have been removed.It is the single largest component of human blood, comprising about 55 percent, and contains water, salts, enzymes, antibodies and other proteins.

QUESTION: 10

Gleevec is a medicine to cure which of the following diseases?

Solution:

Gleevec is a medicine marketed by Novartis and is used to cure different types of cancers.

QUESTION: 11

Which of the following gave description regarding society and economy under Harsha?

Solution:

Both bana bhatt and Hiuen Tsang gave information regarding society and economy under harsha.

QUESTION: 12

Which of the following Conspiracy is related to communism?

Solution:

Meerut conspiracy case of 1929 is related to communism, where by the communist were arrested for organizing the Indian railway strike. The main aim of the Britishers, through this trial was to check growing influence of communism

QUESTION: 13

Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?

Solution:

The English Education Act was a legislative Act of the Council of India in 1835 giving effect to a decision in 1835 by William Bentinck, the Governor-General of British India to reallocate funds the East India Company was required by the British Parliament to spend on education and literature in India. In the same year, British Government designated English as the medium of education for schools and universities.

QUESTION: 14

In which of the following language Baburnama was written?

Solution:

Babur has written his biography i.e. Baburnama which is also known as Tuzk-e Babri. Babur and Jahangir are the only two emperors of Mughal Empire who wrote their own biographies. Baburnama is also known to be the first true autobiography in the Islamic literature. Baburnama was written in Chagatai Turkic, which was Babur’s mother tongue.

QUESTION: 15

Who was responsible for the integration of princely states into the Indian Union after Independence?

Solution:

The key factors that led the states to accept integration into India were, the efforts of Lord Mountbatten, Sardar Vallabhbhai Patel and V. P. Menon. Patel was the political head of the States Department, which was in charge of relations with the princely states.

QUESTION: 16

The water fall of India ‘Kunchikal falls’ is located in which Indian state?

Solution:

Kunchikal Falls, also called Kunchikal Abbe, is located near Masthikatte-Hulikal bordering Udupi-Shimoga districts of state of Karnataka. Kunchikal falls is formed by Varahi river. Kunchikal falls cascades down rocky boulders and total height of fall is 455 meters.

QUESTION: 17

Which of the following statement is correct?

Solution:

Deccan trap is a flood basalt province which was formed due to outpouring of large amount of lava.

QUESTION: 18

Red soil is normally found in India in which regions?

Solution:

1. Red Soil in India are poor in phosphorus, nitrogen and lime contents.
2.The red soils cover a large portion of land in India.
3. It is found in Indian states such as Tamil Nadu, southern Karnataka, north-eastern Andhra Pradesh and some parts of Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Odisha.

QUESTION: 19

What is the ignition temperature of paper?

Solution:

Ignition temperature is the temperature at which something catches fire and burns on its own. The ignition temperature of paper is between 218 - 246 degree celsius.

QUESTION: 20

The disconnected lines drawn on a map for showing slope -

Solution:

Hachure are parallel lines used in hill-shading on maps, their closeness indicating steepness of gradient.

QUESTION: 21

Article 368 of the Indian Constitution deals with

Solution:

Part XX of Article 368 empowers the Parliament to amend Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

Article 368 has been amended by the 24th and 42nd Amendments in 1971 and 1976 respectively. New clauses 368 (1) and 368 (3) were added by the 24th Amendment in 1971, which also added a new clause (4) in article 13 which reads, "Nothing in this article shall apply to any amendment of this Constitution made under article 368."

QUESTION: 22

The writ Habeas Corpus is issued against-

Solution:

The writ Habeas Corpus is issued against-

  • Non-performance of public Duty

  • The unlawful arrest and detention

  • Exercise of power without Jurisdiction

  • Violation of natural justice

QUESTION: 23

Which of following schedules of the constitution is related to Anti- Defection?

Solution:

Schedule 10 was added after 52nd amendment and is related to the provision of Anti-defection.

QUESTION: 24

Who appoints the members of the State Public Service Commission?

Solution:

The Chairman and other members of a State Public Service Commission shall be appointed by the Governor of the State whereas for Union Public Service Commission's Chairman and other members  shall be appointed by President.

QUESTION: 25

Who has been honoured with Sahitya Akademi Bhasha Samman award 2018?

Solution:

Magahi writer Shesh Anand Madhukar, who has been working extensively for the development of the language, was honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award. The second writer of Magahi language to be given the award, Madhurkar was conferred the award, comprising a Rs 1 lakh cheque and a memento, by Sahitya Akademi President Vishwanath Prasad Tiwari.