Geography


100 Questions MCQ Test IAS 2016 Prelims Test Series | Geography


Description
This mock test of Geography for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for UPSC Geography (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Geography quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Geography exercise for a better result in the exam. You can find other Geography extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The distribution of natural resources on Earth can be dependent on which of the following factors?
1. Terrain

2. Climate

3. Altitude

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:

Resource distribution refers to the geographic occurrence or spatial arrangement of resources on earth. In other words, where resources are located. Any one place may be rich in the resources people desire and poor in others.

Low latitudes (latitudes close to the equator) receive more of the sun's energy and much precipitation, while higher latitudes (latitudes closer to the poles) receive less of the sun's energy and too little precipitation. The temperate deciduous forest biome provides a more moderate climate, along with fertile soil, timber, and abundant wildlife. The plains offers flat landscapes and fertile soil for growing crops, while steep mountains and dry deserts are more challenging. Metallic minerals are most abundant in areas with strong tectonic activity, while fossil fuels are found in rocks formed by deposition (sedimentary rocks).

These are just a few of the differences in the environment that result from different natural conditions. As a result, resources are distributed unevenly across the globe.

QUESTION: 2

Apart from minimizing the depletion and degradation of natural resources, which of the following can be considered as the principles of sustainable development?
1. Respect and care for all forms of life

2. Improve the quality of human life

3. Enable communities to care for their own environment

4. Conserve the biodiversity on earth

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:

Some Principles of Sustainable Development:

  •  Respect and care for all forms of life
  •  Improve the quality of human life
  • Conserve the earth‘s vitality and diversity
  •  Minimise the depletion of natural resources
  •  Change personal attitude and practices toward the environment
  •  Enable communities to care for their own environment.
QUESTION: 3

Consider the following matches of countries with highest percentage proportion of land use for each category (both within the country and overall in the world).
1. India – Crop Land

2. Australia – Pasture

3. Japan – Forest

Select the correct matches.

Solution:

India – 57% crop

Australia – 56% pasture

Agricultural holdings in Australia totalled 405 million hectares, a decrease of 4.2 million hectares, or 1% from the 2010-11 Agricultural Census.

Around 355 million hectares (88%) of agricultural land were mainly used for grazing, with Queensland businesses reporting 129 million hectares or 36% of Australia's agricultural land mainly used for grazing.

Approximately 50.5 million hectares of agricultural land were mainly used for grazing on improved pasture, while 305 million hectares were mainly used for grazing on other agricultural land.

Around 63,250 agricultural businesses reported a combined total of 32.0 million hectares of land that were mainly used for crops, with Western Australia using 9.9 million hectares, ahead of New South Wales with 9.2 million hectares.

Almost a third (32%) of all agricultural businesses in Australia reported setting aside a combined total of 8.4 million hectares of land for conservation or protection purposes.

The Northern Territory recorded the highest percentage of agricultural land mainly used for grazing (96%), followed by Queensland (94%). Victoria had the lowest percentage (54%) but it was the state with the highest percentage of agricultural land mainly used for cropping (35%). Tasmania recorded the highest percentage of agricultural land set aside for conservation or protection purposes (8%).
Japan – 67% forest area followed by Brazil with 66 % forest area. Japan has nine forest eco regions which reflect the climate and geography of the islands. They range from subtropical moist broadleaf forests in the Ryukyu and Bonin Islands, to temperate broadleaf and mixed forests in the mild climate regions of the main islands, to temperate coniferous forests in the cold, winter portions of the northern islands

QUESTION: 4

Identify the national highway running parallel to Radcliffe line along western border with Pakistan and connects Pathankot of Punjab with Samakhiali in Gujarat:

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following techniques help counter land degradation?
1. Coutour bunding

2. Countour barriers

3. Intercropping

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:

-Contour barriers: Stones, grass, soil are used to build barriers along contours. Trenches are made in front of the barriers to collect water. Intercropping: Different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash

QUESTION: 6

Which one of the following statements is wrong:
1. Kochi is the queen of Arabian sea and Aden is the queen of Suez route

2. Mumbai – Muscat is exactly half in distance what Mumbai- Aden hold.

3. Kochi and Kozhikode have more trade through Cape of Good Hope Route than Suez trade route.

4. Kandla is much closer to Mumbai than Mangalore

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:
QUESTION: 7

Havelock, Ritchie, Landfall, Rutland and Interview are the islands of:

Solution:
QUESTION: 8

Consider the following matches of ores with the continent they are most abundant in or they are most produced in:
1. Iron ore – Asia and Europe

2. Bauxite – Australia

3. Uranium – Australia

Choose the correct matches from the codes given below:

Solution:

Australia alone produces 23% of the Uranium in the world.

Uranium in India

QUESTION: 9

This of the following can be included under „Commercial farming?
1. Plantation agriculture

2. Mixed farming

3. Commercial grain farming

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:

In commercial farming crops are grown and animals are reared for sale in market. The area cultivated and the amount of capital used is large. Most of the work is done by machines. Commercial farming includes commercial grain farming, mixed farming and plantation agriculture

QUESTION: 10

Consider the following statements about the cultivation of wheat.
1. It thrives best in soils which do not drain water easily like loamy soil.

2. It is a crop of temperate region.

3. It requires moderate rainfall during growing season and bright sunshine at the time of harvest.

Choose the correct answer using the codes below:

Solution:

Wheat requires moderate temperature and rainfall during growing season and bright sunshine at the time of harvest. It thrives best in well drained loamy soil. Wheat is grown extensively in USA, Canada, Argentina, Russia, Ukraine, Australia and India. In India it is grown in winter.

QUESTION: 11

Consider the following stages in the demographic and human development of a country.
1. Low birth rate and low death rate

2. High Birth rate and high death rate

3. High Birth rate and Low death rate

Choose the correct order of the status of human development.

Solution:

Rates of population growth vary across the world. Although, the world‘s total population is rising rapidly, not all countries are experiencing this growth.

Some countries like Kenya have high population growth rates. They had both high birth rates and death rates. This is a sign of low human development.

Rates of population growth vary across the world. Although, the world‘s total population is rising rapidly, not all countries are experiencing this growth.

Some countries like Kenya have high population growth rates. They had both high birth rates and death rates. This is a sign of low human development.

QUESTION: 12

Consider the following statements about population pyramid.
1. The population pyramid for countries with low level of human development will be broad at base and narrow at the top.

2. The population pyramid for countries with high level of human developmentand steady population size will not show much variation in width from base to top.

Which of these is/are true?

Solution:

 

QUESTION: 13

Which one is NOT correct?

Solution:
QUESTION: 14

Consider the following statements about the drainage patterns and find out the CORRECT?
1. Drainage patterns depend on the slope of the land, underlying rock structure as well as the climatic conditions of the area

2. A trellis drainage pattern develops where hard and soft rocks exist parallel to each other

3. A rectangular drainage pattern develops on a weekly jointed rocky terrain

4. Combination of several patterns may be found in the same drainage basin

Choose the correct answer using the codes below.

Solution:

QUESTION: 15

With regard to the Western Himalayas and the Eastern Himalayas, consider the following
1. The ranges of the Eastern Himalayas are more continuous compared to Western Himalayas

2. The Western Himalayas receive most of the precipitation in the winter months and the Eastern Himalayas in the summer months

3. Eastern Himalayas are much greener and dense compared to Western Himalayas

Choose the correct answer using the codes below

Solution:

Western Himalaya refers to the western half of the Himalayan Mountain region, stretching from Badakhshan in northeastern Afghanistan/southern Tajikistan, through Kashmir to Nepal. Eastern Himalaya is situated between Central Nepal in the west and Myanmar in the east, occupy ing southeast Tibet in China, Sikkim, North Bengal, Bhutan and North-East India.

The western himalayas consist of the most continuous range and the loftiest peaks and compared to eastern Himalayas. The western Himalayas receive more precipitation from northwest in the winters, and eastern Himalayas receive more precipitation from south eastern monsoon in the summers. Due to higher temperature and perception, the Eastern Himalayas are far greener with forests than the Western Himalaya 

QUESTION: 16

Peninsular rivers in India are not flooded as much as the Himalayan rivers. The reasons can be?
1. India’s peninsular rivers have relatively steep gradients.

2. There is little variation in flow from the dry to wet seasons.

3. Most rivers do not form deltas.

Choose the correct answer using the codes below.

Solution:

India’s peninsular rivers have relatively steep gradients and thus rarely give rise to floods of the type that occur in the plains of northern India, despite considerable variations in flow from the dry to wet seasons. Forming Delta or not is irrelevant to the flooding of rivers. It depends more on the river’s silt load, water volume flow, and gradient of flow

QUESTION: 17

The Himalayan Mountains are tectonic in origin, dissected by fast-flowing rivers which are in their youthful stage. Which of the following features made by rivers can be seen there?
1. Gorges

2. V-shaped valleys

3. Rapids

4. Waterfalls

Choose the correct answer using the codes below

Solution:

 

The Himalayas along with other Peninsular mountains are young, weak and lexible in their geological structure unlike the rigid and stable Peninsular Block. Consequently, they are still subjected to the interplay of exogenic and endogenic forces, resulting in the development of faults, folds and thrust plains. These mountains are tectonic in origin, dissected by fast flowing rivers which are in their youthful stage. Therefore, various landforms like gorges,

Vshaped valleys, rapids, waterfalls, etc. are indicative of this stage. These are both due to the speed of the rivers as well as the weak geological structure

QUESTION: 18

The British introduced tea plantations in the Darjiling and Sikkim Himalayas looking at some of the favourable conditions which were
1. Steep slopes

2. thick soil cover with low organic content

3. well distributed rainfall

4. mild winters

Choose the correct answer using the codes below.

Solution:

Tea plantation cannot grow in steep slopes, it requires moderate slopes. Moreover, soil with high organic content is needed for tea plantation. Moreover, mild winter and well distributed rainfall made the Darjeeling and Sikkim Himalayas an ideal destination for the British to grow tea plantations

QUESTION: 19

The Tarai region of the Northern plains supports luxurious growth of natural vegetation and varied wild life population. This is because

Solution:

Bhabar is a narrow belt ranging between 8-10 km parallel to the Shiwalik foothills at the break-up of the slope. As a result of this, the streams and rivers coming from the mountains deposit heavy materials of rocks and boulders, and at times, disappear in this zone. South of the Bhabar is the Tarai belt, with an approximate width of 10-20 km where most of the streams and rivers re-emerge without having any properly demarcated channel, thereby, creating marshy and swampy conditions known as the Tarai

This has a luxurious growth of natural vegetation and houses a varied wild life. The Terai is crossed by the large perennial Himalayan rivers Yamuna, Ganges, Sarda, Karnali, Narayani and Kosi that have each built alluvial fans covering thousands of square kilometres below their exits from the hills

QUESTION: 20

Which of the following Rivers does not pass through Tropic of Cancer?

Solution:
QUESTION: 21

Consider the following statements
1. The West flowing rivers contains very less amounts of Silt and due to its fast speed it cannot make delta.

2. Rivers arriving into a sea with high tidal range will not form delta because the changes in the tidal area will wash away the sediments brought by the river.

3. Western rivers flows in the fault region created by the mountains Vindhya and Satpura which are rocky and devoid of any alluvial material. Hence no Delta formation

Select the correct statement/s

Solution:

West Flowing Rivers in India Narmada River (1057 km) : Has only l/10th part in Gujarat. Rises in Amarkantak Plateau and flows into Gulf of Khambat. It forms the famous Dhuan Dhar Falls near Jabalpur. Main tributaries: Hiran, Burhner, Banjar, Shar, Shakkar, Tawa, etc.

Tapti River (724 km) : Rises from Betul distt in MR Also known as twin or handmaid of Narmada. Main tributaries: Purna, Betul, Arunavati, Ganjal, etc.

Sabarmati River (416 km) : Rises from Aravallis in Rajasthan.

Mahi River (560 km) : Rises from Vindhyas in MR Luni River (450 km) : Rises from Aravallis. Also called Salt River. It is finally lost in the marshy grounds at the head of the Rann of Kuchchh.

Sharavati is a west flowing river of the Sahyadris. It forms the famous Jog or Gersoppa or Mahatma Gandhi Falls (289 m), which is the highest waterfall in India.

QUESTION: 22

What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt? (2011)
1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.

2. It is under the influence of warm ocean currents.

Which of the statements given above is/are correct in this context?

Solution:
QUESTION: 23

Between India and East Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following?
1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.

2. Opening a new canal across the Kra isthmus between the Gulf of Siam and Andaman Sea.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
QUESTION: 24

Which of the following is/are unique characteristic/characteristics of equatorial forests?
1. Presence of tall closely set trees with crowns forming a continuous canopy

2. Coexistence of a large number of species

3. Presence of numerous varieties of epiphytes

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Regions with this climate experience high temperatures all year round. The average monthly temperatures are about 26 – 28 degrees Celsius. The annual temperature range (the difference between the average temperature of the hottest and coldest months) is very small. The annual temperature range may be as low as 3 degrees Celsius. The diurnal or daily temperature range (the difference between the highest temperature in the day and the lowest temperature at night) is usually greater. Humidity is usually very high.

Another major characteristic of this climate is the high rainfall. These regions usually experience 2000 mm of rainfall or more in a year. Rainfall is high for most of the year. Many equatorial regions are affected by the ITCZ. As the ITCZ passes over these areas it brings heavy rainfall and thunderstorms. In some areas, the ITCZ causes two periods of very heavy rainfall every year. One occurs when the ITCZ crosses these areas on its way north and another occurs when it crosses these areas again on its way south.

QUESTION: 25

Which of the following are not correct?

1. Upper layer of the crust is composed of crystalline acidic igneous and metamorphic rocks

2. The lower layer of crust has basaltic or ultra basic rocks

3. The mean radius of the earth is 6,400 m 4. The core temperature of the earth is approximately 2,000 C

Select the correct answer from the codes given below:

Solution:
QUESTION: 26

Snow line is a line above which no vegetation grows on high altitude mountains because of permanent snow cover. This snow line is higher for Eastern Himalayas compared to that of Western Himalayas. What are the reasons? Consider the following statements
1. Eastern Himalayas are near to the Equator.

2. Western Himalayas are more continental in their location thus has lesser maritime influence.

3. Southwest monsoon winds have the moderating effect on the Western Himalayas.

Choose the correct code

Solution:

Snowline is a function of altitude and latitude. Higher is the latitude and altitude lower is the snowline. Eastern Himalaya’s altitude as well as latitudinal location is lower compared to Western Himalayas. Due to higher altitude as well as latitude the temperature is much less in the Western Himalaya and as a consequence the snowline in the Western Himalaya is at a lower altitude than in the Eastern Himalaya. Southwest monsoon winds bring more rainfall to Eastern Himalayas than compared to Western Himalayas. Thus monsoon winds can have moderating effect on Eastern Himalayas and in turn increasing the altitude of snowline.

QUESTION: 27

Consider the following statements regarding heat waves

1. Heat wave’s adverse impact occurred mainly in Northern and Eastern region of India.

2. Severe heat waves come under National Calamity just like cold waves.

3. IMD recommended to declare a region as severe heat waves affected region if temperature reached beyond 45 degree Celsius.

4. It is a natural calamity found in tropical regions and not in temperate regions.

Choose the correct statement/s from the code

Solution:

- Heat waves impacted mainly in northern states like Uttar Pradesh, Bihar and Eastern states like Odisha, Andhra Pradesh, Telangana.

Central government has declared cold waves; tsunamis etc as National Calamity but not heat waves. Thus recently after the heat waves took toll of many lives country wide, there was a demand from experts as well as many states for heat waves to be declared as National Calamity.

Heat waves are the phenomenon found not only in tropical regions but also in temperate regions.Example: UK experienced the severe heat waves in 2013

QUESTION: 28

Khadar soils are preferred over Bhangar soils for crop cultivation because
1. Khadar soil are composed of fine particles than that of Bhangar soil.

2. Bhangar soils lack in kankar nodules.

Choose the correct reason from the codes below

Solution:

Bhangar soils are rich in kankarie calcareous deposits like calcium carbonate. Second statement is wrong and Bangar soils are rich in kankar nodules i.e. calcareous deposits. Infactkankar deposits improve soil fertility. Also that in Khader soils nutrients are renewed every year from flood waters and thus more fertile than Bangar soils which is rarely replenished with nutrients

QUESTION: 29

Which one of the following statements is correct:

Solution:
QUESTION: 30

With respect to fish production in India, the west coast has 75% of marine fish landings whereas only 25% on the east coast. Consider the following possible reasons for the difference and which among the following is/are correct?
1. West coast has more upwelling than the east.

2. Though east coast has more fishermen, their productivity is low.

3. West coast production is largely from mechanized sector unlike the east

4. West coast has longer fishing season than the east.

Select the correct answer using the code given Below:

Solution:

Statement 1: The Kerala Coast largely experiences significant upwelling during the southwest monsoon period (June to September), resulting in abundant

Phytoplankton and zooplankton.

Statement 2: Only one third of full-time fishermen are located on India’s east coast, while two thirds are from the west coast Only.

Statement 3: While traditional catamarans are common along the east coast, most

Fisheries production from the west coast is derived from the mechanized sector.

Statement 4: Fisheries in the backwaters and estuaries of west coast tend to be

Undertaken throughout the year whereas the marine coastal fishery (mostly in east coast) is seasonal with a regulated, variable closed season during the monsoon periods

QUESTION: 31

You visit a place where snow fall is common, summer is moderately warm, the soil is acidic, thin in depth and poor in nutrients. Bears, wolves, hawks, deer and hares are commonly seen in forest area. What kind of vegetation is likely to be present in such place?

Solution:

Coniferous kind of trees are generally found in cold places like Canada and Alaska which faces conditions like long cold dry winter and a short and moderate summer. The precipitation is generally in the form of snowfall. The soil is acidic and poor in nutrients. Temperate forest has somewhat similar conditions but soil is nutrient rich, rainfall is more common than snowfall.

Coniferous Forests:

Temperate Forests

QUESTION: 32

Consider the following statements related to the factors responsible for the concentration of iron and steel industry in and around Chhotanagpur plateau:
1. It is endowed with rich deposits of iron ore, coal and gypsum

2. Provide cheap labour from W. Bengal, Bihar, Orissa and UP.

3. Water is provided by Mahanadi River, which is a perennial source of water.

Which of the statements given above is/are?

Solution:

Gypsum is not found in Chhotanagpur plateau. Water, which is required, is

Provided by Damodar river and its tributaries, which is a perrineal source of water

QUESTION: 33

A population pyramid shows the total population divided into various age groups along with percentage of the total population, subdivided into males and females. The shape of the pyramid gives detail about the composition of the population such as:
1. The pyramid broad at the base and rapidly narrows towards the top depicts - high birth and high death rate both.

2. The pyramid narrow at the base depicts a strong and expanding labour force.

3. The pyramid broad in the younger age groups depicts - low birth rates.

Which of the statements given above is/are Correct?

Solution:

In countries where death rates (especially amongst the very young) are decreasing, the pyramid is broad in the younger age groups.Such populations contain a relatively large number of young people and which means a strong and expanding labour force. Low birth rates make the pyramid narrow at the base. Decreased death rates allow numbers of people to reach old age

QUESTION: 34

Identify the crop:
1. It is a perennial bushy herb.

2. Grows in temperature: 10 to 35°C.

3. Soil type preferred is forest loamy soil.

4. Cultivated at altitude between 700 mm and 1500 mm along the Western Ghats.

5. It is used for flavouring curries, cakes, and bread.

Select the correct crop:

Solution:

QUESTION: 35

Generally the leguminous crops like pulses, beans, peas, groundnut and Bengal gram are sown in-between the seasons of cereal crops like wheat, maize and pearl millet to restore the fertility of the soil. The other benefits of crop rotation are:
1. It leads to higher soil-carbon content thus helps in combating climate change.

2. It helps in creating a biodiverse soil.

3. Reduces nitrogenous pollution.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
QUESTION: 36

Tillage is the agricultural preparation of the soil by mechanical agitation of various types, such as digging, stirring and overturning. What are the benefits of practicing conservation tillage on a farm?
1. Less soil erosion

2. Fewer trips across the field, thereby saving fuel and machinery costs

3. Less groundwater contamination by pesticides

Select the correct code:

Solution:

Conservation tillage is any method of soil cultivation that leaves the previous year's crop residue (such as corn stalks or wheat stubble) on fields before and after planting the next crop, to reduce soil erosion and runoff. Conservation tillage systems also benefit farmers by reducing fuel consumption and soil compaction. By reducing the number of times the farmer travels over the field, farmers realize

Significant savings in fuel and labor. There are some concerns about it, particularly concerning impacts on water quality and on pests

QUESTION: 37

Match the following Animal Name of its first clone
A. Pashmina Goat  1. Injaz

B. Camel               2. Noori

C. Buffalo              3. Dolly

D. Sheep               4. Samrupa

Select the correct code:

Solution:
QUESTION: 38

Which of the following rightly describes the current waterways developments in India?
1. The government has so far recognised four National Waterways in India.

2. Among the existing one, NW1- Allahabad to Haldia is the longest and oldest one.

3. National Waterways III comprises of Kakinada-Puducherry stretch of canals with confluence of Godavari and Krishna rivers.

4. National Waterways IV is in East Coast Canal with Erahmani river and Mahanadi delta.

Select the correct code:

Solution:

The government has recognised five stretches as National Waterways of India:

1. NW 1: Allahabad to Haldia - 1,629 km 2. NW 2: Sadia to Dhubari (on Brahmaputra river) - 819 km 3. NW 3: Kollam to Kottapuram - 186 km 4. National Waterways IV from Kakinada- Puducherry stretch of canals with odavari and Krishna rivers 5. National Waterways V from East Coast Canal with Erahmani river and Mahanadi delta

QUESTION: 39

Consider the following statements about National Population Policy, 2000.

1. The immediate objective of the NPP was to bring the TFR (Total Fertility Rate) to replacement levels by 2010.

2. The medium term objective of the NPP was to address the unmet needs for contraception, healthcare, infrastructure, health personnel and to provide integrated service delivery for basic reproductive and child health care.

Which of the statements given above is/are incorrect?

Solution:
QUESTION: 40

Consider the following statement.
1. Jowar is grown both as kharif as well as rabi crop.

2. Next to rice and wheat, jowar is the third most important food crop both with respect to area and production.

3. Jowar is par excellence a rainfed crop of dry farming areas where irrigation is not used.

4. The clayey deep regur and alluvium are the best suited soils for jowar.

Which of the statements given above is/are incorrect?

Solution:

Among the different kinds of cereal crops in India, jowar occupies a major prominence. Besides being a staple diet for the poorer section of the society, it is also used for animal feed and industrial raw materials. Different parts of the country have the potential to have this important cereal crop grown, which is also a major product of agriculture in many other countries. Since it can grow in semi arid climates, where other crops do not have a chance of growing, this crop has been grown in these areas. Requiring semi arid climatic conditions, the jowar crop has proved to be a good agricultural practice in the country. In comparison to other cereal food items, jowar has a significant value.

The cereal plant of jowar came up in historic times in the present day Ethiopia and east central Africa. It was probably in the first millennium that jowar plants were brought from African countries into India. Jowar or sorghum belongs to the Graminae family and grows to a height of about 4 mts. Seeds are rounded and pointed at the base, the color being brownish, yellow, pink or white.

Importance of jowar as a crop is seen in its usage as animal feed and fodder, grown mostly in arid and semi arid climates of the world as well as in India. It is grown as a coarse grain. Its use in different kinds of commercial purposes is making jowar an important agricultural product in the whole world. It is used primarily as a livestock feed and fodder. Some places also have facilities to produce alcohol from jowar. The entire plant is used as forage, hay or silage. Sorghum has a sweet stock, which can be used as raw material for jaggery, ethanol, paper making and some other industrial purposes. In India, jowar has been included as a commodity in the commodity market. From the point of view of production, it is grown as a Rabi and kharif crop and also in summers

QUESTION: 41

Consider the following statements.
1. India is the only country to produce all the four varieties of silk- muga, mulberry, tasar and eri.

2. Muga silk is the largest grown silk in India.

3. Karnataka is the largest producer of raw silk in the country.

Which of the statements given above are correct?

Solution:

It is not Muga but Mulberry silk

QUESTION: 42

Identify the incorrect statement

Solution:

Gondwana fields include both coking and non-coking and bituminous varieties.

QUESTION: 43

Which of the following is not correctly matched:
Region Abundant mineral

Solution:

Lake Superior is known for its iron ore deposits

QUESTION: 44

Consider the following statements about Kolleru lake:
1. It is one of the largest fresh water lakes in the country.

2. It is located between Krishna and Godavari delta.

3. The lake was declared as a wildlife sanctuary in November 1999 under India's Wildlife Protection Act of 1972.

4. Atapaka Bird Sanctuary is a bird sanctuary located on the Kolleru Lake.

Which of the following is correct?

Solution:

•     Kolleru lake is one of the largest fresh water lakes in the country. It is located between Krishna and Godavari delta. Kolleru lake  spans into two districts - Krishna and West Godavari.

•  The lake was declared as a wildlife sanctuary in November 1999 under India's Wildlife Protection Act of 1972, and designated a wetland of international importance in November 2002 under the international Ramsar Convention. The wildlife sanctuary covers an area of 308 km

•  Atapaka Bird Sanctuary is a bird sanctuary located on the Kolleru Lake in Andhra Pradesh, India. It is home to pelicans. The sanctuary falls under Kaikalur Forest Range

•  Important avifauna of the lake include a variety of water fowls, ducks, teals, storks, egrets, herons, ibises, bitterns, cormorants and a number of waders. As many as 224 species of birds have been from in and around the lake

QUESTION: 45

Which country was most hit by the rare and historic cyclone Chapala, recently?

Solution:

Tropical Cyclone Chapala hits Yemen In November 2016; Tropical Cyclone Chapala slammed into Yemen and caused heavy flooding and damage in coastal region of the war afflicted country. The cyclone landed in the south eastern area of Hadramawt and Shabwa along the Gulf of Aden coast of Yemen in Arabian Sea bringing furious winds approx of 100 kms per hour. Cyclone Chapala had Categorized as category 4 equivalent storms by Indian Meteorological Department (IMD) on the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale. It was the second-strongest and powerfull cyclone on record over the Arabian Sea, only after Cylone Gonu (2007).

Chapala originated from a low pressure area in the Arabian Sea that intensified into a depression on 28 October 2015. It consolidated further and reached very severe cyclonic storm strength the following day. The system rapidly intensified in the following days, and reached its peak intensity on 30 October with three-minute sustained winds of 215 km/h (130 mph) and a minimum pressure of 940 hPa (27.76 inHg). This cyclone also hit Somalia and Oman

QUESTION: 46

Consider the following statements regarding Doyang lake in Nagaland:
1. Centre has decided on making Doyang Lake an eco-tourism spot after finding two rare Amur falcons

2. In October, huge numbers of Amur falcons arrive in northeast India from Siberia

3. This lake is situated on Doyang River which runs near the state’s southern boundary.

Which of the above are incorrect statements?

Solution:

After a rare sighting of two Amur falcons roosting in Nagaland’s Doyang came to light, the Centre has decided on making Doyang lake an eco-tourism spot. Two falcons, Naga and Pangti along with a third, were tagged using satellite devices two years ago before they made two return trips to Doyang lake after transiting through Nagaland in their journey from Mongolia to South Africa. The world has recognized Pangti village in Nagaland as the world’s Amur Falcon capital, as more than one million birds can be seen in just 30 minutes. It is a very rare and exciting sight. According to environment ministry, Naga tribesmen until recently used to hunt thousands of Amur falcons for meat. But last year, after a vigorous campaign by wildlife activists, they pledged to protect the bird and since then, not a single bird has been hunted in the area.

About Amur Falcons: In October, huge numbers of Amur falcons arrive in northeast India from Siberia en route to their final destination — Somalia, Kenya and South Africa. The birds are unusual in that they migrate a large distance over the sea and also continue their journey at night.

Doyang River: Doyang river is one of the most important rivers in the district. It is the biggest and longest rivers which run near the state’s southern boundary. The Angami people in whose area it rises call it Dzu or Dzulu.It has got three main tributaries such as Tsui, Tullo and Tishi. In the valley along the Doyang river the modern system of cultivation like terrace is being carried out successfully, especially in two particular areas near Pangti village called “Pofu hayi” and “Tentsu hay”. Besides vegetables, and fruits such as banana, pineapple papaya etc.are abundantly and luxuriantly grown in those two areas.

QUESTION: 47

Which of the following is not true about Nilgiris :

Solution:

The Nilgiri are a range of mountains forming a part of the Western Ghats which is located in the western part of Tamil Nadu, state at the junction of Karnataka and Kerala states in Southern India.

The Nilgiri Biosphere Reserve, which includes the Nilgiri Hills, forms a part of the protected bio reserves in India and is a part of UNESCO World Network of Biosphere Reserve The ‘Kurinji’ flowers which blooms once in 12 years is found hereThe ‘Toda’ tribe resides here

QUESTION: 48

Consider the following statements regarding Tawang – II hydroelectric project:
1. This project is launched by National Hydroelectric Power Corporation (NHPC).

2. The Project was set up on the Tawangchu River

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

About this project The Tawang – II hydroelectric of 800MW project in Arunachal Pradesh was launched under the National Hydroelectric Power Corporation (NHPC).  The Project was set up on the Tawangchu River, downstream of Forebridge near Jang in Arunachal Pradesh. This Project was supposed to benefit all the States of Northeast and may generate 3622 million units annually

QUESTION: 49

Palmyra - the ancient and historic city was recently freed from the Islamic state is an historic city of:

Solution:

Palmyra - the ancient and historic city was recently freed from the Islamic state group by Syrian troops. Palmyra is both an important symbolic and strategic prize for Syrian President Bashar al-Assad forces, as it provides control of the surrounding desert extending all the way to the Iraqi border. The army cleared the IS fighters from the UNESCO world heritage site, where the militants sparked a global outcry with the systematic destruction of treasured monuments

QUESTION: 50

Match the following:
City                         Country
1. Punggye-ri           A. North Korea
2. Pokhara              B. Nepal
3. Kruen                 C. Germany
4. Tianjin                D. China
5. Azraq                 E. Lebanon
Which of the above is/ are incorrectly matched

Solution:

Punggye-ri- the place where it is believed that North Korea tested its hydrogen bomb recently Pokhara - this city of Nepal hosted the SAARC foreign minister meet recently. India’s External affairs minister Sushma Swaraj met Pakistan’s foreign policy chief Sartaj Aziz.

Tianjin- the northern port city of China, which was recently hit by huge explosions at a warehouse storing volatile chemicals which killed many persons.

Azraq-the place in Lebanon where Nobel Peace Prize winner Malala Yousafzai recently opened a school for the Syrian refugees.

Kruen-the place near Garmisch-Partenkirchen in Germany, where the leaders from Group of Seven (G-7) industrial nations met recently.

QUESTION: 51

Match the following :
District                           State
A. Koppal                       1. Odisha
B. Ballia district              2. Karnataka
C. Nabarangpur District  3. Uttar Pradesh
Choose the correct code:

Solution:

Koppal district Karnataka Government has decided to go ahead with the establishment of Asia’s first Rice Technology Park at Gangavati in Koppal district.

Ballia Distict The Prime Minister, Shri Narendra Modi  launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Ballia in uttar Pradesh. The scheme aims to provide cooking gas connections to five crore below-poverty-line beneficiaries over the next three years.

Nabarangpur District India’s most poor district – Nabarangpur in Odisha , will get a first government college.

QUESTION: 52

Correctly match the following:
Regional name of Region tropical storms
A.Cyclones           1.Indian Ocean
B.Hurricanes         2.Atlantic Ocean
C.Typhoons           3.Western Pacific and South China Sea
D.Willy-willies        4.Western Australia
Select the correct code:

Solution:
QUESTION: 53

Which among the following are favourable conditions for the formation and intensification of tropical cyclones?
1. Large sea surface with temperature higher than 27° C;

2. Presence of the Coriollis force;

3. Small variations in the vertical wind speed;

4. A pre-existing weak low-pressure area

Select the correct code:

Solution:

QUESTION: 54

Consider the following statements.
1. Convectional Rain is common in the summer or in the hotter part of the day.

2. The area situated on the leeward side of mountain gets more rainfall in rographic rain.

3. Convectional Rain is very common in the equatorial regions and interior parts of the continents.

Which of the above statements are correct?

Solution:

The area situated on the leeward side, gets less rainfall and known as the rain-shadow area

QUESTION: 55

In which of the following location across the globe Mediterranean Climate is found?
1. around Mediterranean Sea

2. along the coast in south eastern and south Western Australia.

3. Central Chile

4. Central California

Select the correct code:

Solution:

Mediterranean climate occurs in southern and southwestern Australia, central Chile, coastal California, the Western Cape of South Africa and around the Mediterranean Basin. The largest area with a Mediterranean climate is the Mediterranean Basin, which has given the climate its name, although stretches of the Mediterranean coast (in Egypt, Libya and part of Tunisia) are too dry to be thus classified. More than half of the total Mediterranean-climate regions on earth occur on the Mediterranean Sea.

Mediterranean-climate regions are found, roughly speaking, between 31 and 40 degrees latitude north and south of the equator, on the western side of continents. Yet they can extend eastwards for thousands of kilometers into arid regions if not arrested by mountains or confronted with moist climates, such as the summer rainfall that occurs in certain regions of Australia and South Africa. The most extended penetration goes from the Mediterranean Basin up into western Pakistan and into some areas of Turkmenistan and Uzbekistan (the source of many of our cherished bulbous plants).

In contrast, the Mediterranean areas of California and Chile are constricted to the east by mountains closes to the Pacific coast. This is not the case, however, for Australia and South Africa, where monsoon troughs may bring summer rainstorms. In fact, the Mediterranean-climate regions of both Australia and South Africa have important but unpredictable rainfall in the summer, a factor that has a significant effect on their vegetation.

QUESTION: 56

Consider the following statements.
1. The Gulf Stream raises the temperature near the western coast of Europe.

2. Labrador current raises the temperature near east coast of North America.

3. Kuro Shio current raises temperature near the coast of Alaska.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Labrador is a cold current which lowers down the temperature near north-east coast of North America

QUESTION: 57

Which of the following statements regarding Tundra Climate is/are correct?
1. Tundra is the region of permafrost where the sub soil is permanently frozen.

2. Low growing mosses, lichens and flowering plants are types of vegetation found in tundra.

Select the correct code:

Solution:

The Tundra climate (ET) is so called after the types of vegetation, like low growing mosses, lichens and flowering plants. The short growing season and water logging support only low growing plants. During summer, the Tundra regions have very long duration of day light.

QUESTION: 58

Which of the following statements about Mid-Oceanic Ridges are correct?
1. It is an interconnected chain of trenches within the ocean.

2. A mid-ocean ridge demarcates the boundary between two tectonic plates.

3. Mid-ocean ridges are geologically active, with new magma constantly emerging onto the ocean floor.

Select the correct code:

Solution:

It is an interconnected chain of mountain system within the ocean.

QUESTION: 59

Depending upon the mode of formation, sedimentary rocks are classified into three major groups. Consider the following statements in this context.
1. Sandstone, conglomerate, shale, loess etc. are mechanically formed edimentary rocks.

2. Geyserites, chalk, limestone, are organically formed sedimentary rocks.

3. Chert, halite, potash etc. are some examples of chemically formed sedimentary rocks.

Which of the above statements are correct?

Solution:
QUESTION: 60

Correctly match the following
A.Umbra       1.Situation of moon when it is nearest to the earth.

B.Penumbra  2.Total solar eclipse occurs.

C.Aphelion    3.Position of earth when it is at the greatest distance from the sun.

D.Perigee      4.Partial solar eclipse occurs.

                     5.Position of earth when it is nearest to the sun.

Solution:

Perihelion - The position of the earth in its orbit when it is at the nearest point to the sun.

Penumbra and Umbra:

QUESTION: 61

Which of the following factors determine the distribution of temperature of ocean water?
1. The average daily duration of insolation and its intensity.

2. The albedo of the sea surface.

3. The physical characteristics of the sea surface i.e. the boiling point in the case of higher salinity and vice-versa.

4. The presence of submarine ridges.

5. Location and shape of the sea.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Albedo is the fraction of solar energy (shortwave radiation) reflected from the Earth back into space. It is a measure of the reflectivity of the earth's surface. Ice, especially with snow on top of it, has a high albedo: most sunlight hitting the surface bounces back towards space. Water is much more absorbent and less reflective. So, if there is a lot of water, more solar radiation is absorbed by the ocean than when ice dominates.

Insolation is the solar radiation that reaches the earth's surface. It is measured by the amount of solar energy received per square centimetre per minute. Insolation affects temperature. The more the insolation, the higher the temperature. In any given day, the strongest insolation is received at noon

Submarine ridges are any section of the narrow, largely continuous range of submarine mountains that extends into all the major oceans and at which new oceanic lithosphere is created by the rise of magma from the earth’s interior

QUESTION: 62

Identify the incorrect statement

Solution:

In the higher latitudes, the warm currents flow on the western shores and cold on the eastern shore

QUESTION: 63

Consider the following statements about the ideal conditions for temperature inversion.
1. Cloudless and clear sky.

2. Calm and moist air.

3. Long winter nights.

4. There is no wind.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Calm and stable air so that is no vertical mixing at lower levels

QUESTION: 64

Consider the following statements.
1. Jet streams help in maintenance of latitudinal heat balance by mass exchange of air.

2. Polar front jets influence the mid-latitude weather disturbances.

3. They have an influence on distribution of precipitation by the temperate cyclone.

4. Jet stream also exercise an influence on movement of air masses which may cause prolonged drought or flood conditions.

Which of the above statements are incorrect?

Solution:

Jet streams are relatively narrow bands of strong wind in the upper levels of the atmosphere. The winds blows from west to east in jet streams but the flow often shifts to the north and south. Jet streams follow the boundaries between hot and cold air. Since these hot and cold air boundaries are most pronounced in winter, jet streams are the strongest for both the northern and southern hemisphere winters

QUESTION: 65

Consider the following statements.
1. Western coastal plains are wetter and broader than the eastern counterparts.

2. There is almost absence of deltas along the western coastal plains.

3. The plane has characteristic feature like lagoons or backwaters.

4. Western Ghats are isolated broken hills with no structural unity or well defined structure in contrast to Eastern Ghats.

Which of the above statements are incorrect?

Solution:

The eastern coastal plains are broader than the western coastal plains with well

Developed deltas of major rivers. Unlike the Western Ghats, the Eastern Ghats are

isolated, broken hills with no structural unity. Western ghats has lagoon or

back waters called Kayals such as Vembanad and Ashtamudi.

QUESTION: 66

Consider the following statements about the Peninsular River Systems.
1. These rivers have large basins and catchment areas.

2. They are more or less graded valleys and are examples of consequent drainage.

3. These rivers are almost perennial.

4. These rivers also form meanders.

5. These rivers have been flowing in one of oldest plateaus of the world and have reached maturity.

Which of the above statements are incorrect?

Solution:

These rives have small basins and catchment areas. They are seasonal and non-perennial. The hard rock surface and non-alluvial character of the plateau permits little scope for the formation of meanders. As such, the rivers of the Peninsular Plateau follow more or less straight course

QUESTION: 67

Consider the following statements.
1. The vegetation has a park like appearance.

2. The trees are of medium height, flat topped and umbrella shaped.

3. Species may be xerophytic or the broad leaf deciduous types.

4. The plant varieties include elephant grass, flat topped acacia etc.

Which of the vegetation or biome possess the above characteristics?

Solution:

Savanna vegetation

QUESTION: 68

Consider the following statements.
1. India is endowed with a long crop-growing season except in the peninsular part which has made our land more valuable from the point of view of crop and natural vegetation.

2. A long crop growing season also means a wide variety of crops.

3. The vast landmass of the country is a endowed with diversity of soils owing to differences in geomorphology, climate, vegetation and topography.

4. There is a large reservoir of surface water in perennial and non- perennial rivers.

Which of the above statements are incorrect?

Solution:

There is large reservoir of surface water in perennial rivers India is endowed with along crop growing season except in the mountainous regions

QUESTION: 69

The Tank irrigation is practised mainly in the peninsular region due to which of the following reasons?

1. The undulating relief and hard rock’s make it difficult to dig canals and wells in peninsular region.

2. There is little percolation of rainwater due to hard rock structure and ground water is not available in large quantity.

3. The clustered nature of population and agricultural fields also favours tank irrigation there.

4. There are several streams which become torrential during rainy season and way to make best use of this water is to impound it by constructing bunds and building tanks.

Select the correct code:

Solution:

Mostly prevalent in uneven and relatively rocky plateau of peninsular India, tanks are a popular method of irrigation in the states of T.N., Karnataka, Andhra Pradesh and Maharashtra. The scattered nature of population and agricultural fields also

Favours tank irrigation.

QUESTION: 70

Consider the following statement about the footloose industry.
1. The industry that can be placed at any location without being affected by factors like resources or transport.

2. These industries often have spatially fixed costs.

3. They generally depend on raw materials that are light and can be easily transported from another place.

4. These industries include computer chips, retail, entertainment etc.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Foot loose industry I an industry that is not tied to any particular location or country, and can relocate across national borders in response to changing economic conditions. Many manufacturing industries seem to have this characteristic

QUESTION: 71

Some of the major objectives of local level planning may include:
1. Optimum utilization of resources and capacities

2. Expansion and strengthening of infrastructure

3. up gradation of skills and development.

4. Fulfillment of the basic needs of the people.

Select the correct code:

Solution:
QUESTION: 72

Consider the following statements.
(1) Horse latitudes are associated with warm and dry conditions.

(2) Horse latitude along with ITCZ forms boundaries for Ferrell Cell.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Horse latitude exists between 30 – 35 degree latitudes on both sides of equator. High altitude air currents descend along this altitude. So, the weather is warm and dry with very less rainfall. Hadley Cell exists between ITCZ and Horse latitude whereas Farrell Cell exists between Horse latitude and Polar front

QUESTION: 73

Which of the following statement(s) is/are correct?
(1) El-Nino is characterized generally by flooding and cyclonic condition in Australia and Indonesia.

(2) El-Nino and strength of Indian monsoon have a direct relation where monsoon is strengthened in El-Nino year.

Select the correct code:

Solution:

El Niño and La Niña events are a natural part of the global climate system. They occur when the Pacific Ocean and the atmosphere above it change from their neutral ('normal') state for several seasons. El Niño events are associated with a warming of the central and eastern tropical Pacific, while La Niña events are the reverse, with a sustained cooling of these same areas.

QUESTION: 74

Season is a period of the year characterized by a particular set of weather conditions. Seasons are caused by:
1. rotation of the earth

2. ocean current and rotation of the earth

3. inclination of the earth's axis and earth's revolution

4. Air Mass and Jet streams

Which of the above stated reasons are incorrect?

Solution:

Season is a period of the year characterized by a particular set of weather conditions resulting from the inclination of the earth's axis and the revolution of the earth round the sun

QUESTION: 75

Consider the following statements related to weathering:
1. Plants contribute to mechanical weathering.

2. The weathering process by which the outer layers of the rock peel out in concentric cells due to difference of temperature in the outer layers is called exfoliation.

3. The process of weathering help in giving different colours and properties to the soil.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Weathering causes the disintegration of rock near the surface of the earth. Plant and animal life, atmosphere and water are the major causes of weathering. Weathering breaks down and loosens the surface minerals of rock so they can be transported away by agents of erosion such as water, wind and ice. There are two types of weathering: mechanical and chemical.

Mechanical Weathering Mechanical weathering is the disintegration of rock into smaller and smaller fragments. Frost action is an effective form of mechanical weathering. When water trickles down into fractures and pores of rock, then freezes, its volume increases by almost 10 percent. This causes outward pressure of about 30,000 pounds per square inch at -7.6 Fahrenheit. Frost action causes rocks to be broken apart into angular fragments. Idaho's extreme temperature range in the high country causes frost action to be a very important form of weathering.

Chemical weathering transforms the original material into a substance with a different composition and different physical characteristics. The new substance is typically much softer and more susceptible to agents of erosion than the original material. The rate of chemical weathering is greatly accelerated by the presence of warm temperatures and moisture. Also, some minerals are more vulnerable to chemical weathering than others. For example, feldspar is far more reactive than quartz.

QUESTION: 76

What are the advantages of contour ploughing?
1. It makes farming less energy and resource intensive.

2. It decreases risk of harming regional fresh water systems by controlling eutrophication.

Select the correct code:

Solution:

Contour farming, the practice of tilling sloped land along lines of consistent elevation in order to conserve rainwater and to reduce soil losses from surface erosion. These objectives are achieved by means of furrows, crop rows, and wheel tracks across slopes, all of which act as reservoirs to catch and retain rainwater, thus permitting increased infiltration and more uniform distribution of the water

QUESTION: 77

What are the factors that affect wind motion?
1. Pressure gradient

2. Coriolis force

3. Centripetal Acceleration

4. Frictional force

Select the correct code:

Solution:

QUESTION: 78

Consider the following statements.
1. Biosphere reserves are multi-purpose protected areas to preserve the genetic diversity in representative eco-system.

2. In sanctuary, hunting and grazing are totally prohibited.

3. Hunting without permission is prohibited and grazing or movement of cattle is regulated in National Park.

Which of the above statements are incorrect?

Solution:

Biosphere reserves are areas of terrestrial and coastal ecosystems promoting solutions to reconcile the conservation of biodiversity with its sustainable use. They are internationally recognized, nominated by national governments and remain under sovereign jurisdiction of the states where they are located. Biosphere reserves serve in some ways as 'living laboratories' for testing out and demonstrating integrated management of land, water and biodiversity. Collectively, biosphere reserves form a world network: the World Network of Biosphere Reserves (WNBR). Within this network, exchanges of information, experience and personnel are facilitated.

 

Wildlife Sanctuaries are defined as a space which is set aside exclusively for the use of wild animals, who are protected. Wildlife sanctuaries are also referred to as wildlife refuges in some areas. These wildlife sanctuaries are managed by the Government where rangers or authorized employees patrol the area to ensure that no one hunts or otherwise harasses the animals.

National park is a park officially recognised by a nation's government. National parks are often made to protect the animals that live inside them or the land itself

QUESTION: 79

Consider the following statements about Trade winds.
1. Trade winds raise the temperature in the western margins of continents

2. Trade winds raise the temperature in western margins of the oceans.

3. North Indian Ocean does not experience trade winds.

Which of the above statements are correct?

Solution:

The one region of the Earth which has an absence of trade winds is the north IndianOcean

QUESTION: 80

Statement 1: Pakistan has illegally occupied 78000 km2 area of J and K and has ceded 5180 km2 of Sakshgam Valley to China.

Statement 2: China has illegally occupied 88000 km2 area of India and 32000 km2 is of Aksai chin only. India has only 48 percent of JandK left with it.

Statement 3: McMahon line lines runs between India and China in Arunachal Pradesh and is 1150km long.

Statement 4: JandK has the longest international border with China and Pakistan among all the other states.

Which of the above statements are correct?

Solution:
QUESTION: 81

The bay of Bengal has low salinity than the Arabian Sea because

Solution:

Salinity near the surface in the northern Bay of Bengal is low because the bay receives lots of freshwater in the form of rain and from runoff of surrounding rivers (Ganga, Brahmaputra, Irrawaddy, Godavari, and others). Salinity near the surface in the Arabian Sea is much higher than in the Bay of Bengal because evaporation over the Arabian Sea is much greater and it receives relatively less river runoff

QUESTION: 82

Which one of the following does not border Panama?

Solution:

QUESTION: 83

Why are most iron and steel plants located near coal fields?

Solution:
QUESTION: 84

Consider the following statements:
1. Thailand, Laos, Vietnam and Cambodia, are the countries which lie in the Mekong basin.

2. The above four Countries in 1995 set up the Mekong River Commission to facilitate Joint management and water sharing in the Mekong region.

Which of the above statements is/are correct?

Solution:

QUESTION: 85

Statement 1: Assam and Uttar Pradesh share borders with 7 states each

Statement 2: Maharashtra and Chhattisgarh have border with 6 states each.

Statement 3: tropic of cancer passes through 8 states of India.

Statement 4: Indian standard meridian of 82 and ½ deg east passes through 5 states of India and does not pass through Bihar, Jharkhand and Telangana

Which of the above statements are correct?

Solution:
QUESTION: 86

Consider the following statements:
1. A consequent river is one whose course is determined by the original course of the land

2. A subsequent river is one whose direction of flow is controlled by rock structure

3. An in sequent river follows its own course without any apparent reason

4. Consequent river flows in direction opposite to that of original consequent slope

Which of the above statements is/are correct?

Solution:

In sequent river does not indicate any particular reason for its pattern and course of flow such as that upon homogeneous terrain

QUESTION: 87

Match List I with List II and select the correct answers from the codes given below:

Solution:

1. Zojila pass(between kashmir &Ladakh
 2. Bara Lacha La (in H.P.)
 3.  Jelep La (Between Skimm and Bhutan).

4.  Niti pass( Uttrakhand ad China)

QUESTION: 88

Despite the fact that almost all the mineral wealth is found in Southeast Asia, heavy industry is little developed. This is because:
1. Most of these countries were under colonial powers who did not want industry to develop.

2. Coal and iron ore have not been found in the same country.

3. Government policy which discouraged the development of heavy industry

4. Market within and outside the country was lacking.

Which of the above statements are correct?

Solution:
QUESTION: 89

Which one of the following is a part of Mediterranean sea:

Solution:
QUESTION: 90

Match the following:
Tribe                 Country

A. Semang        1. Philippines

B. Orang Asli     2. Myanmar

C. Aeta             3. Malaysia

D. Karens          4. Sumatra

Solution:
QUESTION: 91

Arrange the capital cities in east to west order:
1. ullanbator  2. Pyongyang  3. Seoul  4. Beijing  5. Tokyo.

Choose the correct answer from the codes given below

Solution:
QUESTION: 92

Caspian sea is surrounded by five countries, Which one of the following does not possess a coast line with Caspian sea

Solution:
QUESTION: 93

Statement 1: Zero Point Railway Station of khokhrapar of Sindh of Pakistan and Munabao of Barmer of Rajasthan are the border stations of Thar express.

Statement 2: Samjhauta Express runs between Lahore and Delhi and Wagah and Attari are the border stations

Statement 3: Dhaka – Kolkata express or Maitree Express has Gede of Nadia district and Dorshana of Khulna district of Bangladesh as border stations.

Statement 4: Qinghai-Haldia , Sino-India express connects Tibetan plateau and Ganga basin and has Utsang and Gorakhpur as the border stations.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
QUESTION: 94

Arab league has 22 member nations and has two island nations in the group.

Solution:
QUESTION: 95

Which one of the following is not a member nation of IORA(Indian Ocean Rim Association)

Solution:
QUESTION: 96

Which one of the following is/are a factor /s modifying ocean currents?
1 Direction and shape of the coastline

2 Tidal wave in the ocean

3 Seasonal variations and winds

4 Bottom topography

Choose the Correct option:

Solution:

QUESTION: 97

Consider the following statements:
1. Rainfall caused due to the presence of mountains in the way of winds is called advectional rainfall.

2. Fog is a low stratus cloud.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Rainfall caused due to the presence of mountains in the way of winds is called orographic rainfall.

Stratus clouds can also form in a similar manner to fog when the ambient air temperature decreases, increasing the relative humidity. Once the temperature drops below the dew point, a stratus cloud can form

QUESTION: 98

Consider the following statements regarding temperate deciduous forests
1. Temperate deciduous forest are found in the regions that have moderate temperature and rainfall

2. Temperate deciduous forests are mostly found in Western Europe, north-eastern China, South Korea, Japan, north-eastern USA, southern Chile and New Zealand

3. The main commercial trees found in these forests are oak, beech, elm, polar, cedar, redwood, fir maple and birch

Select the correct answer:

Solution:

Temperate deciduous forests are located in the mid-latitude areas which means that they are found between the polar regions and the tropics. The deciduous forest regions are exposed to warm and cold air masses, which cause this area to have four seasons. The temperature varies widely from season to season with cold winters and hot, wet summers. The average yearly temperature is about 10°C. The areas in which deciduous forests are located get about 750 to 1,500 mm of precipitation spread fairly evenly throughout the year.  During the fall, trees change color and then lose their leaves. This is in preparation for the winter season. Because it gets so cold, the trees have adapted to the winter by going into a period of dormancy or sleep. They also have thick bark to protect them from the cold weather. Trees flower and grow during the spring and summer growing season.

QUESTION: 99

Which of the following statements is/are not true?
1. Chemical weathering is most common in limestone rocks

2. Chemical weathering is most active in wet regions with higher temperature

3. Rain action is a form of chemical weathering

4. Exfoliation is a process of chemical weathering

Choose the Correct option:

Solution:

Exfoliation is the process in which rocks weather by peeling off in sheets rather than eroding grain by grain

QUESTION: 100

Which of the following are true regarding ionosphere?
1. It is the uppermost layer of atmosphere

2. The molecules and atoms of nitrogen and oxygen in this layer absorb a part of solar radiation and become ionized

3. This layer is responsible for reflecting back the radio waves transmitted from the earth.

Solution:

Similar Content

Related tests