How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017)


30 Questions MCQ Test | How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017)


Description
This mock test of How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 10 How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017) exercise for a better result in the exam. You can find other How Do Organisms Reproduce - MCQ Test (22-11-2017) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many chromosomes are present in a ovum of human being?

Solution:

Ovum is the female sex cell, or female gamete; the male gamete is the sperm. A gamete, ovum or sperm, contains half the number of chromosomes found in the body cells of the parent, i.e., the gamete is haploid. In human there are total 46 chromosomes, so human ovum has only 23 chromosomes.

QUESTION: 2

Rhizome, tuber, corm and bulb are under ground _____________ that help in vegetative propagation

Solution:

Underground stem are modified plant structures that derive from stem tissue but exist under the soil surface

QUESTION: 3

Testes in mammals descend into scrotum because

Solution:

Scrotum decreases the temperation of the testes from 2-3 degrees lower than that of the body.

QUESTION: 4

Condom is a method of control that falls under the following category

Solution:

Mechanical Barrier methods include the diaphragm, cervical cap, male condom, and female condom and spermicidal foam, sponges, and film. Unlike other methods of birth control, barrier methods are used only when you have sexual intercourse.

QUESTION: 5

Which vegetative part is used in the propagation of bryophyllum?

Solution:

In the leaves of Bryophyllum meristamatic marginal notches are present. From these meristamatic tissues new plants can develop after coming in contact of soil

QUESTION: 6

Which organ enables the developing foetus to obtain nourishment from the mother’s blood

Solution:

Placenta connects the fetus to the uterine wall to uptake nutrients.

QUESTION: 7

Parthenogenesis is common in

Solution:

In the honey bee, fertilized eggs (diploid zygotes) regularly develop into females, and unfertilized eggs (haploid gametes) develop into males by types of reproduction known as zygogenesis and generative or haploid Parthenogenesis, respectively.

QUESTION: 8

A bisexual flower contains

Solution:

A bisexual flower consists of both the male and the female reproductive parts. The male part is known as the stamen and the female is the carpel/pistil.

QUESTION: 9

Which of the following plant is unisexual?

Solution:

The flowers in which either male or female reproductive organs are present.These flowers are called incomplete flowers 

QUESTION: 10

At what stage of the menstrual cycle is a woman said to be fertile?

Solution:

In general, a woman's fertile window is the day of ovulation (usually 12 to 16 days before the cycle begins) and the five days preceding it

QUESTION: 11

Which of the following method of reproduction induces over-crowding in plants

Solution:

It is a quick method of multiplication Since the rate of multiplication is high there is overcrowding.

QUESTION: 12

Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings?

Solution:

The ductus deferens, also known as the vas deferens, is a tiny muscular tube in the male reproductive system that carries sperm from the epididymis to the ejaculatory duct. There is a pair of these ducts in the male body, with one duct carrying sperm from each testis to the left and right ejaculatory ducts.

QUESTION: 13

The specific scientific term for the release of ovum from ovary into body cavity is

Solution:

In humans, this event occurs when the de Graaf's follicles rupture and release the secondary oocyte ovarian cells. 

QUESTION: 14

Which hormone causes contraction of the uterus during birth?

Solution:

Oxytocin is secreted by the posterior pituitary gland at the time of parturation.

QUESTION: 15

What is the another name for tissue culture

Solution:

the propagation of plants by growing plantlets in tissue culture and then planting them out.

QUESTION: 16

Which of the following is a birth control measure

A. IUCD
B. Vasectomy
C. Tubectomy
D. Contraceptive Pills

Solution:

All of the following can be used for birth control. IUCD,Vasectomy,Tubectomy are surgical methods of birth control whereas contraceptive pills are oral pills

QUESTION: 17

How many male gametes are released into the embryo sac?

Solution:

Pollen tube release 2 male gametes in the embryo sac. Out of thes 2 gametes 1 gamete gets fused with the egg and the other one gets fused with the polar nuclei.

QUESTION: 18

Find the correct statement

Solution:

The flowers appear earlier in plant growing by vegetative propagation.

QUESTION: 19

Which one of the following is not a part of the organ system to which the other three belong?

Solution:

Fallopian tube is the part of female reproductive sytem.

QUESTION: 20

Which of the following is correct about the menstruation?

A. It is liberation of ovum from the ovary
B. It indicates absence of fertilization
C. it occurs on first 3-5 days of menstrual cycle
D. It leads to formation of corpus luteum

Solution:

If menstruation starts then it signifies that no fertilization have taken place. Menstruation takes place in the first 3 to 5 days of the cycle

QUESTION: 21

Name the body parts which human beings can regenerate.

Solution:

Hair and nails have a protein called keratin which allows them to grow. The process of growing of nails and hair is known as keratinization.

QUESTION: 22

A group of organisms that can interbreed to produce fertile offspring is called

Solution:

A species is often defined as the largest group of organisms in which two individuals can produce fertile offspring, typically by sexual reproduction.

QUESTION: 23

Characters that are transmitted from parents to offspring are present in-

Solution:

The characteristics or traits of parents are transmitted to their progeny (offsprings) through genes present on their chromosomes

QUESTION: 24

Fertilization can be prevented by

A. Tubal ligation
B. Use of IUCD
C. Vasectomy

Solution:

Tubal ligation is surgery to close a woman's fallopian tubes. (It is sometimes called "tying the tubes.") The fallopian tubes connect the ovaries to the uterus. A woman who has this surgery can no longer get pregnant
An Intrauterine Contraceptive Device (IUCD) is a device which is inserted into the uterus (womb) to prevent pregnancy. There are many types of IUCDs and they come in different shapes and sizes. Commonly used types are IUCDs containing copper.

QUESTION: 25

Which of the following is not hermaphrodite?

Solution:

Bees show haplodiploidy.

QUESTION: 26

Donkey is an example of

Solution:

Donkey is a dioceious because it has male and female reproductive organs in seperate individual.

QUESTION: 27

Statement A: fertilization is possible if ovulation has taken place during middle of the menstrual cycle.  

Statement B : fertilization is not possible if ovulation has taken place during middle of the menstrual cycle

Solution:

fertilisation is possible if ovulation has taken place during middle of the menstrual cycle

QUESTION: 28

Which of following is among STDs

A. Syphilis
B. Gonorrhea
C. Leprosy
D. Cancer

Solution:

Syphillis and gonorrhea can be sexually transmitted.

QUESTION: 29

Which of the following is incorrect about self pollination?

Solution:

Genetic drift cannot be removed by self pollination.

QUESTION: 30

Statement A : Estrogen is responsible for bringing changes in appearance seen in boys at the time of puberty. 

Statement B : Plasmodium divides into many daughter cells by regeneration.

Solution:
  • Estrogen is the primary female sex hormone.. It is responsible for the development and regulation of the female reproductive system and secondary sex characteristics.
  • Plasmodium reproduces by binary fission and not by regeneration.