Important Questions Test: Data Handling


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 6 | Important Questions Test: Data Handling


Description
This mock test of Important Questions Test: Data Handling for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Important Questions Test: Data Handling (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions Test: Data Handling quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Important Questions Test: Data Handling exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions Test: Data Handling extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The colours of fridges preferred by people living in a locality are shown by the following pictograph. Find the number of people preferring white colour.

Solution:

In the given pictograph one image represents 10 people. 

Therefore, the number of people who prefer white colour are 2 x 10 = 20.

QUESTION: 2

The colours of fridges preferred by people living in a locality are shown by the following pictograph. Find the number of people preferring yellow colour.

Solution:

In the given pictograph one image represents 10 people. 

Therefore, the number of people who prefer yellow colour are 6 x 10 = 60.

QUESTION: 3

A coin is tossed. Which of the following is the probability of getting either a head or a tail?

Solution:

A coin has 2 sides, head and tail. Hence there are 2 possible outcomes i.e. head and tail.

The probability of getting a head is 1 out of the 2 possible outcomes. Therefore, the probability of getting a head is 1/2.

Similarly, the probability of getting a tail is 1/2.

QUESTION: 4

The colours of fridges preferred by people living in a locality are shown by the following pictograph. Which two colours liked by same number of people?

Solution:

In the given pictograph one image represents 10 people.

Green and Black colour has equal number of images i.e. 3. Therefore, these 2 colours are are liked by same number of people.

QUESTION: 5

A _____ is a collection of numbers gathered to give some information.

Solution:

A data is a collection of numbers gathered to give some information.

QUESTION: 6

Observe this bar graph which is showing the sale of shirts in a ready-made shop from Monday to Saturday. On which day were the maximum number of shirts sold?

Solution:

The maximum number of shirts were sold on Saturday i.e 60 shirts. 

QUESTION: 7

Observe this bar graph which is showing the sale of shirts in a ready-made shop from Monday to Saturday. How many shirts were sold on Thursday?

Solution:

35 shirts were sold on Thursday.

QUESTION: 8

Which of the following is the probability of an impossible event?

Solution:

The probability of an impossible event is 0, as there is no chance of that event ever happening. 

QUESTION: 9

Observe this bar graph which is showing the sale of shirts in a ready-made shop from Monday to Saturday. On which day were the minimum number of shirts sold?

Solution:

The minimum number of shirts, that is, 10 shirts were sold on Tuesday. 

QUESTION: 10

Observe this bar graph which is showing the sale of shirts in a ready-made shop from Monday to Saturday. How many shirts were sold on Monday?

Solution:

It can be obsrved from the graph, that 15 shirts were sold on Monday.

QUESTION: 11

A ________ represents data through pictures of objects.

Solution:

Pictograph is a graph that shows numerical information by using picture symbols or icon s to represent data sets. The advantage of using a pictograph is that it is easy to read.

QUESTION: 12

Observe this bar graph which is showing the sale of shirts in a ready-made shop from Monday to Saturday. How many shirts were sold on Wednesday?

Solution:

It can be observed from the bar graph that on Wednesday 20 shirts were sold. 

QUESTION: 13

Bars of uniform width can be drawn ____________ with equal spacing between them and then the length of each bar represents the given number.

Solution:

Bars of uniform width can be drawn horizontally or vertically with equal spacing between them and then the length of each bar represents the given number.

QUESTION: 14

The following pictograph shows the number of absentees in a class of 30 students during the previous week. On which day were the maximum number of students absent?

Solution:

In the pictograph, 1 image equals 1 Absentee. 

On Saturday there are 8 such images, which is higher than all the other days in the week. 

Therefore, on Saturday the maximum number of students were absent.

QUESTION: 15

The ________ of each bar gives the required information.

Solution:

The length of each bar gives the required information.

QUESTION: 16

The following pictograph shows the number of absentees in a class of 30 students during the previous week. Which day had full attendance?

Solution:

In the pictograph, 1 image equals 1 Absentee. 

On Thursday there are no such images. 

Therefore, Thursday has full attendance.

QUESTION: 17

The colours of fridges preferred by people living in a locality are shown by the following pictograph. Find the number of people preferring blue colour.

Solution:

In the pictograph, 1 image equals 10 people. 

The colour blue has 3 such images representing it. 

Therefore, the number of people preferring blue colour are 5 x 10 = 50

QUESTION: 18

The colours of fridges preferred by people living in a locality are shown by the following pictograph. How many people liked red colour?

Solution:

In the pictograph, 1 image equals 10 people. 

The colour red has 11 such images representing it. 

Therefore, the number of people preferring green colour are 11 x 10 = 110

QUESTION: 19

The following pictograph shows the number of absentees in a class of 30 students during the previous week. What was the total number of absentees in that week?

Solution:

In the pictograph, 1 image equals 1 Absentee. 

There are a total of 20 such images. 

Therefore, total number of absentees in the week are 20 x 1 = 20 

QUESTION: 20

The colours of fridges preferred by people living in a locality are shown by the following pictograph. Find the number of people preferring green colour.

Solution:

In the pictograph, 1 image equals 10 people. 

The colour green has 3 such images representing it. 

Therefore, the number of people preferring green colour are 3 x 10 = 30 

Related tests