Important Questions Test: Rural Administration


20 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Important Questions Test: Rural Administration


Description
This mock test of Important Questions Test: Rural Administration for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Important Questions Test: Rural Administration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions Test: Rural Administration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Important Questions Test: Rural Administration exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions Test: Rural Administration extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

At what level does a Panchayat Samiti operate a Panchayati Raj structure?

Solution:

The Panchayati Raj Institution (PRI) consists of three levels: Gram Panchayat at the village level. Block Panchayat or Panchayat Samiti at the intermediate level i.e. the block level. Zilla Panchayat at the district level.

Panchayat samiti is a rural local government (panchayat) body at the at the intermediate tehsil (taluka/mandal) level in India. It works for the villages of the tehsil that together are called a development block. It has been said to be the "panchayat of panchayats".

QUESTION: 2

Gram Sabha consists of

Solution:

D is the correct option.Sabha is not the member of Gram Panchayat. Gram Panchayat is a small body whose members are elected. The term of Gram Panchayat is usually 5 years. Prabandhak Samiti). Gram Sabha includes All the Chairman of Block level institution of the district,15 to 10 elected Ward Panchas of the Village Panchayat, All the Chairman of Village Panchayats of the Block and All the voters of the Village Panchayat.

QUESTION: 3

At what level does a Panchayat Samiti operates a Panchayat Raj structure

Solution:

D is the correct option.Panchayat samiti (also known as Block Development Councils, Kshetra panchayat, Mandal panchayat, Taluka panchayat) are rural local governments (panchayats) at the intermediate level in panchayat raj institutions (PRI).

QUESTION: 4

The city of ___ had plague scare in 1994

Solution:
QUESTION: 5

The primary part of the three tier system of Panchayati Raj is

Solution:

The correct option is C.
The Panchayat Samiti at the Block Level as the Basic Unit of Panchayati Raj.

QUESTION: 6

Which is the Apex of the three tier system of Panchayat Raj

Solution:

The Zila Panchayat or District Council or Zila Parishad or District Panchayat , is the third tier of the Panchayati Raj system. Zila Parishad is an elected body. Block Pramukh of Block Panchayat are also represented in Zila Parishad.

QUESTION: 7

Panchayati Raj system is

Solution:

The correct option is Option C.

Panchayati Raj is a system of rural local self-government in India. It has been established in all the states of India by the acts of the state legislature to build democracy at the grass root level. It is entrusted with rural development and was constitutionalized through the 73rd Constitutional Amendment Act of 1992.

QUESTION: 8

Anyone who is ___ years old or more and who has the right to vote is a member of the Panchayati Raj

Solution:

D is the correct option.Anyone who is 18 years old or more and who has the right to vote is a member of the Panchayati Raj

QUESTION: 9

Secretary of the Gram Sabha is appointed by the

Solution:

The correct option is A.
The panchayat is chaired by the president of the village, known as a Sarpanch. The term of the elected representatives is five years. The Secretary of the panchayat is a non-elected representative, appointed by the state government, to oversee panchayat activities.

QUESTION: 10

The ______ is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat and keeping a record of the proceedings

Solution:

The correct option is Option B.
Gram panchayat has a Secretary who is also the secretary of the Gram Sabah. This person is not an elected person but is appointed by the government. He is responsible for calling the meetings of the Gram Sabha and Gram Panchayat and keep a record of the proceedings.

QUESTION: 11

BPL stands for

Solution:
QUESTION: 12

Which prize is awarded for the excellent work in Panchayat

Solution:
QUESTION: 13

Surat is in

Solution:

Surat is a city in the Indian state of Gujarat. It used to be a large seaport and is now the commercial and economic center in South Gujarat.

QUESTION: 14

Urbanization means the increase in the proportion population of a country who live in the

Solution:
QUESTION: 15

Where is the relationship between the neighbours healthier

Solution:

In villages, people tend to follow beliefs of living together with integrity.

QUESTION: 16

SHO stands for

Solution:

A is the correct option.A station house officer (SHO) is the officer in charge of a police station in India and Pakistan. The SHO holds the rank of inspector or sub-inspector. In India, the law permits a station house officer to conduct the investigation of crimes.

QUESTION: 17

Who is SHO

Solution:
QUESTION: 18

The local government levy ___

Solution:

Today, property tax is usually paid to a local government, a school district, a county government, or a water district, but not to a state.

QUESTION: 19

Local bodies are under the control of

Solution:

The correct option is B.
The state governments have power to frame laws and rules for the smooth functioning of the rural local bodies. Moreover, state governments also have the power of suspension and dissolution of the rural local bodies under certain conditions and for a fixed period.

QUESTION: 20

Land records at the village level are taken care of by the ________

Solution:

At the village level, Kanungo is responsible for matters related to the collection of revenue. The maintenance of land records is also done by the Kanungo. He/she is popularly known as the revenue inspector.