Indian Constitution - Practice Test (1)


25 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Indian Constitution - Practice Test (1)


Description
This mock test of Indian Constitution - Practice Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Indian Constitution - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Indian Constitution - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Indian Constitution - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Indian Constitution - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A new state can be formed by the Parliament under :

Solution:

Article 3: Formation of new States and alteration of areas, boundaries or names of existing States.-Parliament may by law-

(a) form a new State by separation of territory from any State or by uniting two or more States or parts of States or by uniting any territory to a part of any State;

(b) increase the area of any State;

(c) diminish the area of any State;

(d) alter the boundaries of any State;

(e) alter the name of any State.

QUESTION: 2

Elections were introduced in India by which act of British Government?

Solution:

Indian Councils Act of 1909, also called Morley-Minto Reforms, series of reform measures enacted in 1909 by the British Parliament, the main component of which directly introduced the elective principle to membership in the imperial and local legislative councils in India.

QUESTION: 3

Match List I (Item in the Indian Constitution) with List II (Country from which it was derived and select the correct answer

 
Below the options are given in the A B C D order

Solution:

Borrowed features from different countries

Canadian constitution

  • A quasi-federal form of government —a federal system with a strong central government

  • Distribution of powers between the central government and state governments

  • Residual powers retained by the central government

Constitution of the United States

  • Preamble; Fundamental Rights; Federal structure of government; Electoral College; Independence of the judiciary and separation of powers among the three branches of the government; Judicial review; President as Supreme Commander of Armed Forces

  • Equal protection under the law

Irish constitution (Ireland)

  • Directive Principles of State Policy; Nomination of members to Rajya Sabha; Method of Election of President

Australian constitution

  • Freedom of trade and commerce within the country and between the states

  • Power of the national legislature to make laws for implementing treaties, even on matters outside normal Federal jurisdiction

  • Concurrent List

QUESTION: 4

The Sixth Schedule of the Indian Constitution deals with the administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes in the four states of

Solution:

The Sixth Schedule deals with the administration and control of the tribal areas in the states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.

QUESTION: 5

Which among the following is NOT matched properly:

Solution:

Concept of “Republic” and the Ideals of Liberty, Equality and Fraternity (contained in the Preamble) was adopted from France.
The provisions of a Federation with a strong centre, Residuary powers of the Centre, appointment of State governors by the Centre and the advisory jurisdiction of the Supreme Court, have all been borrowed from the Canadian constitution.

QUESTION: 6

Prohibition of discrimination on grounds as provided in Article 15 of the Constitution is a fundamental right classifiable under:

Solution:

Article 15: A fundamental right in the Indian constitution prohibits the discrimination by the state against any citizen on grounds only of caste, religion, sex, race and place of birth. The use of world only means that discrimination on other grounds is not prohibited.

QUESTION: 7

Which among the following must be passed by both the houses by a special majority?

Solution:

A Constitution Amendment Bill under article 368 can be introduced in either House of Parliament and has to be passed by each House by special majority.

QUESTION: 8

The Institution of Speaker and Deputy speaker originated in India under the provision of 

Solution:

The institutions of Speaker and Deputy Speaker originated in India in 1921  under  the  provisions  of  the  Government  of  India  Act  of  1919  (Montague–Chelmsford  Reforms).  At  that  time,  the  Speaker  and  the  Deputy  Speaker  were  called  the President  and  Deputy  President  respectively  and  the  same  nomenclature  continued  till  1947.

QUESTION: 9

The Vote on Account is passed:

Solution:

A provision has been made in the Constitution empowering the Lok Sabha to make any grant in advance through a vote on account to enable the Government to carry on until the voting of demands for grants and the passing of the Appropriation Bill and Finance Bill.

Normally, the vote on account is taken for two months for a sum equivalent to one sixth of the estimated expenditure for the entire year under various demands for grants. Vote on account is passed by Lok Sabha after the general discussion on the Budget is over and before the discussion on demands for grants is taken up.

QUESTION: 10

Which act is the ‘Act for the Good Government of India’?

Solution:

The Government of India Act 1858, marked the beginning of new chapter in the constitutional history of India. The Act known as the Act for the Good Government of India, provided for liquidation of East India Company, and transferred the powers of government, territories and revenues to the British Crown.

QUESTION: 11

Who is called the ‘Father of Communal electorate’?

Solution:

Lord Minto 
Act of 1909 introduced a system of communal representation for Muslims by accepting the concept of separate electorate. Under this the Muslim members were to be elected only by Muslim voters. Thus the act legalised communalism and Lord Minto came to be known as Father of communal Electorate. 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Indian citizen can lose his citizenship by:

Solution:

The correct option is Option A,B.

An Indian Citizen of full age and capacity can renounce his Indian citizenship by making a declaration to that effect and having it registered. But if such a declaration is made during any war in which India is engaged, the registration shall be withheld until the Central Government otherwise directs.

Termination takes place by operation of law. When an India citizen voluntarily acquires the citizenship of another country, he automatically ceases to be an Indian citizen. Deprivation is a compulsory termination of the citizenship of India obtained by Registration or Naturalization.

Citizenship of India by naturalisation can be acquired by a foreigner who is ordinarily resident in India for 12 years.

QUESTION: 13

In which case Supreme Court has declared the Preamble as the part of the constitution?

Solution:
  • The Preamble was added to the Constitution after the rest of the Constitution was already enacted. The Supreme Court in the Berubari Union case (1960) held that the Preamble is not a part of the Constitution. However, it recognised that the Preamble could be used as a guiding principle if a term in any article of the Constitution is ambiguous or has more than one meaning.
  • In Kesavanand Bharti case (1973), the Supreme Court overturned its earlier decision and held that the Preamble is a part of the Constitution and can be amended under Article 368 of the Constitution. Again, in LIC of India case, the Supreme Court held that the Preamble is a part of the Constitution.
  • Thus, the Preamble to the Constitution of free India remains a beautifully worded prologue. It contains the basic ideals, objectives, and philosophical postulates the Constitution of India stands for. They provide justifications for constitutional provisions.
QUESTION: 14

Consider the following statements:

Assertion (A): The Parliament can redraw the political map of India according to its will

Reason (R): The territorial integrity of any state is not guaranteed by the Constitution

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • The Constitution authorises the Parliament to form new states or alter the areas, boundaries or names of the existing states without their consent. In other words, the Parliament can redraw the political map of India according to its will.
  • Hence, the territorial integrity or continued existence of any state is not guaranteed by the Constitution. Therefore, India is rightly described as ‘an indestructible union of destructible states’. The Union government can destroy the states whereas the state governments cannot destroy the Union.
  • In USA, on the other hand, the territorial integrity or continued existence of a state is guaranteed by the Constitution. The American Federal government cannot form new states or alter the borders of existing states without the consent of the states concerned. That is why the USA is described as ‘an indestructible union of indestructible states.’
QUESTION: 15

Consider the following about Finance Commission:

1. It considers applications for grants-in-aid from States.

2. It supervises and reports on whether the Union and State governments are levying taxes in accordance with the budgetary provisions.

Which statement is INCORRECT?

Solution:

A bill for the formation of a new state can be introduced in the Parliament only with the prior recommendation of the President. The Constitution authorises the Parliament to form new states or alter the areas, boundaries or names of the existing states without their consent. In other words, the Parliament can redraw the political map of India according to its will. Hence, the territorial integrity or continued existence of any state is not guaranteed by the Constitution. Therefore, India is rightly described as ‘an indestructible union of destructible states’.

QUESTION: 16

Which of the following committee has its members only from the Lok Sabha?

Solution:

The members of the committee on estimates consist of 30 members who are drawn entirely from the Lok Sabha. The term of the committee is one year. The committee on public accounts and public undertakings consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of the Rajya Sabha are associated with it.

QUESTION: 17

Consider the following statements:

1. The Constitution of India is federal.

2. It has provided to the Central Government more powers than the state government.

Which is a correct statement?

Solution:
  • A federal government is a type of government in which power is divided between the central government and the regional governments.
  • The Indian Constitution gives federal structure to the nation by specifying the distribution of powers between the central government and the states. Some examples of federal state are the United States, Canada, Brazil, Germany, etc.
QUESTION: 18

Consider the following and choose the correct option:

1. The President can pardon death sentence while Governor cannot.

2. The President can pardon sentences inflicted by court martial while the Governor cannot.

Solution:

1. The President can pardon sentences inflicted by court martial (military courts) while the governor cannot.

2. The President can pardon death sentence while governor cannot. Even if a state law prescribes death sentence, the power to grant pardon lies with the President and not the governor. However, the governor can suspend, remit or commute a death sentence.

QUESTION: 19

The Chairman of the UPSC holds the office for a term of:

Solution:

The Commission consists of a chairman and other members appointed by The President of India. Usually, the Commission consists of 9 to 11 members including the chairman. Every member holds office for a term of six years or until he attains the age of sixty-five years.

QUESTION: 20

A Joint Public Service Commission can be created by:

Solution:

A Joint State Public Service Commission (JSPSC) can be created by an act of the Parliament on the request of the Legislature of the State concerned.

QUESTION: 21

Consider the following about the Governor:

1. The executive power of the state is vested in him.

2. He must have attained 35 years of age.

3. He holds office for 5 years.

4. The grounds for his removal are laid down in the Constitution.

Which is an INCORRECT statement?

Solution:

As per Article 155 and Article 156 of the Constitution, a Governor of a state is an appointee of the President, and he or she holds office “during the pleasure of the President”.  If a Governor continues to enjoy the “pleasure of the President”, he or she can be in office for a term of five years.  

Because the President is bound to act on the aid and advice of the Council of Ministers under Article 74 of the Constitution, in effect it is the central government that appoints and removes the Governors. “Pleasure of the President” merely refers to this will and wish of the central government. 

The term of governor's office is normally 5 years but it can be terminated earlier by: Dismissal by the president (usually on the advice of the prime minister of the country) at whose pleasure the governor holds office. Dismissal of Governors without valid reason is not permitted.

QUESTION: 22

President’s rule is imposed in a state under:

Solution:

Article 356 state that the president can invoke president rule in a state on the report of the governor if the state machinery/legislature fails to abide by constitutional norms.

QUESTION: 23

The words ‘socialist’ and ‘secular’ were added to the Preamble by:

Solution:

The 42nd Amendment (enacted during the emergency by Indian National Congress) changed the description of India from a "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist secular democratic republic", and also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".

QUESTION: 24

What is NOT true about the Election Commission?

Solution:
QUESTION: 25

What is the strength of the Public Accounts Committee?

Solution:

The Public Accounts Committee has 22 members of which 15 are from Lok Sabha while 7 from Rajya Sabha. The members are “elected” by members of Parliament amongst themselves via a system of proportional representation by means of single transferable vote; so that all parties get due representation in it.

Related tests