Indian Geography - Practice Test - 1


15 Questions MCQ Test | Indian Geography - Practice Test - 1


Description
This mock test of Indian Geography - Practice Test - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Indian Geography - Practice Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Indian Geography - Practice Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Indian Geography - Practice Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Indian Geography - Practice Test - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following Tiger reserves; 
1. Kundermukh 
2. Bor
3. Pilibhit
4. Achanakmar 
Arrange them from North to South direction; 

Solution:

1. Kundermukh - Karnataka
2. Bor - Maharashtra
3. Pilibhit - UP
4. Achanakmar - Chattisgarh 

QUESTION: 2

Consider the following statements regarding National Green Tribunal (NGT)
1. NGT can handle cases related to The Public Liability Insurance Act, 1991
2. The Tribunal shall be bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908. 
3. It is a federal legislation enacted by the Parliament of India, under India's constitutional provision of Article 21 
Which of the above is NOT correct? 

Solution:

The Tribunal shall not be bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure,1908, but shall be guided by principles of natural justice. The NGT has the power to hear all civil cases relating to environmental issues and questions that are linked to the implementation of laws listed in Schedule I of the NGT Act. These include the following:
1. The Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974;
2. The Water (Prevention and Control of Pollution) Cess Act, 1977;
3. The Forest (Conservation) Act, 1980;
4. The Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981;
5. The Environment (Protection) Act, 1986;
6. The Public Liability Insurance Act, 1991;
7. The Biological Diversity Act, 2002.
This means that any violations pertaining only to these laws, or any order / decision taken by the Government under these laws can be challenged before the NGT. Importantly, the NGT has not been vested with powers to hear any matter relating to the Wildlife (Protection) Act, 1972, the Indian Forest Act, 1927 and various laws enacted by States relating to forests, tree preservation etc. Therefore, specific and substantial issues related to these laws cannot be raised before the NGT. You will have to approach the State High Court or the Supreme Court through a Writ Petition (PIL) or file an Original Suit before an appropriate Civil Judge of the taluk where the project that you intend to challenge is located. 

QUESTION: 3

Consider the following statements with respect to National Parks;
1. The constitution of National Park in India can only be done by Central Government
2. Abolition of National Park can be done by State Legislation 
Select the correct codes 

Solution:

In most countries, only national or federal government can constitute national parks, but inIndia, state governments have the power to constitute national parks. In fact, national parks can only be constituted or abolished through state legislation, whereas wild sanctuaries are created through an order of a competent authority, who can be the chief conservator of forests or a minister of a state. Thus, it is evident that national parks have greater degree of permanency than a wildlife sanctuary

QUESTION: 4

Consider the following species; 
1. Markhor
2. Brown palm civet
3. Yellow Fronted Barbet
4. Ovaria Lurida 
Which of the above is/are endemic to INDIA? 

Solution:

The brown palm civet (Paradoxurus jerdoni) also called the Jerdon's palm civet is a palm civet endemic to the Western Ghats of India.

QUESTION: 5

Consider the following statements regarding Sacred Grooves.
1. It is a nature worship which is an age old belief based on the premise that all the creations of the mother Nature have to be protected.
2. It is recognized under Wildlife Protection Act, 1972.
Choose the correct statement/s from the following code. 

Solution:

Prior to 2002 these forest regions were not recognized under any of the existing laws. But in 2002 an amendment was brought in Wildlife Protection Act, 1972 to include Sacred Grooves under the act. 

QUESTION: 6

If you are travelling through Eastern Himalayas, which of the following you will encounter?
1. Golden Langur
2. Takin 
3. Black Bear 
Select the answer using the code given below :

Solution:
  • Endemic to northeast India and Bhutan, golden langurs are one of the world's most endangered primates. In Assam, most of their population is outside protected areas. Long-term survival of populations depends on genetic exchange. However, much of the golden langur population occurs in fragmented forests.
  • The takin, also called cattle chamois or gnu goat, is a large species of ungulate of the subfamily Caprinae found in the eastern Himalayas.
  • The Himalayan black bear (Ursus thibetanus laniger) is a subspecies of the Asian black bear found in the Himalayas of India, Bhutan, Nepal, China and Pakistan.
QUESTION: 7

Which of the following is/are tributary/tributaries of Bhramaputra?
1. Dibang
2. Kameng
3. Lohit
Select the correct answer using the code given below : 

Solution:

All three rivers are tributaries of Brahmaputra 

QUESTION: 8

Consider the following rivers;
1. Vamsadhara 
2. Indravati
3. Pranahita’
4. Pennar
Which of the above are the tributaries of Godavari? 

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

Solution:

North Andaman - Wet evergreen forest Middle
Andaman – Moist deciduous forest
Littoral and mangrove forests are also found in Andaman 

QUESTION: 10

Which of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and artic? 

Solution:

Namdapha National park is the largest protected area in the Eastern Himalaya biodiversity hotspot in Arunachal Pradesh. The habitat changes wit hincreasing altitude from tropical moist forests to Montane forests, temperate forests and at the higher elevations to alpine meadows and perennial snow.

QUESTION: 11

In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?

Solution:

The Tropical Moist Deciduous are typical monsoon forests with teak and sal as dominant species.

QUESTION: 12

Which of the following pairs of islands is separated from each other by the “Ten-degree channel.”? 

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following has coral reefs?
1. Andaman and Nicobar
2. Gulf of Kutch
3. Gulf of Mannar
4. Sunderbans
Select the correct answer using the code given below : 

Solution:

Due to large depositional activity, Sundarban has no coral reefs.

QUESTION: 14

Consider the following rivers;
1. Barak
2. Lohit
3. Subansiri
Which of the above flow/flows through Arunachal Pradesh? 

Solution:

Barak is one of the major rivers of south Assam which rises in Manipur and flows through Mizoram and Assam.

QUESTION: 15

If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the following plants naturally grown there?
1. Oak
2. Rhododendron
3. Sandalwood
Select the correct answer using the code given below :  

Solution:

Sandalwood is a threatened species indigenous to South India and grows in the Western Ghats and a few other mountain ranges such as Kalrayan and Shevroy hills. 

Related tests