Exam  >   Tests  >  Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - MCQ

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - MCQ


Test Description

9 Questions MCQ Test - Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 1

 What will be the value of Rba?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 1

Answer: b
Explanation: Δba will be zero as it is roller supported.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 2

What will be the value of Rca?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 2

Answer: d
Explanation: It will be the ration of Δca and Δaa. Δaa is 1944/EI and Δca is 1656/EI.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 3

 What will be the value of Rda?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 3

Answer: c
Explanation: It will be the ration of Δda and Δaa. Δaa is 1944/EI and Δca is 936/EI. Join all these point for ILD.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 4

What will be the slope of ILD at point A?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 4

Answer: c
Explanation: Since point A is fixed joint, slope will always be zero there.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 5

What will be the shape of overall ILD?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 5

Answer: d
Explanation: ILD will be basically(approximately) a line passing through all above points but it will be a type of curve as slope near A will be zero and then slope will change.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 6

 A and C is a pin support while B is roller support.
XL and XR are centroid of uniform loading on beams AB and BC respectively.
IL and IR are given.
LR and LL are length of beams.
AR and AL are areas of beams.

Q. What is the change in slope at point B?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 6

Answer: c
Explanation: Since point B is roller support, there won’t be any change at of slope at point B.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 7

 A and C is a pin support while B is roller support.
XL and XR are centroid of uniform loading on beams AB and BC respectively.
IL and IR are given.
LR and LL are length of beams.
AR and AL are areas of beams.

Q. Which of the following is method for solving indeterminate structures?

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 7

Answer: c
Explanation: We will be discussing this method in detail subsequently.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 8

 A and C is a pin support while B is roller support.
XL and XR are centroid of uniform loading on beams AB and BC respectively.
IL and IR are given.
LR and LL are length of beams.
AR and AL are areas of beams.

Q. 3 moment method is valid in:-

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 8

Answer: d
Explanation: This method is valid in only multiple span beam i.e. including double span.

Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 9

 A and C is a pin support while B is roller support.
XL and XR are centroid of uniform loading on beams AB and BC respectively.
IL and IR are given.
LR and LL are length of beams.
AR and AL are areas of beams.

Q.  3 moment method can be used in:-

Detailed Solution for Influence Lines For Statically Indeterminate Beams - 2 MCQ - Question 9

Answer: d
Explanation: Although it is not valid for single span beams, it can be used for them using some particular techniques.

Download as PDF