Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure


25 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure


Description
This mock test of Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure exercise for a better result in the exam. You can find other Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Is Matter Around Us Pure extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A combination of common salt and iron filings is a

Solution:

A combination of common salt and Iron filings is a mixture as there is no chemical reaction between them to form new substance.

QUESTION: 2

4 g of solute are dissolved in 36 g of water. What is the mass percent of the solution?

Solution:

Mass percent of solution = (mass of solute / mass of solution)×100%(mass of solute / mass of solution)×100%
= (4/4+36)×100%
= 10%.

QUESTION: 3

Air shows the property of

Solution:

Air is a mixture of gases consisting of approximately 4/5 Nitrogen and 1/5 Oxygen.

QUESTION: 4

Nanometer is an         

Solution:

Nano means very small so it is used as an unit for measuring very small things. The correct answer is option 'C'.

QUESTION: 5

At room temperature, a non-metal which is liquid is

Solution:

At room temperature, Bromine is present in liquid state. Bromine is a non-metal belonging to family of halogens.

QUESTION: 6

Statement A: The separation of constituents from homogeneous mixture is easier as compared to heterogeneous mixture.
Statement B: Milk can be regarded as a pure substance Which of the two statements is correct?

Solution:

The separation of constituents from homogenous mixture is difficult as compared to heterogeneous mixture. Milks is a colloidal substance. So, milk is not a pure substance.

QUESTION: 7

Match the following with correct response. 

Solution:
QUESTION: 8

Statement A: Brass is a solution while gun powder is not 
Statement B: Air represents a solution in terms of science 
Which of the two statements is true

Solution:

Brass is a homogeneous mixture of copper and Zinc. Gun powder is not a powder is a simple mixture of saltpeter, sulfur and charcoal. Air is a mixture of gases.

QUESTION: 9

The element which is a liquid slightly above 300C is

Solution:

Cesium is a metal which has very low melting point and change into liquid state above  300C.

QUESTION: 10

Identify homogeneous mixture from the following

Solution:

A dilute solution of alcohol in water is an example of homogenous mixture. Alcohol and water do not forms a separate boundary if left undisturbed and both are uniformly distributed.

QUESTION: 11

Match the following with correct response. 

Solution:

B is the correct option.
1.Aerosol particles originating from urban and industrial pollution or smoke from fires have been shown to affect cloud microphysics, cloud reflection of sunlight to space, and the onset of precipitation.
2. a fine dispersion of minute droplets of one liquid in another in which it is not soluble or miscible.
3.Whipped cream is an air-in-water foam in which air cells are surrounded by a film containing fat droplets stabilized by a film of protein. 
4. The use of sol-silicate paint protects the old substrate from further destruction due to UV exposure, and creates an absolutely lightfast and colour-stable surface. 

QUESTION: 12

Find the incorrect statement

Solution:

Air is mixture and no energy change occurs during mixing of air. Cesium and gallium are liquid at room temperature. Pure substance have fixed melting and boiling points. Mixture is not a single substance.

QUESTION: 13

Which one is NOT an element?

Solution:

Elements include metals, non-metals and semi-metals (metalloids). Alloys are mixture of two or more elements.

QUESTION: 14

Match the following with correct response. 

Solution:
QUESTION: 15

Diamond is lustrous because

Solution:
QUESTION: 16

Which one is physical change?

Solution:

Adding of common salt (NaCl) to water is physical change as no new substance is formed and no heat is evolved during addition of salt in water.

QUESTION: 17

A hard substance when bent produces a tinkling sound. Predict its nature.

Solution:

Metal are generally hard and produce tinkling sound when bent. Non-metals are brittle and compounds cannot be bent.

QUESTION: 18

Match the following with the correct response. 

Solution:

Solution is a homogeneous mixture because it is made up two or more substance and chemical composition is uniform throughout.
Suspenison is a heterogeneous mixture because the chemical composition is not uniform and particles are arranged differently in a heterogeneous mixture i.e.random arrangement of particles takes place in a heterogeneous mixture.
Solute is the component of a solution that is to dissolved into the solvent.
Solvent is the medium which is in large quantity and solute is in less quantity as it is the matter which is to be dissolved into solvent let's take an example there is sugar and water. You dissolved sugar in water so water here acts as a solvent and sugar here acts as a solute which is to be dissolved into the solvent i.e. present in large quantity.
Thus, the final answer is 1-D, 2-A, 3-C and 4-B.

QUESTION: 19

1 carat of diamond is equal to

Solution:

Carat is a unit of mass and is used for measuring gemstones and pearls.  1 ct. = 200 mg

QUESTION: 20

Which of the following are chemical changes?

Solution:

Cooking of vegetables is a chemical change because a new substance is formed having new properties and heat is used to change the state. Cooked vegetable cannot be reversed back as raw vegetable.

QUESTION: 21

A shining thick liquid is often used in glass thermometers. Name it.

Solution:

Mercury is a thick shining liquid used commonly in glass thermometer. It does not stick with wall and expands uniformly on heating.

QUESTION: 22

Cod-liver oil is an example of

Solution:

Cod-liver oil is an example of Emulsion. Emulsion is a kind of colloid in which minute droplets of one liquid are dispersed in another liquid which is not miscible with it.

QUESTION: 23

How will you bring about the following separation Alcohol from water?

Solution:

The solution of Alcohol and water is miscible. Alcohol and water can be separated by the process of fractional distillation due to difference in boiling point of two liquids.

QUESTION: 24

What happens on adding dilute HCl to a mixture of iron filling and sulphur powder? 
A. H2S is formed 
B. A colour less and odourless gas is formed 
C. A greenish solution appears 
D. FeS is formed

Solution:

When HCl is added to iron filling then chlorine of HCl reacts with iron by evolving hydrogen gas. The iron dissolves, releasing hydrogen and making an iron chloride solution.

Fe + 2HCl → FeCl₂ + H₂ or

2Fe + 6HCl → 2FeCl₃ + 3H₂

-FeCl₂ is a greenish solution.

QUESTION: 25

Thermometer is an instrument that measuring

Solution:

The correct option is A.
A thermometer is an instrument that measures temperature. It can measure the temperature of a solid such as food, a liquid such as water, or a gas such as air. The three most common units of measurement for temperature are Celsius, Fahrenheit, and kelvin. The Celsius scale is part of the metric system.