Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes


Description
This mock test of Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes exercise for a better result in the exam. You can find other Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Life Processes extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which part of human digestive tract common bile duct opens ?

Solution:

Duodenum is first part of small intestine where common bile duct opens.

QUESTION: 2

Which of the following statements is not correct?

Solution:

Kidney doesn't have any nephridia but have 1 million nephron .The functional unit of kidney is nephron.

QUESTION: 3

Which of the following protects inner lining of stomach from hydrochloric acid secreted by gastric glands ?

Solution:

Mucus is secreted by cells of gastric gland which forms a slimy layer over inner wall of stomach.

QUESTION: 4

Blood pressure is measured by an instrument called

Solution:

A sphygmomanometer is a device that measures blood pressure. It is composes of an inflatable rubber cuff, which is wrapped around the arm. When the cuff's pressure equals the arterial systolic pressure, blood begins to flow past the cuff, creating blood flow turbulence and audible sounds.

QUESTION: 5

When few drops of iodine were poured on a potato slice, the potato turned blue-black in colour. This indicates that potato contains

Solution:

Starch test is done by iodine solution which turns colour of starch, blue-black. 

QUESTION: 6

Normal blood pressure (systolic/diastolic) is

Solution:

A blood pressure reading has a top number (systolic) and bottom number (diastolic). Normal blood pressure is less than 120 over 80 (120/80).

QUESTION: 7

Salivary amylase secreted by salivary glands is responsible for which event in mouth?

Solution:

Salivary amylase converts starch into sugar. Proteins are digested by pepsin and trypsin while fats are digested by lipase.

QUESTION: 8

In a closed circulatory system, blood is completely enclosed within

Solution:

The closed circulatory system is where the blood flows into specialized blood vessels such as arteries, veins, and capillaries. In the closed circulatory system, the blood never comes out in direct contact with the tissues. For example, human being, dogs, rat.

QUESTION: 9

In which part of the alimentary canal complete digestion and absorption of food takes place ?

Solution:

Complete digestion and absorption of food takes place in small intestine. Villi present on the surface of inner lining of small intestine increase the absorptive surface.

QUESTION: 10

The process in which loss of water takes place in the form of water vapour through stomata is called

Solution:

Transpiration is the process where plants absorb water through the roots and then give off water vapor through pores in their leaves.

QUESTION: 11

In our body during the process of respiration exchange of gases takes place in

Solution:

Exchange of gases takes place in alveolus of lungs as they are richly supplied with blood capillaries.

QUESTION: 12

A biochemical compound that readily combines with oxygen and distributes it throughout the human body is

Solution:

Haemoglobin (Hb)
Hb found in Red Blood Cells (RBCs) combines with Dioxygen (O2) to form Oxyhaemoglobin, which is transported throughout the body by Blood. A Hb molecule can hold 4 oxygen molecules. When this complex comes to its destination (any cell), it is broken into former forms of Hb and Dioxygen.

QUESTION: 13

First step in photosynthesis is

Solution:

First step of photosynthesis is absorption of light energy by chlorophyll followed by breakdown of water and release of O2.

QUESTION: 14

In respiration, air passes through

Solution:

The respiratory route air passes through is: Nostrils → nasal cavity →Pharynx → Larynx →Trachea → Bronchi (with cartilaginous rings) →Bronchioles (without rings)

QUESTION: 15

Which of the following statement(s) is (are) true about respiration ?
(i) During exhalation, ribs move inwards and diaphragm is lowered.
(ii) Exchange of gases takes place in alveoli.
(iii) During inhalation, ribs move outwards and diaphragm is lowered.
(iv) Haemoglobin has greater affinity for carbon dioxide.

Solution:

During inhalation, diaphragm is lowered and ribs move outward resulting in increased volume of lungs so air rushes in. Exchange of gases occur in alveoli.

QUESTION: 16

A large quantity of one of the following is removed from our body by lungs:

Solution:

CO2 will be pushed out from our lungs and it passes through our nose and while we exhale it comes out so CO2 is out.

QUESTION: 17

Backflow of blood inside the heart is prevented during contraction by

Solution:

Function of valves in circulatory system is to prevent backflow of blood.

QUESTION: 18

The fermentation of glucose by yeast normally yields

Solution:

Yeasts break glucose down and produce alcohol and carbon dioxide as their by-products. In yeast fermentation of different foods and beverages, only two parts of ATP is commonly released

QUESTION: 19

Extra cellular fluid in our tissues is also known as

Solution:

Extra cellular fluid is present in between cells of tissues and is also known as tissue fluid or lymph.

QUESTION: 20

The part of the digestive system where no digestion takes place is

Solution:

Oesophagus

It is a muscular tube that moves the partially digested food from mouth to stomach for further digestion. Hence, the Oesophagus is one part of the digestive system where no digestion occurs.