Laxmikanth Test: Governor


20 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Laxmikanth Test: Governor


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Governor for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Governor (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Governor quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Governor exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Governor extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The lokayukta and upalokayukta are appointed by the governor of the state. While appointing, the governor in most of the states consults   

Solution:

While appointing, the governor in most of the states consults (a) the chief justice of the state high court, and (b) the leader of Opposition in the state legislative assembly.

 

 

QUESTION: 2

The Governor can remove a Minister only on the advice of the:  

Solution: The Governor can remove a Minister only on the advice of the Chief Minister

QUESTION: 3

Consider the following statements. 

1. A Minister must countersign an order of the Governor for a public act 

2. The judiciary can scrutinize the nature of advice rendered by the ministers to the Governor 

Which of these statements is/are correct?

Solution: As at the Centre, there is no provision in the Constitution for the system of legal responsibility of the minister in the states. It is not required that a minister should countersign an order of the governor for a public act. Moreover, the courts are barred from inquiring into the nature of advice rendered by the ministers to the governor.

QUESTION: 4

Which one of the following suggested that the Governor should be an eminent person from outside the State and should be a detached figure without intense political links or should not have taken part in politics in the recent past?     

Solution: While selecting Governors, the Central Government should adopt the following strict guidelines as recommended in the Sarkaria Commission report: He should be a detached figure and not too intimately connected with the local politics of the states.

QUESTION: 5

Consider the following statements regarding the Governor. 

1. During his term of office, the governor is immune to any criminal proceedings even in respect of his personal acts.

2. Criminal proceedings can be instituted against him during his term of office in respect of his personal acts. 

3. After giving two months' notice, civil proceedings can be instituted against him during his term of office in respect of both his personal acts 

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Like the President, the governor is also entitled to several privileges and immunities personal immunity from legal liability for his acts. During his term of office, he is immune to any criminal proceedings, even in respect of his personal acts. He cannot be arrested or imprisoned. However, after giving two months' notice, civil proceedings can be instituted against him during his term of office in respect of his personal acts.

 

 

QUESTION: 6

Consider the following statements. 

1. The Oath of office to the Governor is administered by the Chief Justice of the Supreme Court 

2. In the absence of chief justice of the Supreme Court, The Oath is administered by the senior-most judge of the Court 

Which of these statements is/are correct?

Solution: The oath of office to the governor is administered by the chief justice of the concerned state high court and in his absence, the senior-most judge of that court available.

QUESTION: 7

Consider the following statements.

1. President can make such provision as he thinks fit for the discharge of the functions of the governor in any contingency not provided for in the Constitution

2. President may appoint the chief justice of the concerned state high court temporarily to discharge the functions of the governor of that state

Which of these statements is/are correct?

Solution: The President can make such provision as he thinks fit for the discharge of the functions of the governor in any contingency not provided for in the Constitution, for example, the death of a sitting governor. Thus, the chief justice of the concerned state high court may be appointed temporarily to discharge the functions of the governor of that state. 

QUESTION: 8

The First woman Governor of a State in free India was:   

Solution: Sarojini Naidu was the first woman to become the governor of an Indian state. She ruled Uttar Pradesh from August 15, 1947, to March 2, 1949.

QUESTION: 9

Why does the governor have a dual role?        

Solution:

.

The Governor is the Chief Executive Head of the State. He can recommend the imposition of a Constitutional emergency in a State to the President. During the period of the President's rule in a state, the governor enjoys extensive executive powers as an agent of the President.

 

 

QUESTION: 10

Which of the following is not a Legislative power of Governor? 

Solution: He can make rules specifying how the Orders and other instruments made and executed in his name shall be authenticated. Option (a), (b) and (d) are the Governor's Legislative power. But, Option (c) is Governor's Executive power

QUESTION: 11

Consider the following Statements about the Governor's Term of Office and select the correct Statements.

1. The President may transfer a Governor appointed one state to another state for the rest of the term.

2. A Governor whose term has expired can not be reappointed in the same state or any other state.

Select the correct code given below

Solution: The first statement is correct. The President may transfer a Governor appointed one state to another state for the rest of the term. The second statement is incorrect. A Governor whose term has expired may be reappointed in the same state or any other state.

QUESTION: 12

Consider the following Statements about Governor's privileges and immunities 

1. In 2008, the Parliament increased 36 thousand to 1.10 lakh per month. 

2. During his term of office, he is immune from any criminal proceedings. 

3. But, He can be arrested or imprisoned for his personal criminal acts.

Select the correct Statements from code below

Solution: Statements 1 and 2 are correct. But statement 3 is incorrect as, During his term of office, he is immune from any criminal proceedings, even in respect to personal acts. He cannot be arrested or imprisoned.

QUESTION: 13

To be appointed as Governor Indian Citizen should have completed the age of  

Solution: The Constitution lays down only two qualifications for the appointment of a person as a governor. 

1) He should be a citizen of India 

2) He should have completed the age of 35 years.

QUESTION: 14

Governor has appointed tribal Ministers in which of the following states?

1. Jharkhand 

2. Bihar

3. Madhya Pradesh 

4. Chattisgarh 

5. Odisha

Select the correct code given below

Solution: Governor appoints the chief minister and other Minister's. There should be a Tribal Welfare Minister in the states of Chattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh and Odisha

QUESTION: 15

Consider the following Financial Powers of Governor and Mark the incorrect statement.              

Solution: He constitutes a finance commission after every ten years to review the financial position of the panchayats and the municipalities. Explanation: - Statement (b), (c) and (d) are correct. Statement (a) is incorrect.

Governor constitutes a finance commission after every five years to review the financial position of the panchayats and the municipalities.

QUESTION: 16

Which Amendment facilitated the appointment of the same person as a governor from two or more states            

Solution:

7th Constitutional Amendment Act, 1956 Explanation:- 7th Constitutional Amendment Act, 1956 facilitated the appointment of the same person as a governor for two or more states.

 

 

QUESTION: 17

Why are there no direct elections to appoint the Governor in our Constitution? 

Solution: All of the above statements are correct. Instead of that, the below reasons are also given for indirect elections of Governor 

(1) The election of Governor would create separatists tendencies and thus affect the political stability and unity of the country. 

(2) The system of presidential nomination enables the Center to maintain its control over the states 

(3) It can create a serious problem of leadership at the time of a general election in the state.

QUESTION: 18

Which part of the Indian Constitution deals with the state executive?   

Solution: Part Vl deals with state executive which includes Governor, Chief Minister, The council of Ministers and advocate general of the state.

QUESTION: 19

The Governor has more or fewer analogues powers like the President. But as compared to the President, he has no… 

1. Financial power 

2. Diplomatic power 

3. Emergency powers

4. Legislative powers 

5. Military powers

Select the correct code given below

Solution:

A governor possesses executive, Legislative, financial and judicial powers more or less analogous to the President of India. However, he has no Diplomatic, Military or Emergency powers like the President.

 

 

QUESTION: 20

Consider the following Statements about Conditions for the Governor's office and Mark the incorrect statement

Solution: Statements (a), (b) and (c) are correct. But, statement (d) is incorrect. Because, He is entitled to such emoluments, allowances and privileges as may be determined by Parliament and not by the President.

Similar Content

Related tests