Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Making of the Constitution- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the animal was carved on the seal of the Constituent Assembly?

Solution:

The elephant was adopted as the symbol of the Constituent Assembly. Thus, its figurine was carved on the seal of the assembly.

QUESTION: 2

Who is the Chief architect of the Constitution of India?

Solution:

Dr B.R. Ambedkar, the then Law Minister, who piloted the Draft Constitution in the Assembly is considered as the Chief architect of the Indian Constitution.

QUESTION: 3

Who was chosen as the interim President of the Constituent Assembly in its first meeting held on December 9, 1946?

Solution:

Dr Sachchidanand Sinha was elected as the temporary/interim President of the Assembly. Later, Dr Rajendra Prasad was elected as the President of the Assembly. H.C. Mukherjee and V.T. Krishnamachari were elected as the Vice-Presidents of the Assembly.

QUESTION: 4

Who was the Chief Draftsman of the constitution in the Constituent Assembly?

Solution:

Explanation : Holding the office of Joint Secretary, Surendra Nath Mukherjee played the all-important role of Chief Draftsman of the Constituent Assembly of India for drafting India’s Constitution.

QUESTION: 5

Who was appointed as the constitutional advisor to the Constituent Assembly?

Solution:

B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor (Legal advisor) to the Constituent Assembly. Dr B R Ambedkar was the Chairman of the Constituent Assembly while Dr K M Munshi and N Madhava Rau were members of the Drafting Committee.

QUESTION: 6

The 'Objective Resolution' was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22nd January 1947. Consider the following provisions of the Resolution:
1. Adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and depressed and other backward classes.
2. All power and authority of Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of government, are derived from the head of states.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The 'Objective Resolution' which laid down the fundamentals and philosophy of the constitutional structure which read as:

(i)    “This Constituent Assembly declares its firm and solemn resolve to proclaim India as an Independent Sovereign Republic and to draw up for her future governance a Constitution:

(ii)    Wherein the territories that now comprise British India, the territories that now form the Indian States, and such other parts of India as are outside India and the States as well as other territories as are willing to be constituted into the independent sovereign India, shall be a Union of them all; and

(iii)    Wherein the said territories, whether with their present boundaries or with such others as may be determined by the Constituent Assembly and thereafter according to the law of the

(iv)    Constitution, shall possess and retain the status of autonomous units together with residuary powers and exercise all powers and functions of Government and administration save and except such powers and functions as are vested in or assigned to the Union or as are inherent or implied in the Union or resulting there from; and

(v)    Wherein all power and authority of the Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of Government are derived from the people; and

(vi)    wherein shall be guaranteed and secured to all the people of India justice, social, economic and political; equality of status of opportunity, and before the law; freedom of thought, expression, belief, faith, worship, vocation, association and action, subject to law and public morality; and

(vii)    Wherein adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and depressed and other backward classes; and

(viii)    Whereby shall be maintained the integrity of the territory of the Republic and its sovereign rights on land, sea and air according to justice and the law of civilized nations; and

(ix)    This ancient land attains its rightful and honoured place in the world and makes its full and willing contribution to the promotion of world peace and the welfare of mankind.”

QUESTION: 7

Who put forward the idea of a Constituent Assembly for India for the first time?

Solution:

The idea of a Constituent Assembly for India was put forward for the first time by M. N. Roy, a pioneer of the communist movement in India, in 1934.

QUESTION: 8

Consider the following statements regarding features of the Consistent Assembly:
1. Indian Independence Act of 1947 maintained that the Constituent Assembly was a fully sovereign body.
2. Constituent Assembly composed representatives of Princely states which were nominated by the people of the princely states.
3. Seats allocated to each British province were divided among all communities, in proportion to their population.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

Indian Independence Act of 1947 maintained that the Constituent Assembly was made a fully sovereign body, which could frame any Constitution it pleased. The features of composition for constituent assembly stated that the representatives of Princely states which were nominated by the heads of the princely states. Seats allocated to each British province were divided among three communities - Hindus, Muslims, and Sikhs, in proportion to their population.

QUESTION: 9

The Constitution as adopted on November 26, 1949, had:

Solution:

The Constitution as adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules. The Preamble was enacted after the entire Constitution was already enacted.

QUESTION: 10

Consider the following statements:
1. Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1947.
2. Constituent Assembly adopted the national anthem on January 24, 1950.
3. Constituent Assembly elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 26, 1950.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The constituent assembly adopted the national flag on July 22, 1947. It adopted the national anthem on January 24, 1950. It adopted the national song on January 24, 1950. It elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 24, 1950.

QUESTION: 11

Which of the following committee was/were not a Major Committee under the Constituent Assembly?
1. Committee on the Functions of the Constituent Assembly
2. Ad-hoc Committee on Citizenship
3. Committee for Negotiating with States
4. Committee for North-East Frontier Tribal Areas
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Committee on the Functions of the Constituent Assembly & Ad-hoc Committee on Citizenship were not major Committees under Constituent Assembly.

QUESTION: 12

Consider the following pairs of Committees under the Constituent Assembly and their Chairman:
1. States Committee (Committee for Negotiating with States) - Jawaharlal Nehru
2. Provincial Constitution Committee - Sardar Patel
3. Drafting Committee - Dr B.R. Ambedkar
4. Special Committee to Examine the Draft Constitution- Dr Rajendra Prasad
Which of the above pairs are matched correctly?

Solution:

The Committee under the Constituent Assembly and their Chairman are:
States Committee- Jawaharlal Nehru
Provincial Constitution Committee- Sardar Vallabhbhai Patel
Drafting Committee- B.R. Ambedkar
Special Committee to Examine the Draft Constitution- Alladi Krishnaswami Ayyar

 

 

QUESTION: 13

Who was elected as the speaker of the Constituent Assembly, when it met as Dominion Legislature on November 17, 1947?

Solution:

For the first time, the Constituent Assembly met as Dominion Legislature on November 17, 1947, and elected G V Mavlankar as its speaker. Sir B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor (Legal advisor) to the Constituent Assembly. H.V.R. Iyengar was the Secretary to the Constituent Assembly. N Gopalaswamy Ayyangar was one of the members of the Drafting Committee.

QUESTION: 14

The ‘August Offer’ of 1940 accepted which of these important demands of the Indian National Congress leadership?

Solution:

In 1938, Jawaharlal Nehru, on behalf the INC declared that ‘the Constitution of free India must be framed, without outside interference, by a Constituent Assembly elected based on adult franchise’. This demand was accepted by the British Government under its August Offer of 1940.

QUESTION: 15

Consider the following statements regarding the Constitution of India adopted on November 26, 1949:
1. The preamble was not the part of the original draft of the Indian Constitution and was inserted by the 1st Constitutional Amendment Act.
2. It had 395 articles and 8 schedules.

Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The Constitution as adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules. The Preamble was enacted after the entire Constitution was Enacted.

QUESTION: 16

Which of the following Committees of the Constituent Assembly was not headed by J.L. Nehru?

Solution:

The Steering Committee was chaired by Rajendra Prasad.

QUESTION: 17

Consider the following statements regarding the Committees of the Constituent Assembly:
1. Only the members of the assembly could become the chairman of these committees.
2. Mahatma Gandhi was the chairman of the Advisory Committee on Fundamental Rights, Minorities and Tribal and Excluded Areas.
Which of the above statements is/are not correct?

Solution:

Several minor committees like Ad-hoc committee on the Supreme Court, Linguistic Provinces Commission etc. had non-member heads. Mahatma Gandhi was neither a member nor head of any of the committees of the constituent assembly.

QUESTION: 18

Consider the following provisions of the Constitution of India:
1. Citizenship
2. Electoral Process in India
3. Fundamental Duties
4. Fundamental Rights
5. Formation of States and Union Territories

Which of the above provisions came into existence on November 26, 1949?

Solution:

Provisions of the Constitution on citizenship, elections, provisional parliament, temporary and transitional provisions, and short title contained in Articles 5, 6, 7, 8, 9, 60, 324, 366, 367, 379, 380, 388, 391, 392 and 393 came into force on November 26, 1949. The remaining provisions came into force on January 26, 1950.

QUESTION: 19

Constitution of India was passed and adopted on:

Solution:

It was adopted by the Constituent Assembly of India on 26 November 1949 and became effective on 26 January 1950. The constitution replaced the Government of India Act 1935 as the country's fundamental governing document, and the Dominion of India became the Republic of India.

QUESTION: 20

Consider the following statements:
I. There were 15 Independent delegates elected to the Constituent Assembly.
II. The Constituent Assembly worked for 200 days to make the Constitution.
Choose the correct answer:

Solution:

On 9 December 1946, the Constituent Assembly sat for the first time. In the span of 2 years and 11 months, it completed its task of framing the Indian Constitution. During this period the Constituent Assembly had 11 sessions and sat for a total of 166 days. The Assembly spent most of its time, 114 out of 165 days, debating this Draft Constitution. On 26 November the Constituent Assembly adopted the Constitution of India which came into force on 26 January 1950.