Logical Reasoning - Test 2


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | Logical Reasoning - Test 2


Description
This mock test of Logical Reasoning - Test 2 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC Logical Reasoning - Test 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Logical Reasoning - Test 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Logical Reasoning - Test 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Logical Reasoning - Test 2 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

SPEECH is to DUMB as SIGHT is to –

Solution:

SPEECH and DUMB are opposite to each other. Using similar logic, SIGHT and BLIND are opposite to each other.
Hence, “Blind” is the answer.

QUESTION: 2

Select the related letter from the given alternatives.

RHKJ : MCFE : : POTS : ?

Solution:

The relation between RHKJ and MCFE is as follows,

Similarly,


Hence POTS is related to KJON.

QUESTION: 3

Find the odd one out __

Solution:

43, 53, 73 and 83 are prime numbers. But 63 is not prime number. It is divisible by 3. So, 63 is the odd one out.

QUESTION: 4

Which one of the following is different from the others?

Solution:

Innocent is an adjective.
whereas girl, shrew, Amazon and which all are nouns.
So, innocent is the odd one out.

QUESTION: 5

Insert the missing word from the brackets.

54 (HIDE) 98 – 53 (….) 16

Solution:

Serial number of letters of HIDE is:
H - 8
I - 9
D - 4
E - 5
Similarly,
F - 6
A - 1
C - 3
E - 5
Hence, “FACE” is correct option.

QUESTION: 6

If a word is inserted into the bracket which means the same as the two outside words i.e synonym of the two outside words, then that word will end in?

DISC (…..) ACHIEVEMENT

Solution:

The word is “RECORD” which means ‘DISC” and it also implies ‘ACHIVEMENT’
Hence, the last letter is D.

QUESTION: 7

Select the related word from the given alternatives?

Letters : Words :: ? : Sentences

Solution:

Group of letters forms Words.
Similarly collection of words that are meaningful are termed as Sentences.
Hence, Word is correct option. 

QUESTION: 8

In question select the related numbers from the given alternatives.

137 : 162 ∷ 143 : ?

Solution:

Difference between first pair = 162 – 137 = 25.
Therefore, the required number will be 143 + 25 = 168.

QUESTION: 9

A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

ADC, GJI, MPO, ?

Solution:

ADC = A + 3 = D; D – 1 = C
But, C + 4 = G
GJI = G + 3 = J; J – 1 = I
But, I + 4 = M
MPO = M + 3 = P; P – 1 = O
But, O + 4 = S
SVU = S + 3 = V; V – 1 = U
Hence, “SVU” will be next term in series.

QUESTION: 10

A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

6, 9, 15, 27, ?, 99

Solution:

6 + 3 = 9
9 + 6 = 15
15 + 12 = 27
27 + 24 = 51
51 + 48 = 99
Hence, 51 will be missing term in series.

QUESTION: 11

A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

GEV, HFU, IGT, JHS, KIR, LJQ, ?

Solution:

G + 1 = H; H + 1 = I; I + 1 = J; J + 1 = K; K + 1 = L; L + 1 = M
E + 1 = F; F + 1 = G; G + 1 = H; H + 1 = I; I + 1 = J; J + 1 = K
V – 1 = U; U – 1 = T; T – 1 = S; S – 1 = R; R – 1 = Q; Q – 1 = P
Hence, next term in series is “MKP”.

QUESTION: 12

Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Direction 2. Directed 3. Director 4.Directing

Solution:

after arranging asper the order of Dictionary :
Directed, Directing, Direction, Director
Hence, 2, 4, 1, 3 is correct option.

QUESTION: 13

In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., A can be represented by 02, 10, etc., and 'B' can be represented by 57, 65, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'FADE'

Solution:

1) 76, 02, 75, 32 = FADE
2) 68, 20, 57, 14 = FEBE
3) 55, 33, 65, 23 = FABU
4) 89, 10, 96, 41 = FABA
Hence, 76, 02, 75, 32 will result in word “FADE”

QUESTION: 14

From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

STUPENDOUSNESS

Solution:

1) PENS = can be formed as STUPENDOUSNESS
2) STUDENT = cannot be formed as T is not present twice
3) DUST = can be formed as STUPENDOUSNESS
4) STUNNED = can be formed as STUPENDOUSNESS
Hence, “STUDENT” can’t be formed from word “STUPENDOUSNESS”.

QUESTION: 15

If SCOTLAND IS 12345678, LOAN is 1435, LOTS is 8124, DAN is 537, SON is 458, ‘C’ is –

Solution:

1) DAN-537
LOAN is 1435
A/N is coded as 3/5.
D is coded as 7.
2) LOAN – 1435
LOTS– 8124
L/O is coded as 1/4.
 T/S is coded as 8 / 2.
So C is coded as 6.

QUESTION: 16

In a certain code, MISTER is written as RETSIM. How will COUSIN be written?

Solution:

Writing the MISTER in a reverse order, it becomes RETSIM.
Similarly, COUSIN can be decode by writing the word in the reverse order.
It becomes NISUOC. So, the correct option is b.

QUESTION: 17

If CUPBOARD is written as CXPBXXRD, how will CRAFT be written?

Solution:

Replace the vowels by X and keeping the rest of the letters as it is.
So, CRAFT can be coded as:
Replacing A by X and keeping the rest as such.
So CRAFT can be coded as CRXFT.

QUESTION: 18

Anju is younger than Preeti. Mohan and Jayant are older than Preeti but younger than Sudha who is of the same age as Sridhar. Hence, Sridhar is__

Solution:

Anju is younger than Preeti
Anju < Preeti
Mohan and Jayant are older than Preeti but younger than Sudha who is of the same age as Sridhar
Anju < Preeti < Mohan and Jayant < Sudha = Sridhar.
Hence Sridhar is older than Anju.

QUESTION: 19

Which is the sixth letter to the right of the sixteenth letter from the left in the alphabet?

(A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z)

Solution:

Given series: (Left) A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z (Right)
Sixteenth from Left : P
Sixth right from P: V
The sixth letter to the right of the sixteenth letter from the left in the alphabet is V.
Hence, 'V' is the correct option.

QUESTION: 20

Rajesh walks 2 km to south, then turns north – east, and walks 3 km. Then he turns south and walks 2 kms. Then he turns west and walks 4 kms. Finally, he turns north – west and walks 5kms. In which direction is he from his starting point?

Solution:

Rajnish direction can be illustrated as

We can see that he is in north – west direction from the starting point

QUESTION: 21

If 'A' means ' + ', 'B' means 'x', 'C' means '÷', and 'D' means ' – ', then 5B9D7B4A12 = ?

Solution:

5B9D7B4A12 = ?
A → +
B → ×
C → ÷
D → –
5 × 9 – 7 × 4 + 12
= 5 × 9 – 7 × 4 + 12
= 45 – 7 × 4 + 12
= 45 - 28 + 12
= 29
Hence, 29 will be correct option.

QUESTION: 22

If D = 4,
EAT = 100,
then LAN = ?

Solution:

D = 4, EAT = 5 × 1 × 20 = 100
LAN = 12 × 1 × 14 = 168
Hence, LAN = 168 is correct option.

QUESTION: 23

From the answer figures, find out the figure which is the exact mirror image of the question figure, when the mirror is placed on the line ‘MN’.

Solution:



Hence answer is option 3.

QUESTION: 24

Point to Kapil (a boy), Shilpa said, “His mother’s brother is the father of my son Ashish.” How is Kapil related to Shilpa?

Solution:

Hence Kapil is nephew to Shilpa.

QUESTION: 25

Fill in the blank space.

Solution:

F – B = 6 – 2 = 4
M – G = 13 – 7 = 6
V – N = 22 – 14 = 8
Using similar logic,
? – P = 10
? – 16 = 10; ? = 26 which is Z.
Hence, “Z” is the answer.

Related tests