Map Based Test - 6


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Map Based Test - 6


Description
This mock test of Map Based Test - 6 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Map Based Test - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Map Based Test - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Map Based Test - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Map Based Test - 6 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which are the water borders shared by Antarctica?

1. Pacific Ocean

2. Atlantic Ocean

3. Indian Ocean

4. Artie Ocean

Solution: It is the southernmost continent and is surrounded by the Southern Ocean ie, alternatively it may be considered to be surrounded by the southern pacific, Atlantic and Indian ocean.

QUESTION: 2

Which is the ocean which is almost completely surrounded by Eurasia and N. America ?

Solution:  

QUESTION: 3

Where is the famous Easter island located?

Solution: Located out in the Pacific ocean, a special territory of chile, is a home to Moai statues that are the only thing left of a culture that once lived here.

Located in the south-eastern Pacific ocean, at the southeastern most point of the Polynesian Triangle in Oceania.

QUESTION: 4

Which Strait lies between the North & South Islands of New Zealand and runs next to the capital city, Wellington?

Solution:

It connects the Tasman Sea on the northwest with South Pacific Ocean on the southeast

QUESTION: 5

Which are the boundaries shared by Gaza Strip?

1. Egypt

2. Israel

3. Dead sea

4. Mediterranean Sea

5. Jordan

Solution: It borders Egypt-southwest and Israel-east & north, along with eastern coast of Mediterranean sea.

QUESTION: 6

Which are the water bodies bordering Israel?

1. Dead sea

2. Red sea

3. Mediterranean Sea

4. sea of Galilee

Solution: Israel shares its water boundaries with Mediterranean Sea-southeast, Red Sea-north, dead sea and Sea of Galilee.

QUESTION: 7

Which strait separates the Gulf of Aqaba from the Red Sea?

Solution: It's a narrow passage between Sinai and Arabian peninsulas which separates Gulf of Aqaba from the Red Sea.

QUESTION: 8

Which is the only Iranian port with direct access to the Indian Ocean?

Solution:

QUESTION: 9

Which are the boundaries shared by the Sea of Azov?

1. Ukraine

2. Russia 

3. Crimean Peninsula

4. Turkey

Solution:

 

QUESTION: 10

Which strait links of Azov?

Solution:

QUESTION: 11

Taurus strait Joins which two seas?

Solution:  

QUESTION: 12

Foveaux is a strait in between?

Solution:

 

QUESTION: 13

Which is the only Iranian port with direct access to the Indian Ocean?

Solution: It is a seaport in Chabahar located in southeastern Iran, on the Gulf of Oman. It is the only Iranian port with direct access to the Indian Ocean It has been termed the "Golden Gate"

Chabahar Port: 

QUESTION: 14

Which of the following are listed as Alpha ++ cities?

1. London

2. New York

3. Washington

4. Singapore

Solution:  
  • Alpha++ cities are vastly more integrated with the global economy than all other cities.

  • Alpha++ world cities: London, New York Every few years, cities are ranked by the Globalization and World Rankings Research Institute. It is considered the leading institute ranking world cities.

  • Cities are ranked into Alpha, Beta and Gamma cities by taking into account many factors; economic factors are deemed more important than cultural or political factors though in this ranking.

QUESTION: 15

Which of the following pairs is/are correctly matched?

Solution:  

QUESTION: 16

Which of the following are correctly matched?

WIND

1. Khamsin

2. Blizzard

3. Gibli

COUNTRY

1. Egypt

2. Russia

3. Libya

Solution:  

QUESTION: 17

Which river is termed as the 'Sorrow of Una'?

Solution:  
  1. Swan river in Una district of Himachal Pradesh. Swan river is termed as the 'sorrow of Una'. It is a river tributary of river Sutlej. 

  2. The Swan River Integrated Watershed Management Project came into being in 2006-07with the financial assistance from Japan International Cooperation Agency (JICA). 

  3. Himachal Forest Department is the nodal agency of this project. Besides that, the Department of Agriculture, Horticulture and Animal Husbandry of the state are the participants of the project.

QUESTION: 18

Where is Gulf of Lions situated?

Solution:  

QUESTION: 19

Match the following pairs correctly.

Codes:

Solution:

QUESTION: 20

Which water body separates Asia and Australia from America?

Solution:

QUESTION: 21

Through which Asian countries does the Equator pass?

1. Maldives

2. Indonesia

3. Kiribati

4. Malaysia

Solution:

Countries the Equator Passes Through.

QUESTION: 22

Which of the following places are known for the presence of great Sun Temples in India?

1. Unao, MP

2. Surya Prahar, Assam

3. Arasavalli, AP

4. Gaya, Bihar

Solution:

Bhramanya Dev Temple, Unao, MP

Sun Temple, Surya Prahar, Assam

Suryanar temple, Kumbakonam, TN

Suryanarayana Swamy temple, Arasavalli, AP

The Dakshinaarka temple, Gaya, Bihar

Konark Sun Temple, konark, Orissa

Sun Temple, Mdhera, Gujarath

QUESTION: 23

Which of the following pair(s) is/are not correctly matched?

1. Trans-caucasus railway - South America

2. Orient express. - Europe

3. Stuart highway. - Australia

4. Mid-trans Continental - North America Rail route

Solution: Transcaucasus Railway - South Caucasus(Russia)

QUESTION: 24

Which of the following statements is/are correct?

1. Mediterranean waterway joins together the maximum number of countries in the world.

2. The South Pacific Oceanic Route joins Australia, New Zealand and East Asian countries together.

3. cape of good hope sea route joins Eastern Asia and Europe to Southern parts of Africa.

Solution:  

QUESTION: 25

Which Canal connects Pacific Ocean with the Atlantic Ocean?

Solution: Panama is a country on the isthmus linking Central and South America. The Panama Canal, a famous feat of human engineering, cuts through its center, linking the Atlantic and Pacific oceans to create an essential shipping route.

QUESTION: 26

Which of the following states was formed exclusively by the migrants in the 20th century?

Solution:  

QUESTION: 27

Consider the following about Jelep La pass

1. situated between Sikkim and China border

2. It passes through Chumbi Valley

3. It also links china & Lhasa

Which is/are correct statement/s?

Solution:  

QUESTION: 28

Which is the major pass present in between Himachal Pradesh and Tibet through which Sutlej river enters India?

Solution:  

QUESTION: 29

Which mountain pass is present in the tri junction of India-China-Afghanistan border?

Solution:

QUESTION: 30

Which mountain pass is present in the Ladakh region and opens as a gateway to Shyok and Nubra Valleys?

Solution:

It's the Highest Motorable pass in India.

Similar Content

Related tests