NTSE Level Test: The Rise of Nationalism In Europe


15 Questions MCQ Test History for Class 10 | NTSE Level Test: The Rise of Nationalism In Europe


Description
Attempt NTSE Level Test: The Rise of Nationalism In Europe | 15 questions in 15 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study History for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Who is known as 'Man of Blood and Iron'?

Solution:
  • Prussia formed the nucleus for Germany and Bismarck’s unification, the mastermind behind this achievement saw that the unification was achieved through war and conquest.
  • His policy was popularly understood as the 'Blood and Iron' policy. Bismarck introduced many reforms. He started many industries and introduced many reforms in education.
  • Hence, Bismarck was rightly called the 'Iron Man of Germany' in every sense.
QUESTION: 2

Who revolted in 1830 and set up an independent nation?

Solution: The Belgians revolted in 1830, and created their state in November 1831. 1830-1831 The Belgian Revolution, Fifteen years on, the United Kingdom of the Netherlands found itself in a deep crisis. Criticism of King William I's authoritarian rule grew, primarily in

the South.

QUESTION: 3

Find out the wrong statement about Giuseppe Mazzini?

Solution:

Giuseppe Mazzini was a great activist, a journalist who played a significant role in the unification of Italy. He founded "Young Europe" movement in 1834 on the model of Young Italy movement. The secret society of the Carbonari was active in Italy from about 1800 to 1831 and Giuseppe Mazzini was a member of it. 

QUESTION: 4

The Congress of Vienna placed ______ on the throne.

Solution:

The Congress of Vienna placed Louis XVIII on the throne of France. With the accession of Louis XVIII, the Bourbon dynasty, which had been deposed during the French Revolution, was restored to power.

QUESTION: 5

Suffrage means the right to ______.

Solution: Suffrage means the Right to Vote. Voting, in representative government, the right to vote in electing public officials and adopting or rejecting proposed legislation.

QUESTION: 6

The 'Blood and Iron' policy was advocated by ___________.

Solution: Otto von Bismarck was a Prussian statesman who dominated the German affairs

between 1860 and 1890. By waging a series of wars, he united the German states.

QUESTION: 7

In which year did Germany’s unification take place?

Solution: The unification of Germany happened in January 1871. After the Franco Prussian War, the German nationalism rose among the citizens.

QUESTION: 8

Napoleonic code did away with the privileges based on

Solution:

Within the vast swathe of territory that came under his control, Napoleon set about introducing many of the reforms he had already introduced in France. Through a return to monarchy Napoleon had, no doubt, destroyed democracy in France, but in the Administrative field he had incorporated revolutionary principles in order to make the whole system more rational and efficient. The Civil Code of 1804 usually known as the Napoleonic Code did away with all privileges based on birth, established equality before the law and secured the right to property. This Code was exported to the regions under French control property rights, in Switzerland, in Italy and Germany, Napoleon simplified administrative divisions abolished the feudal system and freed peasants from serfdom and manorial dues.

QUESTION: 9

Who played a vital role in the unification of the German Empire?

Solution: Otto von Bismarch played a vital role in the unification of the German Empire.

QUESTION: 10

Which of the following is true concerning Romanticism?

Solution:

Romanticism (also known as the Romantic era) was an artistic, literary, musical and intellectual movement that originated in Europe towards the end of the 18th century, and in most areas was at its peak in the approximate period from 1800 to 1890. The correct answer is C.

QUESTION: 11

Which one of the following was NOT implemented under the Treaty of Vienna of 1815?

Solution:

Treaty of Vienna of 1815 was signed to undo most of the changes that had come about in Europe during the Napoleonic Wars. The Bourbon dynasty, which had been deposed during the French Revolution, was restored to power, and France lost the territories it had annexed under Napoleon. A series of states were set up on France’s boundaries to prevent French expansion in the future. The German confederation of 39 states that had been set up by Napoleon was left untouched. The main intention was to restore the monarchies that had been overthrown by Napoleon and create a new conservative order in Europe.

QUESTION: 12

In _______ half the population spoke Magyar.

Solution: In Hungary half, the population spoke Magyar. In September and October of 1848, Louis Kossuth started a movement to make Magyar the official language of Hungary, even though only half of Hungary’s population spoke Magyar.

QUESTION: 13

Who was proclaimed German Emperor in a ceremony held at Versailles in January 1871?

Solution: Kaiser William I was proclaimed German Emperor in a ceremony held at Versailles in January 1871.

QUESTION: 14

In which year did the revolt against Charles X take place?

Solution:

The revolt against Charles X takes place in 1830. It was known as the July revolution of 1830. This revolution brought Louis-Philippe to the throne of France. Charles X’s publication precipitated the revolution on July 26 of restrictive ordinances contrary to the spirit of the Charter of 1814.

QUESTION: 15

Who were bound to the land of a particular lord and could not migrate with his landlord’s wills

Solution:

The Serfs were bound to the land of a particular lord and could not migrate without his permission. Serfdom was a condition in medieval Europe in which a tenant farmer was bound to a hereditary plot of land and to the will of his landlord. The vast majority of serfs in medieval Europe obtained their subsistence by cultivating a plot of land that was owned by a lord.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code