O P Tandon Test: Biomolecules


31 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | O P Tandon Test: Biomolecules


Description
This mock test of O P Tandon Test: Biomolecules for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 31 Multiple Choice Questions for Class 12 O P Tandon Test: Biomolecules (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this O P Tandon Test: Biomolecules quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this O P Tandon Test: Biomolecules exercise for a better result in the exam. You can find other O P Tandon Test: Biomolecules extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following monosaccharides is a pentose-

Solution:

Ribose

QUESTION: 2

Ring structure of glucose is due to formation of hemiacetal and ring formation between-

Solution:

C1 and C5

QUESTION: 3

Glucose is-

Solution:

Monosaccharide

QUESTION: 4

Hydrolysis of sucrose is called-

Solution:

Inversion

QUESTION: 5

Starch is changed into disaccharide in presence of-

Solution:

Amylase

QUESTION: 6

The disaccharide present in milk is-

Solution:

Lactose

QUESTION: 7

The pH value of the solution in which a particular amino acid does not migrate under the influence of electric field is called its-

Solution:

Isoelectric point

QUESTION: 8

The number of essential amino acids for the growth & maintenance of life is-

Solution:

8

QUESTION: 9

Which of the following polymer is stored in the liver of animals?

Solution:

Glycogen

QUESTION: 10

A pigment protein in animals is-

Solution:

Haemoglobin

QUESTION: 11

The main structural feature of proteins is-

Solution:

The peptide linkage

QUESTION: 12

α-helical structure refers to the-

Solution:

Secondary structure of protein

QUESTION: 13

Simplest amino acid is-

Solution:

Glycine

QUESTION: 14

`Kwashirokor' is a disease caused by the deficiency of-

Solution:

Essential amino acids

QUESTION: 15

Hair, finger, nails, hoofs etc. are all made of-

Solution:

Proteins

QUESTION: 16

Mark the globular protein in the following-

Solution:

Myoglobin or Haemoglobin

QUESTION: 17

The end product of protein digestion is-

Solution:

α-Amino acids

QUESTION: 18

The enzyme pepsin hydrolyses-

Solution:

Proteins to peptides

QUESTION: 19

Which one is the complimentary base of adenine in one strand to that in the other strand of DNA-

Solution:

Thymine

QUESTION: 20

The base present in RNA but not found in DNA is-

Solution:

Uracil

QUESTION: 21

Calorific value is in the order-

Solution:
  • fats: 9.45 kcal/g
  • carbohydrates:4.1 kcal/g
  • protein:5.65kcal/g
QUESTION: 22

Ptyalin of saliva acts in:

Solution:

Slightly acidic medium

QUESTION: 23

Deficiency of vitamin A results in:

Solution:

Night blindness

QUESTION: 24

Riboflavin deficiency causes-

Solution:

The classic glossitis, angular stomatitis, cheilosis and dermatitis are observed in advanced cases of riboflavin deficiency.

Hence D is correct.

QUESTION: 25

Sunshine vitamin is:

Solution:
QUESTION: 26

A good source of vitamins A and D is:

Solution:

Cod liver oil

QUESTION: 27

Vitamin B takes part in :

Solution:

vitamin B7 (biotin), which is necessary for the metabolism as well as healthy skin, hair, nails, and cells. vitamin B9 (folate), which is necessary for the proper functioning of the nervous system. vitamin B12 (cobalamin), which is essential for the production of healthy red blood cells and nerve cells.

QUESTION: 28

Glycogen is a polymer of 

Solution:
QUESTION: 29

Ascorbic acid is called as:

Solution:

Vit. C

QUESTION: 30

Cyanocobalamin is the chemical name of:

Solution:

Vitamin B12

QUESTION: 31

Continuous bleeding from an injured part of body is due to deficiency of:

Solution:

Vitamin K

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests