Olympiad Test: Coding Decoding - 2


15 Questions MCQ Test Mathematical Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Coding Decoding - 2


Description
Attempt Olympiad Test: Coding Decoding - 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematical Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If BAT = 40; CAT = 60 then how will you code GOAT?

Solution:

BAT = 2 × 1 × 20 = 40
CAT = 3  × 1 × 20 = 60
∴ GOAT = 7 × 15 × 1 × 20 = 2100

QUESTION: 2

If ZOO = 25; GO = 32; then how will you code GOAL?

Solution:

In this code
Z = 1, Y = 2, X = 3, W = 4, O = 12,
B = 25, A = 26.
ZOO = 1  + 12 + 12 = 25.
GO = 20  + 12 = 32
GOAL = 20 + 12 + 26 + 15 = 73

QUESTION: 3

If ZEAL = 44; MEAL = 31 then what is the value of SEAL in that code?

Solution:

ZEAL = 26 + 5 + 1 + 12 = 44.
MEAL =  13 + 5 + 1 + 12 = 31
SEAL = 1 9 + 5 + 1 + 12 = 37

QUESTION: 4

If FAIR is coded as 1234, TAIL is coded as 7289 then what is code for TRIAL?

Solution:

QUESTION: 5

If MEDICINE is coded as EOJDJEFM then how is HONEST coded in that code?

Solution:

Each letter of the word MEDICINE except first and last letter is moved one step forward and then the order of letters so obtained is reversed to get the code.
MEDICINE → MFEJDJE → EOJDJEFM
HONEST → HPOFTT → TTFOPH

QUESTION: 6

In a certain coding, ROAST is coded as PQYUR then how will CROWD be coded in that coding language?

Solution:

QUESTION: 7

In a certain coding pattern, HEALTH is coded as GSKZDG then how will STARCH be written in that code?

Solution:

QUESTION: 8

If BOMBAY is written as MYMYMY, how will MADRAS written in that code?

Solution:

The letter at the 3rd and 6th letter of the word BOMBAY is repeated thrice as MYMYMY. Similarly the word MADRAS is written as DSDSDS.

QUESTION: 9

If SYSTEM is coded as SYSMET and NEARER as AENRER then BRIGHT will be coded as

Solution:

The letter in the first half and second half are written in reverse order.
SYSTEM →  SYSMET,
NEARER →  AENRER
BRIGHT → IRBTHG

QUESTION: 10

In a certain code RAIL is written as KCTN and SPEAK is written as CGRUM. How will NIGHT be coded in that code?

Solution:

All the letters of the given word except last letter are written in reverse order and in the group of letters so obtained each letter is moved two step forward.

QUESTION: 11

In a coding language STOVE is written as FNBLK then how will VOTES be coded in that language?

Solution:


VOTES → LBNKF

QUESTION: 12

If MACHINE is coded as 19 - 7 - 9 - 14 - 15 - 20 - 11 then how will ORANGE be coded in that language?

Solution:

 MACHINE ⇒ 19 – 7 – 9 – 14 – 15  – 20 – 11
In this coding, 6 is added to the actual numbering of English alphabet.
ORANGE ⇒ 21 – 24 – 7 – 20 – 13 – 11.

QUESTION: 13

In a code language EAT is written as 318 and PAINT as 71548 then how can PATIENT be coded?

Solution:

QUESTION: 14

In a certain code, FILE is coded as 7465, MAN is coded as 823, then how will FEMALE be coded in that code?

Solution:

QUESTION: 15

If ANSWER is coded as 5 and FOUNDER is coded as 6 then what is the code for COMMUNICATION?

Solution:

ANSWER is coded as 5; FOUNDER is coded as 6; it means code is one less than number of letters in the word.
∴ Code for COMMUNICATION = 13 – 1
= 12

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests