Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2


10 Questions MCQ Test Mathematical Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Cube And Cube Roots - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a perfect cube?

Solution:

343 = 7 × 7 × 7
∴ 343 is a perfect cube.

QUESTION: 2

What is the value of 

Solution:

QUESTION: 3

​The value of x3y2, if x= 3, y= -3 will be 

Solution:

QUESTION: 4

Find the least number which should be added to 500, in order to make the 500, a perfect cube.

Solution:

500 = 2 × 5 × 5 × 5 = 2 × 53

∴ 12 should be added to make the sum, a perfect cube

QUESTION: 5

What is the least number which should be subtracted from 1370, in order to make the resultant, a perfect square?

Solution:

1370 =  2 × 5 × 137 1370 > 103 = 1000
∴ 113 = 1331, 123 = 1728 
∴ 1370-1331 = 39
∴ Required number = 39

QUESTION: 6

Solution:

= 0.004

QUESTION: 7

​193 – 93 will have – as its one of the factors 

Solution:

 will have (19 – 9) has one of its factors
∴ 10 will be a factor of (193 – 93)

QUESTION: 8

​213 + 273 will have – as its one of the factors 

Solution:

21+ 27has (21 + 27) as its one of the factors
∴ 48 will be a factor of (213 + 273)

QUESTION: 9

Which is the least number which should be added to 1720,in order to make it a perfect cube?

Solution:

1720 > 1000 = 103 
∴ 113 = 1331, 123 = 1728
∴ 1728 – 1720 = 8 should be added to 1720 to make the sum, a perfect cube. 

QUESTION: 10


where ‘n’ is a natural number, then
 

Solution:


Related tests