Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2


20 Questions MCQ Test Math Olympiad for Class 5 | Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following angles is not acute?

Solution:

An acute angle is less than 90°. 91° is more than 90°, so it is not acute.

QUESTION: 2

Which one of the following angles is acute?

Solution:

An acute angle is less than 90° i.e. it is less than a right angle. Half a right angle (45°) is less than a right angle, so it is acute.

QUESTION: 3

How many acute angles are there in the diagram?

Solution:

The following angles are all less than 90°, so are acute:
∠AOB, ∠BOC,∠COD,  ∠DOE, ∠AOC, 
∠AOD, ∠BOD, ∠BOE and ∠COE
Therefore there are 9 acute angles altogether. Note that ∠AOE is obtuse.

QUESTION: 4

How many acute angles are there in this pentagram?

Solution:

Each of the five triangles at the points of the pentagram has three acute angles.
So there are 5 × 3 = 15 acute angles altogether in the pentagram. (All other angles are not acute)

QUESTION: 5

How many acute angles are there in the diagram?

Solution:

The marked angles are all less than 90°, so are acute:


Therefore there are 10 acute angles altogether.

QUESTION: 6

How many acute angles are there in the diagram?

Solution:

The angles marked with arcs are all less than 90°, so are acute. The four angles around the top point are all right angles.
So there are 10 acute angles altogether.

QUESTION: 7

How many right angles are there in the diagram?

Solution:

Because one pair of lines is parallel (that is what the two arrows mean) and the other two lines are perpendicular to them (the little boxes mean right angles), the shape inside the four lines must be a rectangle. And there are 4 right angles at each of the four points where lines intersect. So there are 4 × 4 = 16 right angles altogether.

QUESTION: 8

How many right angles make two full rotations?

Solution:

A full rotation consists of four right angles. So two full rotations consist of eight right angles.

QUESTION: 9

Which one of the following angles is not obtuse?

Solution:

An obtuse angle is more than 90° but less than 180°.182° is more than 180°, so it is not obtuse.

QUESTION: 10

How many obtuse angles are there in the diagram?

Solution:

The following angles are obtuse:
∠AOD, ∠AOE, ∠AOF, ∠BOD, ∠BOE, 
∠BOF, ∠COE and ∠COF.
Therefore, there are 8 obtuse angles altogether.

QUESTION: 11

Which one of the following angles is obtuse?

Solution:

Half a right angle = 45°
One right angle = 90°
One and a half right angles = 1½ × 90° = 135° 
Two right angles = 180°
Only 135° is greater than 90° but less than 180°, so it is the only obtuse angle.

QUESTION: 12

How many straight angles are there in three full rotations?

Solution:

A full rotation consists of two straight (180°) angles.
So three full rotations consist of six straight angles.

QUESTION: 13

Which one of the following angles is not reflex?

Solution:

A reflex angle is more than 180° but less than 360°. 178° is less than 180°,
so it is not reflex. (All the rest are reflex angles.)

QUESTION: 14

Which one of the following angles is reflex?

Solution:

A Reflex Angle is greater than 180° but less than 360°.
A, B and D are all less than 180°.
Only C is greater than 180° but less than 360°.

QUESTION: 15

If angle AOB = 67°, what is the size of reflex angle AOB?

Solution:

If you add the smaller angle (acute or obtuse) and the reflex angle for the same shape you will always come to 360°.
Therefore, reflex angle AOB = 360° − 67° = 293°

QUESTION: 16

What is the least number of 33° angles you would need to make a reflex angle?

Solution:

2 × 33° = 66°, which is between 0° and 90°, so acute.
5 × 33° = 165°, which is between 90° and 180°, so obtuse.
6 × 33° = 198°, which is between 180° and 360°, so reflex.
7 × 33° = 231°, which is also reflex, but we have already found the least amount which is 6.

QUESTION: 17

Which of the following describes the triangle shown above?

Solution:

The triangle has three different lengths of side, so is scalene.
The triangle has lengths 3, 4 and 5 and 52 = 32 + 42 , so is right angled.
Therefore, it is a scalene right angled triangle.

QUESTION: 18

A triangle is isosceles and right angled. Which of the following statements must be false?

Solution:

Since the triangle is isosceles, it must have two equal angles. Since it is also right angled, the other two angles must both be 45° (45° + 45° +90° = 180°) So A is true.
Since the triangle is isosceles, it must have two of its sides equal. So B is true.
An isosceles triangle has one line of symmetry. So C is also true.
A triangle that satisfies A, B and C is shown in the following diagram:

Line l is the axis of symmetry Statement D must be false since a triangle with three different sides cannot be isosceles.

QUESTION: 19

Shraddha made two copies of the right angled triangle shown and cut them out.​She then joined edges of the triangles together to make shapes.  Which of the following shapes was it not possible for Shraddha to make?

Solution:

Shraddha could make an isosceles triangle, a parallelogram, a rectangle or a kite:


But the rectangle is not a square because the sides have different lengths.

QUESTION: 20

Shraddha made two copies of the following isosceles right angled triangle and cut them out. She then joined edges of the triangles together to make shapes.Which of the following shapes was it NOT possible for Shraddha to make?

Solution:

Shraddha could make a square, an isosceles triangle (one with 2 equal sides, 2 equal angles), and a parallelogram:

But she could not make an equilateral triangle (one with all equal sides, all equal angles).

Similar Content

Related tests