Olympiad Test: Pattern - 1


15 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Pattern - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Pattern - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Pattern - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Pattern - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Pattern - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Pattern - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

7 × 5 + 6 = 41
8 × 7 + 5 = 61
6 × 7 + 9 = 51

QUESTION: 2

​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

7 × 4 + 3 × 5 = 28 + 15 = 43 
6 × 2 + 6 × 4 = 12 + 24 = 36 
9 × 3 + 5 × 7 = 27 + 35 = 62

QUESTION: 3

​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

84 ÷ 7 + 42 ÷ 2 = 12 + 21 = 33
117 ÷ 13 + 96 ÷ 16 = 9 + 6 = 15
153 ÷ 17 + 63 ÷ 3 = 9 + 21 = 30

QUESTION: 4

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

5 × 2 – 1 = 9
9 × 2 + 1 = 19
19 × 2 – 1 = 37
37 × 2 + 1 = 75
75 × 2 – 1 = 149
149 × 2 + 1 = 299 
299 × 2 – 1 = 597

QUESTION: 5

​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

3 × 7 + 6 × 9 = 21 + 54 = 75
8 × 3 + 11 × 5 = 24 + 55 = 79 
9 × 4 + 8 × 7 = 36 + 56 = 92

QUESTION: 6

​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

(46 + 18) ÷ 8 = 64 ÷ 8 = 8
(62 + 34) ÷ 8 = 96 ÷ 8 = 12
(57 + 15) ÷ 8 = 72 ÷ 8 = 9

QUESTION: 7

​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

(13 – 5)2 + (7 – 3)2 = 64 + 16 = 80
(23 – 17)2 + (8 – 1)2 = 36 + 49 = 85
(25 – 12)2 + (5 – 2)2 = 169 + 9 = 178

QUESTION: 8

​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(31 + 17) – (17 + 8) = 48 – 25 = 23
(47 + 35) – (24 + 7) = 82 – 31 = 51
(67 + 12) – (19 + 8) = 79 – 27 = 52 

QUESTION: 9

​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:


QUESTION: 10

​​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

QUESTION: 11

​​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

QUESTION: 12

​​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(8 × 7) + (9 × 3) = 56 + 27 = 83 
(13 × 5) + (8 × 4) = 65 + 32 = 97
(17 × 4) + (7 × 9) = 68 + 63 = 131

QUESTION: 13

​​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

QUESTION: 14

​​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

QUESTION: 15

​​​​​​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(12 + 52 + 42 + 32) × 10 = 510 
(22 + 72 + 62 + 42) × 10 = 1050
(52 + 32 + 82 + 92)  × 10 = 1790 

Related tests