Olympiad Test: Pattern - 2


10 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Pattern - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Pattern - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Pattern - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Pattern - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Pattern - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Pattern - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

QUESTION: 2

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.

Solution:

5 × 2 – 1 = 9;
9 × 2 + 1 = 19
19 × 2 – 1 = 37
37 × 2 + 1 = 75
75 × 2 – 1 = 149
149 × 2 + 1 = 299 
299 × 2 – 1 = 597

QUESTION: 3

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

72 – 1 = 48
52 – 1 = 24
62 – 1 = 35 
122 – 1 = 143 

QUESTION: 4

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

3 + 2 + 5 + 4 = 14 → 142 = 196
6 + 1 + 8 + 7 = 22 → 222 = 484
5 + 9 + 3 + 7 = 24 → 242= 576

QUESTION: 5

Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next: 

9 11 33 13 15 33 17

Solution:

In this alternating repetition series, a random number, 33, is interpolated every third number into a simple addition series, in which each number increases by 2.

QUESTION: 6

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(4 + 8 + 7 + 5) × 7 = 24 × 7 = 168
(9 + 3 + 7 + 6) × 7 = 25 × 7 = 175 
(7 + 11 + 12 + 3) = 33 × 7 = 231

QUESTION: 7

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(5 × 4) + 3 = 23 
(7 × 8) + 3 = 59
(12 × 9) + 3 = 111

QUESTION: 8

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(17 + 31) × 5 = 240
(12 + 27) × 5 = 195
(18 + 37) × 5 = 275 

QUESTION: 9

Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(18 – 1) × 16 = 272 
(25 – 1) × 21 = 504
(47 – 1) × 28 = 1288

QUESTION: 10

​Directions: Choose the appropriate number which follow the given pattern.​

Solution:

(29 + 1) × 12 = 360
(37 + 1) × 14 = 532
(43 + 1) × 15 = 660

Related tests