Olympiad Test: Reproduction in Plants


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Olympiad Test: Reproduction in Plants


Description
Attempt Olympiad Test: Reproduction in Plants | 20 questions in 20 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Male gametes in pollen grain reach to female gamete by

Solution:

Male gametes in pollen grain reach to female gamete by pollen tube to form zygote.

QUESTION: 2

Reproduction in Bryophyllum takes place by its

Solution:

Reproduction in Bryophyllum takes place by its leaf. Leaf margin contains a number of plantlets.

QUESTION: 3

Female reproductive parts of flower is

Solution:

A female reproductive part of flower is carpel. Carpel consists of ovary, stigma and style.

QUESTION: 4

Light pollen grain is carried by

Solution:

Pollen grains are transfer from anther to stigma of another flower during pollination. Light pollen grain is carried by winds. 

The pollen grains which are very light in weight can be passed on by wind from one flower to another or to the stigma of the same flower. This is known as wind pollination. 

QUESTION: 5

Which of the following organism reproduce by budding

Solution:

Yeast reproduce asexually by budding in which small outgrowth is formed on the body that separate from parent body.

QUESTION: 6

Transfer of pollen grain from anther to stigma is called

Solution:

Transfer of pollen grain from anther to stigma is called pollination.

QUESTION: 7

Bread mold reproduce by

Solution:

Bread mold reproduces by spore formation. Large number of spore is formed inside the sporangium.

QUESTION: 8

Rose plant is grown by

Solution:

Rose plant is grown by stem cutting in which small part of stem is placed in moist soil to form root.

QUESTION: 9

It is more economical to propagate potato through

Solution:

It is more economical to propagate potato through piece of tuber containing eyes as each eye produce bud.

QUESTION: 10

Mature ovule forms

Solution:

Mature ovule forms seeds inside the ovary and ovary mature to form fruits.

QUESTION: 11

Most common means of pollination is

Solution:

The most common type of pollination in insects in land plants. Bees are the oldest group of insects and alone pollinate about 80% entemophilous flowers. Wind pollination is the most common type of abiotic pollination.

QUESTION: 12

Potato used as vegetable is ____________ part of potato plant.

Solution:

Potato used as vegetable is modified stem of potato plant. Food is stored inside the potato tuber.

QUESTION: 13

Banana is a _______________ plant.

Solution:

Banana is a monocot plant as contain leaf having parallel venation.

QUESTION: 14

Fragmentation is mode of asexual reproduction in

Solution:

Fragmentation is mode of asexual reproduction in which body parts splits into two or more parts to develop as new plant.

QUESTION: 15

In lower organisms asexual reproduction takes place by

Solution:

In lower organisms asexual reproduction takes place by fission and budding.

QUESTION: 16

In asexual reproduction

Solution:

In asexual reproduction gametes formation do not occurs and single parent is involved.

QUESTION: 17

The mode of reproduction in which plants parts are used to develop new plant is called

Solution:

The mode of reproduction in which plants parts are used to develop new plant is called vegetative propagation. Cutting, layering and grafting is common means of vegetative propagation.

QUESTION: 18

Small bulb like projection coming out of the yeast cell is called

Solution:

Small bulb like projection coming out of the yeast cell is called bud. Bud detach from the parent body to form new organism.

QUESTION: 19

Onion is propagated through its

Solution:

Onion is propagated through its bulbs, vegetative mode of propagation.

QUESTION: 20

Flowers with both Androecium and the Gynoecium are called 

Solution:

Bisexual flowers have both male (androecium) and female (gynoecium) reproductive structures, including stamens and an ovary.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code