Olympiad Test: Waste Water Story


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Olympiad Test: Waste Water Story


Description
This mock test of Olympiad Test: Waste Water Story for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Olympiad Test: Waste Water Story (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Waste Water Story quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Olympiad Test: Waste Water Story exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Waste Water Story extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is non-biodegradable?

Solution:

Cardboard, cotton cloth and leather shoes are biodegradable while glass bottle is non-biodegradable item.

QUESTION: 2

An example of source reduction of waste is

Solution:

Backward composting is an example of source reduction of waste as waste is composted in field to make manure.

QUESTION: 3

Which of the following is wastewater?

Solution:

Water Goming out of a laundry is wastewater.

QUESTION: 4

Which of the following is biodegradable?

Solution:

Those substance that are easily broken into simpler substances by action of bacteria are called biodegradable. Orange peels is biodegradable.

QUESTION: 5

Addition of harmful substance in water leads to

Solution:

Addition of harmful substance in water leads to water pollution as it contains biological, chemical and physical pollutants.

QUESTION: 6

Which process during wastewater treatment helps in eliminating germs?

Solution:

Water chlorination is the process of adding chlorine or chlorine compounds such as sodium hypochlorite to water. This method is used to kill bacteria, viruses and other microbes in water. In particular, chlorination is used to prevent the spread of waterborne diseases such as cholera, dysentery, and typhoid.

QUESTION: 7

Passing chlorine gas through drinking water to disinfect it is called

Solution:

Passing chlorine gas through drinking water to disinfect it is called chlorination. Chlorination kills the microbes present in water.

QUESTION: 8

Which one is not a of household garbage

Solution:

Household garbage includes crockery pieces, dal packets and vegetable peels. Cow dung is a farm garbage.

QUESTION: 9

Sewage is mainly a

Solution:

Sewage is mainly a liquid waste.Sewage is a type of wastewater that is produced from a community of people. It is characterized by volume or rate of flow, physical condition, chemical and toxic constituents, and its bacteriologic status . It consists mostly of grey water.

QUESTION: 10

The network of drainage pipe to carry waste water is called

Solution:

The network of drainage pipe to carry waste water is called sewer system to remove waste water from houses.

QUESTION: 11

Disinfection can be removed by

Solution:

Water obtained from water work is chlorinated to kills the germ present in it.

QUESTION: 12

After the treatment the treated water is released into

Solution:

After the treatment of water by sewage treatment, water is released to water bodies.

QUESTION: 13

Last stage in treatment of sewage is

Solution:

Sewage treatment involves many stages like primary treatment, secondary treatment and tertiary treatment. The last stage in treatment os sewage is chlorination.

QUESTION: 14

Open drain cause ____________ condition.

Solution:

Open drain because unhygienic condition as it provides breeding ground for malaria and other insect carrying pathogen.

QUESTION: 15

Jaundice affects which organ?

Solution:

jaundice is caused by using contaminated water. Jaundice affects the liver of person.

QUESTION: 16

Solid parts of sewage can be used as

Solution:

During sewage treatment, solid wastes are also generated. This waste can be used as manure.

QUESTION: 17

Disease causing micro-organisms are called

Solution:

A pathogen or infectious agent is a biological agent that causes disease or illness to its host.

QUESTION: 18

For removing floating wastes in sewage ______________ is used.

Solution:

To remove floating waste in sewage bar screen is used during primary treatment.

QUESTION: 19

Stone and girt present in sewage forms the

Solution:

Stone, girt and other solid parts present in sewage forms the sludge. It is separated by sedimentation.

QUESTION: 20

Adding air to treated water is called

Solution:

Adding air to treated water is called aeration. Aeration increases the aerobic bacteria in water to consume the organic wastes.

Related tests