P - Block Elements Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | P - Block Elements Practice Quiz - 1


Description
This mock test of P - Block Elements Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 P - Block Elements Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this P - Block Elements Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this P - Block Elements Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other P - Block Elements Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Elements having +5 oxidation state is

Solution:

 

Total valence e = 5 so it will show +5 oxidation state.

QUESTION: 2

 is the electronic configuration of

Solution:

Arsenic has atomic no. 33.

QUESTION: 3

The most abundant oxidation states of nitrogen are

Solution:

N show -3 in NH3 and +3 in HNO2  and +5 in HNO3

QUESTION: 4

The maximum covalency of nitrogen is

Solution:

N has maximum covalency of 4. Max covalency = No. of orbitals in valence shell.

QUESTION: 5

Which compound is used in the preparation of caprolactam?

Solution:

NH is used in preparation of caprolactum.

QUESTION: 6

Ammonia act as a Lewis base because nitrogen has

Solution:

NHhas one lone pair of electrons therefore can act as Lewis base.

QUESTION: 7

Which allotrope of phosphorous is most stable?

Solution:

Black Phosphorus is most stable isotope of phosphorus.

QUESTION: 8

What is the spontaneous ignition temperature of white phosphorous?

Solution:

Ignition temperature of white phosphorus is 35° C.

QUESTION: 9

   is the structure of

Solution:

 

This structure is of  H3PO4.(Phosphoric acid)

QUESTION: 10

Which of the following is an amphoteric oxide?

Solution:

Higher oxidation state oxides are acidic while lower oxidation state oxides are basic. Intermediate oxidation state oxides are amphroteric.

QUESTION: 11

Which gas has a smell of rotten fish?

Solution:

Phosphine has smell like rotten fish.

QUESTION: 12

Which of the following turns lead acetate paper black?

Solution:

QUESTION: 13

Which gas is evolved when urea is treated with NaOH?

Solution:

Urea on reaction with NaOH liberates ammonia.

QUESTION: 14

Ozone reacts with KOH solution to form

Solution:

Oreacts with KOH to form KO3

QUESTION: 15

N2Ois 

Solution:

QUESTION: 16

Which of the following is Paramagnetic?

Solution:

NO is paramagnetic. Its unpaired electron is present in antibonding orbital.

QUESTION: 17

Laughing gas is soluble in

Solution:

N2O is soluble in water.

QUESTION: 18

Which is used to produce smoke screens?

Solution:

Calcium phosphide is used to produce smoke screen.

QUESTION: 19

In XeO3 and XeF6  the oxidation state of Xe is

Solution:

Xe is oxidation state of +6.

QUESTION: 20

The structure of ClF3 is

Solution:

CN=0.5(V+M-C+A) For ClF3 CN = 5 so hybridisation is sp3d.
Structure is trigonal bipyramidal.

QUESTION: 21

Iodine is liberated from KI solution when treated with

Solution:

Cu2+ will reduce to Cu+ and I- will oxidize to I2.

QUESTION: 22

Ammonia is used in detection of

Solution:

Copper ions react with NH3 to form a blue color complex.

QUESTION: 23

Laughing gas is

Solution:

N2O is also known as Laughing gas.

QUESTION: 24

Which of the following is soluble in turpentine oil?

Solution:

Oxygen is soluble in turpentile oil.

QUESTION: 25

Available chlorine is librated from bleaching powder when

Solution:

Bleaching powder when reacts with alkali solution liberates chlorine.

Similar Content

Related tests