Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science


15 Questions MCQ Test Olympiad Preparation for Class 9 | Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science


Description
This mock test of Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science exercise for a better result in the exam. You can find other Plant Tissues - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Practice Test/Quiz or MCQ (Multiple Choice Questions) with Solutions of Chapter "Plant Tissues (Tissues)" are available for CBSE Class 9 Science and have been compiled as per the syllabus of CBSE Class 9 Science

Q. Prosenchyma is a type of :-

Solution:
QUESTION: 2

Tracheary elements are :-

Solution: Tracheids are elongated cells in the xylem of vascular plants that serve in the transport of water and mineral salts. Tracheids are one of two types of tracheary elements, vessel elements being the other. Tracheids, unlike vessel elements, do not have perforation plates.
QUESTION: 3

The growth in plants is :-

Solution: The growth of plant occur in specefic region plant cell in an merisnatic tissue .In merismatic tissue are found in tips of stem , roots and base of nodes help in increasing the length and height of the plant.
QUESTION: 4

Angiosperms contain :-

Solution:
Angiosperms are vascular plants. They have stems, roots, and leaves. Unlike gymnosperms such as conifers and cycads, angiosperm's seeds are found in a flower. Angiosperm eggs are fertilized and develop into a seed in an ovary that is usually in a flower.

The angiosperms are vascular seed plants in which the ovule (egg) is fertilized and develops into a seed in an enclosed hollow ovary. The ovary itself is usually enclosed in a flower, that part of the angiospermous plant that contains the male or female reproductive organs or both.
QUESTION: 5

Which one is not a plant fibre :-

Solution:
QUESTION: 6

Secondary growth occurs through :-

Solution:
The secondary growth of stems and roots occurs through the activity of two lateral meristems: the vascular cambium and the cork cambium.
the vascular cambium and the cork cambium.
Vascular cambium produces secondary xylem and secondary phloem
Cork cambium forms in living cells of the epidermis, cortex, or, in some plants, phloem and produces a secondary protective tissue, the periderm.

QUESTION: 7

In which of the following, growth is subapical?

Solution: Root has a sub apical region which is divided into three zones:- zone of cell division, zone of elongation and zone of cell maturation. This region carry out the growth of root.
QUESTION: 8

Cork cells are :-

Solution:
QUESTION: 9

Dendrochronology is the study of :-

Solution: Dendrochronology (or tree-ring dating) is the scientific method of dating tree rings (also called growth rings) to the exact year they were formed in order to analyze atmospheric conditions during different periods in history.
QUESTION: 10

The youngest layer of secondary phloem in woody dicot stem is located :-

Solution:
QUESTION: 11

Mesophyll tissue is well differentiated into spongy tissue and palisade tissue in

Solution:
QUESTION: 12

What is the other name for the cork tissue?

Solution: The bark is composed of the periderm, the cortex, and the phloem. The periderm is the outermost layer and in turn is made up of the cork (also called phellem), the cork cambium (also called phellogen), and the phelloderm.
QUESTION: 13

In desert plants, rate of water loss gets reduced due to the presence of :-

Solution:

Cuticle are protective, hydrophobic waxy covering produced by epidermal cells of leaves, young shoots and other aerial parts. It minimises the water loss through transpiration (with the help of stomata) and also reduces pathogen entry. Lignin hardens the cell wall and provides flexibilty, tensile and compressional strength to the cell wall. Suberin is present in cork cells and makes the cell impervious to water.

QUESTION: 14

A long tree has several branches. The tissue that helps in the side way conduction of water in the branches is :-

Solution:

Xylem vessels are very long tube-like structures formed by a row of cells placed end to end. The transverse wails between these cells are partially or completely dissolved to form continous water channels. 

QUESTION: 15

If the tip of sugarcane plant is removed from the field, even then it keeps on growing in length. It is due to the presence of :-

Solution:

Intercalary meristems are present in stems at the base of nodes and leaf blades. Cells of such meristems can divide and form new cells. 

Sugarcane is a monocot plant, which possesses intercalary meristem at the nodes. 

Hence, if the tip of the sugarcane is removed then it can still grow using the intercalary meristem present at nodes.