Polarization MSQ


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Polarization MSQ


Description
This mock test of Polarization MSQ for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Polarization MSQ (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Polarization MSQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Polarization MSQ exercise for a better result in the exam. You can find other Polarization MSQ extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

When ordinary light is incident on a number of glass plates, stacked one at top of other then :

Solution:

The correct answers are: The reflected light is completely polarized, The reflected light is almost completely polarized with vibrations parallel to plane of incidence

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

In passing plane polarized light through a quarter wave plate, the transmitted light was also plane polarized. Which of the following might be true?

Solution:

The correct answers are: The incident light could have vibration parallel to the optic axis, The incident light could have vibration perpendicular to the optic axis

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

If the phase difference between two superposing waves is a half integral multiple of π then the resulting light

Solution:

The correct answers are: Can be circularly polarized , Can be elliptically polarized

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Choose the correct statements :
If the phase difference between two superposing waves is an integral multiple of π then

Solution:

The correct answer is: The resulting light is plane polarized

QUESTION: 5

When ordinary light is incident on the upper surface of a glass slab at the polarizing angle then :

Solution:

The correct option is Option D.

When a beam of unpolarized light is incident on the glass block, a certain amount of the incident vibration is reflected in a plane perpendicular to the plane of incidence and transmits the rest.

Thus, the reflected ray is completely polarized and not partially polarized.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Choose the correct statement

Solution:

The correct answers are: Plane polarized light has varying intensity when seen through a rotating nicol prism and a zero minimum intensity, Circularly polarized light has no variation in intensity when seen through a rotating nicol prism, Elliptically polarized light varies in intensity when seen through a rotating nicol prism, with a non zero minimum intensity

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

The light coming from a Nicol prism shows no variation in intensity

Solution:

The correct answers are: The emergent light can be circularly polarized, The emergent light can be unpolarized

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

On passing plane polarized light through a quarter wave plate, the transmitted light was elliptically polarized. This implies :

Solution:

The correct answers are: The incident light has vibrations at an angle 30° with the optic axis, The incident light could have vibrations at an angle 60° with the optic axis, The incident light could have vibrations at any angle other than 0, 45° or 90° with the optic axis.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Which of the following determine the state of polarization of light resulting from the superposition of two light waves

Solution:

The correct answers are: The phase difference between the electric vector of the two superposing waves, The amplitudes of the superposing waves

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

On passing linearly polarized light through a halfwave plate,

Solution:

The correct answer is: The emergent light is linearly polarized

Similar Content

Related tests