Practice Test: Indian Polity - 7


25 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Practice Test: Indian Polity - 7


Description
This mock test of Practice Test: Indian Polity - 7 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Practice Test: Indian Polity - 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Practice Test: Indian Polity - 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Practice Test: Indian Polity - 7 exercise for a better result in the exam. You can find other Practice Test: Indian Polity - 7 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Plan drawn up for planned economic development in India before Independence 

Solution:

The Bombay plan was a set of proposal of a small group of influential business leaders in Bombay for the development of the post-independence economy of India. This plan was published in two parts or volume- first in 1944 and second in 1945.

QUESTION: 2

Concomitant to the adoption of the socialist pattern of society in India is

Solution:

In economic planning we adopted socialist pattern like 5 year plans, focus on heavy industry and self sufficiency

QUESTION: 3

It constitutes the complex and vast organization of a large number of Ministries and departments

Solution:

The Central Secretariat constitutes the complex and vast organization of a large number of Ministries and departments.

QUESTION: 4

Nature of Union Planning Commission

Solution:

The Planning Commission was an institution in the Government of India, which formulated India's Five-Year Plans, among other functions.

In his first Independence Day speech in 2014, Prime Minister Narendra Modi announced his intention to dissolve the Planning Commission. It has since been replaced by a new institution named NITI Aayog.
The composition of the Commission underwent considerable changes since its initiation. With the Prime Minister as the ex officio Chairman, the committee had a nominated Deputy Chairman, with the rank of a full Cabinet Minister. Cabinet Ministers with certain important portfolios acted as ex officio members of the Commission, while the full-time members were experts in various fields like economics, industry, science and general administration.

Ex officio members of the Commission included the Finance Minister, Agriculture Minister, Home Minister, Health Minister, Chemicals and Fertilisers Minister, Information Technology Minister, Law Minister, Human Resource Development Minister and Minister of State for Planning.

The Commission worked through its various divisions, of which there were two kinds: i. General Planning Divisions
ii. Programme Administration Divisions
 

QUESTION: 5

Special schemes implemented in certain thrust areas with central assistance

Solution:

The correct optio is C.
Centrally Sponsored Scheme meaning: The Union government supports several developmental initiatives at the state level. These schemes are aimed at supplementing the efforts made by state governments since the central government has more resources at its disposal. The category of centrally sponsored schemes comprises programmes that have a national character or a regional character. Earlier, there were nearly 67 centrally sponsored schemes, but many of them were phased out after the suggestions of the 14th Finance Commission were implemented.

QUESTION: 6

Year in which the National Development Council was formed

Solution:

It was set up on 6 August 1952 to strengthen and mobilize the effort and resources of the nation in support of the Five Year Plans made by Planning Commission, to promote common economic policies in all vital spheres, and to ensure the balanced and rapid development of all parts of the country.

QUESTION: 7

Effect of the power of the Union Planning Commission to influence the inclusion of schemes in State Plans on the federal system

Solution:
QUESTION: 8

Body at central level headed by the PM and having as its members all the Ministers of the Union Cabinet, the State Chief Ministers and the Administrators of the Union Territories.

Solution:

The correct option is D.
“National development is the total effect of all citizen forces and addition to the stock of physical, human resources, knowledge and skill.” ADVERTISEMENTS: United Nations Decade Report has defined it as: “National development is growth plus change.In 2014, Prime Minister Narendra Modi announced Planning Commission's abolition and created NITI Aayog through an executive resolution.It is neither a constitutional body nor a statutory body.

QUESTION: 9

Writer on Constitutions who feels that the Indi an Constitution provides “a system of government which is quasi-federal... a unitary state with subsidiary federal features rather than a federal state with subsidiary unitary features.”

Solution:
QUESTION: 10

 Methodology of formation of the Indian federal system

Solution:
QUESTION: 11

 Function performed by the Comptroller and AuditorGeneral in respect of the departments of the Government of India pertains to

Solution:

The correct answer is A as Function performed by the Comptroller and AuditorGeneral in respect of the departments of the Government of India pertains to )Audit alone

QUESTION: 12

Area of the economy dominated by Public Sector

Solution:
QUESTION: 13

Form of public sector organiation  that the Indian Railways represent

Solution:

The correct option is A.
Departmental undertakings are the oldest among the public enterprises. A departmental undertaking is organised, managed and financed by the Government. It is controlled by a specific department of the government. Each such department is headed by a minister. All policy matters and other important decisions are taken by the controlling ministry. The Parliament lays down the general policy for such undertakings. Example 1. Posts & Telegraph 2. Railways 3. All India Radio (AIR) 4. DoorDarshan (TV) 5. Ordnance Factories .

QUESTION: 14

A New concept in public enterprise organization which is gaining popularity in India

Solution:

The correct option is A.
The joint sector represents a new ideology of economic management geared to sub serve a new economic system. The term is applied to an undertaking only when both its ownership and control are effectively shared between public sector agencies on the one hand and a private group on the other.

QUESTION: 15

Vesting of management of Public Sector undertakings in India

Solution:

The correct option is A.
The business units owned, managed and controlled by the central, state or local government are termed as public sector enterprises or public enterprises. These are also known as public sector undertakings.
Government Ownership and Management: The public enterprises are owned and
managed by the central or state government, or by the local authority. For
example, National Thermal Power Corporation (NTPC) is an industrial organisation established by the Central Government and part of its share capital
is provided by the public. So is the case with Oil and Natural Gas Corporation
Ltd. (ONGC).
The government may either wholly own the public enterprises or the ownership
may partly be with the government and partly with the private industrialists and
the public. In any case the control, management and ownership remains
primarily with the government.
 

QUESTION: 16

Responsible for the effective running of Public Sector enterprises in India

Solution:

The correct answer is A as The Board of Directors has to exercise strategic oversight over business operations while directly measuring and rewarding management’s performance. 

QUESTION: 17

Source of working capital for the Public Sector

Solution:

Sources of working capital can be spontaneous, short term and long term. Short term sources are tax provisions, dividend provisions, bank overdraft, cash credit, trade deposits, public deposits, bills discounting, short-term loans, inter-corporate loans, and commercial paper.

QUESTION: 18

Body in charge of recruitment of personnel for top level positions in the Public Sector of the Government of India

Solution:

The PESB is an expert body responsible for selection and placement of personnel for top managerial posts in the Public Sector Undertakings. The Board was originally constituted in 1974 and placed under the administrative control of the Ministry of Industry (Bureau of Public Enterprise).

QUESTION: 19

Characteristic of position classification in Public Sector in India

Solution:
QUESTION: 20

Method of financial control utilised by the government over the capital investments of Government of India Public Sector enterprises

Solution:
QUESTION: 21

Committee of Parliament which oversees the working of Public enterprise

Solution:

The Committee on Public Undertakings (COPU) is a committee of selected members of parliament, constituted by the Parliament of India, for the purpose of examining the reports and accounts of the public sector undertakings (PSUs) as specified in the fourth schedule of the Rules of Procedure and Conduct of Business in Lok Sabha. This committee along with the Public Accounts committee (PAC) and the Estimates committee (EC) are the three financial standing committees of the Parliament of India.

QUESTION: 22

Department of Government of India which lays down common policies for Public Sector Enterprises to follow in areas like personnel, pay of staff, organizational matters, procedures to be followed in the working of these enterprises, etc.

Solution:

The correct option is C.
Public Enterprise is an activity of a business character, managed and owned, fifty one percent or more, by the government – Central, State or Local, providing goods and services for a price. ... Public enterprise might be 'an enterprise which is controlled by the government'.
 

QUESTION: 23

The Government of India Act 1935 provided for

Solution:

The Government of India Act, 1935 was passed by British Parliament in August 1935. With 321 sections and 10 schedules, this was the longest act passed by British Parliament so far and was later split into two parts viz. Government of India Act, 1935 and Government of Burma Act, 1935.The demand for constitutional reforms in india has been quite old.


The Government of India Act, 1935 derived material from four key sources viz. Report of the Simon Commission, discussions at the Third Round Table Conference, the White Paper of 1933 and the reports of the Joint select committees. This act ended the system of dyarchy introduced by the Government of India Act 1919, and provided for establishment of a Federation of India to be made up of provinces of British India and some or all of the Princely states. However, the federation never came into being as the required number of princely states did not join it.

QUESTION: 24

States Reorganisation Commission was appointed in

Solution:

Prime Minister Jawaharlal Nehru appointed the States Reorganisation Commission in December 1953, with the remit to reorganise the Indian states. The new commission was headed by the retired Chief Justice of the Supreme Court, Fazal Ali; its other two members were H. N. Kunzru and K. M. Panikkar.

QUESTION: 25

The States Reorganisation Commission recommended ..............states.

Solution:

The States Reorganisation Commission (SRC) constituted by the Central Government of India on 22 December 1953 to recommend the reorganisation of state boundaries. In 1955, after nearly two years of study, the Commission recommended that India's state boundaries should be reorganised to form 14 states and 6 territories.

Similar Content

Related tests