Prepositions - Practice (MCQ)


10 Questions MCQ Test Verbal Aptitude | Prepositions - Practice (MCQ)


Description
This mock test of Prepositions - Practice (MCQ) for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CAT Prepositions - Practice (MCQ) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Prepositions - Practice (MCQ) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Prepositions - Practice (MCQ) exercise for a better result in the exam. You can find other Prepositions - Practice (MCQ) extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the appropriate prepositions to complete the sentences.
They live ---- Atlantic Avenue.

Solution:

Atlantic Avenue is a major thoroughfare in the New York City boroughs of Brooklyn and Queens. It stretches from the Brooklyn waterfront on the East River all the way to Jamaica, Queens.
They live on Atlantic Avenue.
 

QUESTION: 2

Tokyo is the most crowded city ---- the world.

Solution:
QUESTION: 3

Don't walk ---- the street! Walk here ---- the sidewalk.

Solution:

"Don't walk on the street”! Walk here on the sidewalk.

QUESTION: 4

I'm going to meet my friends, ---- Times Square tonight.

Solution:

The right answer is  "at" 

I am going to meet my friends, at Times square tonight.

QUESTION: 5

He tried to open the tin ---- a knife.

Solution:

A preposition is a word which comes before a noun or a pronoun and establishes a relationship between the elements of a clause or words. 
Option A)with is correct as it indicates a method.

QUESTION: 6

Mike is sitting ---- the desk ---- front of the door.

Solution:

A preposition is a word which comes before a noun or a pronoun and establishes a relationship between the elements of a clause or words. Option A)at/in is correct as at and in indicate a specific location and  arrangement. The other options are wrong as on and at indicate a surface and a specific location respectively. These uses don't fit in the given question. The correct answer is A)at/in.

QUESTION: 7

Listen! I think there is someone ---- the front door.

Solution:

Prepositions are words that indicate relationships with the other words in the sentence. Prepositions of place are used to refer to a place, usually to denote the location of something or someone.

Let's look at the usage of various alternatives in the option as preposition of place:

 at : to refer to an exact place where something is situated / event
 on : to refer to placement of something attached / adjacent to something else; to refer to something displayed on something else
with :  means "accompanied by"; or "in relation to"
 in : means "inside"

In the sentence, as a reference to a specific location , i.e. the front door. Therefore, the suitable preposition here is "at".

Thus, the correct complete sentence is:
Listen! I think there is someone  AT  the front door.

QUESTION: 8

There's paper ---- the floor. Please put it ---- the wastebasket.

Solution:

A preposition is a word which comes before a noun or a pronoun and establishes a relationship between the elements of a clause or words. Option C)on/in is correct as on and in indicate a surface and the inside of something respectively . The other options are wrong as at, into, and over indicate a specific location, movement towards the inside, and completion of a task respectively. These uses don't fit in the given question. The correct answer is C)on/in.

QUESTION: 9

See you ---- Monday morning.

Solution:

A preposition is a word which comes before a noun or a pronoun and establishes a relationship between the elements of a clause or words. Option D)on is correct as it indicates a day. The other options are wrong as under, at, and in indicate a position below something, a specific location, and inside something respectively. These uses don't fit in the given question. The correct answer is D)on.

QUESTION: 10

We are giving him a surprise party ---- his birthday.

Solution:

A preposition is a word which comes before a noun or a pronoun and establishes a relationship between the elements of a clause or words. 
Option D) on is correct as it indicates an occasion. The other options are wrong as in, at, and with indicate inside something, a specific location, and inclusion respectively. 

Related tests