Puzzles - MCQ Test


10 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Banking Preparation | Puzzles - MCQ Test


Description
This mock test of Puzzles - MCQ Test for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Puzzles - MCQ Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Puzzles - MCQ Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Puzzles - MCQ Test exercise for a better result in the exam. You can find other Puzzles - MCQ Test extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the following information carefully and answer the questions given below :

Ravi and Kunal are good in Hockey and Volleyball. Sachin and Ravi are good In Hockey and Baseball. Gaurav and Kunal are good in Cricket and Volleyball. Sachin, Gaurav and Michael are good in Football and Baseball.

Who is good in Hockey, Cricket and Volleyball?

Solution:

QUESTION: 2

Read the following information carefully and answer the questions given below :

Ravi and Kunal are good in Hockey and Volleyball. Sachin and Ravi are good In Hockey and Baseball. Gaurav and Kunal are good in Cricket and Volleyball. Sachin, Gaurav and Michael are good in Football and Baseball.

Who is good in Baseball, Volleyball and Hockey?

Solution:

QUESTION: 3

Five persons are standing in a line. One of the two persons at the extreme ends is a professor and the other a businessman. An advocate is standing to the right of a student. An author is to the left of the businessman. The student is standing between the professor and the advocate. Counting from the left and advocate is at which place?

Solution:

Professor → Student → Advocate → Author → Businessman

QUESTION: 4

Four girls are sitting on a bench to be photography. Shikha is to the left of Reena. Manju is to the right of Reena. Rita is between Reena and Manju. Who would be second from the right in the photograph? (They are north faces)

Solution:

Shikha is to the left of Reena and Manju is to her right. Rita is between Reena and Manju. So, the order is: Shikah, Reena, Rita, Manju. In a photograph, Rita will be second from right.

QUESTION: 5

Which letters will replace the question mark?

Solution:

Alphabets follow the following method 
A B C D E F G H I J K L M 
N O P Q R S T U V W X Y Z 
Last MZ = First AN 
next LY = next BO 
next KX = next CP. Answer is CP.

QUESTION: 6

What number replaces the question mark?

Solution:

Numbers follow the sequence of Prime Numbers.
2 + 6 + 8 + 10 + 3 = 29 
3 + 8 + 10 + 2 = 23 
4 + 10 + 5 = 19 
5 + 12 = 17 
Then after prime number is 13.

QUESTION: 7

Study the following information carefully to answer the given questions :

Madan and Rohit are in the same team of hockey. Parth defeated Rohit in badminton but lost to Sachin in tennis. Nitin teams with Sagar in football and with Sachin in hockey. Rohit defeated Sachin in chess. Those who play cricket do not play badminton, volleyball or tennis. Madan and Parth are in opposite teams of basketball. Nitin represents his state in cricket while Sagar does so at the district level. Boys who play chess do not play football, basketball or volleyball. Madan and Parth are together in the volleyball team. Boys who play football also play hockey.

Who plays both hockey and tennis?

Solution:

We mark a (P) against the games which a boys plays and a (´) against the games which a boy doesn’t play

QUESTION: 8

Study the following information carefully to answer the given questions :

Madan and Rohit are in the same team of hockey. Parth defeated Rohit in badminton but lost to Sachin in tennis. Nitin teams with Sagar in football and with Sachin in hockey. Rohit defeated Sachin in chess. Those who play cricket do not play badminton, volleyball or tennis. Madan and Parth are in opposite teams of basketball. Nitin represents his state in cricket while Sagar does so at the district level. Boys who play chess do not play football, basketball or volleyball. Madan and Parth are together in the volleyball team. Boys who play football also play hockey.

Who plays the largest number of games?

Solution:

We mark a (P) against the games which a boys plays and  a (´) against the games which a boy doesn’t play.

QUESTION: 9

A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre, and A and P are at the ends. R is sitting immediate left of A. Then who is sitting immediate right of  P?

Solution:

R is on the left of A i.e., R, A.

A and P are at the ends i.e., P, __, __, __, R, A.

S and Z are at the centre i.e., P, __, S, Z, R, A.

Thus, the arrangement in the row is: P, X, S, Z, R, A.

Clearly, X is on the right of P.

QUESTION: 10

There are five different houses, A to E, in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A. B is to the right of D. Which of the houses is in the middle?

Solution:

B is to the right of D. A is to the right of B. E is to the right of A and left of C. So, the order is : D, B, A, E, C. Clearly, A is in the middle

Similar Content

Related tests