RRB ALP Previous Year Paper 2013


120 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB ALP Previous Year Paper 2013


Description
This mock test of RRB ALP Previous Year Paper 2013 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Railways RRB ALP Previous Year Paper 2013 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB ALP Previous Year Paper 2013 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB ALP Previous Year Paper 2013 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB ALP Previous Year Paper 2013 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The example of open chain compound is—

Solution:

CH3—CH3 (Ethane) is example of open chain compound.

QUESTION: 2

Ammonia gas is—

Solution:

Ammonia is a compound of Nitrogen and hydrogen with the formula NH3. Ammonia is a colourless gas. It is lighter than air and highly soluble in water. At 10°C, 1300 parts of ammonia gets dissolved in one part of water.

QUESTION: 3

Sulphur dioxide is used in—

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following is least basic ?

Solution:
QUESTION: 5

The diagonal relationship of aluminium is with—

Solution:

It is obvious from the periodic table that the elements have diagonal relationship :

QUESTION: 6

The element of electronic configuration 1s2 2s2 2p6 3s2 will be—

Solution:

Electronic configuration of Mg is 1s2 2s2 2p6 3s2. Mg is an alkaline earth metal. Other alkaline earth metals are : Be, Ca, Sr, Ba, Ra.

QUESTION: 7

Uranium is a member of—

Solution:

Uranium is a member of actinide group 15 radioactive elements are the members of actinide group.

QUESTION: 8

The fourth member of compound having general formula CnH2n + 2 is—

Solution:

QUESTION: 9

Saponification is a process of making—

Solution:

Saponification is a process of making soap. This process is completed in a certain steps and the final outcome is the soap.

QUESTION: 10

................... is used in ripening of fruits.

Solution:

Ethylene (C2H4) gas is used to ripen the fruits.

QUESTION: 11

The refractive index of glass is 3/2 . The critical angle for glass-air surface will be—

Solution:

Let critical angle is ‘C’.
Formula : 

QUESTION: 12

Which of the following determines the direction of induced emf ?

Solution:

From Fleming’s Right Hand Rule, there is a definite relation among current or induced e.m.f. (electromotive force), lines of force and motion of the conductor.
Fleming’s Right Hand Rule—For a moving wire in a magnetic field, if the thumb, the first and second fingers of right hand are extended at right angles to one another, with the first finger representing the direction of magnetic lines of force and the second finger representing the direction of current flow induced by the wire’s motion, the thumb will be pointing in the direction of motion of the wire.

QUESTION: 13

The position of image of a object placed at a distance of 25 cm in front of a concave mirror of focal length 50 cm will be—

Solution:

f = –50 cm, u = –25 cm, v = ?

QUESTION: 14

The power of a 25 cm focal length of lens will be—

Solution:


where,   P = Power (in dioptre)
               f = focal length (in metre)
we have, f = 25 cm = 25/100 m = 1/4 m
             

QUESTION: 15

Dynamo generates—

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following is based on electromagnetic induction ?

Solution:
QUESTION: 17

According to Faraday’s law—

Solution:
QUESTION: 18

The correct relation is—

Solution:

Power = Voltage × Current
1 Watt = 1 Volt × 1 Amp.

QUESTION: 19

Which of the following is scalar quantity ?

Solution:
QUESTION: 20

The resultant of two vectors will be maximum when the angle between them is—

Solution:

Formula :

When V1 and V2 are in the same direction, then θ = 0

Hence, the value of V is the maximum and in direction of V1 or V2.

QUESTION: 21

‘Closed Key’ is represented by—

Solution:
QUESTION: 22

The C.G.S. unit of force is—

Solution:

Dyne is the CGS unit of force

QUESTION: 23

The correct relation is—

Solution:

Moment of force = Force × side of the moment ⇒ τ = F × d Magnitude of the moment of force is the product of the force and the perpendicular distance from the axis to the line of action of the force. It is also called torque.

QUESTION: 24

The moment of force is known as—

Solution:

Moment of force and torque are the same

QUESTION: 25

The unit of energy is—

Solution:

1 kilowatt-hour = 3·6 × 106 joules

QUESTION: 26

In the figure, the equivalent resistance between A and B will be—

Solution:

Both the resistances are in parallel
Hence,         

QUESTION: 27

The flow of charge is—

Solution:

A flow of electric charge is called electric current. Electric current is the result of motion of electrons or ions under the influence of e.m.f. It is measured in amperes.

QUESTION: 28

According to Ohm’s law the correct relation between potential difference and current is—

Solution:

Ohm’s law—This law states that the current flowing in an electric circuit is directly proportional to the voltage applied to the circuit. If i is the current flowing in a circuit and V is the voltage applied, then
or 

QUESTION: 29

If two resistances R1 and R2 are connected in series, then the value of their equivalent resistance R will be—

Solution:
QUESTION: 30

The value of electric energy will be—

Solution:

Let W is electrical power, then
W = I2·R·t = V·I·t 

QUESTION: 31

A current of 3·5 amperes passes through a resistance wire connected across the potential difference of 12 volts for 2 minutes. The energy consumed in wire will be—

Solution:

I = 3·5 amperes, V = 12 volt
t = 2 minutes = 120 seconds, W = ?
Formula : W = V·I·t
                      = 12 × 3·5 × 120 joules
                      = 5040 joules

QUESTION: 32

Coulomb/second is equal to—

Solution:

QUESTION: 33

In the following sequence of alphabets a a b a b a a b a b a a a b b a b a b b a a a a the number of a’s in between 7th a from left and 7th a from right is—

Solution:

There is only one ‘a’ between 7th a from left and 7th a from right.

QUESTION: 34

If A stands for ‘+’, B stands for ‘–’, C for ‘×’ and D for ‘÷’, then​

Solution:


QUESTION: 35

If 1st July, 1977 was a Friday then 1st July, 1970 was a—

Solution:

As we know the first day and the last day of any ordinary year occurs on the same day and in leap year the last day enhance by one day from the first day of that year.
1 July, 1977 — Friday
1 July, 1976 — Thursday
1 July, 1975 — Tuesday
1 July, 1974 — Monday
1 July, 1973 — Sunday
1 July, 1972 — Saturday
1 July, 1971 — Thursday
1 July, 1970 — Wednesday

QUESTION: 36

In a certain code language ‘278’ means ‘run very fast’, ‘853’ means ‘come back fast’ and ‘376’ means ‘run and come’, then ‘back’ may be represented by the digit—

Solution:


By taking together all the three codes we can deduce
3 = come
8 = fast
7 = run
5 = back
Hence, ‘5’ represents ‘back’

QUESTION: 37

Find the odd one out—

Solution:
QUESTION: 38

Natural : Artificial :: Spontaneous—

Solution:
QUESTION: 39

5 pencils and 4 erasers cost ` 13 whereas 9 pencils and 5 erasers cost ` 19. Then the price of 6 pencils and 3 erasers is—

Solution:

Let the price of pencil be ` x and the cost of erasers be ` y.
5x + 4y = 13 …(i)
9x + 5y = 19 …(ii)
By taking together (i) and (ii) and calculating
x = ` 1
Placing the value of ‘x’ in equation (i)
5 + 4y = 13
y = ` 2
then the price of 6 pencils and 3 erasers is
6 × 1 + 3 × 2= ` 12

QUESTION: 40

Consider the natural number 88935. Then the least natural number by which we can divide or multiply the number to make it a square number is—

Solution:

If this no. is multiplied by 15 then it will the square of
5 × 3 × 7 × 11 = 1155

QUESTION: 41

There is a path, 1 m wide, outside a rectangular’s field of 16 m length and 11 m breadth. Then the total area of the path is—

Solution:


Area of rectangular field
= 16 × 11 = 176 m2
Area of rectangular field and path
= (16 + 1) × (11 + 1) = 204 m2 Total area of path
= 204 – 176 = 28 m2

QUESTION: 42

A two digit number is such that when it is divided by the largest single digit prime number leaves remainder 4. If the difference of the two digits is 4, then the number is—

Solution:
QUESTION: 43

A train runs at the speed of 72 km per hour. The distance between any two stations is 42 km and the train stops at each stations for 5 minutes. Then the time taken by train to go 350 km is—

Solution:

∵ Train covers 72 km in
= 60 minute
∴ Train covers 42 km in 60/72 × 42
= 35 minute
But the train stop for 5 minute at each station after covering 42 km.
It means the train runs the 42 km in 35 + 5
= 40 minute
To cover the distance 350 km the train will take time 5 hour 31 minute 40 second.

QUESTION: 44

The Parliament consists of the—

Solution:
QUESTION: 45

Ribosome’s main activity is—

Solution:

Ribosome are the workhorses of protein biosynthesis, the process of translating mRNA into protein. The mRNA comprises a series of codons that dictate to the ribosome the sequence of amino acids needed to make the protein.

QUESTION: 46

Synovial fluid is found in the—

Solution:

Synovial fluid is a viscous, non-Newtonian fluid found in the cavities of synovial joints. With its yolk—like consistency, the principal role of synovial fluid is to reduce friction between the articular cartilage of synovial joint during movement.

QUESTION: 47

The donor of AB blood group can donate to recipient of blood group—

Solution:

Group AB can donate to other AB’s but can receive from all other blood group.

QUESTION: 48

Filariasis is a disease caused by—

Solution:

Filariasis is a parasitic and infectious tropical disease, that is caused by filarial nematode worms in the super family Filarioidea, also known as ‘filariae’

*Multiple options can be correct
QUESTION: 49

Lack of vitamin B complex causes—

Solution:

Thiamine deficiencies B1 result in a disease called Beriberi, which causes peripheral neurological dysfunction and cerebral neuropathy. Niacin B3 deficiencies cause a wasting disease known as pellagra, which affects the skin, mucous membrane, gastrointestinal trait as well as the brain, spinal cord and peripheral nerves.

QUESTION: 50

Leukaemia is a form of—

Solution:

Leukaemia is a cancer of blood and bone marrow. When a person has Leukaemia, the body make too many white blood cells (Leukocytes).

QUESTION: 51

The National calendar based on the Saka era began on—

Solution:
QUESTION: 52

Udayagiri rock-cut-caves are located in—

Solution:

The Udayagiri caves are an early Hindu ritual site located near Vidisha in the state of Madhya Pradesh.

QUESTION: 53

Abel prize is given for major contribution in—

Solution:
QUESTION: 54

The King’s Speech is a—

Solution:
QUESTION: 55

The International Monetary Fund is located in—

Solution:
QUESTION: 56

Michael Phelps, the Olympic swimmer has secured …………… Olympic swimming medals.

Solution:
QUESTION: 57

Cairn India is known for the production of—

Solution:

Cairn India is headquartered in Gurgaon, India. It is engaged in the business of oil and gas exploration and production. Cairn India is one of the largest independent oil and gas exploration and production companies in India.

QUESTION: 58

Amri, a Harappan site, is located in the province of—

Solution:
QUESTION: 59

The invasion of Alexander took place in North-West India in 326 B.C. in the period of—

Solution:
QUESTION: 60

The system of cash payment of salary to the troops was decreed by—

Solution:
QUESTION: 61

Lord William Bentinck was the Governor General during the period—

Solution:
QUESTION: 62

The Montague-Chelmsfordreform was passed in the year—

Solution:
QUESTION: 63

Clement Attlee’s announcement proclaimed in the Parliament—

Solution:
QUESTION: 64

The Singalila National Park is located in the state of—

Solution:
QUESTION: 65

Muga variety of silk is native to the state of—

Solution:
QUESTION: 66

What is the least number which when increased by 13 is divisible by each of 42, 36 and 45 ?

Solution:

The L.C.M. of 42, 36 and 45 = 1260.
Let the least no. be x, then

x = 1260 – 13 = 1247

QUESTION: 67

When 1 is added to 13/15 th part of 7/8 , then it is equal to n-th part of 13/7 . Then n =

Solution:

QUESTION: 68

The ratio of the present age of a man and his wife is 4 : 3 and 4 years hence, the ratio of their ages will be 9 : 7. If the ratio of their ages at the time of their marriage was 13 : 9, how many years ago were they married ?

Solution:

Let the age of man be 4x and his wife 3x, after four years

28x + 28 = 27x + 36
x = 36 – 28 = 8
then the age of man of
8 × 4 = 32 years
the age of his wife
              = 8 × 3
              = 24 years
Let the years be t

QUESTION: 69

The average height of 35 students in a class is 4'2". Three students of average height 4'10" moved to new section while 6 students of total height 33'4" joined the class. The average height of the students in the class is now—

Solution:

The total height of 35 students in class
= 35 × 50 = 1750 inch (4'2" = 50")
After leaving 3 students of average height of 4'10" the total height of 32 students
= 1750 – (4'10" × 3)
= 1750 – 174
= 1576 inch
6 students of total height of 33'4"
= 400 inch joined the total height of students height of the class
Now, total height to be taken with upper line
32 + 6 = 38 students
            = 1576 + 400
            = 1976 inch
Average height of each student

QUESTION: 70

If 16 sheep or 12 horses eat the grass of a field in 20 days, then in how many days will 5 sheep and 4 horses eat it ?

Solution:

12 horses = 16 sheep
1 horse
Let the 5 sheep and 4 horses will eat be x days.

QUESTION: 71

The smallest positive integer n with 24 divisors, considering 1 and n as divisors, is—

Solution:
QUESTION: 72

The diagonal of a rectangular field is 50 m and one of the sides is 48 m. If the cost of cutting the grass of the field is ` 24 per square metre, then the total cost of cutting all grass of the rectangular field is—

Solution:

To know the another side of rectangular field
AC2 = AB2 + BC2
(50)2 = 482 + BC2
         

QUESTION: 73

The ratio of the ages of X and Y three years ago was 4 : 5 and that after three years will be 5 : 6. Then the sum of the ages of X and Y is—

Solution:

Let the age of X and Y three years ago be 4x and 5x respectively and after six years their age
           
             25x + 30 = 24x + 36
                         x = 36 – 30
                            = 6 years
Present age of X = 6 × 4 + 3
                            = 27 years
Present age of Y = 6 × 5 + 3
                            = 33 years
The sum of the ages of X and Y
                            = 27 + 33
                            = 60 years

QUESTION: 74

What is the formula of sodium zincate ?

Solution:
QUESTION: 75

Bronze is an alloy. Its constituents are—

Solution:
QUESTION: 76

Which compound (given below) is not a peroxide ?

Solution:
QUESTION: 77

In Bayer’s process the Bauxite ore (for purification) is digested in—

Solution:
QUESTION: 78

The magnitude of a vector is never—

Solution:
QUESTION: 79

The force of attraction or repulsion between charges follows—

Solution:
QUESTION: 80

Ratio of mass of proton and electron will be—

Solution:
QUESTION: 81

In a circuit containing inductance and resistance—

Solution:
QUESTION: 82

A virus inside a human organ can triple itself at every second. Then the ratio of the number of viruses at 28 seconds and 30 seconds is—

Solution:
QUESTION: 83

There are 7 pentagons and hexagons in a chart. If the total number of sides is 38, then the number of pentagons is—

Solution:
QUESTION: 84

Find the odd one out—

Solution:

All are subjects but ‘Analogy’ is a topic of reasoning.

QUESTION: 85

Starting from his house Arun moves 5 km to the north east and then 4 km towards south. He now moves 3 km towards east and then moves 8 km towards north to reach his friend’s house. Then his friend’s house is—

Solution:


Then Arun’s friend’s house is 5 + 5 = 10 km north from Arun’s house.

QUESTION: 86

32 boys are standing in front of X in a queue. Y is standing in the 19th position from the back in the same queue. If total number of boys is 45, then the number of boys standing in between X and Y is—

Solution:


32 + 19 – 45 – 1 = 5

QUESTION: 87

If ‘+’ stands for ‘÷’, ‘–’ stands for ‘+’, ‘×’ for ‘+’ and ‘÷’ for ×, then 4 + 4 × 2 ÷ 2 – 8 =

Solution:

After changing the signs
4 ÷ 4 + 2 × 2 + 8 = 1 + 2 × 2 + 8
                            = 1 + 4 + 8 = 13

QUESTION: 88

Find the missing number in the following table—

Solution:

(1)3 + (2)3 = 9
(3)3 + (4)3= 91
(5)3 + (6)3 = 341

QUESTION: 89

The reverse order arrangements of the following words— impromptu, impudent, improvise, imprudent in a dictionary will be—

Solution:
QUESTION: 90

Solution:

QUESTION: 91

If x2 – 6x + 1 = 0, then

Solution:

QUESTION: 92

A fraction is such that when 5 is added to the numerator, then its value is 1, again when 6 is added to the denominator, then the value is 1 2 . The fraction is—

Solution:
QUESTION: 93

The two sequences 1, 4, 16, 64, … and 5, 20, 80, 320, … are used to form a new sequence as follows :
1, 5, 4, 20, 16, 80, 64, 320, …
Then the number immediately preceding the number 1048576 in the new sequence is—

Solution:
QUESTION: 94

The volumes of three kinds of materials are in the ratio 3 : 4 : 7 and the weights of equal volumes of the three materials are in the ratio 5 : 2 : 6. If they are mixed to form a material of 65 kg, then the weight of the 2nd material in the mixture is—

Solution:
QUESTION: 95

In a class party arranged for 43 students, 26 liked both ice-cream and cold drinks, 7 disliked ice-cream and 4 disliked both. Then the number of students who liked ice-cream is—

Solution:
QUESTION: 96

A man can swim at 5 km per hour velocity in still water. He takes 75 minutes to swim from position A to the position B and back in a river when it is flowing at 1 km per hour. The distance between A and B is—

Solution:

Man’s rate with the current
                        = 6 km
Man’s rate against the current
                        = 4 km

Let              AB = x km

QUESTION: 97

The Indian cricket team is to be selected out of fifteen players, five of them are bowlers. In how many ways the team can be selected so that the team contains at least three bowlers—

Solution:

QUESTION: 98

A, B and C are statements such that if both A and B are true, then C is false. Further A is always true. Then—

Solution:
QUESTION: 99

A invested ` 10,000 for 9 months and B invested ` 18,000 for some times in a business. If the profits of A and B are equal, then the period of time for which B’s capital was invested is—

Solution:

A’s investment for 9 months
10,000 × 9= ` 90,000
The profits of A and B are equal. So B’s investment should be ` 90,000 also B invested ` 18,000
To get the equal profit his investment of

QUESTION: 100

50 workers can complete a job in 6 days working 8 hours a day. If 40 workers are employed to complete the job in 20 days, then the number of hours they should be working per day is—

Solution:

QUESTION: 101

The marked price of televisions is ` 24,000. A retailer bought it after getting successive discounts of 20 per cent and 10 per cent respectively. Then the retailer bought it at—

Solution:

Retailer purchases at the price of

QUESTION: 102

A man worked 14 hour a day for the first 2 days, 12 hour a day for the next 3 days but did not work on the sixth day. Then on the average how much did he work in the first six days ?

Solution:

Man’s worked for the first 2 days
= 14 × 2 × 60
= 1680 minute Man’s worked for the next 3 days
= 12 × 3 × 60
= 2160 minute
Total minutes he worked
= 1680 + 2160
= 3840 minute
His average work for one day

QUESTION: 103

The number of straight lines that can be drawn in a plane with 23 given points, assuming that no three of them are collinear is—

Solution:

QUESTION: 104

In a mixture of syrup and water there is 60 per cent syrup. If 5 litres of syrup is added then there is 35 per cent water in the mixture. The initial quantity of mixture was—

Solution:
QUESTION: 105

The number of four-digit numbers greater than or equal to 4321 that can be formed from the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5 allowing for repetition of digits is—

Solution:
QUESTION: 106

Which location does not have an oil refinery ?

Solution:
QUESTION: 107

Gulbarga is located in the state of—

Solution:
QUESTION: 108

Black soil is not found in—

Solution:
QUESTION: 109

Right to Equality of Opportunity in Employment is enshrined in Article—

Solution:
QUESTION: 110

The candidate for the office of the President must have qualification required for the—

Solution:
QUESTION: 111

The term of the Governor of a state is—

Solution:
QUESTION: 112

The Appropriation Act allows the Government to withdraw money from—

Solution:
QUESTION: 113

The Supreme Court has original jurisdiction on any dispute/decision about—

Solution:
QUESTION: 114

A good soldered joint would be—

Solution:

The solder should smoothly ramp to meet surfaces and be shiny in appearance. The important thing to look for is any solder that looks like it didn’t cling to a surface, or is just sitting on top or next to a surface.

QUESTION: 115

The instrument used for measuring the S.G. of electrolyte of a lead-acid battery is called—

Solution:

A hydrometer is an instrument used to measure the specific gravity or relative density of liquids; that is, the ratio of the density of the liquid to the density of water.

QUESTION: 116

In order to increase the ampere-hour rating of a battery, cells are connected in—

Solution:

Series connection of batteries enhance the voltage capacity on the other hand parallel connection of cells increase the ampere-hour rating of a battery.

QUESTION: 117

The capacitors are named according to the—

Solution:

A dielectric material (dielectric for short) is an electrical insulator that can be polarized by an applied electric field. Capacitors are named according to the dielectric material used as paper, mica, ceramic etc

QUESTION: 118

The capacitance of a capacitor depends on—

Solution:

Capacitance of a capacitor C = KA/d; K–dielectric constant of the material being used as a dielectric, d—distance between the plates, A—area of plates.

QUESTION: 119

In a capacitor, dielectric is used—

Solution:

When a dielectric is placed in an electric field, electric charges do not flow through the material as they do in a conductor, but only slightly shift from their average equilibrium positions causing dielectric polarization. Because of dielectric polarization, positive charges are displaced toward the field and negative charges shift in the opposite direction. This creates an internal electric field which reduces the overall field within the dielectric itself. If a dielectric is composed of weakly bonded molecules, those molecules not only become polarized, but also reorient so that their symmetry axis aligns to the field.

QUESTION: 120

Which microphone is known as velocity operated microphone ?

Solution:

Velocity ribbon microphone is a kind of pressure gradient microphone in which the resulting force is proportional to the difference between the pressure acting on the two moving elements.

Similar Content

Related tests