RRB NTPC Mock Test - 1 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 1 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 1 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 1 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 1 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 1 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 1 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following questions, in four out of the given five pairs of figures, figure I is related to figure II in the same particular manner. Spell out the pair in which this relationship does not exist between figure I and II.

Solution:

In each pair of figure I and II, figure I rotates 90° anticlockwise to form figure II.

In the figure given below, when the figure I rotates 90° anticlockwise it does not form figure II.


Hence, the figure in option 4) represents the correct answer.

QUESTION: 2

In the following question, find the odd one from the given alternatives.

Solution:

Java, Python and C + + are Object Programming Languages.

Whereas Unix is a software.

Hence, Unix is odd term.

QUESTION: 3

Which of the following Indian state is the highest producer of Turmeric in India?

Solution:
  • Andhra Pradesh is the largest producer of turmeric accounting or more than 60% of total turmeric produced in the country.
  • Turmeric is an important spice grown in India.
  • It is also known as Indian saffron and commonly called as Haldi in India.
  • India is the largest producer and consumer of turmeric.
QUESTION: 4

Foundation stone for Sree Narayana Guru spiritual pilgrimage circuit has been laid in which of the following states?

Solution:
  • Foundation stone for Sree Narayana Guru spiritual pilgrimage circuit has been laid in Varkala, Kerala.
  • Union Tourism Minister KJ Alphons has laid the foundation.
  • This project covers all the places in Thiruvananthapuram district where the Guru spent most of his life.
  • This project will help in improving the infrastructure and facilities at these centers.
QUESTION: 5

In the following question, find the odd one from the given alternatives.

Solution:

Vijay Rupani, Pema Khandu and Nitish Kumar are Chief Ministers of Gujarat, Arunachal Pradesh and Bihar respectively.

Amit Shah is not the Chief Minister of any state.

Hence, Amit Shah is the odd one out.

QUESTION: 6

In the morning X and Y are walking towards each other in a park. When they meet, Y's shadow' falls upon X. In which direction was X facing?

Solution:

We know that in the morning the sun is to the east so the shadow will fall to the west direction. So, to Y’s shadow to fall upon X’s, X needs to be facing east while Y needs to be facing west.

Thus, X is facing towards east.

QUESTION: 7

The disease Itai Itai is caused by?

Solution:
  • The disease Itai Itai is caused by Cadmium.
  • This name was given to the disease by the locals of Toyama Prefecture of Japan in 1912.
  • This disease was recognized as the Four Big Pollution Diseases of Japan.
  • Cadmium is a naturally occurring toxic heavy metal.
  • It is an extremely toxic industrial and environmental pollutant classified as a human carcinogen.
  • It is used in the manufacturing of NiCd rechargeable batteries.
QUESTION: 8

Who is the first female pilot to be inducted into the Indian Navy in 2017?

Solution:

QUESTION: 9

What is the angle between the minute hand and hour hand at time 45 minutes past 7’O clock?

Solution:

To find the angle between hour hand and minute hand, when minute hand is ahead of the hour hand. We use formula

The formula is,

= 30((M/5) – H) – (M/2)

= 30((45/5) – 7) – (45/2)

= 30( 9 – 7) – (45/2)

= 60 – (45/2)

= (120 – 45)/2

= 75 / 2

= 37(1/2) Degree

Hence, the angle between the minute hand and hour hand at time 45 minutes past 7’O clock is 37(1/2) Degree

QUESTION: 10

In the following question, select the related word from the given alternatives.
Abandon : Stay ∷ Tyrannical ∷ ?

Solution:

Abandon and Stay are exactly opposite in meaning. Abandon leave (a place or vehicle) empty or uninhabited, without intending to return, whereas Stay is opposite of Abandon.

Similarly, Tyrannical and Democratic are opposite to each other in meaning. Tyrannical means dictatorial whereas Democratic is exactly opposite of dictatorial.

QUESTION: 11

In the following figure Rectangle represents NEFT, Circle represent UPI, Triangle represent RTGS, and the square represents Net banking. Which set of the letter(s) represent(s) NEFT and UPI but not Net baking?

Solution:

1) Rectangle represents NEFT.

2) Circle represents UPI.

3) Triangle represents RTGS.

4) Square represents Net banking.

Set of letter(s) that represent NEFT and UPI but not set baking i.e. set of letter(s) represent rectangle and circle but not square which is letter “H”.

QUESTION: 12

Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) was used in ________ for the first time by ISRO?

Solution:
  • Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) was used on Apr 18, 2001, for the first time by ISRO.
  • It is an expendable launch system used by ISRO.
  • The mission was partial unsuccessful as payload placed into lower than planned orbit and did not have sufficient fuel to reach a usable orbit.
  • The first successful mission was carried out on 8 May 2003.
  • GSLV has been used in 13 launches till April 2019, in which 8 proved out to be successful, 3 unsuccessful and 2 partial failure.
QUESTION: 13

Directions:-  The Critical reasoning question is based on a short argument, a set of the statement, or a plan of action. For each question, select the best answer to the choice given and explain why the chosen answer is the right fit. You have to consider the statement to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts.

Statement:- A mobile phone is a communication device, often also called “cell phone”. It is a device mainly used for voice communication. However, technological developments in the field of communication have made the mobile phones smart enough to be able to make video calls, surf the internet, play games, take high-resolution pictures and even control other relevant gadgets. Because of these mobile phones, today are also called “Smart Phones”.

Q. Which of the following assertion can definitely be drawn from the above statement?

Solution:

In the given statement the features and the facilities offered by the Mobile Phones are discussed so only A can be the representative of the given statement another statement whether right or wrong are not representing it.

QUESTION: 14

Which of the following Amendment Act reduced the voting age in India from 21-18?

Solution:
  • The voting age in India was reduced from 21 to 18 by the 61 constitutional amendment act in the year 1988.
  • The provision was made by amending Article 326 of the Constitution.

 

QUESTION: 15

Split 69 into three parts such that they are in A.P. and the product of the two smallest numbers is 483.

Solution:

When the numbers are in AP, it means the difference between any two numbers is same,

The product of the two smallest parts is 483,

From the options, only in option 4, the product of the two smallest number is 483, 21 × 23 = 483

∴ The numbers are (21, 23, 25)

QUESTION: 16

Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between strong and weak arguments. Strong arguments are those, which are both important and directly related to the question. Weak arguments are those, which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. The question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments, strong argument is and which weak argument is.

Statement: Should there be students union in college/university?

Arguments:
I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes, it is very necessary Students are future political leaders.

Solution:

The student's union formation shall be a step towards giving to students the basic education in the field of politics. However, it shall create the same political atmosphere in the campus. Thus, both arguments hold strong.

QUESTION: 17

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
3, –6, 9, ________, 15, –18

Solution:

The relation among the given numbers is:

3 × –2 = -6

3 × 3 = 9

3 × – 4 = –12

3 × 5 = 15

3 × – 6 = –18

Hence, “–12” is the missing term.

QUESTION: 18

Directions: In the question below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement:  The journey time between the two cities has increased due to the bad condition of the road.

Assumptions:
I.   Traveling by road may not be always necessary.
II.   There is no other road available between these two cities to reroute.

Solution:

In the given statement, assumption I is not related to the bad condition of the road. Hence the assumption I is not implicit. The statement gives us no information regarding the availability of another route, hence assumption II is not implicit. 

QUESTION: 19

A trader marks price of his goods 45% above the cost price and gives a discount of 20% on the marked price. What percentage of profit will the trader have?

Solution:

Discount% = (MP - SP)/MP × 100

SP = MP - (Discount%/100) × MP

Let the cost price be Rs. X

Marked price = X + (45/100) × X = 1.45X

Discount = 20%

SP = 1.45X - (20/100) × 1.45X = 1.16X

Profit% = (SP - CP)/CP × 100

Profit% = (1.16X - X)/X × 100 = 16%

QUESTION: 20

Average of 10 numbers is 30. Later on it was observed that numbers 17, 24 are wrongly taken as 71, 42. What is the correct average?

Solution:

Avergae of 10 numbers = 30

⇒ (Sum of 10 numbers)/10 = 30

⇒ Sum of 10 numbers = 300

⇒ 17 and 24 are mistaken as 71 and 42

⇒ New sum = 300 - 71 - 42 + 17 + 24 = 228

∴ New Average = 228/10 = 22.8

QUESTION: 21

The ratio of present ages of Raj and Aman is 4 : 3. After 5 years age of Aman will be 23 years. What is the present age (in years) of Raj?

Solution:

After 5 years Aman’s age = 23 years

So present age of Aman = 23 – 5 = 18 years

The ratio of present ages of Raj and Aman is 4 : 3

Thus present age of Raj = (18/3) × 4 = 24

QUESTION: 22

Who among the following is known as Angel of Death?

Solution:
  • Angel of Death - Josef Mengele
  • Nightingale of India - Sarojini Naidu
  • II Duce - Benito Mussolini
  • Lady with the Lamp - Florence Nightingale
QUESTION: 23

Directions: In the question given below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follow beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.

Statement:
Amitabh Bachchan won National Award for Best Actor in PINK.

Conclusion:
I. Amitabh Bachchan will win an award for best actor in all the award shows.
II. There is no actor that can ever be compared to Amitabh Bachchan’s acting skills.

Solution:

Every award show has its own set of juries. So, we cannot tell definitely whether he will win an award for best actor in all award shows. The fact that he is a good actor doesn’t mean he is incomparable.

Thus, neither I nor II follows. 

QUESTION: 24

Rs. x invested at 9% simple interest per annum for 5 years yields the same interest as that on Rs. y invested at 6.25% simple interest per annum for 8 years. Find x ∶ y.

Solution:

For same S.I, the ratio of amount invested is given by,

⇒ x/y = r2t2/r1t[where r1tis the rate and time at which Rs. x is invested and r2tis the rate and time at which Rs. y is invested]

⇒ x/y = (6.25 × 8) / (9 × 5) = 10 ∶ 9

QUESTION: 25

Here are some words translated from an artificial language.

‘did not’ means ‘oak tree’
‘blucnot’ means ‘oak leaf’
‘blucrin’ means ‘maple leaf'

Q. which word could mean "maple syrup"?

Solution:

As per given coding language,


Maple can be coded as ‘rin’

And according to options, ‘patricrin’ and ‘rindid’ have code ‘rin’ but ‘did’ is the code for ‘tree’.

Hence, ‘patricrin’ is the correct answer.

QUESTION: 26

The speed of a boat in still water is 38 km/hr. It covers a distance of 56 km upstream in 2 hours. What is the speed (in km/hr) of the stream?

Solution:

Let, speed of stream = x km/hr

Speed of boat = 38 km/hr

∴ Upstream speed = (38 - x) km/hr

According to problem,

⇒ 2(38 - x) = 56

⇒ 38 - x = 28

⇒ x = 10

∴ Speed of the stream = 10 km/h

QUESTION: 27

What is the ratio of composition of Nitric acid and Hydrochloric acid in Aqua regia?

Solution:
  • Aqua regia is a mixture of Nitric acid and Hydrochloric acid in 1:3.
  • The solution is so strong it has the ability to dissolve gold and other noble metals.
  • Only the combination of two acids is capable to dissolve various elements, individually both, HCl and HNO3 are not capable to dissolve them.
  • It is used to remove metals like gold and platinum from substances, especially in microelectronics and micro-fabrication labs.
QUESTION: 28

Which among the following is the minimum age required to become a member of a Panchayat in India?

Solution:
  • According to Article 243F of Indian Constitution, all persons above the age 21 years of age and are qualified to become a member of the State Legislature are eligible to become a member of a Panchayat. 
  • Every panchayat functions for a period of five years from the date of its first meeting. 
  • It can be dissolved earlier in accordance with the state law. 
QUESTION: 29

The slogan 'Nagpur Chalo' was famously raised during which movement?

Solution:

With the observance of the All India Flag Day on June 18, 1923, the Jhanda Satyagraha assumed national complexion with Nagpur as its headquarters and “Nagpur Chalo” as its slogan.

QUESTION: 30

Rohan sells two articles. The cost price of the first article is equal to the selling price of the second article. The first article is sold at a profit of 40% and the second article is sold at a loss of 40%. What is the ratio of the selling price of the first article to the cost price of the second article?

Solution:

Let cost price of First article be Rs. X

Profit % = 40%

So, Selling price = x + 40% of x = x + 0.4x = 1.4x = 7x/5

And, Selling price of second article = Rs. x

Loss % = 40%

Cost price = Selling price + loss % of cost price

⇒ (1 - loss%) cost price = selling price

⇒ (1 - 0.4)Cost price = x

⇒ 0.6 cost price = x

⇒ Cost price = x/0.6 = 5x/3

∴ Required ratio = (7x/5) ∶ (5x/3) = 21 ∶ 25

QUESTION: 31

Ajay and Vijay undertake to do a piece of work for Rs. 13745.8, Ajay alone complete the work in 20 days and Vijay alone can complete the same work in 16 days. With the assistance of Suraj, they complete the work in 8 days, then find the share of Suraj.

Solution:

Ajay can complete the work in 20 days and Vijay can complete the same work in 16 days, with the assistance of Suraj, they complete the work in 8 days,

Let total work be 80 units (LCM of 20, 16 and 8)

⇒ One day work of Ajay = 4 units

⇒ One day work of Vijay = 5 units

⇒ One day work of Ajay, Vijay and Suraj = 10 units

⇒ One day work of Suraj = 1 units

∴ Share of Suraj = 1/10 × 13745.8 = Rs. 1374.58

QUESTION: 32

Which of the following numbers is divisible by 12?

Solution:

Option 1:

93412/12 = 7784.33

Thus, it is not divisible by 12

Option 2:

73412/12 = 6117.66

Thus, it is not divisible by 12

Option 3:

83412/12 = 6951

Thus, it is divisible by 12

Option 4:

63412/12 = 5284.33

Thus, it is not divisible by 12

QUESTION: 33

Which case in Supreme Court of India led to the concept of basic structure of the constitution of India?

Solution:
  • Kesavananda Bharati case led to the concept of basic Structure of the constitution of India by Supreme Court of India.
  • This concept said that any law against the basic structure of the constitution of India will be against the Indian Constitution and hence it will be struck down in court.
  • It is for the first time in Kesavananda Bharati Vs State of Kerala in the year 1973, the Supreme Court of India pronounced this concept.
  • Kesavananda Bharati filed a petition in the Supreme Court challenging 29th constitutional amendment in the year 1972 which placed Kerala land reforms Act,1963 in IX Schedule (any law inserted in IX Schedule will be beyond judicial review) of the Indian Consitution.
  • The Supreme Court of India upheld the constitutional Amendment but said that the parliament cannot pass constitutional amendments that will alter the basic structure of the constitution. 
QUESTION: 34

In the following figure Rectangle represent Bread, Circle represent Pizza, triangle represent Burger, and Square represent Cheese. Which set of letter represent cheese and bread.

Solution:

1) Rectangle represents Bread.

2) Circle represents Pizza.

3) Triangle represents Burger.

4) Square represent Cheese.

Letter which represents cheese and bread i.e. letter which represents square and rectangle which is letter “B”.

Hence mark “none of the above” as your answer.

QUESTION: 35

In a right angle triangle difference between other two angles apart form right angle is 20°. All three angles of the triangle are :

Solution:

In right angle triangle;

One of the angles = 90° 

Let other two angles, (Aand B) 

Therefore, sum of all the angles = 180° 

=> A+B + 90° = 180° 

=>  A+B= 90° --(1) 

From the question;

A - B = 20 -- (2) 

By solving (1) & (2) we get;

A+B = 90

A- B  = 20

--------------

2B = 70 

 

=> B = 35°

=> A  = 55°

=> C = 90°

QUESTION: 36

How many squares are there in the given figure?

Solution:

We count the squares in increasing order of size:


Hence, there are 40 squares in the given figure.

QUESTION: 37

Which answer figure will complete the pattern in the following question figure.

Solution:


Hence, figure given in option 4 will complete the pattern.

QUESTION: 38

If (a + b) = 40 and (a3 + b3) = 16480, find the value of ab.

Solution:

∵ (a + b)3 = (a3 + b3) + 3ab(a + b)

⇒ (40)3 = 16480 + 3ab(40)

⇒ 64000 = 16480 + 120ab

⇒ 120ab = 64000 – 16480

⇒ ab = 47520/120

∴ ab = 396

QUESTION: 39

Direction: A statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any, follow from the given statement.

Statement: There is a general protest from the inhabitants of a certain area that the report submitted about a riot in that area by the inquiry commission has been fabricated, based on prejudices.

Inference:
I.
 Another inquiry commission should be sent for proper investigations.
II. The members of the commission should be severely punished.

Solution:

None of the inferences follow as they are not inferences but courses of actions that should be taken in the situation expressed in the statement. 

QUESTION: 40

Go through the given information and answer the following question:

I) “P + Q” means P is the brother of Q.
II) “P - Q” means P is the son of Q.
III) “P × Q” means P is the husband of Q.
IV) “P ÷ Q” means P is the sister of Q.
V) “P = Q” means P is the mother of Q.

Q. What is the meaning of “A – B + C ÷ D = P”?

Solution:

From the given information,


Based on given data, we can draw family tree-

A – B + C ÷ D = P: A is the son of B, B is the brother of C, C is the sister of D, D is the mother of P.


1) A is the daughter of C→ False.

2) A is the son of D→ False.

3) P is the cousin of A→ True.

4) A is the nephew of P→ False.

Hence, A and P are cousins.

QUESTION: 41

A cheque is called ‘mutilated cheque’ when:

Solution:

When a cheque is torn into two or more pieces and presented for payment, such a cheque is called a mutilated cheque.

  • The bank will not make payment against such a cheque without getting confirmation of the drawer.
QUESTION: 42

In a certain code language, '-' represents '+', '+' represents 'x', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. Find out the answer to the following question.
3 - 10 + 40 x 80 ÷ 6 = ?

Solution:


Given equation: 3 - 10 + 40 x 80 ÷ 6 = ?

On replacing the symbol:

3 + 10 × 40 ÷ 80 - 6 = ?

→ 3 + 5 - 6

→ 8 - 6

→ 2

Hence, answer is ‘2’.

QUESTION: 43

If 55.56% of x is equal to 33.33% of y, then x is equal to what percentage of y?

Solution:

Given,

⇒ 55.56% of x = 33.33% of y

⇒ 5/9 × x = 1/3 × y

⇒ x = 9/5 × 1/3 × y

⇒ x = 3/5 × y

⇒ x = 3/5 × 100 of y

∴ x = 60% of y

QUESTION: 44

Who among the following has not been awarded the Deenanath Mangeshkar Award 2019?

Solution:
  • National Award-winning filmmaker Madhur Bhandarkar, popular scriptwriter Salim Khan and Helen were honored with the prestigious Master Deenanath Mangeshkar Award.
  • Master Deenanath Mangeshkar Smruti Pratishthan, Pune, is a charitable trust established by the Mangeshkar family.
  • In the year 2019, the Master Deenanath Mangeshkar Award for music and art has been given to classical dancer Sucheta Bhide-Chapekar.
QUESTION: 45

Student are sitting in a row in which the position of X is 17th from the left and that of Y is 14th from the right. If they interchange their positions, X’s position becomes 7th from the left. How many students are there in the row?

Solution:

Draw X and Y’s position in straight line,


Now they interchange their position and X becomes 7th from left end.


Now we can see X is 7th from left end and 14th from right end.

So, total boys in this row = 7 + 14 – 1 = 20.

QUESTION: 46

A man travelled a distance in 10 hours, the first half at 15 kmph and the rest at 5 kmph. Find the distance.

Solution:

Option ( c)  75  is correct. 

:- Let total distance travelled =2x

We know, time = distance/speed

Therfore, T1= x/15 

                T2 = x/5

=>  T1+T2 = 10 hours 

=> x/15 + x/ 5 = 10

By solving the equation, 

x  = 37.5

Therefore, Total distance traveled =  2x

                                    = 2*37.5 = 75 km.

QUESTION: 47

Which Indian state is the largest producer of Soyabean?

Solution:
  • Madhya Pradesh is the largest producer of Soyabean in India followed by Maharashtra and Rajasthan.
  • 12 million tonnes of soyabean is produced every year in India.
  • It is grown as a kharif crop and is one of the fastest growing crops in India.
  • USA is the world’s largest producer of soyabean.
QUESTION: 48

In February 2019, Government has signed Rs 700-crore deal to buy 72, 000 modern rifles for Indian Army with which of the following country?

Solution:
  • The Indian government has signed a contract to equip the Indian Army with around 72,400 new assault rifles.
  • The rifles will be supplied by US arms maker Sig Sauer.
  • The Sig Sauer SIG716 7.62x51 mm assault rifles will replace Indian-made 5.56x45mm Insas rifles.
  • A majority of these rifles are for the Indian Army (66,000), the remaining will be divided between Indian Navy (2,000) and the Indian Air Force (4,000).
QUESTION: 49

If 9.8 of a = 9.1 of b, then what is a ∶ b?

Solution:

Given expression = 9.8 of a = 9.1 of b

⇒ 9.8a = 9.1b

⇒ a/b = 9.1/9.8

⇒ a/b = 13/14

Hence, a ∶ b = 13 ∶ 14

QUESTION: 50

On which date will the Oscars be aired in 2020?

Solution:

The Academy which runs the Oscars ceremony has added a new category to honour popular films. The Academy also plans to set an earlier air date for the Oscars in 2020 — February 9 — and will be making that broadcast more “globally accessible.” The award show will also be capped at three hours long.

QUESTION: 51

What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question?
? = (29 × 34 – 52) ÷ 7

Solution:

? = (29 × 34 – 52) ÷ 7

? = (986 – 25) ÷ 7

? = 961 ÷ 7

? = 137.28

QUESTION: 52

Study the following informations and answer the questions given below:

The pie-chart shows the percentage distribution of the number of trousers manufactured by seven different manufacturing  brands  in 2018.

Number of trousers manufactured by John Players in 2018 = 13600

Find the average number of trousers manufactured by US Polo, Tommy Hilfiger and Van Heusen together in 2018?

Solution:

QUESTION: 53

In a locality of 5000 people, only 60% love to watch TV. Out of these 30% like watching music channels, 32% cartoons and rest like news. How many people like watching news?

Solution:

Total Population = 5000

No. of people who love watching TV = 0.6 × 5000 = 3000

% of TV watchers who like watching news = 100 - 30 - 32 = 38%

∴ No. of people who like watching news = 0.38 × 3000 = 1140

QUESTION: 54

A steel rod of length  is cut out from a rod of length  then what is the remaining length of the rod?

Solution:

Length of the rod = 281/5

Length of steel rod which is cut out = 523/26

∴ Remaining length = 281/5 – 523/26 = 4691/130 = 

QUESTION: 55

What is the HCF of 12, 15 and 48?

Solution:

12 = 22 × 3

15 = 31 × 51

48 = 24 × 31

HCF is the product of all common prime factors using the least power of each common prime factor.

Here 3 is only common prime factor

Least power of 3 is 31 = 3

HCF of 12, 15 and 48 is 3

QUESTION: 56

In a certain code language, “FAINT” is written as “DYGLR”. How is “METRO” written in that code language?

Solution:


Similarly,

Hence, KCRPM is the correct answer.

QUESTION: 57

Select the jumbled word which is different from the three other alternatives.

Solution:

1) BURAD → DABUR

2) LESTEN → NESTLE

3) SGKOLLEG → KELLOGGS

4) NAMZAO → AMAZON

Except ‘AMAZON’ all are food companies.

Hence, “AMAZON” is the odd one out.

QUESTION: 58

Direction: The given table represents the marks obtained by four students W, X, Y and Z in four subjects P, C, B and M and the maximum marks in each subject being 100.

Based on the given data, the student who got the lowest percentage in P, C, M and B combined is:

Solution:

Marks W got in all subjects = 295

Marks X got in all subjects = 290

Marks Y got in all subjects = 210

Marks Z got in all subjects = 275

∴ Y got the lowest marks of all with 52.5% aggregate percent.

QUESTION: 59

Find the standard deviation of the series 5, 7, 19, 6, 11, 20, 15, 13.

Solution:

Mean of the series = (5 + 7 + 19 + 6 + 11 + 20 + 15 + 13) /8 = 12

⇒ σ2 = (52 + 72 + 192 + 62 + 112 + 202 + 152 + 132) /8 – 122

⇒ σ2 = 1386/8 – 144 = 29.25

∴ Standard deviation, σ = √29.25 = 5.4 

QUESTION: 60

Who among the following is the governor of Nepal Rashtra Bank?

Solution:
  • Chiranjibi Nepal is the governor of Nepal Rashtra Bank.
  • Nepal Rashtra Bank was established on April 26, 1956.
  • Its headquarters are in Baluwatar, Kathmandu.
QUESTION: 61

Which of the following Indian states is known as the ‘Jewel of Western India’?

Solution:
  • Gujarat is known as the ‘Jewel of Western India’.
  • The state was formed on 1 May 1960 along with Maharashtra after it was divided from the state of Bombay.
  • State Animal: Asiatic lion
  • State Bird: Greater Flamingo
  • State Flower: Marigold
  • State Fruit: Mango
  • State Tree: Banyan
QUESTION: 62

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
A, B, C, C, D, E, E, F, ?

Solution:

The given series is: A, B, C, C, D, E, E, F, G, ?


Hence, the next term will be G.

QUESTION: 63

Find the area of shaded trapezium if the area of the rectangle is 4800 cm2 and the area of ΔAPD is 300 cm2.

Solution:

Given,

Area of rectangle ABCD = 4800 cm2

⇒ 4800 = Length × breadth

⇒ AD = BC = 4800/80 = 60 cm

Area of ΔAPD = 300 cm2

As ΔAPD is right angled triangle –

⇒ Area of ΔAPD = 1/2 × AP × AD

⇒ 300 = 1/2 × AP × 60

⇒ AP = 10 cm

Then, BQ = 10cm

⇒ PQ = 80 – 10 – 10 = 60cm

Area of trapezium PQCD

= 1/2 × (sum of parallel side) × Distance between them

= 1/2 × (60 + 80) × 60

= 4200 cm2

QUESTION: 64

Which famous Kabaddi player was the captain of  Pro-Kabaddi team from Tamil Nadu named ‘Tamil Thalaivas’?

Solution:

QUESTION: 65

Three containers A, B and C are having mixtures of milk and water in the ratio 1 : 5, 3 : 5 and 5 : 7, respectively. If the capacities of the containers are in the ratio 5 : 4 : 5, then find the ratio of the milk to the water if the mixtures of all the three containers are mixed together.

Solution:

⇒ Let the quantity be 5x, 4x and 5x litres respectively in the 3 containers.

⇒ Quantity of milk in 1st container = 5x x (x/6x) = 0.833x

⇒ Quantity of milk in 2nd container = 4x x (3x/8x) = 1.5x

⇒ Quantity of milk in 3rd container = 5x x (5x/6x) = 2.0833x

⇒ Total quantity of milk is = 0.833x + 1.5x + 2.0833x = 4.4166x litres

⇒ The amount of water in the mixture = 14x - 4.4166x = 9.5833x

⇒ Hence, the ratio of milk to water = 4.4166x/9.5833

∴ Ratio of milk to water = 53 : 115

QUESTION: 66

5 + 5 ÷ 5 - 5 ÷ 5 = ?

Solution:

5 + 5 ÷ 5 − 5 ÷ 5 = ?

? = 5 + 1 − 1

? = 6 - 1 = 5

QUESTION: 67

If two terms of continued proportional numbers be a2b3 and a2/b then what is the mean proportional?

Solution:

Let the mean proportion be X

Therefore, a2b3 : X = X : a2/b

⇒ X × X = a2b3 × a2/b

⇒ X2 = a4b2

⇒ X = a2b

QUESTION: 68

Which among the following is the part of the skull that encloses the brain?

Solution:
  • Cranium is the part of the skull that encloses the brain.
  • The skull is composed of two parts: the cranium and the mandible.
  • The cranium consists of eight bones. It includes the frontal, parietal, occipital, temporal, sphenoid, and ethmoid bones.
QUESTION: 69

What is the desert adjoining the Thar desert called in Pakistan?

Solution:

Cholistan desert or Rohi desert covers and area of 26,300 km2. It adjoins the Thar desert, exending over to Sindh and into India. The desert also hosts an annual jeep rally, known as Cholistan Desert Jeep Rally, which is biggest motor sports event in Pakistan.

QUESTION: 70

The angle of depression from 100-meter-high tower at a point is 30°.The distance between tower and point is?

Solution:


QUESTION: 71

Santosh trophy is related to which of the following sports?

Solution:
  • Santosh trophy is a football tournament organized every year in India by the All India Football Federation (AIFF).
  • Currently, 31 teams who are divided into groups of various states and government organizations participate in the event.
  • In April 2019, the Services lifted the Santosh Trophy, beating Punjab 1-0 in the final at Ludhiana.
  • West Bengal team is the most successful team in Santosh Trophy with 32 titles.
QUESTION: 72

If x3 + y3 = 0 find x + y =?

Solution:

(x + y)3 = x3 + y3 + 3xy(x + y)

x3 + y3 = 0 (As Given)

(x + y)3 = 3xy(x + y)

(x + y)2 = 3xy

(x + y) = 

QUESTION: 73

Recently, a Russian passenger plane made a fiery crash-landing at ________ airport killing around 41 people.

Solution:
  • Around 41 people were killed when a Russian passenger plane made a fiery crash-landing at a Moscow airport.
  • Two children are among the dead.
  • Russian Superjet 100 was flying from Moscow to Murmansk when a fire broke out on board.
  • Aeroflot Flight SU1492 returned to Moscow's Sheremetyevo Airport, making a hard landing.
  • Russian President - Vladimir Putin.
QUESTION: 74

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the right image of the given figure?

Solution:

The mirror image of the question will be:


Hence, we can say that option 3 is the correct mirror image of the given question.

QUESTION: 75

Minister of State in the Defence Ministry, Dr. Subhash Bhamare represents which of the following constituencies?

Solution:
  • Dr. Subhash Bhamare represents Dhule Constituency from Maharashtra.
  • Dilipkumar Gandhi is the Member of Parliament from Ahmednagar, Maharashtra.
  • Anant Geete, Minister of Heavy Industries and Public Enterprises, represents Raigad constituency of Maharashtra.
  • Hansraj Gangaram Ahir is the Member of Parliament from Chandrapur, Maharashtra.
QUESTION: 76

Which among the following is the first step in coal formation?

Solution:
  • Anthracite has the highest quality of hard coal.
  • It is a metamorphic rock.
  • Peat is the first step in a coal formation.
  • Bituminous coal is formed as more pressure is applied to lignite coal.
  • Lignite is the lowest rank of coal due to its relatively low heat content.
QUESTION: 77

If (tanA + tanB)/(1- tanAtanB) = x, then the value of x is

Solution:

Given (tanA + tanB)/(1 – tanAtanB) = x

By identity, we know that (tanA + tanB)/(1 – tanAtanB) = tan(A + B)

∴ x = tan(A + B)

QUESTION: 78

In the memory of which among the following, Prime Minister Narendra Modi released two commemorative coins of Rs 125 and Rs 10?

Solution:
  • Prime Minister Narendra Modi released two commemorative coins of Rs 125 and Rs 10 in the memory of former President Sarvepalli Radhakrishnan.
  • Commemorative coins are coins that were issued to commemorate some particular event or issue.
  • Sarvepalli Radhakrishnan was an Indian philosopher and statesman who served as the first Vice President of India and the second President of India.
  • He was awarded with Bharat Ratna, Templeton Prize, Peace Prize of the German Book Trade, Order of Merit.
QUESTION: 79

Brihadisvara Temple is located in which of the following Indian state?

Solution:
  • Brihadisvara Temple is located inThanjavur, Tamil Nadu.
  • The temple dedicated to Lord Shiva is also known as also called Rajarajesvaram or Peruvudaiyar Koyil.
  • The temple was constructed in Dravidian architecture by Raja Raja Chola I between 1003 and 1010 AD.
  • The temple is a UNESCO World Heritage Site and also referred to as Dhakshina Meru means the Meru of South.
QUESTION: 80

In each of the following questions find out the alternative which replace the question mark.
CANOE : IFRRG ∷ MUSIC : ?

Solution:

In CANOE : IFRRG


Similarly;

Hence, “SZWLE” is the correct answer.

QUESTION: 81

Which among the following is the scientific study of spiders?

Solution:

QUESTION: 82

Which among the following is a disorder in which blood doesn't clot normally?

Solution:
  • Hemophilia is a disorder in which blood doesn't clot normally.
  • April 17 is celebrated as World Hemophilia Day.
  • The theme for World Hemophilia Day 2019 - “Reaching Out: The First Step to Care."
  • Sickle cell anemia is a disorder that causes red blood cells to become misshapen and break down.
  • Thrombophilia is an abnormality of blood coagulation that increases the risk of blood clotting in blood vessels.
QUESTION: 83

Which among the following plant hormones is correctly matched?

Solution:

Five major plant hormones are:

  • Abscisic acid is found mostly near leaves, stems, and unripe fruit.
  • Ethylene is present in the tissues of ripening fruits, nodes of stems, senescent leaves, and flowers.
  • Cytokinin is synthesized in roots and then transported to other parts of the plant.
  • Auxin hormone is present in the seed embryo, young leaves, and apical buds' meristem.
  • Gibberellins are present in the meristems of apical buds and roots, young leaves, and embryo.
QUESTION: 84

The difference between simple interest and compound interest for a sum of money of Rs. 1500 is Rs 25.35 for 2 years. Find the rate of interest.

Solution:

Given: t = 2 years

n = 1 [Compounded annually]

C.I. – S.I. = Rs. 25.35

p = Rs. 1500

Compound Interest (Net Amount) = p(1 + r/n)nt = p(1 + r)2 = p(1 + 2r + r2)

Simple Interest(Net Amount) = p(rt) + p = p(1 + 2r)

Difference = C.I. – S.I. = p(1 + 2r + r2 – 1 – 2r) = p(r2) = 25.35

⇒ 1500r2 = 25.35

⇒ r2 = 0.0169

⇒ r = √0.0169= 0.13 = 13%.

∴ the rate of interest is 13%.

QUESTION: 85

Solve the problem
((87 - 19) - (57 ÷ 19) ) - 4 + 8 ÷ 3 ÷ (1 ÷ 3) × 4

Solution:

Given: ((87 - 19) - (57 ÷ 19) ) - 4 + 8 ÷ 3 ÷ (1 ÷ 3) × 4

Solution through BODMAS:

((87 - 19) - (57 ÷ 19) ) - 4 + 8 ÷ 3 ÷ (1 ÷ 3) × 4

= (68 - 3) - 4 + 8 ÷ 3 ÷ 0.333 × 4         → Solve brackets () first

= 65 - 4 + 8 ÷ 3 ÷ 0.333 × 4

= 65 - 4 + 2.666 ÷ 0.333 × 4

= 65 - 4 + 8 × 4

= 65 - 4 + 32

= 65 + 32 - 4

= 93

QUESTION: 86

In which among the following places, National Research Centre for Citrus is located?

Solution:
  • The National Research Centre for Citrus is located in Nagpur, Maharashtra.
  • The National Research Centre for Citrus is an institute for research in citrus fruits and horticulture in India.
  • NRCC was founded on 29 November 1985
  • The owner of NRCC is the Indian Council of Agricultural Research.
  • Brazil is the top producer of citrus fruits in the world with an annual production of about 20 million tons
QUESTION: 87

What is the thickness of a standard Compact Disk (CD)?

Solution:
  • A Compact Disk (CD) is 120 millimeters in diameter and 1.2 millimeters thick.
  • They were co-developed by Philips and Sony and released in 1982 to store audios.
  • In their initial stage, they could store data up to 10 MB.
  • After the introduction of DVDs and Blue-Ray they were expanded to several GBs.
QUESTION: 88

Read the given statement and decide which of the suggested courses of action logically follow(s) on the basis of the information given in the statement.

Statement:
During natural calamities, many departments blame each other for any wrong-doing due to overlapping functions of these departments.

Course of Action:
1. Only one department should be there to take charge during natural calamities.
2. All departments should be held responsible for wrong-doings and punished.

Solution:

During natural calamities, there is a need for all the departments to function together. Only one department cannot take charge of the whole situation. So, the first course of action does not follow.

All the departments cannot be held responsible for the wrongdoing as it will be unfair for those who worked honestly. Only departments which are responsible for the wrongdoings should be punished. So, the second course of action also does not follow.

So, neither 1 nor 2 follows.

QUESTION: 89

How many core industry are there in India?

Solution:
  • There are 8 core industries in India namely, Electricity, steel, refinery products, crude oil, coal, cement, natural gas, and fertilizers.
  • The Eight Core Industries comprise 40.27% of the weight of items included in the Index of Industrial Production (IIP).
  • These particular industries serve as the backbone of all other industries.
  • In the current year, the production of these industries is calculated in the base year 2011-2012.
QUESTION: 90

Arrange the following options in logical order.

1. Tap your WhatsApp app to open WhatsApp
2. Tap the "New Group" option.
3. Add a group name and group photo. 
4. Tap the "Chats" option to open your chat history.
5. Tap a contact's name to add them to your group.
6. Tap the create icon.

Solution:

The given options show how to create a WhatsApp group.

1. Tap your WhatsApp app to open WhatsApp

4. Tap the "Chats" option to open your chat history.

2. Tap the "New Group" option.

5. Tap a contact's name to add them to your group.

3. Add a group name and group photo. 

6. Tap the create icon.

Hence, 142536 is the correct order.

QUESTION: 91

Direction: The bar graph shows average marks scored in a 100 marks History exam by students of 7 division of Standard X. study the diagram and answer the following questions.


Q. Which division scored the second lowest marks?

Solution:

As shown in the bar graph, the average marks of B are 45 which is 2nd lowest

QUESTION: 92

Three bags contain 28, 37 and 58 marbles. What is the average number of marbles in a bags?

Solution:

Total marblesin 3 bags = 28 + 37 + 58 = 123

∴ Required average = 123/3 = 41 balls

QUESTION: 93

Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) was launched in the year?

Solution:
  • Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) was launched in 2014.
  • The aim of SAGY was to translate the comprehensive vision of Mahatma Gandhi of an ideal Indian Village.
  • Under this scheme, Member of Parliament adopted Gram Panchayats for its holistic progress.
QUESTION: 94

Who among the following won Singapore Open?

Solution:
  • Japan's Kento Momota won the Singapore Badminton Open men’s singles title by beating seventh seed Anthony Ginting 10-21, 21-19, 21-13.
  • It was Momota’s second Singapore Open crown, behind the one he had won in 2015.
  • In the women's final, Tai Tzu-Ying claimed her second Singapore Open title with a 21-19, 21-15 victory over Japan's Nozomi Okuhara.
QUESTION: 95

_________ is remembered for hoisting the Indian National Congress Flag at  Gowalia tank Gowalia tank maiden in Bombay during Quit India Movement.

Solution:

Aruna Asaf Ali was an Indian Independence activist who is remembered for hoisting the National Congress Flag at the Gowalia tank maiden in Bombay during Quit India Movement, 1942. After independence, she became Delhi's first mayor in 1958 and started a media publishing house.

QUESTION: 96

Who is the only president in US history till date to have served for two non-consecutive terms as US President?

Solution:
  • Grover Cleveland is the only president in the US history till date to have served for two non-consecutive terms as US President.
  • He has been elected to the office as the 22nd president of the United States (1885-89) and 24th president of the United States (1893-97).
  • George Washington (1789-1797) was the first president of the United States of America.
  • Herbert Hoover was the president of the United States of America during the great depression from 1929-1933.
  • Gerald Ford (1974-1976) became president of the United States of America after the resignation of Richard Nixon.
QUESTION: 97

Which among the following is a scheme that is aimed at the development of girl child in the country?

Solution:
  • Pradhan Mantri Sukanya Samriddhi Scheme is aimed at the security of girl child in the country. 
  • It was launched on 22 January 2015.
  • The parents of the girl child can open the account before she attains the age of 10 years and deposit money till the child becomes 14 years old. 
  • After the age of 21 years, the amount can be withdrawn by the girl child. 
  • The minimum amount required to be deposited in this account every year is Rs 250 whereas the maximum investment in a year can be up to Rs 1.5 lakhs.
QUESTION: 98

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,

In the first hexagon,

⇒ Average of 7 & 1 ⇒ 4;

⇒ Average of 8 & 4 ⇒ 6;

⇒ Average of 3 & 5 ⇒ 4;

Therefore middle digit → 464

In the second hexagon,

⇒ Average of 6 & 8 ⇒ 7;

⇒ Average of 4 & 10 ⇒ 7;

⇒ Average of 9 & 3 ⇒ 6;

Therefore middle digit → 776

In the third hexagon,

⇒ Average of 7 & 5 ⇒ 6;

⇒ Average of 7 & 9 ⇒ 8;

⇒ Average of 4 & 6 ⇒ 5;

Therefore middle digit → 685

Hence, “685” is the missing element

QUESTION: 99

________ Parliament became the first national government to pass a national declaration of an Environment and Climate Emergency.

Solution:
  • UK Parliament became the first national government to pass a national declaration of an Environment and Climate Emergency.
  • This move marks a serious emergency in dealing with climate change.
  • The declaration was preceded by a visit by teenage activist Greta Thunberg (to the Parliament), the feature of David Attenborough’s documentary movie titled ‘Climate Change: The Facts’.
QUESTION: 100

Kalra located in Maharashtra is a famous ___________ cave

Solution:

Karla caves are a complex ancient Indian Buddhist rock-cut cave shrines located in Karli near Lonavala, Maharashtra. The oldest of the shrines is dated back to 160BC. It is the region that marks the division between North and South India. Now, the cave complex is a protected monument under Archaeological Survey of India.

Related tests