RRB NTPC Mock Test - 3 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 3 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 3 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 3 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 3 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 3 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 3 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the cell type which is not a part of xylem tissue

Solution:
  • Xylem is the tissue which carries water up through a plant.
  •  It also transports nutrients.
  • It is made up of vessels or tracheids, xylem parenchyma and xylem fibre.
  • Sieve tubes are long column - like cells in the phloem.
QUESTION: 2

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

All except pedal are the parts of a car.

Hence, Pedal is the correct answer.

QUESTION: 3

Tom’s father is thrice as old as Tom. 10 years ago, Tom’s father’s age was 7 times his age. What is Tom’s current age?

Solution:

Let Tom’s age and his father age be A and B years respectively.

Tom’s father is thrice as old as Tom,

⇒ B = 3A

10 years ago, Tom’s father’s age was 7 times his age,

⇒ (B – 10) = 7(A – 10)

⇒ A = 15

∴ Tom's age is 15 years. 

QUESTION: 4

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
2, 4, 3, 6, 5, 8, 7, 9, 11, ?

Solution:

The relation among given numbers is:

2 → first prime number

4 → first non-prime number

3 → second prime number

6 → second non-prime number

5 → third prime number

8 → third non-prime number

7 → fourth prime number

9 → fourth non-prime number

11 → fifth prime number

10 → fifth non-prime number

Hence, “10” will complete the series.

QUESTION: 5

Directions: There are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read both the statements carefully and choose the correct option

Assertion (A): LED bulbs are more efficient than incandescent bulbs.

Reason (R) LED bulbs spreads a different range of light waves. 

Solution:

Visible light is just a part of the electromagnetic spectrum that our eyes can see. LED bulbs only emit visible lights which makes it more efficient than incandescent bulbs. So, A is true but R is false.

QUESTION: 6

In the following question, find out the alternative which will replace the question mark.
Russia : Largest ∷ ? : Smallest

Solution:

Russia is the largest country by area.

Similarly, Vatican City is the smallest country by area.

Hence Vatican City is the answer.

QUESTION: 7

If (-1/2) × (x - 5) + 3 = -5/2, then what is the value of x?

Solution:

Given: (-1/2) * (x - 5) + 3 = -5/2

Multiplying above equation by 2

⇒ -(x - 5) + 6 = -5

⇒ -x + 5 + 6 = -5

⇒ -x = -16

∴ x = 16

QUESTION: 8

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.

Five students namely A, B, C, D and E went to a theatre to watch a movie. They sat such that B sits exactly between E and C. D and E occupy the extreme positions.

Q. Who sits exactly between A and B?

Solution:

Five students namely A, B, C, D and E went to a theatre to watch a movie

It is given that D and E occupies the extreme positions and B sits exactly between E and C.

The left out position is occupied by A.

The diagram is as follows:


So, the correct seating arrangement is D, A, C, B, E or E, B, C, A, D.

Hence, in both cases C is sitting exactly between A and B.

QUESTION: 9

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.

Five students namely A, B, C, D and E went to a theatre to watch a movie. They sat such that B sits exactly between E and C. D and E occupy the extreme positions.

Q. From the given alternatives find out the correct seating arrangement of the five students?

Solution:

Five students namely A, B, C, D and E went to a theatre to watch a movie

It is given that D and E occupies the extreme positions and B sits exactly between E and C.

The left out position is occupied by A.

The diagram is as follows:


 

So, the correct seating arrangement is D, A, C, B, E or E, B, C, A, D.

Hence, the correct answer is either 1 or 3.

QUESTION: 10

Select the odd word from the given alternatives.

Solution:

All are Synonyms except Familiar.

Hence, the correct answer is Familiar.

QUESTION: 11

The number of diagonals in a decagon is:

Solution:

Number of diagonal of a polygon = [n × (n – 3)] /2

For decagon, n = 10

∴ Number of diagonals = (10 × 7)/ 2 = 35

QUESTION: 12

Which of the following is the purest form of Iron?

Solution:

Wrought iron is the purest form of iron. It is an iron alloy with a very low carbon (less than 0.08%) content in contrast to cast iron (2.1% to 4%).

Steel is an alloy of iron and other elements, primarily carbon.

Pig iron has a very high carbon content, typically 3.5 - 4.5%.

QUESTION: 13

Vani is facing East direction. She turns 90° clockwise then 135° Anticlockwise and 45° clockwise, then in which direction she is facing now?

Solution:

As per the given information,

Hence, ‘Vani is facing in the East direction now’.

QUESTION: 14

∆DEF is right angled at E. If ∠F = 45°, then find the value of (tanD - √3/2).

Solution:

Given, ∠E = 90° and ∠F = 45°

By angle sum property of triangle,

∠D = 180° - (∠E + ∠F) = 180° - (90° + 45°) = 45°

∴ tan D - (√3/2) = tan 45° - (√3/2) = 1 - (√3/2) = (2 - √3)/2

QUESTION: 15

In a certain code CERTAIN is written as DGUXFOU, then PERFECT can be written as

Solution:

We observe the following pattern:


Hence using the same pattern for PERFECT:


So, the answer is QGUJJIA.

QUESTION: 16

Tanya got an increment of 15% in her salary. If her enhanced salary is Rs. 14,030. What was her original salary?

Solution:

Let the salary of Tanya be ‘x’.

After 15% increment, her salary will be 1.15x

⇒ 1.15 × x = 14030

⇒ x = 14030/1.15

∴ Original salary, x = Rs. 12,200

QUESTION: 17

Vishnu spends Rs. 5000 in buying 12 tables and some chairs. The cost of one table is Rs. 50 and that of one chair is Rs. 40. What is the ratio of the numbers of the chairs to the number of tables purchased?

Solution:

Let number of chairs be M,

Vishnu spends RS. 5000 in buying 12 tables and some chairs,

⇒ 5000 = 12 × 50 + M × 40

⇒ 40M = 4400

⇒ M = 110

∴ Required ratio = 110 : 12 = 55 : 6

QUESTION: 18

Which of the following when digested produces amino acids?

Solution:
  • The digestion of protein leads to the production of amino acids which get absorbed by the digestive tracts in the body.
  • The enzyme pepsin plays an important role in the digestion of proteins by breaking down the intact protein to peptides, which are short chains of four to nine amino acids.
QUESTION: 19

Which of the following is NOT a programming language?

Solution:
  • Microsoft ASP is a server-side scripting environment that you can use to create and run dynamic, interactive Web server applications
  • It is Microsoft's first server-side script engine for dynamically generated web pages.
QUESTION: 20

Super conductors are substances that ________.

Solution:
  • A superconductor is an element or metallic alloy which, when cooled below a critical temperature of the substance, loses all electrical resistance.
  • Simply, superconductors can allow electrical current to flow without any energy loss (although, in reality, an ideal superconductor is very hard to produce). 
  • Superconductors are the materials that offer little or no resistance to electricity.
QUESTION: 21

Who is the Chief Economic Advisor (CEA) of India?

Solution:
  • The government of India appointed Krishnamurthy Subramanian as the Chief Economic Advisor (CEA) on 7 December 2018.
  • He will have a tenure of three years.
  • He is currently working as an Associate Professor at the Indian School of Business (ISB), Hyderabad.
  • He also serves on the boards of Bandhan Bank, the National Institute of Bank Management and the RBI Academy.
QUESTION: 22

What is the square root of 9409?

Solution:

Given,

⇒ √9409 = √(97 × 97) = 97

QUESTION: 23

A list of endangered species of wildlife in India is topped by

Solution:
  • An endangered species is a species which has been categorized as likely to become extinct.
  • The White Tiger is a Bengal Tiger which is a species listed by the IUCN as Endangered and therefore severely threatened in its surrounding environment.
QUESTION: 24

If ‘+’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘+’, ‘-‘ means ‘×’ and ‘÷’ means ‘-‘, then what is the value of 24 + 18 –  3 × 3 ÷ 9?

Solution:

Given,

+ → ÷

× → +

- → ×

÷ → -

24 + 18 –  3 × 3 ÷ 9

After changing the symbols as per the given codes,

⇒ 24 ÷ 18 ×  3 + 3 - 9

⇒ -2

Hence, the correct value is -2.

QUESTION: 25

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

i. Ignore
ii. Identical
iii. Illness
iv. Identify

Solution:

On arranging given word as per dictionary order,

ii. Identical

iv. Identify

i. Ignore

iii. Illness

Hence, “ii, iv, i, iii” is correct order as per dictionary.

QUESTION: 26

Energy is measured in the same unit in which

Solution:

Energy is measured in the same unit as work because energy is defined via work (i.e. the capacity of a physical system to do work), the SI unit for energy is the same as the unit of work Joule (J). 

QUESTION: 27

What is the smallest unit of information a computer can understand and process?

Solution:

Bit is the smallest unit of information a computer can understand. A bit has a single binary value, either 0 or 1.

QUESTION: 28

A defective piece of article which costs Rs. 1200 is being sold at a loss at 15%. If the price is further reduced by 5%, find the S.P.

Solution:

Cost price = Rs. 1200

Loss = 15 %

⇒ Loss = (1200 × 15)/100 = Rs. 180

⇒ Marked price = 1200 – 180 = Rs. 1020

Further, the price is reduced by 5%,

∴ Selling price = 1020 – (1020 × 5)/100 = Rs. 969

QUESTION: 29

A jet ski goes upstream at a speed of 48 km/hr and comes back the same distance at 80 km/hr. Find the average speed (in km/hr) for the total journey.

Solution:

Upstream speed = 48 km/hr and Downstream speed = 80 km/hr

∴ Average speed = (2 × 48 × 80)/(48 + 80) = 7680/128 = 60 km/hr

QUESTION: 30

Find the wrong term in the series
BD, DK, FL, HP, JT

Solution:

B = 2, 2 × 2 = 4, 4 = D, BD.

D = 4, 4 × 2 = 8, 8 = H, DH.     

F = 6, 6 × 2 = 12, 12 = L, FL.

H = 8 ,8 × 2 = 16, 16 = P, HP.

J = 10, 10 × 2 = 20, 20 = T, JT

So, the wrong term is DK.

QUESTION: 31

What is Kuiper belt?

Solution:
  • Kuiper belt is the collection of icy planetary bodies that orbit around Neptune.
  • It is also known as the Edgeworth–Kuiper belt.
  • The region of the Solar system that exists beyond the planets, extending from the orbit of Neptune (at 30 AU) to approximately 50 AU from the Sun, is given the name ‘Kuiper Belt’.
QUESTION: 32

The price of the sugar goes up by 20%. By what percent should Sita reduce her consumption so that the expenditure does not increase?

Solution:

Let, previous price of sugar = Rs. x

⇒ Price of sugar now = x + x × (20/100) = Rs. 1.2x

Let expenditure on sugar be Rs. y

⇒ Reduction in consumption = (y/x) – (y/1.2x) = (1.2y – y)/1.2x = 0.2y/1.2x = y/6x

⇒ Required percentage = {(y/6x) / (y/x)} × 100 =  

QUESTION: 33

What is Epsom salt?

Solution:
  • Epsom salt (magnesium sulphate heptahydrate) is a pure, time-tested mineral compound with many uses, ranging from creating at-home spas to soothing achy muscles.
  • Tip to remember the name  Epso(M S)alt - Magnesium SulphateEpsoM Salt HH
QUESTION: 34

The ratio of the numbers of blue to red balls in a bag is constant. When there were 44 red balls, the numbers of blue was 36. If the number of blue balls is 54. How many red balls will be in the bag?

Solution:

Ratio of red balls to blue balls = 44/36 = 11/9

Number of blue balls = 54

⇒ 11/9 = ?/54

⇒ ? = 11 × 6

⇒ ? = 66

∴ Number of red balls = 66

QUESTION: 35

A 90 meter long train crossed a bridge in 15 second with 15 meter/second speed. Find out the length of bridge?

Solution:

Total distance travelled = Length of train + Length of bridge = 15m/s × 15s = 225m
Length of bridge = 225-90 = 135m

QUESTION: 36

Carbon credits is a type of ________.

Solution:
  • Carbon Credit is a financial instrument that represents tonne of CO2 removed or reduced from the atmosphere from an emission reduction project.
  • A carbon credit is fundamentally a permit—issued by a government or other regulatory body - that allows its holder to burn a specified amount of hydrocarbon fuel over a specified period.
QUESTION: 37

Select the number which can be placed at the sign of the question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed is

Figure 1: (3 × 4) + (11 × 12) = 144

Figure 2: (7 × 8) + (9 × 17) = 209

Figure 3: (4 × 12) + (15 × 5) = 123

Hence ‘123’ is the correct answer

QUESTION: 38

Find the mode of the following marks (out of 20) obtained by 10 students:
12, 9, 9, 12, 18, 9, 15, 17, 19, 19

Solution:

We know that,

Mode is the value that occurs maximum times in a given data.

Arranging data in the ascending order,

9, 9, 9, 12, 12, 15, 17, 18, 19, 19

As, we can see that '9' occurs most frequently  in the given data i..e 3 times.

∴ Mode of the given set of marks is 9.

QUESTION: 39

If the difference between discount of 50% and two successive discounts of 30% on a certain bill is Rs. 6, then what is the amount (in Rs.) of the bill?

Solution:

Let, amount of the bill = Rs. x

In the 1st case,

After a discount of 50%, price = x - x × 50/100 = Rs. 0.5x

In the 2nd case,

After discount of 30%, price = x - x × 30/100 = Rs. 0.7x

After another discount of 30%, price = 0.7x - 0.7x × 30/100 = Rs. 0.49x

According to problem,

⇒ 0.5x - 0.49x = 6

⇒ 0.01x = 6

⇒ x = 600

∴ amount of the bill = Rs. 600

QUESTION: 40

Who is appointed as a judge of the Supreme Court of Fiji's non-resident panel in May 2019?

Solution:
  • The Retired judge of Indian Supreme Court Justice Madan B Lokur is appointed as a judge of Supreme Court of Fiji's non-resident panel.
  • He has been appointed in the new role for a period of three years.
  • The judge will join in his new role on August 15, 2019.
QUESTION: 41

The square root of which of the following numbers is irrational?

Solution:

⇒ √6560 = √(16 × 410) = 4√410

⇒ √3969 = 63

⇒ √1764 = 42

⇒ √5625 = 75

∴ The square root of 6560 is irrational.

QUESTION: 42

_____ Bar is located at top of WordPad/Notepad.

Solution:

Title bar is located at the top of wordpad/notepad.

QUESTION: 43

What is the mean of first 60 natural numbers?

Solution:

Sum of the first 60 natural numbers = 1 + 2 + 3 + …… + 60 = [60 × (60 + 1)] /2 = 1830

∴ Mean of the first 60 natural numbers = 1830/60 = 30.5

QUESTION: 44

Given below are the Dynasties of the Sultanate Period with their prominent rulers. Identify the correct one(s).

1. Razia Sultana – Khilji Dynasty
2. Khizr Khan – Sayyid Dynasty
3. Ghiyasuddin Balban – Mamluk Dynasty

Solution:
  • Razia Sultana was from the Mamluk Dynasty.
  • Other than Razia Sultana and Ghiyasuddin Balban the prominent rulers of the Mamluk Dynasty were Qutubuddin Aibek and Iltutmish.

 

QUESTION: 45

Select the most suitable Venn diagram to represent the following relationship.

India, Maharashtra and Kerala

Solution:

Maharashtra and Kerala are the states of India which is a country.

Thus, the above image is the correct relationship among the given words.

QUESTION: 46

Determine the value of ‘x’ when 

Solution:


Cubing both sides,

⇒ 3x = 273

⇒ 3x = (33)3

⇒ 3x = 39

On comparing both sides,

∴ x = 9

QUESTION: 47

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

Exabyte is equal to 1024 Petabyte. Rest all are correctly matched.

QUESTION: 48

Find the wrong term in the series
A, F, K, P, T

Solution:


So, the wrong term is T.   

QUESTION: 49

Which of the following numbers is a prime number?

Solution:

Prime number is number having factors only 1 and itself.

Then,

⇒ 181 = 181 × 1

⇒ 161 = 23 × 7

⇒ 121 = 11 × 11

⇒ 141 = 47 × 3

∴ 181 is prime number.

QUESTION: 50

Find the standard deviation of following sample:
5, 12, 18, 23, 39.

Solution:

⇒ Mean = (5 + 12 + 18 + 23 + 39)/5 = 19.4

⇒ X = (52 + 122 + 182 + 232 + 392)/5 – 19.42 = 132.24

⇒ SD = (132.24)1/2 = 11.49

QUESTION: 51

The base of a triangle is same of the base of a parallelogram having the same area as that of the triangle. The ratio of the corresponding heights of the triangle to the parallelogram will be:

Solution:

Let the base of the triangle be x cm

⇒ Base of the parallelogram = x cm

Let the height of triangle be h cm and height of the parallelogram be H cm.

According to question,

⇒ Area of triangle = Area of parallelogram

⇒ 1/2 × x × h = x × H

⇒ h ∶ H = 2 ∶ 1

∴ Ratio of the corresponding heights of the triangle to the parallelogram is 2 ∶ 1

QUESTION: 52

The chemical name of “Plaster of Paris” commonly used for setting broken bones is?

Solution:

Plaster of Paris is a white powdery slightly hydrated calcium sulphate (2CaSO4·H2O) made by calcining gypsum and used chiefly for casts and moulds in the form of a quick-setting paste with water.

QUESTION: 53

The ratio of boys and girls in a club is 4 ∶ 5. Which of the following could be the actual number of members?

Solution:

Let no. of boys be 4x and no. of girls be 5x

⇒ Total no. of members = 4x + 5x = 9x

We can see, for x = 2

⇒ 9x = 9 × 2 = 18

∴ Actual no. of members can be 18.

QUESTION: 54

What are the mountains arranged in a line called?

Solution:

QUESTION: 55

Find the LCM of 34, 85 and 102.

Solution:

34 = 2 × 17

85 = 5 × 17

102 = 2 × 3 × 17

∴ L.C.M = 2 × 3 × 5 × 17 = 510

QUESTION: 56

Which instrument is used to measure relative density of liquids?

Solution:

A hydrometer or areometer is an instrument that measures the specific gravity (relative density) of liquids—the ratio of the density of the liquid to the density of water.

QUESTION: 57

Y was introducing a person X to his friend. Y says “X’s husband’s only daughter-in-law is my wife”. How is X related to Y?

Solution:


The family tree diagram is as follows:


Hence, X is the mother of Y.

QUESTION: 58

The condition of total memory loss is expressed by the term _______.

Solution:
  • Amnesia refers to a large-scale loss of memories that should not have been forgotten.
  • These may include important milestones in life, memorable events, key people in our lives, and vital facts we have been told or taught.
  • Coma is a period of prolonged unconsciousness brought on by illness or injury.
  • Trauma is the response to a deeply distressing or disturbing event that overwhelms an individual's ability to cope, causes feelings of helplessness, diminishes their sense of self and their ability to feel the full range of emotions and experiences.
QUESTION: 59

To which area does the term ‘Sea of Tranquility’ refer to?

Solution:
  • Sea of tranquility is a dark spot located on the surface of the moon.
  • It is  is not a body of water but a lower-altitude plain. As a result of earlier periods of lunar volcanism, it is filled with dark, solidified lava.
QUESTION: 60

What is the compound interest (in Rs.) on a sum of Rs. 13000 for 2 years at the rate of 10% per annum compounded annually?

Solution:

Principal = Rs. 13000

No. of years = 2

Rate of interest = 10%

∴ Amount after 2 years,


⇒ 13000 × 1.21

⇒ Rs. 15730

∴ Interest earned = Rs.(15730 - 13000) = Rs. 2730

QUESTION: 61

Select the related letters from the given alternative.

FLM : LXZ ∷ KPN : ?

Solution:

Relation in FLM : LXZ is

Similarly;

Hence, “VFB” is the correct answer.

QUESTION: 62

Which of the following answer figures is water image of the given figure?

Solution:


Clearly, the correct right image is in option 3.

QUESTION: 63

Find out the odd number from the given alternatives.

Solution:

1) 4416 ⇒ 4 × 4 = 16

2) 3618 ⇒ 3 × 6 = 18

3) 8325 ⇒ 8 × 3 = 24 ≠ 25

4) 2510 ⇒ 2 × 5 = 10

Hence, “8325” is the odd one among the given alternatives. 

QUESTION: 64

Which answer figure represents the completed pattern of the following question figure?

Solution:

The patterns are moving in clockwise direction at 90°


Hence option 2) is the correct answer.

QUESTION: 65

A boat covers 63 km upstream in 9 hours and covers the same distance downstream in 7 hours. What is the speed (in km/hr) of the boat in still water?

Solution:

Upstream speed = Distance/time = 63/9 = 7 km/hr

Downstream speed = Distance/time = 63/7 = 9 km/hr

∵ Speed in still water = 1/2 × (Upstream speed + Downstream speed)

∴ Speed of boat in still water = (9 + 7)/2 = 8 km/hr

QUESTION: 66

Aorta is related to which part of the body?

Solution:

It is related to heart. It is the main artery of the body, supplying oxygenated blood to the circulatory system.

QUESTION: 67

Pine trees belong to which plant group?

Solution:

Plants can be divided into two main groups: flowering and non-flowering. Non-flowering (or spore-bearing) plants are further divided into thallophytes, bryophytes and pteridophytes. Flowering plants are divided into gymnosperms (in which seed is not covered by a fruit) and angiosperms (in which seeds are protected by a fruit). Pine trees belong to the group of gymnosperms.

QUESTION: 68

One of the largest salt deserts in the world, the ‘Rann of Kutch’ is primarily located in which Indian state?

Solution:
  • 'Rann of Kutch' is located in Gujarat.
  • It is one of the largest salt deserts in the world and is designated as a Ramsar Wetland.
  • The area is inhabited by the Kutchi people.
  • There are various protected areas located in the Rann of Kutch region like Kutch Desert Wildlife Sanctuary, Kutch Bustard Sanctuary, Indian Wild Ass Sanctuary, etc.
  • Also, the International Border between India and Pakistan is formed by the northern boundary of the Greater Rann of Kutch. 
QUESTION: 69

Pure water is obtained from sea water by

Solution:

Pure water is obtained from sea water by the process of distillation. It is a process of heating salty sea water, collecting the vapour and then cooling down the vapour to get pure water.

QUESTION: 70

In which year the Sisodiya Capital of Chittor was seized by Akbar?

Solution:
  • The Sisodiya Capital of Chittor was seized by the forces led by Akbar on 23 February 1568.
  • In 1567, the campaign of the Mughal Empire against the Kingdom of Mewar was called as ‘Siege of Chittorgarh’.
  • The ‘Siege of Chittorgarh’ happened between 20 October, 1567 – 23 February, 1568.
QUESTION: 71

Which Schedule of the Constitution of India lists the States and Union Territories of India?

Solution:

First Schedule of the Constitution of India lists the States and Union Territories of India.

QUESTION: 72

If  then what is the value of 

Solution:

QUESTION: 73

Direction: A statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any, follow from the given statement.

Statement: A police officer receives complain that MP of his district is taking a bribe in order to facilitate some work.

Inference:
I. The police officer should try to investigate the matter and catch that MP red-handed.
II. The police officer should wait for some more complaints and then catch MP red-handed.

Solution:

Option 1 is the correct answer. First is the viable course of action. He does not have to wait that a crime should happen again and after that, he will catch that MP. Hence, the inference I follow.

QUESTION: 74

Hemis, the two-day religious festival is from which part of India?

Solution:
  • Hemis, the two-day religious festival is from Ladakh.
  • It brings out the colorful shades of the culture of Ladakh.
  • The victory of good over the evil is marked by this festival.

 

QUESTION: 75

Which of these kings achievements are recorded in Nasik Inscription? 

Solution:
  • Gautamiputra Satakarni's achievements are recorded in Nasik inscription.
  • He belonged to the Satavahana Dynasty.
  • The Nasik Inscription was laid out by his mother Gautami Balasri.
  • The Inscription talks about his victory over Nagapana, the ruler of Malwa.
  • The seventeenth King of the Satavahana Dynasty, Hala was famous for his book Gathasaptasati. 
  • The founder of the Satavahana Dynasty was Simuka.  
QUESTION: 76

Consider the given statements to be true and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
Some lions are tigers. Some tigers are elephants. All elephants are monkeys. All monkeys are humans.

Conclusions:
1: Some humans are tigers.
2: Some monkeys are tigers.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given image is as follows,

Conclusions:

1: Some humans are tigers → true.

2: Some monkeys are tigers → true.

Thus, both the statements follow.

QUESTION: 77

If a3 - b3 = 91 and a - b = 1, then what is the value of ab?

Solution:

Given a - b = 1, cubing both sides

⇒ (a - b)3 = 1

⇒ a3 - b3 - 3ab(a - b) = 1, using a3 - b3 = 91

⇒ 3ab = 90

⇒ ab = 30

∴ The value of ab is 30

QUESTION: 78

Who is the Chairman of SEBI?

Solution:
  • Ajay Tyagi is the Chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI).
  • He was appointed Chairman on 10 January 2017.
  • SEBI is the regulator for the securities market in India.
QUESTION: 79

Who have been appointed as the brand ambassadors of Myntra in 2019?

Solution:
  • Flipkart-owned fashion e-commerce platform Myntra announced that it had appointed celebrity couple Virat Kohli and Anushka Sharma as its first brand ambassadors.
  • This is couple’s second big brand endorsement deal after men’s ethnic wear brand Manyavar, which they have been associated with since 2017.
QUESTION: 80

A person driving at the speed of 45 km/h reaches office 1 minute early while she reaches 3 minutes late if driving at 40 km/hr. What is the distance (in km) that she is covering?

Solution:

Difference in time taken = 4min = 1/15hr

Let the total distance covered by person be K m.

Then,

⇒ K/40 – K/45 = 1/15

⇒ 5K = 120

⇒ K = 24 km

∴ Distance covered by person is 24 km.

QUESTION: 81

In the following question, find out the alternative which will replace the question mark.
Velocity : metre/second ∷ Luminous Intensity : ?

Solution:

SI Unit of velocity is metre/second.

Similarly, SI Unit of Luminous Intensity is Candela.

Hence Candela is the answer.

QUESTION: 82

Find out the correct answer for the unsolved equation based on a certain system.
308 × 54 = 10, 154 × 26 = 9, 207 × 12 = ?

Solution:

308 × 54 = (3 + 0 + 8 + 5 + 4) ÷ 2 = 10,

154 × 26 = (1 + 5 + 4 + 2 + 6) ÷ 2 = 9,

Similarly,

207 × 12 = (2 + 0 + 7 + 1 + 2) ÷ 2 = 6.

Hence, the correct answer is 6.

QUESTION: 83

The total weight of school bags of 35 students of a class was 449.75 kg. What is the average weight of each school bag if each student carried only one school bag?

Solution:

Average = Total weight of school bags/No. of students = 449.75/35 = 12.85 kg

QUESTION: 84

Which body part is responsible for removal of mineral impurities from the blood?

Solution:

Kidneys help in purifying blood and removing mineral waste material and impurities from the body in the form of urine.

QUESTION: 85

Directions: In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically followed beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give an answer. 

Statement: The government of Singapore has recently announced several concessions and offered attractive tour packages for foreign visitors.

Conclusion: 
I. More foreigners will visit the country now.
II. The government is boosting the tourism industry.

Solution:

The outcome of the policy is not mentioned in the statement. Therefore I does not hold. Definitely the step will boost the tourism industry. Thus II holds.

QUESTION: 86

Under which article Supreme Court of India issues writs?

Solution:
  • Under the Article 32 Supreme Court of India issues writs for the enforcement of Fundamental Rights.
  • It can also issue writs under Articles 139 for enforcement of rights other than Fundamental Rights.
  • The writ is a formal written order issued by administrative or judicial jurisdiction.
QUESTION: 87

The ________ architecture mainly consist Chaityas, Viharas, Stupas and Stambhas.

Solution:
  • The Buddhist architecture mainly consists of Chaityas, Viharas, Stupas, and Stambhas.
  • Chaitya and Viharas are the architectures related to caves. 
  1. Chaityas - worship place. Famous Chaitya:- Karle Chaitya, Nasik Chaitya, etc.
  2. Viharas - dwelling place of monks. Famous Viharas:- Junnar Vihara, Konkade Vihara, etc.
  • A Stupa is a hemispherical structure that contains the remains of Buddhist monks, used as a place of meditation and is situated in Chaityas. Famous Stupas:- Sanchi Stupa, Bharhut Stupa, etc.
  • Stambhas are the pillars in the Buddhist architecture that bear inscriptions, etc. on their shafts. Famous Stambha:- Ashoka Stambha
QUESTION: 88

Kuno wildlife sanctuary is located in which of the following states?

Solution:

Kuno wildlife sanctuary lies in the Sheopur district of north western Madhya Pradesh. The park is home to many species of wild animals including wolves, monkeys, Indian leopards and Nilgai.

QUESTION: 89

Which of these two water bodies are connected by the Suez Canal?

Solution:
  • The Mediterranean Sea and the Red Sea are connected by the Suez Canal.
  • The Suez canal is a waterway connecting the Mediterranean Sea and the Red Sea through the Isthmus of Suez.
  • It was opened in the year 1869 after 10 years of construction.
  • The canal is used by European maritime trade companies to exchange goods with India, China, and  the South East Asia.
QUESTION: 90

Select the jumbled word which is different from the other three alternative.

Solution:

1) DOUSIM → SODIUM

2) LIUMCCA → CALCIUM

3) OPRPCE → COPPER

4) MINEROB → BROMINE

Except ‘BROMINE’ all are metals.

Hence, “MINEROB” is odd one out

QUESTION: 91

In the following question, select the related image from the given alternatives.

Solution:

An oar is to row a boat similar to a steering wheel is to a car.

Since, both are used to adjust the direction of movement.

Hence, car is the solution.

QUESTION: 92

Which of the following is another name for Neoplasm?

Solution:

Neoplasm refers to a new and abnormal growth of tissue in a part of the body, especially as a characteristic of cancer. It is commonly known as Tumour.

QUESTION: 93

 

15 small rods, each of length  are joined to make a big rod. What then is the length of the big rod?

Solution:


When 15 such rods of length 163/7 are connected, total length becomes = 15 × (163/7) = 2445/7 = 

QUESTION: 94

Which of the following is the morning ‘Raag’ is music?

Solution:

QUESTION: 95

A can work twice as fast as B. A and C together can work thrice as fast as B. If A, B and C complete a job in 30 days working together, in how many days can each of them complete the work?

Solution:

A, B and C complete a job in 30 days working together,

⇒ 1/A + 1/B + 1/C = 1/30

A can work twice as fast as B,

⇒ 1/B = 1/2A

A and C together can work thrice as fast as B,

⇒ 1/B = 1/3(1/A + 1/C)

Solving,

⇒ 3/B = 1/A + 1/C

⇒ 3/B = 1/30 – 1/B

⇒ 1/B = 120

Then,

⇒ 1/A = 1/60

⇒ 1/C = 1/120

∴ A, B and C can complete work in 60, 120 and 120 days respectively. 

QUESTION: 96

If “CHAIN” is coded as “73456”, “VIPE” is coded as “2590”, then how will “CHIP” be coded as?

Solution:

According to given coding language,

QUESTION: 97

Which of the following parts of the computer does its processing?

Solution:
  • CPU which stands for Central Processing Unit does the processing part in the computer.
  • To control instructions and data flow to and from other parts of the computer, the CPU relies heavily on a chipset, which is a group of microchips located on the motherboard.
  • The CPU has two components: Control Unit and Arithmetic Logic Unit (ALU).
QUESTION: 98

How many satellites does Uranus have?

Solution:

Uranus has got 27 satellites or moons. Most of these were not discovered until the space age.

QUESTION: 99

Directions: Study the information given below and answer the question that follow:

1) Five roommates Raj, Mahesh, Suresh, Akash and Anil woke up at different time.
2) Anil woke up before Mahesh.
3) Suresh woke up after Mahesh and Akash.
4) Raj woke up before Akash and Anil.
5) Anil woke up after Akash.

Q. Who woke up first?

Solution:

Note: Here we use > for before and < for after.

1) Anil woke up before Mahesh and Suresh.

Anil > Mahesh, Suresh

2) Suresh woke up after Mahesh and Akash

Suresh < Mahesh, Akash

3) Raj woke up before Akash and Anil

Raj > Anil, Akash

4) Anil woke up after Akash

Anil < Akash

Combine all the statements, we will get final result as:

Raj > Akash > Anil > Mahesh > Suresh

Hence, Raj woke up first.

QUESTION: 100

Directions: Study the information given below and answer the question that follow:

1) Five roommates Raj, Mahesh, Suresh, Akash and Anil woke up at different time.
2) Anil woke up before Mahesh.
3) Suresh woke up after Mahesh and Akash.
4) Raj woke up before Akash and Anil.
5) Anil woke up after Akash.

Q. Who woke up immediately after Anil?

Solution:

Note: Here we use > for before and < for after.

1) Anil woke up before Mahesh and Suresh.

Anil > Mahesh, Suresh

2) Suresh woke up after Mahesh and Akash

Suresh < Mahesh, Akash

3) Raj woke up before Akash and Anil

Raj > Anil, Akash

4) Anil woke up after Akash

Anil < Akash

Combine all the statements, we will get final result as:

Raj > Akash > Anil > Mahesh > Suresh

Hence, Mahesh woke up immediately after Anil.

Similar Content

Related tests