RRB NTPC Mock Test - 7 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 7 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 7 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 7 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 7 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 7 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 7 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

1 kilowatt hour = ________.

Solution:

The unit of electric power 1 Watt is a very small unit, hence 1000 Watt or 1 kW is used as a unit to measure electric power in practice.

1kWh =1 kilowatt hour = 1000 W × 3600 s
= 3.6 × 106 Ws

= 3.6 x 106 J

QUESTION: 2

What is general formula for members of Olefin compounds?

Solution:

The alkene is also called as Olefin. They are compounds of an unsaturated aliphatic hydrocarbon. Example: Ethylene (C2H4)

QUESTION: 3

Natural gas is mainly made of ________.

Solution:

QUESTION: 4

Choose the odd one out from the given alternatives.

Solution:

All except Milky way are stars in the sky, whereas Milky way is a Galaxy in the Solar system.

Thus, Milky way is the answer

QUESTION: 5

In the following question, four number pairs are given. The number on left side of (–) is related to the number on the right side of (–) with some Logic/Rule/Relation. Three are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given options.

Solution:

14 × 2 = 28

16 × 2 = 32

18 × 2 = 36

12 × 2 = 24 ≠ 34

Hence “12 – 34” is odd one from the given options.

QUESTION: 6

In the following question, select the related number from the given alternatives.
AKP : 1121256 :: LNO : ?

Solution:


AKP : 1121256

A = 12 = 1

K = 112 = 121

P = 162 = 256

So, AKP = 1121256

Similarly,

L = 122 = 144

N = 142 = 196

O = 152 = 225

So, LNO = 144196225

Hence, “144196225” is correct answer.

QUESTION: 7

In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
Pen : Write :: Knife : ?

Solution:

Pen is used to Write. Similarly, Knife is used to Cut.

Thus Knife is related to Cut.

QUESTION: 8

In the following question choose the appropriate option from the given alternatives.
Zulus : South Africa ∷ Aborigins : ?

Solution:

As Zulus is one of the famous tribes in South Africa, similarly Aborigins is one of the tribes in Australia.

Hence, Australia is the answer.

Tribes from other countries:

India – Gonds, Garo

Alaska – Aleuts

Japan – Ainus

QUESTION: 9

In the given question, select the related figure from the given figures.

Solution:

From first figure to second figure, the alphabets are inverted vertically and numbers are inverted horizontally.

Hence option (1) is correct.

QUESTION: 10

Directions: In each of the following questions a number series is given. Find the missing number to complete the series. Then answer the question that follows.

68, 130, 222, ?

Solution:

4+ 4 = 68

53 + 5 = 130

63 + 6 = 222

73 + 7 = 350

Hence the final term is 350.

QUESTION: 11

Find the wrong term in the following series.

ZB, SH, LL, EQ, XV

Solution:


Thus, instead of ‘SH’ it should be ‘SG’.

QUESTION: 12

If in a certain code language, ‘FORCE’ is written as ‘FCROE’ then which word would be written as ‘DRAIY’?

Solution:

The pattern for this code is as follows,

Similarly,

Hence, the word DIARY is coded as DRAIY.

QUESTION: 13

If CAT = 12, then MAN = ?

Solution:

According to the coding language;

CAT → 3 + 1 + 20 = 24 → 24 / 2 = 12

Similarly;

MAN → 13 + 1 + 14 = 28 → 28 / 2 = 14

Hence, '14' is the correct answer

QUESTION: 14

Pointing out to a female, “Vinay said, “She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother.” How is the female related to Vinay?

Solution:

From the given information,

Based on given data, we can draw family tree-

The female and Vinay’s father are siblings.

So, in that case Vinay’s father and the female’s mother are same.

Thus, the female is the paternal aunt of Vinay.

Hence, Paternal aunt is the correct answer

QUESTION: 15

A is B’s brother. C is D’s mother and A’s aunt. How is D related to B?

Solution:

From the given information,


Clearly, D is B’s cousin.

QUESTION: 16

Saba remembers her examinations starts after 29th March, while her father remembers that her examinations starts before 31st March. On which date of March does her examination start?

Solution:

Saba recalls her exams starts After 29th March.

Father recalls her exams starts Before 31st March.

So, after 29th March and before 31st March only 30th March comes.

Thus, Saba’s examination starts on 30th March.

QUESTION: 17

A, B, C, D, E, F and G are seven points. A is 4 km west of B. C is 4 km east of B. D is 4 km north of C while E is 4 km south of C. F is 2 km west of D. G is 8 km south of F.

In which direction is G with respect to B?

Solution:

We have drawn figure according to the information given:


Hence, G is in South-East direction with respect to B.

QUESTION: 18

From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
Responsibility

Solution:

1) Ability → Responsibility : this word cannot be formed as there is no A in Responsibility.

2) Pen → Responsibility

3) Nose → Responsibility

4) Possible → Responsibility

Hence, “Ability” word cannot be formed from the given word.

QUESTION: 19

Direction: Study the following figure and answer the questions based on it.
In the following diagram rectangle represents engineers, square represents doctors, circle represents girls.

Q. The ratio of girls who are engineers but not doctors to the engineers who are doctors but not girls?

Solution:

Circle represents girls

Rectangle represents engineers

Square represents doctors

The girls who are engineers but not doctors: intersection of circle and rectangle - 11

The engineers who are doctors but not girls: intersection of rectangle and square – 1

Therefore, the ratio of girls who are engineers but not doctors to the engineers who are doctors

but not girls is 11 : 1

QUESTION: 20

Direction: Study the following figure and answer the questions based on it.
In the following diagram rectangle represents engineers, square represents doctors, circle represents girls.

Q. The number of engineers who are neither girls nor doctors?

Solution:

Circle represents girls.

Rectangle represents engineers.

Square represents doctors.

The number of engineers who are neither girls nor doctors is 15.

QUESTION: 21

Direction: Study the following figure and answer the questions based on it.
In the following diagram rectangle represents engineers, square represents doctors, circle represents girls.

Q. The numbers of girls who are doctors as well as engineers?

Solution:

Circle represents girls.

Rectangle represents engineers.

Square represents doctors.

The numbers of girls who are doctors as well as engineers: intersection of circle, square and rectangle.

The numbers of girls who are doctors as well as engineers is 2.

QUESTION: 22

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The logic followed is:

1st column → 2 + 2 + 8 = 12

2nd column → 1 + 6 + 4 = 11

3rd column → 4 + 7 + 3 = 14

Hence, the correct answer is 14.

QUESTION: 23

If ‘+’ denotes ‘-’, ‘÷’ denotes ‘+’, ‘×’ denotes ‘÷ ‘,’- ‘denotes ‘× ‘, then find the value of
238 × 7 - 12 ÷ 7 + 30?

Solution:

Changing operators as given format.


Givene × pression: 238 × 7 - 12 ÷ 7 + 30

After interchanging symbols: 238 ÷ 7 × 12 + 7 - 30 = 385

Hence, the correct answer is 385.

QUESTION: 24

Select the correct combination of mathematical signs to replace ∗ signs and to balance the given equation.
20 ∗ 3 ∗ 4 ∗ 8

Solution:

Let us check out,

1) 20 = 3 + 4 × 8, False

2) 20 + 3 × 4 = 8, False

3) 20 = 3 × 4 + 8, True

4) 20 × 3 = 4 + 8, False

Hence, ‘=, ×, +’ is the correct sequence.

QUESTION: 25

Directions: Five people P, Q, R, S and T visit an office on first five days of a week. They work as a plumber, carpenter, cook, electrician and doctor in random order. A person pursues only one profession and visits the office only one day in the week. Consider the following information and answer questions based on it.

I. The plumber visits office every Monday.
II. P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.
III. T is a carpenter and R is not plumber.
IV. The person who visits the office on Thursday is not a doctor.
V. S works on a Tuesday and T works on the following day.

Q. Which is the right combination?

Solution:

People: P, Q, R, S, and T

Professions: plumber, carpenter, cook, electrician and doctor

Days: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, and Friday

 

I. The plumber visits office every Monday.

II. P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.

 

III. T is a carpenter and R is not plumber.

IV. The person who visits the office on Thursday is not a doctor.

V. S works on a Tuesday and T works on the following day.

Hence, Thursday - Cook is the correct pair.

QUESTION: 26

Directions: Five people P, Q, R, S and T visit an office on first five days of a week. They work as a plumber, carpenter, cook, electrician and doctor in random order. A person pursues only one profession and visits the office only one day in the week. Consider the following information and answer questions based on it.

I. The plumber visits office every Monday.
II. P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.
III. T is a carpenter and R is not plumber.
IV. The person who visits the office on Thursday is not a doctor.
V. S works on a Tuesday and T works on the following day.

Q. The doctor visits the office on every

Solution:

People: P, Q, R, S, and T

Professions: plumber, carpenter, cook, electrician and doctor

Days: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, and Friday

 

I. The plumber visits office every Monday.

II. P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.

 

III. T is a carpenter and R is not plumber.

IV. The person who visits the office on Thursday is not a doctor.

V. S works on a Tuesday and T works on the following day.

Hence, the doctor visits the office on every Tuesday.

QUESTION: 27

Recently India signed a deal with Russia for S-400 missile system.It is Long Range ________.

Solution:

QUESTION: 28

"The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable” is written by which of the following author?

Solution:

QUESTION: 29

The Oscar Award, 2019 for Best Original Screenplay won by which of the following movie?

Solution:

QUESTION: 30

The Mahamastakabhisheka, the anointment of Gomateshwara statue at Shravanabelagola was held in 2018. Gommateshwara statue is dedicated to ________.

Solution:

QUESTION: 31

Recently Ministry of Railway launched SFOORTI Application for Freight Managers. What does 'T' Stand for in SFOORTI?

Solution:

QUESTION: 32

The Indian Science Congress, 2019 recently held in Jalandhar, Punjab. This was the ________ edition of Indian Science Congress.

Solution:

QUESTION: 33

The Keibul Lamjao National Park is a national park located in which of the following state?

Solution:

QUESTION: 34

Where is the capital of Croatia?

Solution:

QUESTION: 35

Identify the extremist leader of the Indian National Congress.

Solution:
  • Bipin Chandra Pal was an extremist leader along with Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, and Aurobindo Ghosh.
  • Moderate leaders comprised of Pherozshah Mehta, Dadabhai Naoroji, WC Bannerjee, and Dinshaw Wacha.
QUESTION: 36

Find out the correct answer for the unsolved equation based on a certain system.
11 + 11 = 121, 14 + 14 = 196, 31 + 31 = ?

Solution:

The logic followed is:

11 + 11 means 11 × 11 = 121.

14 + 14 means 14 × 14 = 196.

Similarly,

31 + 31 means 31 × 31 = 961.

So, the missing term will be 961.

QUESTION: 37

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Solution:


Thus, image at option 4 is the mirror image of the given image.

QUESTION: 38

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:


Hence, option 3 will complete the given question figure.

QUESTION: 39

Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?

Solution:

When the unfolded cube is folded,  is  opposite to , but in option 3) these two signs are adjacent to each other which is not possible.

Hence, the correct answer is option 3).

QUESTION: 40

The question below consists of a statement followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions be definitely drawn from the given statement.

Statement: Cyclones bring heavy rainfall and strong winds. People are advised to stay indoors for their safety.
Conclusion:
I. Cyclones bring devastation to the places it passes through.
II. Officials are concerned about the well-being of the people.

Solution:

From the given statement we can conclude that heavy rainfall and strong wind currents are caused via cyclones. Warnings are also given to the public about the effects of cyclones and the need to stay indoors. Hence public safety is the first priority of the government. This shows that conclusion II follows. Cyclones bring devastation to the people. Thus both conclusions follow.

QUESTION: 41

Direction:- In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically followed beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.

Statement:  The new court ruling requiring all the Members of Parliament to disclose their sources of income has been strongly resisted by them.
Conclusions:
I. 
The Members of Parliament have additional undisclosed income.
II. The Members of Parliament do not respect the court.

Solution:

The only information given in the statement is that the Members of the Parliament have opposed a new rule regarding disclosing their sources of income.

From this, we cannot strongly conclude that all of them have additional disclosed income and that is the reason for them opposing the rule. Thus, this conclusion does not follow.

Their protest against one rule cannot be safely concluded as their disrespect for the court. Thus, this conclusion does not follow either.

Hence, ​neither I nor II follows.

QUESTION: 42

Direction:- Statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any, follow from the given statement?

Statement: Gujarat has the highest employment rate in the country, while other states lack an employment exchange and related infrastructure.
Inferences:
I. Gujarat has a good employment exchange and also good infrastructure to provide opportunities for employment.
II. Literacy rate of Gujarat, is the lowest in India.

Solution:

The reason for Gujarat having the highest employment rate in the country should be what the other states are lacking. Thus, inference I follows as it states the same.

There is no mention about the literacy rate of Gujarat in the statement and no mention of any relation between employment and literacy. Thus inference II does not follow.

QUESTION: 43

The profit earned after selling a mobile phone for Rs. 7090 is the same as loss incurred after selling the same mobile phone for Rs. 6570. What should be the selling price of that mobile phone to get a profit of 10%?

Solution:

According to the given information,

Let’s assume the cost price of mobile phone is Rs. x

Selling Price when profit earned = Cost Price + Profit = Rs. 7090

Selling Price when loss incurred = Cost Price – Loss = Rs. 6570

We know that,

Profit earned and loss incurred are numerically equal.

Adding both the selling prices, we get,

Cost Price + Cost Price = 7090 + 6570

Cost Price = 13660/2

Cost Price of mobile phone = Rs. 6830

To gain 10%, selling price = 6830 + (10% of 6830) = 1.1 × 6830 = Rs. 7513

QUESTION: 44

A merchant allows 5% discount on all his goods to all his customers. He offers a further discount of 2% on the reduced price to those customers who pay cash. What will a customer actually has to pay for an article in cash if its Marked Price is Rs 4800?

Solution:

Given that,

Marked price of the article = Rs 4800

First discount = 5% of marked price

= 5 × 4800/100 = Rs 240.

Net price after discount = Rs (4800 - 240)

= Rs 4560

Second discount = 2% of Rs 4560

= 2 × 4560/100 = Rs 91.20

∴ Net price after discount = Rs 4560 – Rs 91.20

= Rs 4468.80

Short Trick Method:-

Required price = 

= Rs 4468.80

Hence, the required answer is Rs 4468.80,

QUESTION: 45

Srishti bought two hens for Rs. 1300. She sold one at a loss of 5% and the other at a gain of 8%. What will be the cost price of each hen respectively if she faced neither loss nor gain in this transaction?

Solution:

Let’s assume the cost price of first hen to be Rs. x

And, the cost price of second hen to be Rs. y

According to the given information,

x + y = 1300

⇒ y = 1300 – x                     ------- Equation (1)

∵ first hen was sold at 5% loss,

Selling Price of first hen = x – (5% of x) = 0.95x

∵ the second hen was sold at 8% profit,

Selling Price of second hen = y + (8% of y) = 1.08y

∵ Neither profit nor loss was incurred in the entire transaction, overall selling price must be equal to overall cost price.

⇒ 0.95x + 1.08y = 1300               ------- Equation (2)

Substituting the value of y from Equation (1) into Equation (2), we get,

0.95x + 1.08(1300 – x) = 1300

⇒ 1.08x – 0.95x= 1404 – 1300

⇒ 0.13x = 104

⇒ x = 800

∴ y = 1300 – 800 = 500

QUESTION: 46

A, B and C undertook a work for Rs. 80000. Together A and B complete 3/4th part of the work. What is the share (in Rs.) of C?

Solution:

A, B and C undertook a work for Rs. 80000.

A and B complete (3/4th) part of the work.

Remaining work = 1- (3/4) = 1/4

The share of  C = 1/4 × 80000 = Rs.20000

QUESTION: 47

Rohit can distribute all morning newspaper in 32/9 hours but with the assistance of his brother, the newspaper were distributed in 32/15 hours. In how many hours, his brother alone can distribute all morning newspaper?

Solution:

Let his brother can distribute all newspaper in x hours, in one hour he can distribute 1/x of all newspaper

∵ in one hour Rohit can distribute 9/32 of all newspapers

∴ in one hour Rohit and his brother together can distribute 9/32 + 1/x of all newspaper.

15/32 = 9/32 + 1/x

x = 32/6 = 16/3 hours

QUESTION: 48

Speed of a boat along the current and against the current are 16 km/hr and 10 km/hr respectively. What is the speed of the current?

Solution:

Let, Speed of the boat in still current = x km/h and Speed of the current = y km/h

Speed of boat along the current is 16 km/h

∴ x + y = 16      -----(1)

Speed of boat against the current is 10 km/h

∴ x - y = 10      -----(2)

(1) - (2)

x + y - x + y = 16 - 10

⇒ 2y = 6

⇒ y = 3 km/h

QUESTION: 49

A bus runs at an average speed of 45 km/hr. If it completes 405 km long-journey with a break of 1 hour, what is the total time taken during the journey?

Solution:

Average speed = distance/time

Given,

Average speed = 45 km/hr

Distance = 405 km

⇒ Time = 405/45

⇒ Time = 9 hr

But he takes 1 hour break during journey, so total time is also increased by 1 hour.

∴ Total time taken in the journey is 10 hour.

QUESTION: 50

A man walks at a certain speed and reaches his destination which is 6 km in 1 hr 40 minutes. If he runs the same distance in 1 hour 20 minutes what is the difference in speed?

Solution:

Distance = 6 km

Let t1 = 1 hr 40 minutes =

Let the speeds be s1 and s2.

QUESTION: 51

The distance between the centers of two circles is 60 cm and their radii are 35 cm and 24 cm. What is the length (in cm) of the direct common tangent to the circles?

Solution:

We know the formula for length of direct common tangent,

L2 = D2 - (r1 - r2)2

Here L = Length of direct common tangent, D = Distance between the centre of the circles, r1 and r2 are radius of circles,

⇒ L2 = 602 - (35 - 24)2

⇒ L2 = 3600 - 121

⇒ L = (√3479)(3479) cm

∴ Length of direct common tangent = √(3479)

QUESTION: 52

If cot A = 12/5, then (sin A + cos A) × cosec A is:

Solution:

⇒ (sin A + cosA) × cosecA = (sinA + cosA) × (1/sinA) = 1 + (cosA/sinA) = 1 + cotA = 1 + (12/5) = 17/5

QUESTION: 53

The bar chart represents percentage scored by four students U, V, W and X in History and Geography. Consider the bar chart and answer questions based on it. Given that the maximum marks for History and Geography are same.

Q. Who scored the highest percentage in both the subjects combined?

 

Solution:

Sum of marks obtained in both the subjects,

 U = 75 + 80 = 155

 V = 63 + 87 = 150

 W = 80 + 70 = 150

 X = 72 + 75 = 147

As the maximum marks are same i.e. 200

So the person having highest marks will also have highest percentage

So the answer is U

QUESTION: 54

The bar chart represents percentage scored by four students U, V, W and X in History and Geography. Consider the bar chart and answer questions based on it. Given that the maximum marks for History and Geography are same.

Q. Total marks in History is what percent of total marks in History and Geography combined?

Solution:

Total marks in history (75 + 63 + 80 + 72) = 290

Total marks in geography = (80 + 87 + 70 + 75) = 312

Total marks in geography + history = 602

Required percentage = 290/602 × 100 = 48.17%

QUESTION: 55

The bar chart represents percentage scored by four students U, V, W and X in History and Geography. Consider the bar chart and answer questions based on it. Given that the maximum marks for History and Geography are same.

Q. What is the average marks obtained in History by all students?

Solution:

Total percentage marks in history = (75 + 63 + 80 + 72) = 290

Average = 290 ÷ 4 = 72.5

QUESTION: 56

Who among the following was the founder of Prarthana Samaj?

Solution:
  • Dr.Atmaram Pandurang founded the Prarthana Samaj in Bombay in 1867.
  • R.G Bhandarkar was another leader of Prarthana Samaj.
  • Its 2 main planks were social reforms and worship.​
QUESTION: 57

Who among the following defeated Mughals in the Battle of Karnal?

Solution:
  • In 1739, Nadir Shah defeated the Mughals in the Battle of Karnal and later imprisoned Muhammad Shah and annexed areas west of the Indus into the Persian empire.​
  • Nadir Shah was the founder of the Afsharid dynasty of Persia.
  • Muhammad Shah was the Mughal ruler during 1719-48.
QUESTION: 58

Which of the following is an example of direct tax in India?

Solution:

QUESTION: 59

Personal Disposable Income (PDI ) = ________.

Solution:
  • Personal income (PI) is equal to NI (net interest) – Undistributed profits – Net interest payments made by households – Corporate tax + Transfer payments to the households from the government and firms.
  • Personal Disposable Income (PDI) =Personal income (PI) – Personal tax payments – Non-tax payments.
QUESTION: 60

Which of the following language is not included in 8th Schedule of the Indian constitution? 

Solution:
  • 8th Schedule of Indian constitution had 14 languages originally but presently there are 22 languages, which include Gujarati,  Bodo, Assamese, Bengali, Dogri (Dongri), Hindi, Konkani,Kannada, Kashmiri, Mathili (Maithili), Marathi, Malayalam, Manipuri, Sanskrit, Nepali, Odia, Punjabi,Santhali, Sindhi, Tamil, Telugu and Urdu.
  • Sindhi language was added by the 21st Amendment Act of 1967.
  • Nepali, Manipuri, and Konkani were added by the 71st Amendment Act of 1992.
  • Santhali, Maithili, Dogri, and Bodo were added by the 92nd Amendment Act of 2003.
QUESTION: 61

Provision of single citizenship in the Indian constitution is borrowed from which Constitution?

Solution:

QUESTION: 62

Office of Attorney-General for India is mentioned in which of the following articles of Indian constitution?

Solution:

QUESTION: 63

Which of the following lakes is located at the southernmost latitude of India?

Solution:

Vembanad Lake is located in Kerala state in South India.

QUESTION: 64

Which of the following is not a part of the forebrain?

Solution:

The brain is divided into three major parts: (i) forebrain, (ii) midbrain and (iii) hindbrain

QUESTION: 65

Which of the following countries is known as the land of White Elephants?

Solution:

Thailand is the country which is known as the land of White Elephants.

QUESTION: 66

Which of the following is an example of the dicotyledonous plant? 

Solution:

QUESTION: 67

Find the odd one out:
Sea Butterfly, Sea Mice, Sea Hare, Sea Squid.

Solution:

QUESTION: 68

Diplopia disease is related to which of the following organs?

Solution:

QUESTION: 69

Blood pressure of a healthy person is about ________ of Hg.

Solution:

QUESTION: 70

What is the SI unit of Compressibility?

Solution:

QUESTION: 71

Calculate the work done to take an object of mass 10 kg to a height of 20 m. (g = 9.8 m/s2).

Solution:

Given data: m = 10 kg; s = 20 m; g = 9.8 m/s2
F = m.g = 10 × (-9.8) (The negative sign is taken because the displacement is opposite to the direction of the force.)
F = -98 N
W = F × s = -98 × 20
W = -1960 J  (The negative sign appears because the direction of the force is opposite to the direction of displacement so that the work done is negative.)

QUESTION: 72

A sum borrowed at 6% p.a earns an interest which is 1/3 of its principal in x years. Find x.

Solution:

Let the principal be Rs. P

Interest = P/3

QUESTION: 73

The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Rs. 1. The sum is

Solution:

Let the sum be x.

We know, Amount = Principal (1 + Rate/100)n

Compound interest = Amount - Principal

CI = x (1 + 4/100)2 - x

CI = 51x/625

We know, Simple interest = (P × R × T)/100

SI = (x × 4 × 2)/100 = 2x/25

It is given that CI - SI = 1

⇒ 51x/625 - 2x/25 = 1

⇒ (51x - 50x)/625 = 1

⇒ x = Rs. 625

∴ The sum is Rs. 625

QUESTION: 74

Find the interest on Rs.25000 at 12% p.a compounded annually for 3 years.

Solution:


= 25000 × 1.12 × 1.12 × 1.12 – 25000 = Rs. 10123.20

QUESTION: 75

Find the fourth proportional to: 1/3, 2/5 and 8.4

Solution:

As we know that, Fourth proportional = (b × c)/a 

Where a,b and c are the 1st, 2nd and 3rd elements of proportion respectively

a = 1/3, b = 2/5 and c = 8.4

3.36 / 1/3 = 10.08

QUESTION: 76

A tiger takes 4 leaps for every 5 leaps of dog. If 1 leap of tiger is equal to 4 leaps of dog. Find the ratio of speeds of tiger and dog.

Solution:

As per given data-

Tiger takes 4 leaps for every 5 leaps of dog.

∴ Ratio of leaps of tiger to dog = 4 ∶ 5

As stated in data 1 leap of tiger is equal to 4 dog leaps.

∴ Converting tiger leaps into dog leaps-

∴ Speed of tiger ∶ speed of dog

4 × 4 ∶ 5

⇒ 16 ∶ 5

QUESTION: 77

Two numbers are in the ratio 3 ∶ 5. If each number is increased by 10, the ratio becomes 5 ∶ 7. The smaller number is∶

Solution:

Two numbers are in the ratio 3 ∶ 5,

Let the numbers be 3x and 5x,

Each number is increased by 10, and the ratio becomes 5 ∶ 7,

⇒ (3x + 10)/(5x + 10) = 5/7

⇒ x = 5

∴ Smallest number, 3x = 15

QUESTION: 78

What percent of 1 hour is 1 minute and 12 seconds?

Solution:

Let it be x%

⇒ x% of 1 hour = 1 minute 12 second

⇒ x% of (60 × 60) second = (60 + 12) second

⇒ 3600x/100 = 72

⇒ x = 72/36

⇒ x = 2%

QUESTION: 79

In a company 10 employees get a salary of Rs. 36,200 each and 15 employees get a salary of Rs. 33,550 each. What is the average salary per employee?

Solution:

⇒ Total salary of 10 employees = 10 × 36200 = Rs. 362000

⇒ Total salary of 15 employees = 15 × 33550 = Rs. 503250

⇒ Average = (362000 + 503250)/(10 + 15) = 865250/25 = 34610

QUESTION: 80

A New Year party was organised for which 150 people were invited, such that the average cost of food per person was Rs. 1840. But, due to the absence of some people at the party, the average cost of food per person increased by Rs. 160. How many of the invited people did not attend the party?

Solution:

No. of people invited = 150

Average cost of food per person = Rs. 1840

⇒ Total cost of food = 150 × 1840 = Rs. 276000

Let ‘x’ people attended the party

∵ The average cost of food increased by Rs. 160,

⇒ Average cost of food per person became = 1840 + 160 = Rs. 2000

⇒ 2000x = 276000

⇒ x = 276000/2000 = 138

∴ No. of invited people that did not attend the party = 150 – 138 = 12

QUESTION: 81

If  then find the value of  

Solution:

Given, x + 1/x = -2

If we put x = -1

So, x531 + 1/x532 = (-1)531 + 1/(1532) = -1 + 1 = 0

QUESTION: 82

If Polynomials 2x3 + ax2 + 3x - 5 and x3 + x2 - 2x + a are divided by (x - 2), the same remainder are obtained. Find the value of a ________

Solution:

f(x) = 2x3 + ax2 + 3x - 5

g(x) = x3 + x2 - 2x + a

By remainder theorem,

f(2) = 2(2)3 + a(2)2 + 3 × 2 - 5

= 17 + 4a

g(2) = (2)3 + (2)2 - 2 × 2 + a

= 8 + a

17 + 4a = 8 + a

3a = -9

a = -3

QUESTION: 83

The average of two numbers is 10 and the product of two numbers is 96. Find the two numbers 

Solution:

Let the two numbers be ‘x’ and ‘y’

Average = (x + y)/2 = 10

⇒ x + y = 20

⇒ x = 20 – y        ----(1)

Product = xy = 96

Substituting from (1),

⇒ y(20 – y) = 96

⇒ y2 – 20y + 96 = 0

⇒ y2 – 12y – 8y + 96 = 0

⇒ y(y – 12) – 8(y – 12) = 0

⇒ (y – 12)(y – 8) = 0

⇒ y = 8, 12

⇒ x = 12, 8

∴ The numbers are 12, 8

QUESTION: 84

78 books, 114 crayons and 141 notebooks were distributed to school children equally. It was found that 6 were left undistributed in each. What was the total number of children?

Solution:

No. of books distributed = 78 – 6 = 72

No. of crayons distributed = 114 – 6 = 108

No. of notebooks distributed = 141 – 6 = 135

As the things were distributed equally,

Total no. of children = H.C.F of 72,108,135 = 9

QUESTION: 85

Find the greatest number which on dividing 3050 and 5200 leaves remainders 7 and 9 respectively.

Solution:

On dividing 3050 and 5200 leaves remainders 7 and 9 respectively,

⇒ Number exactly divides 3050 – 7 = 3043 and 5200 – 9 = 5191

So the number which divides 3043 and 5191 exactly,

Factors of 3043 = 1 × 17 × 179

Factors of 5191 = 1 × 29 × 179

∴ 179 is the greatest number.

QUESTION: 86

Solve:
9.7 + 4.5 – 3.5 ÷ 0.7– 1.2 + 6.7 

Solution:

9.7 + 4.5 – 3.5 ÷ 0.7 – 1.2 + 6.7

⇒ 9.7 + 4.5 - 5 - 1.2 + 6.7

⇒ 14.2 - 6.2 + 6.7

⇒ 14.2 - 6.2 + 6.7

⇒ 8 + 6.7 = 14.7

QUESTION: 87

What will come in the place of question mark (?) in the following question?
435 ÷ 7.5 – 40% of 130 = ?

Solution:

Follow the BODMAS rule to solve the question,

435 ÷ 7.5 – 40% of 130 = ?

Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved first,

⇒ 435 ÷7.5 – [(40/100) × 130] = ?

The parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,

⇒ (435 ÷ 7.5) – 52 = ?

The parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated,

⇒ 58 – 52 = ?

∴ ? = 6

QUESTION: 88

Find the value of x in the following equation:
53.5 × 54.8 × 52.4 ÷ 5x = 55.1

Solution:

53.5 × 54.8 × 52.4 ÷ 5x = 55.1

Using the laws of indices,

⇒ 5(3.5 + 4.8 + 2.4)÷ 5x = 55.1

⇒ 510.7 ÷ 5x = 55.1

⇒ 5(10.7 - x) = 55.1

On comparing both sides

⇒ 10.7 - x = 5.1

⇒ x = 10.7 - 5.1

⇒ x = 5.6

QUESTION: 89

Which of the following state has the second highest population density (per sq.Km) as per 2011 census?

Solution:

QUESTION: 90

Who among the following has held office of vice president twice?

Solution:

Mohammed Hamid Ansari has hold office of vice president two times i.e. from 2007-2012 and 2012-2017.

QUESTION: 91

Indian Air force recently conducted airstrike at Balakot town of Pakistan, which is located in ________ province.

Solution:
  • Indian Air force recently (February 2019) conducted airstrike at Balakot town of Pakistan. It is located in Khyber-Pakhtunkhwa province.
  • The administrative units of Pakistan consist of four provinces Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, and Sindh.
QUESTION: 92

Who among the following scholars is not related to the Rig Vedic period?

Solution:
  • Apala, Ghosa and Lopamudra are scholars of Rig Vedic period.
  • The Rigveda consists of hymns in praise of a variety of deities, especially Agni, Indra and Soma.
  • Many of these hymns were chanted when sacrifices were performed, where people prayed for cattle, sons, good health, long life, etc.
QUESTION: 93

Which of the following stones was used to make the seals in Indus Civilization?

Solution:
  • The Harappan seal is possibly the most distinctive artifact of the Harappan or Indus Valley Civilisation.
  • They are made of a stone called steatite, seals often contain animal motifs and signs from a script that remains undeciphered.
QUESTION: 94

If the height of the satellite’s orbit above the earth’s surface is greater than or equal to ________, the orbit is called High-Earth Orbit.

Solution:

QUESTION: 95

India's Satellite Launch Center Chandipur is located in which of the following states?

Solution:

Satellite Launch Centres:

1. Thumba, Thiruvananthapuram

2. Sriharikota

3. Chandipur, Odisha

Space Research Organizations:

1. Vikram Sarabhai Space Center, Thiruvananthapuram

2. Satish Dhawan Space Research Center, Sriharikota

3. Space Application Center, Ahmedabad

QUESTION: 96

A species whose addition or loss from an ecosystem leads to major changes in the occurrence of at least one other species is called  ________.

Solution:

QUESTION: 97

Which of the following is man-made greenhouse gas? 

Solution:

QUESTION: 98

Which of the following awards is not won by Mary Kom?

Solution:

QUESTION: 99

How many teams participated in the FIFA 2018 World cup?

Solution:

QUESTION: 100

Who among the following Union Ministers launched the Emergency Response Support System (ERSS) for Himachal Pradesh?

Solution:
  • The Union Home Minister Rajnath Singh launched Emergency Response Support System (ERSS) at Mandi in November 2018.
  • Himachal Pradesh became the first state to launch pan-India single emergency number ‘112’ under Emergency Response Support System (ERSS).

Related tests