Sample AFMC Reasoning Mock Test


25 Questions MCQ Test AFMC Mock Test Series 2020 | Sample AFMC Reasoning Mock Test


Description
This mock test of Sample AFMC Reasoning Mock Test for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Sample AFMC Reasoning Mock Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sample AFMC Reasoning Mock Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Sample AFMC Reasoning Mock Test exercise for a better result in the exam. You can find other Sample AFMC Reasoning Mock Test extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the following facts about a family and answer the question that follow them.
1. In a family of seven persons, R S T X Y Z and F there are two married couples.
2. R is grandmother of X and mother of Y.
3. Z is wife of Y and mother of T.
4. T is the grand daughter of S.
Which of the following is true ?

Solution:

The sex of X is not known
So neither (A) nor (B) is definitely true
option (C) is not true because R has two grandsons but sex of X is not known

QUESTION: 2

Complete the analogous pair.
Yolk : Egg : Nucleus :?

Solution:
QUESTION: 3

Choose the word which is least like the other words in the group.

Solution: The only difference here is that banana is seedless while other fruits mentioned in the option have seeds. this does mean that the main point of difference is parthenocarpic fruits, because if you try to look for examples of parthenocarpic fruits, even pineapple and orange is obtained by parthenocarpy.
QUESTION: 4

Choose the word which is least like the other words in the group .

Solution: Trees, shrubs and herbs are a type of plant where the flower is a part of the plant. so,answer is flower...
QUESTION: 5

If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH ?

Solution: Search -214673 based on their letter in the given word.
QUESTION: 6

In a certain code language, 'Tom Kun Sud' means 'Dogs are barking'; Kun Jo Mop' means 'Dogs and Horses' and 'Mut Tom Ko' means 'Donkeys are mad'. Which word in that language means 'barking' ?

Solution:
QUESTION: 7

Complete the analogous pair.
Heed : Neglect : : Pacify : ?

Solution: Answer is b as they are antonyms in sense of meaning. As pacify means to end war and restore peace whereas incite means arrousal.
QUESTION: 8

The collective farms in the steppes of Eurasia are termed as

Solution:
The cornerstone of the revolution from above was breakneck collectivization and industrialization. On the receiving end, prosperous peasants (kulaks) were expropriated and 1.8 million of them sent to concentration camps or exile. Farmworkers and the nomads of the Eurasian Steppe and Arctic were corralled into collective farms (kolkhozes). They were to meet mandatory production quotas but also be outfitted with seed grain, tractors, fertilizer, and electric power at government expense.

QUESTION: 9

When was Harsha born

Solution: Harsha or Harshvardhan was born in 590 into the Vardhan dynasty. He was an emperor of north India and ruled from 606 to 647 CE.
QUESTION: 10

Gamma rays have

Solution:
QUESTION: 11

Aldol condensation cannot occur between

Solution: Aldol condensation is possible only in b/w tow aldehyde ,two ketone and one aldehyde and one ketone,it is not possible in ester and aldehyde.
QUESTION: 12

Which one of the following seas is without a coastline?

Solution:
Sargasso Sea
The only sea on Earth without a land boundary, the Sargasso Sea is bounded to the west by the Gulf Stream; on the north, by the North Atlantic Current; on the east, by the Canary Current; and on the south, by the North Atlantic Equatorial Current.
QUESTION: 13

Which one of the following groups of islands is located bordering the deepest areas of the ocean?

Solution: The Marshall Islands, officially the Republic of the Marshall Islands (Marshallese: Aolepān Aorōkin M̧ajeļ), are an island country and a United States associated state near the equator in the Pacific Ocean, slightly west of the International Date Line. Geographically, the country is part of the larger island group of Micronesia. The country's population of 53,158 people (at the 2011 Census ) is spread out over 29 coral atolls,comprising 1,156 individual islands and islets.
QUESTION: 14

Which one of the following diseases is caused through the wound or injury or surfaces of unsterilised surgical instruments?

Solution:
QUESTION: 15

The itching disease Scabies is caused by

Solution:

Scabies is caused by tiny mites that burrow into your skin. Scabies is an itchy skin condition caused by a tiny burrowing mite called Sarcoptes scabiei. Intense itching occurs in the area where the mite burrows. The urge to scratch may be especially strong at night.

QUESTION: 16

How many terms of the series 8+10+12+.....must be taken to make 228?

Solution:
QUESTION: 17

The cash difference between the selling prices of an article at a profit of 4% and 6% is Rs 3. The ratio of the two selling prices is

Solution:

Let C.P. of the article be Rs x
Then, Required ratio

QUESTION: 18

In this letter series, some of the letters are missing. Choose the correct letter given below -
_ bbca _ bcca _ ac _ a _ cb

Solution: Yes B is right answer according to arrangement The letters should be in the form of wave.
QUESTION: 19

In this letter series, some of the letters are missing. Choose the correct letter given below -
_ bca _ cca _ ca _ b _ c

Solution: Yes option B is correct... because this series is followed by getting double of an alphabet... in this case option B only follow the rule so that's the answer.. so the series would come in bbca/bcca/bcaa/bbca.
QUESTION: 20

In this letter series, some of the letters are missing. Choose the correct letter given below -
_ _ aba _ _ ba _ ab

Solution:

The series is ab / ab / ab / ab / ab / ab
Thus, the pattern ab is repeated

QUESTION: 21

In this letter series, some of the letters are missing. Choose the correct letter given below -
a _ bccb _ ca _ cca _ baab _ c

Solution:
The series is aabcc / bbcaa / ccabb / aabcc.
The letters move in a cyclic order and in each group, the first and third letters occur twice.
CORRECT OPTION IS (A).
QUESTION: 22

Choose the missing term out of the given alternatives.
Z, L, X, J, V, H, T, F, ?, ?

Solution:
QUESTION: 23

The value of [(3/5)3-(2/5)3]/[(3/5)2-(2/5)2] is :

Solution: Given, for,[3/5^3-2/5^3] a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2). =[3/5-2/5][(3/5^2)+(3/5×2/5)+(2/5^2)]. =[1/5][9/25+6/25+4/25]. =1/5(19/25). =19/125. For,[3/5^2-2/5^2] a^2-b^2=(a+b)(a-b). =[3/5+2/5][3/5-2/5]. =1/5. [3/5^3-2/5^3]/[3/5^2-2/5^2]=19/125/1/5=19/25
QUESTION: 24

Two men and 7 children complete a certain piece of work in 4 days while 4 men and 4 children complete the same work in only 3 days. The number of days required by 1 man to complete the work is

Solution: Yes option B is correct; 1st statement: 2 men and 7 children complete a certain piece of work in 4 days (or) 2 men and 28 children complete a certain piece of work in 1 day.. 2nd statement: 4 men and 4 children can complete a same work in 3days(or) 12 men and 12 children can complete a same work in 1 day... so;8 men +28 children=12 men+12 children therefore;1 men= 4 children relate with 2nd statement; 4 men and 4 children can complete a work in 3 days right.. 4 men and 1 man(instead of 4 children) can complete the work in same 3 days (or) 5men can complete in 3 days... and so; 1 man complete a same work in=5×3=15 so;1 man can complete in 15days.
QUESTION: 25

9329 - ? = 4215 + 2738

Solution:

Related tests