Sample IIFT Logical Reasoning Quiz


20 Questions MCQ Test MBA Exams Mock Test Series and Past Year Question Papers | Sample IIFT Logical Reasoning Quiz


Description
This mock test of Sample IIFT Logical Reasoning Quiz for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CAT Sample IIFT Logical Reasoning Quiz (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sample IIFT Logical Reasoning Quiz quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Sample IIFT Logical Reasoning Quiz exercise for a better result in the exam. You can find other Sample IIFT Logical Reasoning Quiz extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Group Question

Answer the following question based on the information given below.


There is a star shaped building with 5 office sections A, B, C, D and E of Alternate Expenditures Ltd. as shown below. Five couples work in these companies and are located at the ends of the bridging stations as shown. For example, 1-6 is a bridging station and a woman and a man work at the ends 1 and 6 respectively. It is known that no married couple can work on the opposite ends of a bridging station. Also, all women work on the outer nodes 1 to 5 and men work in the inner nodes 6 to 10. Also, it is known that a person working at a bridging station works for both sections connected to that station. For example, the woman working at station 3 works for both sections C and D. Also, no couple can work in the same section. Also, people from the same sections only can work on the same project and have worked with each other at least once while people working on a bridge have to attend the daily office meetings together. Lastly, people with no common sections never meet each other in office.

On the basis of the information given below, answer the questions that follow:

i. Amrita is married to Puneet who works neither for B nor for D.

ii. Meeta works at station 1.

iii. Vrinda is neither married to Sahil nor to Rohan and works in station

4. iv. Amrita and Meeta do not work for a common section.

v. Akash works on the same bridge as Rajesh’s wife.

vi. Meeta has never met Sahil.

vii. Kirti and Sakshi both share 1 section each with Meeta.

viii. Kirti and Vrinda often work on the same project together.

ix. Rajesh recently celebrated his 1 month marriage anniversary with Meeta.

x. Sahil and Vrinda meet each other every day but are not married.

 

 

 

Q. Which of the following pairs never meet in office? 

Solution:

From the information given, Puneet works neither for B nor D, hence he works at station 10.
Amrita can work either at station 2 or 3.
Also, Meeta works at station 1 and Vrinda works at station 4.
Now, Amrita and Meeta do not work for a common section.
Amrita does not work at station 2.
Amrita works at station 3.
We also know that, Kirti shares a section each with Meeta and Vrinda.

Kirti works at station 5. Sakshi works at station 2. Meeta has never met Sahil.
Sahil does not work at stations 6, 7 and 10 i.e he works at either station 8 or 9. Now, Rajesh is married to Meeta.
Rajesh also works at either station 8 or 9.
Now, Sahil and Vrinda meet each other every day. They work on the same bridge.
Sahil works at station 9 and Rajesh works at station 8. 

Also, Akash works on same station as Rajesh’s wife Meeta. Akash works at station 6. Rohan works at station 7.
Hence, we can tabulate the stations at which everyone works as given below: 

Rohan and Vrinda never meet each other in office because they do not have any common section.
Hence, option 4.

QUESTION: 2

There is a star shaped building with 5 office sections A, B, C, D and E of Alternate Expenditures Ltd. as shown below. Five couples work in these companies and are located at the ends of the bridging stations as shown. For example, 1-6 is a bridging station and a woman and a man work at the ends 1 and 6 respectively. It is known that no married couple can work on the opposite ends of a bridging station. Also, all women work on the outer nodes 1 to 5 and men work in the inner nodes 6 to 10. Also, it is known that a person working at a bridging station works for both sections connected to that station. For example, the woman working at station 3 works for both sections C and D. Also, no couple can work in the same section. Also, people from the same sections only can work on the same project and have worked with each other at least once while people working on a bridge have to attend the daily office meetings together. Lastly, people with no common sections never meet each other in office.

On the basis of the information given below, answer the questions that follow:

i. Amrita is married to Puneet who works neither for B nor for D.

ii. Meeta works at station 1.

iii. Vrinda is neither married to Sahil nor to Rohan and works in station

4. iv. Amrita and Meeta do not work for a common section.

v. Akash works on the same bridge as Rajesh’s wife.

vi. Meeta has never met Sahil.

vii. Kirti and Sakshi both share 1 section each with Meeta.

viii. Kirti and Vrinda often work on the same project together.

ix. Rajesh recently celebrated his 1 month marriage anniversary with Meeta.

x. Sahil and Vrinda meet each other every day but are not married.

 

 

 

Q. Which of the following is/are not a married couple? 

a. Sahil and Sakshi

b. Kirti and Rohan

c. Vrinda and Sahil

d. Rajesh and Kirti

e. Rohan and Sakshi   

Solution:

It is mentioned that Vrinda is not married to Sahil or Rohan.  Vrinda and Sahil are not married.
Also, Akash works on the same bridge as Rajesh’s wife, Meeta. Rajesh and Kirti are not married.
We already know that Amrita and Puneet are married.
We also know that Rohan and Sakshi work on the same bridge. Rohan and Sakshi are not married.
Hence, option 3.

QUESTION: 3

There is a star shaped building with 5 office sections A, B, C, D and E of Alternate Expenditures Ltd. as shown below. Five couples work in these companies and are located at the ends of the bridging stations as shown. For example, 1-6 is a bridging station and a woman and a man work at the ends 1 and 6 respectively. It is known that no married couple can work on the opposite ends of a bridging station. Also, all women work on the outer nodes 1 to 5 and men work in the inner nodes 6 to 10. Also, it is known that a person working at a bridging station works for both sections connected to that station. For example, the woman working at station 3 works for both sections C and D. Also, no couple can work in the same section. Also, people from the same sections only can work on the same project and have worked with each other at least once while people working on a bridge have to attend the daily office meetings together. Lastly, people with no common sections never meet each other in office.

On the basis of the information given below, answer the questions that follow:

i. Amrita is married to Puneet who works neither for B nor for D.

ii. Meeta works at station 1.

iii. Vrinda is neither married to Sahil nor to Rohan and works in station

4. iv. Amrita and Meeta do not work for a common section.

v. Akash works on the same bridge as Rajesh’s wife.

vi. Meeta has never met Sahil.

vii. Kirti and Sakshi both share 1 section each with Meeta.

viii. Kirti and Vrinda often work on the same project together.

ix. Rajesh recently celebrated his 1 month marriage anniversary with Meeta.

x. Sahil and Vrinda meet each other every day but are not married.

 

 

 

Q. Which of the following groups has at least 3 pairs of people  who have never met in office?  

Solution:

Form the table in the solution to the first question of this set, we already know who works at which station and for which section.
So, we know that only in the 2nd group there are at least 3 pairs of people who never meet in office.
Consider option 1: Meeta, Sakshi, Akash and Rohan meet because they work for section B. Amrita, Rohan and Sakshi meet because they work for section C.  Meeta does not meet Amrita and Akash does not meet Amrita.
We have, 2 pairs of people who have never met in office. 

Consider option 2: Amrita, Sahil and Rajesh meet because they work for section D. Amrita, Rohan and Rajesh meet because they work for section C. Rohan and Akash meet because they work for section B.
Amrita does not meet Akash, Sahil does not meet Rohan and Akash, Rajesh does not meet Akash. We have, 4 pairs of people who have never met in office. 

Consider option 3: Vrinda, Sahil, Kirti and Puneet meet because they work for section E. Puneet, Meeta and Kirti meet because thay work for section A.
Vrinda does not meet Meeta and Sahil does not meet Meeta.
We have, 2 pairs of people who have never met in office. Hence, option 2.

QUESTION: 4

Which number will continue the series given below?

 1, 3, -5 , -1 , -3 , -9 , -13 , -25 , x

Solution:

From the fourth term onwards, every term is the sum of the three preceding terms. -1 = 1 + 3 - 5
-3 = 3 - 5 - 1
-9 = -5 - 1 - 3
- 13 = - 1 - 3 - 9
- 25 = - 3 - 9 - 13
Therefore, the next term = - 9 - 13 - 25 = - 47 Hence, option 2.

QUESTION: 5

In each question below three statements (I, II and III) are given followed by four conclusions numbered [1], [2], [3] and [4]. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Choose the correct options presented below.


Statements:

I. Some IITians are North Indians.

II. No North Indians are Engineers.

III. Some Engineers are South Indians.

 


Conclusions:

1. No North Indians are South Indians.

2. Some South Indians are not North Indians.

3. North Indians are South Indians.

4. Some IITians are not Engineers.

Solution:

Consider conclusions: 1. The following figure shows a case where some North Indians are South Indians. 

Conclusion 1 is incorrect. 2. As no engineers are North Indians, but some Engineers are south Indians, all the south Indian Engineers are not North Indians.
Some South Indians are not North Indians. 3. We can easily see from the above figure that conclusion 3 is incorrect.
4. From statements I and II, we can see that those IITians who are North Indians, are not engineers. .% Conclusion 4 is correct. Hence, the correct answer is option 2.

QUESTION: 6

Read the two statements given below and choose the statement logically follows from the first two.

Statements:

A. All chips are smart.

B. Some chips are Intel.

 

Conclusions:

I. Some smart are Intel.

II. All smart are Intel.

Solution:

As all chips are smart and some chips are Intel, those chips that are Intel are necessarily smart.
Conclusion I follows from the statements.
The following figure shows a case where all smart are not Intel. 

Conclusion II does not follow.

Hence, option 1.

QUESTION: 7

Group Question 

Answer the following question based on the information given below.


Ram developed a computer program which gave the following output for a given input, with the following steps in between. 

 

 

Q. What is the fifth step of the input given below? 

Solution:

The pattern for the original input is that, starting from the left, the prime numbers are placed in descending order while the composite numbers are placed in ascending order.
Also, the prime and composite numbers are placed alternately.
For the given input, the steps are as follows: 

Hence, option 4.

QUESTION: 8

Ram developed a computer program which gave the following output for a given input, with the following steps in between. 

 

 

Q. How many steps are needed to achieve the output for the input  given below?

Solution:

Consider the pattern obtained for the first input. Using this pattern, the number of steps is: 

Thus, three steps are required. Hence, option 3.

QUESTION: 9

1 @2 means “move 1 km north and then 2 km east”.

4&1 means “move 4 km north, turn left and move 1 km to the right”

5*3 means “move 5 km south, turn right and move 3 km”.

Rohan has been asked to follow the instructions in the given order: 1*3, 4@3, 5&1.

How far is Rohan from his initial position? 

Solution:

Based on the information given in the question, the path followed by Rohan is given below.

 

Note that for the last instruction, Rohan moves 5 km north, turns left at the same point (i.e. faces the west) and then moves 1 km to the right (i.e. move further north by 1 km).
Distance between Rohan’s initial and final position = 1 + 5 + 4 - 1 = 9 km Hence, option 2.

QUESTION: 10

If ‘A’ is ‘B’s father and ‘C’s brother, and if C is D’s son-in-law, then which of the following statements is/are true?

I. B is A’s son.

II. C is B’s uncle.

III. B is C’s nephew.

Solution:

Statements I and II are incorrect because B could be A’s daughter.
As C is D’s son-in-law, C is a male.
C is A’s brother.
Since A is B’s father, C is B’s uncle.
Hence, option 2.

QUESTION: 11

A man sells three types of widgets - A, B and C - at Rs. 32, Rs. 25 and Rs. 16 respectively. One day he earns Rs. 454 by selling these widgets. The number of type B widgets that he has sold is at most 3 more than that of type A widgets, and he has sold at least two widgets more of type C than that of type B. Which of the following can be the number of widgets of type C that he sold on that day if he sold at least one widget of each type?

Solution:

Let the man sell x, y and z units of the type A, B and C widgets respectively.

32x + 25y + 16z = 454. Dividing by 16, we get, 

The minimum k for which y is an integer is 3. For k=3 ,y becomes 6.
The next integral value thaty can attain is 16 + 6 = 22 Now, for y  22, the amount earned by the man becomes more than 450.
Hence, y must be 6, and he earns Rs. 150 by selling type B widgets.
Now, number of type B widgets sold is at most 3 more than that of type A.

6 - x  3, x  3

Also, the man has sold at least two widgets of type C more than that of type B widgets.

Therefore z - 6  2. z  8.

Hence, we get, 32x + 25y + 16z = 32x + 25 x 6 + 16z = 454.

32x+16z = 454-150 = 304.

2x + z = 19 Hence, possible solutions are, x = 3 andz = 13, x = 4 andz = 11, andx = 5 andz = 9 Among the possibilities, only 11 is given in the answer options.
Hence, option 4.

QUESTION: 12

Group Question

Answer the following question based on the information given below.

An advertising agency, is recruiting people for various positions and has set out criteria as follows:

I. Candidate should have scored a minimum of 70 percent in the Creative Entrance Test (CET) administered by the advertising agency.
II. Minimum of 2 years work experience in an advertsing agency.
III. Not more than 30 years of age as on 31st December 2009.
IV. A minimum of 60 percent at the XII std. level.
V. A graduation degree with at least 55 percent marks.


The recruitment is being conducted on 31st December 2009. The criteria for recruitment is: A. If the candidate fulfills all criteria, he/she is selected as an Executive.

B. If the candidate fulfills all criteria and in addition, has scored more than 85 percent in the CET and has more than 5 years of relevant work experience then she/he is selected as a Manager.
C. If the candidate has between 1-2 years of relevant experience but is less than 27 years of age as on 31.12.2009 and fulfills all other criteria, then she/he is referred to the General Manager.
D. If the candidate fulfills all other criteria but is aged over 30, then he/she is put on the waitlist.
E. In any other case, the candidate is rejected.

Q. In the cases given below, mark as the answer whichever category she/he falls into. Rajlakshmi was born on 12th January 1984, and has scored a uniform 60 percent in the XIIth standard and in gradutation. In CET, she has scored 75 percent. She has worked for 3 years in a competing advertising agency.  

Solution:

Rajlakshmi meets all the criteria.
She should be selected as an executive.
Hence, option 1.  

QUESTION: 13

An advertising agency, is recruiting people for various positions and has set out criteria as follows:

I. Candidate should have scored a minimum of 70 percent in the Creative Entrance Test (CET) administered by the advertising agency.
II. Minimum of 2 years work experience in an advertsing agency.
III. Not more than 30 years of age as on 31st December 2009.
IV. A minimum of 60 percent at the XII std. level.
V. A graduation degree with at least 55 percent marks.


The recruitment is being conducted on 31st December 2009. The criteria for recruitment is: A. If the candidate fulfills all criteria, he/she is selected as an Executive.

B. If the candidate fulfills all criteria and in addition, has scored more than 85 percent in the CET and has more than 5 years of relevant work experience then she/he is selected as a Manager.
C. If the candidate has between 1-2 years of relevant experience but is less than 27 years of age as on 31.12.2009 and fulfills all other criteria, then she/he is referred to the General Manager.
D. If the candidate fulfills all other criteria but is aged over 30, then he/she is put on the waitlist.
E. In any other case, the candidate is rejected.

 

 

Q. Raj, 28 years of age, graduated as an engineer 3 years ago. He worked for those 3 years in a reputed manufacturing firm. He scored 70 percent in his XII std., Graduation, and CET.

Solution:

As Raj does not meet the work-experience criteria. He should be rejected.
Hence, option 4.

QUESTION: 14

An advertising agency, is recruiting people for various positions and has set out criteria as follows:

I. Candidate should have scored a minimum of 70 percent in the Creative Entrance Test (CET) administered by the advertising agency.
II. Minimum of 2 years work experience in an advertsing agency.
III. Not more than 30 years of age as on 31st December 2009.
IV. A minimum of 60 percent at the XII std. level.
V. A graduation degree with at least 55 percent marks.


The recruitment is being conducted on 31st December 2009. The criteria for recruitment is: A. If the candidate fulfills all criteria, he/she is selected as an Executive.

B. If the candidate fulfills all criteria and in addition, has scored more than 85 percent in the CET and has more than 5 years of relevant work experience then she/he is selected as a Manager.
C. If the candidate has between 1-2 years of relevant experience but is less than 27 years of age as on 31.12.2009 and fulfills all other criteria, then she/he is referred to the General Manager.
D. If the candidate fulfills all other criteria but is aged over 30, then he/she is put on the waitlist.
E. In any other case, the candidate is rejected.

 

 

Q. Tamanna has scored 70 percent in the CET, and was bom on 30th August  1980. She has 2 years of experience in an advertising agency, and has scored 58 percent in her graduation exam and 65 percent in her XII std. examination.

Solution:

Tamanna meets all the criterias.
She should be selected as an executive.
Hence, option 3.

QUESTION: 15

Group Question

Answer the following question based on the information given below.


The following is the availability of six security guards to guard a museum for a particular year. The museum is closed on Sundays. There are four gates for the museum - east gate, west gate, north gate and south gate. Exactly one person has to guard each gate. Manivanan can guard on Tuesdays, Wednesdays and Fridays. In addition, he can guard on Mondays provided Mariappan does not guard on that day. Mani can guard on Mondays, Wednesdays and Thursdays. In addition, he can come on the first and third Saturdays of the month. Murugan can guard only on Mondays, Wednesdays, Thursdays and Fridays and he can guard on Saturdays, if the head of the security staff makes a special request. Mariappan can guard on Mondays, Tuesdays, Wednesdays and Saturdays. Murali can guard on Mondays, Tuesdays, Thursdays, Fridays and Saturdays. However on Mondays, if Mariappan does not report to work, then Murali will also not report to work. Murugesh can guard on all days except on Wednesdays.

 

 

Q. If Mariappan guards on Monday, then which of the following statements is/are true for that day?

A. Murugan, Mani, Mariappan and Murugesh is the only combination of guards possible for that day.
B. Murugan, Mani, Mariappan and Murali is a possible combination of guards on that day.
C. Murugan, Mariappan, Murali and Murugesh is a possible combination of guards on that day.

Solution:

If Mariappan guards on a Monday, Manivannan does not guard on that day. 

Also, Murali may or may not guard on that day.
Now, since statement A talks about the ‘only’ possible combination, it becomes false if there are multiple combinations possible.
Note that there are 5 people - Mariappan, Mani, Murugan, Murugesh and Murali who can guard on Monday.
Since only 4 guards are required on a given day, there are 5C4 = 5 combinations possible.
Thus, statement A is not true for that day.
Now, from the available guards given above, Murugan, Mani, Mariappan and Murali is a valid combination.
Similarly, Murugan, Mariappan, Murali and Murugesh is also a a valid combination.
Thus, statement B as well as statement C is true.

Hence, option 2.

QUESTION: 16

The following is the availability of six security guards to guard a museum for a particular year. The museum is closed on Sundays. There are four gates for the museum - east gate, west gate, north gate and south gate. Exactly one person has to guard each gate. Manivanan can guard on Tuesdays, Wednesdays and Fridays. In addition, he can guard on Mondays provided Mariappan does not guard on that day. Mani can guard on Mondays, Wednesdays and Thursdays. In addition, he can come on the first and third Saturdays of the month. Murugan can guard only on Mondays, Wednesdays, Thursdays and Fridays and he can guard on Saturdays, if the head of the security staff makes a special request. Mariappan can guard on Mondays, Tuesdays, Wednesdays and Saturdays. Murali can guard on Mondays, Tuesdays, Thursdays, Fridays and Saturdays. However on Mondays, if Mariappan does not report to work, then Murali will also not report to work. Murugesh can guard on all days except on Wednesdays.

 

 

Q. How many different combinations of guards are possible for any Monday?

Solution:

Consider the solution to the first question of the set.
From that solution, it is clear that there are 5C4 = 5 guard combinations possible on Monday.
Hence, option 1.

QUESTION: 17

The following is the availability of six security guards to guard a museum for a particular year. The museum is closed on Sundays. There are four gates for the museum - east gate, west gate, north gate and south gate. Exactly one person has to guard each gate. Manivanan can guard on Tuesdays, Wednesdays and Fridays. In addition, he can guard on Mondays provided Mariappan does not guard on that day. Mani can guard on Mondays, Wednesdays and Thursdays. In addition, he can come on the first and third Saturdays of the month. Murugan can guard only on Mondays, Wednesdays, Thursdays and Fridays and he can guard on Saturdays, if the head of the security staff makes a special request. Mariappan can guard on Mondays, Tuesdays, Wednesdays and Saturdays. Murali can guard on Mondays, Tuesdays, Thursdays, Fridays and Saturdays. However on Mondays, if Mariappan does not report to work, then Murali will also not report to work. Murugesh can guard on all days except on Wednesdays.

 

 

Q. What is the maximum number of days in a year for which the head of the security staff will definitely have to make a special request to Murugan?

Solution:

Murugan works on Saturdays if the head of the security staff makes a special request.
There are 4 guards required on each day.
Mariappan, Murali and Murugesh are available for work on all Saturdays. Thus, the fourth guard would be selected from Mani and Murugan.
Mani is available on the 1st and 3rd Saturdays.
Thus, the head of the security staff will have to definitely make a special request when it is certain that Mani will not come i.e. on all 2nd and 4th Saturdays.
On the 1st and 3rd Saturday of each month, Mani may or may not come.
Therefore, the head may not need to call Murugan on those Saturdays.

Now, to maximise the number of Saturdays, assume that the given year is a leap year and that there are 53 Saturdays.
Now, number on Saturdays on which Mani may be present = 24 . Maximum number of days on which the special request definitely has to be made = 29.
Hence, option 3

QUESTION: 18

The following is the availability of six security guards to guard a museum for a particular year. The museum is closed on Sundays. There are four gates for the museum - east gate, west gate, north gate and south gate. Exactly one person has to guard each gate. Manivanan can guard on Tuesdays, Wednesdays and Fridays. In addition, he can guard on Mondays provided Mariappan does not guard on that day. Mani can guard on Mondays, Wednesdays and Thursdays. In addition, he can come on the first and third Saturdays of the month. Murugan can guard only on Mondays, Wednesdays, Thursdays and Fridays and he can guard on Saturdays, if the head of the security staff makes a special request. Mariappan can guard on Mondays, Tuesdays, Wednesdays and Saturdays. Murali can guard on Mondays, Tuesdays, Thursdays, Fridays and Saturdays. However on Mondays, if Mariappan does not report to work, then Murali will also not report to work. Murugesh can guard on all days except on Wednesdays.

 

 

Q. Which of the following is a possible combination of guards for Friday?

Solution:

Mani and Mariappan do not work on Fridays, but the rest do.
Thus, Murugan, Manivanan, Murali and Murugesh is a possible combination of guards for Friday.
Hence, option 4

QUESTION: 19

Which of the following option has four bits that can be joined together to get two words which are opposite in meaning to each other?

sent tant side resent far ersome dis dust along ment

 1     2     3      4        5     6        7     8     9      10

Solution:

If we join 9 and 3 we get alongside, and if we join 7 and 2, we get distant. Distant and alongside are antonyms.
Hence, option 4.

QUESTION: 20

Abraham, Border, Charlie, Dennis and Elmer and their respective wives dined together and were seated at a circular table. The seats were so arranged that men and women alternated and each woman was three places distant from her husband. Mrs. Charlie sat to the left of Mr. Abraham. Mrs. Elmer sat two places to the right of Mrs. Border. Who sat to the right of Mr. Abraham?

Solution:

It is given that men and women alternated in their seating arrangement.
Hence, each man is between two women.
Identify the women who cannot be seated to the right of Mr. Abraham.
Since each woman was three places away from her husband, Mrs. Abraham cannot sit next to Mr. Abraham.
It is known that Mrs. Charlie is to the left of Mr. Abraham, so she cannot be at the right side simultaneously.
Since Mrs. Elmer is two places to the right of Mrs. Border, Mrs.

Elmer cannot be sitting to the right of Mr. Abraham.
So, either Mrs. Border or Mrs. Dennis could sit to the right of Mr. Abraham. Hence, option 4.

Related tests