Test: Addressing Modes Of 8051


10 Questions MCQ Test Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs | Test: Addressing Modes Of 8051


Description
This mock test of Test: Addressing Modes Of 8051 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: Addressing Modes Of 8051 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Addressing Modes Of 8051 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: Addressing Modes Of 8051 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Addressing Modes Of 8051 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following is not an addressing mode of 8051?

Solution:

The six addressing modes of 8051 are
1. Direct addressing
2. Indirect addressing
3. Register instructions
4. Register specific(Register Implicit) instructions
5. Immediate mode
6. Indexed addressing.

QUESTION: 2

The symbol, ‘addr 16’ represents the 16-bit address which is used by the instructions to specify the

Solution:

 The symbol, ‘addr 16’ represents the 16-bit destination address which is used by the LCALL or LJMP instruction to specify the call or jump destination address, within 64 Kbytes program memory.

QUESTION: 3

The storage of addresses that can be directly accessed is

Solution:

Only internal data RAM and SFRS can be directly addressed in direct addressing mode.

QUESTION: 4

The address register for storing the 16-bit addresses can only be

Solution:

The address register for storing the 16-bit addresses can only be data pointer.

QUESTION: 5

 The address register for storing the 8-bit addresses can be

Solution:

The registers R0 and R1 of the selected bank of registers or stack pointer can be used as address registers for storing the 8-bit addresses.

QUESTION: 6

The instruction, ADD A, R7 is an example of

Solution:

In register instructions addressing mode, operands are stored in the registers R0-R7 of the selected register bank. One of these registers is specified in the instruction.

QUESTION: 7

The addressing mode, in which the instructions has no source and destination operands is

Solution:

In register specific instructions addressing mode, the instructions donot have source and destination operands. Some of the instructions always operate only on a specific register.

QUESTION: 8

 The instruction, RLA performs

Solution:

The instruction, RLA rotates accumulator left.

QUESTION: 9

The instruction, ADD A, #100 performs

Solution:

Immediate data 100(decimal) is added to the contents of accumulator.

QUESTION: 10

In which of these addressing modes, a constant is specified in the instruction, after the opcode byte?

Solution:

In immediate mode, an immediate data, i.e. a constant is specified in the instruction, after the opcode byte.

Similar Content

Related tests