Test: Analogy- 1


25 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Analogy- 1


Description
This mock test of Test: Analogy- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Analogy- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Analogy- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Analogy- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Analogy- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

CUP : LIP :: BIRD : ?

Solution:

Cup is used to drink something with the help of lips. Similarly birds collects grass with the help of beak to make her nest.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Flow : River :: Stagnant : ?

Solution:

As Water of a River flows similarly water of Pool is Stagnant.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Paw : Cat :: Hoof : ?

Solution:

As cat has Paw similarly Horse has Hoof.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?

Solution:

As Ornithologist is a specialist of Birds similarly Archealogist is a specialist of Archealogy.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Peacock : India :: Bear : ?

Solution:

As Peacock is the national bird of India, similarly Bear is the national animal of Russia.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

REASON : SFBTPO :: THINK : ?

Solution:

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Carbon : Diamond :: Corundum : ?

Solution:

As Diamond is made of Carbon similarly Ruby is made of Corundum.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

NATION : ANTINO :: HUNGRY : ?

Solution:

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Architect : Building :: Sculptor : ?

Solution:

As 'Architect' makes 'Building' similarly 'Sculptor' makes 'Statue'.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Eye : Myopia :: Teeth : ?

Solution:

As Myopia is disease of eye similarly pyorrhoea is a disease of teeth.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Conference : Chairman :: Newspaper : ?

Solution:

As Chairman is the highest authority in a conference similarly Editor is in Newspaper.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Safe : Secure :: Protect : ?

Solution:

As safe ans secure have same meaning in the same way protect and guard have same meaning.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Master : OCUVGT :: LABOUR : ?

Solution:

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Microphone : Loud :: Microscope : ?

Solution:

As Microphone makes sound louder similarly Microscope makes the object magnified.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Melt : Liquid :: Freeze : ?

Solution:

As on melting, liquid is formed similarly on freezing solid is formed.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

College : Student :: Hospital : ?

Solution:

As Students read in College similarly Patients are treated in Hospital.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Tree : Forest :: Grass : ?

Solution:

As Tree is found in Forest similarly Grass is found in Lawn.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

South : North-West :: West : ?

Solution:

As North-West is 135o clockwise from South in the same were North-East is 135o clockwise from the West.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Cloth : Mill :: Newspaper : ?

Solution:

As Cloth is made in a Mill, similarly Newspaper is printed in press.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Country : President :: State : ?

Solution:

As President is the nominal head of a country, similarly Governer is the nominal head of a State.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Race : Fatigue :: Fast : ?

Solution:

As the result of Race is Fatigue similarly the result of Fast is Hunger.

QUESTION: 22

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Peace : Chaos :: Creation : ?

Solution:

As opposite meaning of peace is chaos similarly opposite meaning of creation is destruction.

QUESTION: 23

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Tiger : Forest :: Otter : ?

Solution:

As Tiger is found in Forest similarly Otter is found in the water.

QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Poles : Magnet :: ? : Battery

Solution:

As magnet has poles similarly battery has terminals.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Cassock : Priest :: ? : Graduate

Solution:

A Priest wears cassock (a full-length garment worn by certain Christian clergy, members of church choirs, and others having an office or role in a church.) while Graduate wears gown.

Similar Content

Related tests