Test: Animal Husbandry - 2


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Animal Husbandry - 2


Description
This mock test of Test: Animal Husbandry - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Animal Husbandry - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Husbandry - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Animal Husbandry - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Husbandry - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Rearing and breeding of fish in pound, tanks and artificial reservoirs is called :-

Solution:

Fish farming or pisciculture involves raising fish commercially in tanks or enclosures such as fish ponds, usually for food. It is the principal form of aquaculture, while other methods may fall under mariculture. A facility that releases juvenile fish into the wild for recreational fishing or to supplement a species' natural numbers is generally referred to as a fish hatchery.

QUESTION: 2

Which one of the following is the indigenous breed of chickens :-

Solution:

There are only four pure Indian breeds of chicken available.
Aseel. It is noted for its pugnacity, high stamina, majestic gait and dogged fighting qualities.
Chittagong. It is also known as Malay.
Kadaknath. The skin, beak, shanks, toes and soles of feet are slate-like in colour.
Busra.

QUESTION: 3

Tick the viral disease of cattle :-

Solution:

Foot-and-mouth disease (FMD) is a severe, highly contagious viral disease of cattle and swine. The disease is caused by a virus of which there are seven ‘types’, each producing the same symptoms, and distinguishable only in the laboratory. Animals pick up the virus either by direct contact with an infected animal or by contact with foodstuffs or other things which have been contaminated by such an animal, or by eating or coming into contact with some part of an infected carcase.

QUESTION: 4

Males of honey bee colony are called :-

Solution:

A drone is a male bee. Unlike the female worker bee, drones do not have stingers and gather neither nectar nor pollen. A drone's primary role is to mate with an unfertilized queen.

QUESTION: 5

Main sugar present in the honey is :-

Solution:

Fructose, a monosaccharide found in honey and many sweet fruits; it is used in solution as a fluid and nutrient replenisher. Also called levulose and fruit sugar.

QUESTION: 6

Cattle feed should contain :-

Solution:

Animal feed includes: A. roughage, which is largely fibre,and B. concentrates,which are low in fibre and contains relatively high levels of proteins and other nutrients. Cattle balanced rations containing all nutrition in proportionate amount, besides such nutritions food material, certain feed additives containing micronutrients promote the health and milk output of dairy  animals.

QUESTION: 7

Percentage of proteins in the fish meal is :-

Solution:

Any complete diet must contain some protein, but the nutritional value of the protein relates directly to its amino acid composition and digestibility. High-quality fishmeal normally contains between 60% and 72% crude protein by weight. Typical diets for fish may contain from 32% to 45% total protein by weight.

QUESTION: 8

Plants providing nectar and pollens to the honey bee collectively called :-

Solution:

Plants that yield pollen and nectar are collectively called bee pasturage or bee forage. India having a wide varieties of floral geography and the bee pasturage also varies. Pollen is a highly proteinaceous food for bees. The plants that produce only pollen are called pollen plants.

QUESTION: 9

Exotic breed of honey bee is

Solution:

The western honey bee or European honey bee (Apis mellifera) is the most common of the 7–12 species of honey bee worldwide. The genus name Apis is Latin for "bee", and mellifera is the Latin for "honey-bearing", referring to the species' production of honey. Like all honey bees, the western honey bee is eusocial, creating colonies with a single fertile female (or "queen"), many normally non-reproductive females or "workers," and small proportion of fertile males or "drones."

QUESTION: 10

Dr. V. Kurien is famous for :-

Solution:

Dr Verghese Kurien, Father of the White Revolution and man behind Amul. “Eight hours for dairy, eight hours for family and eight hours for sleep” – words from Dr Verghese Kurien who is known as the Father of the White Revolution. He is so called because of his initiatives and immense contribution to the dairy sector.

QUESTION: 11

Broilers are maintained for getting :-

Solution:

A broiler is any chicken that is bred and raised specifically for meat production. Many typical broilers have white feathers and yellowish skin. Most commercial broilers reach slaughter-weight between four and seven weeks of age, although slower growing breeds reach slaughter-weight at approximately 14 weeks of age.

QUESTION: 12

Which one of the following is a true fish :-

Solution:

The strict biological definition of a fish, above, is sometimes called a true fish. True fish are also referred to as finfish or fin fish to distinguish them from other aquatic life harvested in fisheries or aquaculture.

QUESTION: 13

Blue revolution is concerned with :-

Solution:

Blue Revolution refers to the time of intense growth in the worldwide aquaculture industry from the mid-1960s to present. Blue Revolution is an explosion in aquaculture, and specifically fish production as a form of self-sufficiency, nutrients, and economic growth for India.

QUESTION: 14

Buffalo's milk does not contain :-

Solution:

Correct answer: C

Buffalo Milk provide the right amount of bone-building nutrients, specifically calcium, vitamin D, protein, phosphorus, magnesium, potassium, vitamin B12 and zinc.

Buffalo Milk does not contain Vitamin C. This vitamin is generally found in Broccoli, Tomato, spinach etc

QUESTION: 15

Murrah is a high-yielding breed of :-

Solution:

The Murrah breed of water buffalo is kept for dairy production. It has been used to improve the milk production of dairy buffalo in other countries, such as Italy, Bulgaria and Egypt. The Murrah buffalo is jet black in colour, sometimes with white markings on the face or legs. They typically have short and tightly curved horns. Average milk production is 2200 litres in a lactation period of 310 days.

QUESTION: 16

Why are honeybees so important ?

Solution:

Globally there are more honey bees than other types of bee and pollinating insects, so it is the world's most important pollinator of food crops. It is estimated that one third of the food that we consume each day relies on pollination mainly by bees. For crops such as blueberries and almonds, the honey bee plays an essential role in pollination of commercial crops. In addition, honey bees play a significant role in the pollination of other important crops such as cotton and flax. And there are also a number of valuable non-food products produced by the honey bee, such as beeswax used in cleaning and beauty products .

QUESTION: 17

Which one of the following is milch breed of cow ?

Solution:

The Gir or Gyr is one of the principal Zebu breeds originating in India. It has been used locally in the improvement of other breeds including the Red Sindhi and the Sahiwal. It is very known for its milk producing qualities and is often bred with Friesian cows to make the Girolando breed.

QUESTION: 18

The viral disease 'Ranikhet' is associated with :-

Solution:

Ranikhet disease, also known in the West as Newcastle disease is a contagious and highly fatal daises of flows. In spite of the notable work done towards its control, this disease still ranks as one of the most serious virus diseases of poultry. The disease occurs in almost all countries and usually assumes a server form affecting birds of all ages. Ranikhet disease is largely a disease of flows, but it also effects turkeys, pigenosn, grows, ducks, geese, koel pheasants, guinea-flows, partridges and doves. hedgehogs have been suspected as reservoirs of the disease. The disease is also suspected to cause conjunctivitis among laboratory workers and persons handling infected birds.

QUESTION: 19

Catla and Rohu are the examples of :-

Solution:

Rohu is a species of carp family, found in rivers of Indian subcontinent and extensively used in aquaculture. The large silver coloured Rohu fish is an important aquacultured freshwater species. Katla or Catla also known as major Indian carp is commonly found in rivers and lakes of India and one of the most popular species of freshwater fish. The catla along with roho labeo and mrigal carp are the most important aquacultured freshwater fish in India.

QUESTION: 20

.................... is the rearing of silk worms for the production of silk :-

Solution:

Sericulture, or silk farming, is the cultivation of silkworms to produce silk. Sericulture has become an important cottage industry in countries such as Brazil, China, France, India, Italy, Japan, Korea, and Russia. Today, China and India are the two main producers, with more than 60% of the world's annual production.

QUESTION: 21

Which of the following is the high milk yielding variety of cow?

Solution:

Holstein-Friesian Cattle

Holstein Cattle Breed. Holstein full name is Holstein-Friesian Cattle or Friesian Cattle that is Holstein amazing milk producer and it is the highest milk production dairy farm animal in the world. This produced milk. This dairy cattle produced milk 32,740 kg in 365 days.

QUESTION: 22

The production of useful aquatic plants and animals like prawns, fish, lobsters, crabs, molluscs, etc. using various types of water resources is called

Solution:

Aquaculture is the production of useful aquatic plants and animals like prawns, fish, lobsters, crabs, mollusks, etc using various types of water resources.

 

QUESTION: 23

Bombay duck and hilsa are examples of

Solution:

The Bombay Duck fish is a lizard fish which is known  by many names such as Bummalo, Loytta, Bombil etc.

The Hilsa fish  is  a very popular  food fish in South Asia. It is also known by many names such as Ilish, Hilsa herring, Hilsa Shad, Ellis, Modar etc.

Bombay duck and Hilsa are prime example of marine fish as they are found  in salt water such as oceans or salt lakes, although the two varieties of hilsa namely Tenualosa ilisha and Tenualosa toli ilisha are found both in  marine and fresh waters of Bangladesh.

QUESTION: 24

Which one of the following is the indigenous breed of chickens ?

Solution:

There are only four pure Indian breeds of chicken available.
Aseel. It is noted for its pugnacity, high stamina, majestic gait and dogged fighting qualities.
Chittagong. It is also known as Malay.
Kadaknath. The skin, beak, shanks, toes and soles of feet are slate-like in colour.
Busra.

QUESTION: 25

Males of honey bee colony are called :-

Solution:

A drone is a male bee. Unlike the female worker bee, drones do not have stingers and gather neither nectar nor pollen. A drone's primary role is to mate with an unfertilized queen.

Similar Content

Related tests