Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2


Description
This mock test of Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: April 2021 Weekly Current Affair - 2 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Recently Fintech platformU Gro Capital partnered with which bank to launch credit cards for MSMEs? 

Solution:

Fintech platform U Gro Capital has partnered with SBM Bank India to launch credit cards for small businesses. The ‘GRO Smart Business’ credit cars is powered by RuPay along with EnKash.

QUESTION: 2

In which city,the world Table Tennis Championships will be held from November 23-29,2021? 

Solution:

The World Table Tennis Championships will be held as per schedule from November 23 to 29 in Houston, USA, the game’s governing body ITTF has said.

QUESTION: 3

Recently Union Minister Arjun Munda and Dr Harsh Vardhan launched tribal health collaboration.Name it? 

Solution:

Union Health Minister Dr Harsh Vardhan and Tribal Affairs Minister Arjun Munda launched ‘Anamaya’- the Tribal Health Collaborative through video conference.

QUESTION: 4

The Union Agricultural Ministry signed MoU with which company for a pilot project in 100 villages of 6 states to raise farmers income? 

Solution:

Union Agriculture Ministry has signed an MoU with Microsoft for a pilot project in 100 villages of six states.

QUESTION: 5

Recently which organisation amended India’s inflation forecasting model? 

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) said it has revised its inflation-forecasting model to better capture how fiscal and monetary policy interact with real-economy elements.

QUESTION: 6

Recently which national digital depository on health and nutrition was launched by NITI Aayog in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation? 

Solution:

NITI Aayog, in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation and Centre for Social and Behaviour Change, Ashoka University launched Poshan Gyan, a national digital repository on health and nutrition.

QUESTION: 7

As per 2021 World best countries report by US News and BAV group,which country topped the list? 

Solution:

For the first time, Canada takes the top spot overall in the 2021 Best Countries Report, a ranking and analysis project by US News & World Report; BAV Group, a unit of global marketing communications company VMLY&R; and the Wharton School of the University of Pennsylvania.

QUESTION: 8

Recently which organisation launched first of its kind online dispute resolution handbook in India? 

Solution:

NITI Aayog launched the first-of-its kind Online Dispute Resolution (ODR) handbook in India.ODR is the resolution of disputes outside courts, particularly of small and medium-value cases, using digital technology and techniques of alternate dispute resolution such as negotiation, mediation, and arbitration.

QUESTION: 9

Recently Cabinet approved Production Linked Incentive scheme ‘National Programme on High-Efficiency Solar PV Modules’ for achieving manufacturing capacity of Giga Watt with an outlay of

 

Solution:

The Union Cabinet has approved the Production Linked Incentive (PLI) Scheme- ‘National Programme on High Efficiency Solar PV Modules’ for achieving manufacturing capacity of Giga Watt with an outlay of Rs 4,500 crore.

QUESTION: 10

Which mutual fund company has become the first mutual fund house to cross Rs 5 lakh crore AUM Mark? 

Solution:

SBI Funds Management Pvt. Ltd has become the first mutual fund house in India to cross theRs5 lakh crore average assets under management (AAUM) mark. In the last one year, SBI MF’s average AUM has grown to ₹5.04 lakh crore from ₹3.73 lakh crore, recording a growth of 35 % during the financial year 2020-21.

QUESTION: 11

How much amount was authorised by IMF as expansion to countries battling Covid 19? 

Solution:

The International Monetary Fund has authorised a USD 650 billion expansion of the 190-nation lending institution’s resources with the aim of providing more support for vulnerable countries as they battle the coronavirus pandemic.

QUESTION: 12

How much amount has been sanctioned for augmenting healthcare facilities in NE States? 

Solution:

Minister of State for Development of North Eastern Region, DoNER Dr. Jitendra Singh has said that more than Rs. 250 crore had been sanctioned for augmenting healthcare facilities in the North-Eastern States for effective management of COVID-19.

QUESTION: 13

Recently which Indian wrestler was inducted into WWE Hall of Fame 2021? 

Solution:

The Great Khali has been inducted into the WWE Hall of Fame Class of 2021.

QUESTION: 14

Which telecom company has launched an integrated platform that enables enterprises to leverage power of Internet of things and gear up for connected things? 

Solution:

Telecom operator Bharti Airtel announced an integrated platform that enables enterprises to leverage the power of the Internet of Things (IoT) and gear up for the emerging era of ‘connected things’.

QUESTION: 15

Which application was launched by Principal Scientific Adviser to government K Vijay Raghavan to promote well-being across age groups? 

Solution:

Principal Scientific Adviser to the Government, Prof. K Vijay Raghavan has launched the MANAS App to promote wellbeing across age groups.

QUESTION: 16

Recently RBI enhanced temporary liquidity limit for states and UTs by how much percent? 

Solution:

The Reserve Financial institution of India has enhanced the momentary liquidity restrict for states and union territories by about 46% to assist them tide over their money movement mismatches.

QUESTION: 17

Which cricketer has been awarded the Sir Richard Hadlee medal for the fourth time in six years? 

Solution:

New Zealand captain Kane Williamson has been awarded the Sir Richard Hadlee medal for the fourth time in six years, while women’s allrounder Amelia Kerr and rising star Devon Conway also claimed top honours at the New Zealand Cricket Awards for the 2020-21 season

QUESTION: 18

Who launched 75 pension series awareness to Mark 75 years of India’s independence? 

Solution:

Minister for Personnel, Public Grievances and Pensions Dr Jitendra Singh launched 75 series Pension awareness to mark 75 years of India’s independence.

QUESTION: 19

Atal Innovation Mission has collaborated with which organisation for innovations in public system? 

Solution:

The Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, and Centre for Innovations in Public Systems (CIPS) have collaborated to reinforce the innovation and entrepreneurship ecosystem in India by developing a database of innovations in public systems for improving public service.

QUESTION: 20

Recently RBI enhanced the loan limit from ₹50 lakh to how much amount per borrower against the pledge/hypothecation of agricultural produce backed by NWRs/(e-NWRs) issued by warehouses registered and regulated by WDRA? 

Solution:

The Reserve Bank of India has enhanced the loan limit from Rs 50 lakh to Rs 75 lakh per borrower against the pledge/hypothecation of agricultural produce backed by NWRs/(e-NWRs) issued by warehouses registered and regulated by WDRA.

QUESTION: 21

As per RBI data,bank deposits grew by how much percent in financial year ended March 31,2021? 

Solution:

Bank credit grew 5.56 per cent to Rs 109.51 lakh crore, while deposits rose 11.4 per cent toRs 151.13 lakh crore in the financial year ended March 31, 2021, data released by the Reserve Bank of India (RBI) showed.

QUESTION: 22

Which cricketer has dethroned Virat Kohli as world no 1 batsman in ICC Men’s ODI Rankings? 

Solution:

In the International Cricket Council’s (ICC) rankings for ODI batsmen, Pakistan Captain Babar Azam has climbed to the No.1 spot. Azam replaced his Indian counterpart Virat Kohli, who was occupying the top position for nearly three and a half years.

QUESTION: 23

Which organisation has decided to publish financial inclusion index? 

Solution:

The Reserve Bank of India has decided to publish the Financial Inclusion Index. To begin with, The FI index will be published annually in July for the previous financial year.

QUESTION: 24

Which country opened 5G signal station at world’s highest radar location near Tibet border? 

Solution:

China has opened a 5G signal base at the Ganbala radar station in the remote Himalayan region of Tibet which is the world’s highest manually operated radar station at an elevation of 5,374 meters.

QUESTION: 25

Who has been made the brand ambassador of the Punjab Anti Corona vaccination programme? 

Solution:

Actor Sonu Sood has been made the brand ambassador for Punjab’s anti-coronavirus vaccination programme.