Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Current Affairs & Hindu Analysis: Daily, Weekly & Monthly | Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: April 2021 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which platform has launched a new video-based wealth community called Wealth Community? 

Solution:

Home-grown digital financial services platform Paytm has launched a new video-based wealth community called the Paytm Wealth Community.

QUESTION: 2

The State Bank of India (SBI) Research has revised India’s FY22 growth to what percent? 

Solution:

The State Bank of India (SBI) Research has revised India’s FY22 growth to 10.4% from 11% projected earlier in view of the increasing COVID-19 related curbs across states.

QUESTION: 3

Who has been awarded the prestigious ‘Nelson Mandela World Humanitarian Award 2021’ by the Diplomatic Mission Global Peace? 

Solution:

Software-engineer turned social entrepreneur, Rumana Sinha Sehgal has been awarded the prestigious ‘Nelson Mandela World Humanitarian Award 2021’ by the Diplomatic Mission Global Peace.

QUESTION: 4

In which country,the World Youth Boxing Championship 2021 was held? 

Solution:

In the World Youth Boxing championships, Indian women boxers put up sensational performances as they created history with seven gold medals in Kielce, Poland.

QUESTION: 5

Tennager Arjun KalyAn became India’s 68thChess Grandmaster.He hails from which state? 

Solution:

Tamil Nadu teenager Arjun Kalyan became India’s 68th Chess Grandmaster when he crossed the 2500 ELO mark after beating Dragan Kosic in the fifth round of GM Round Robin “Rujna Zore-3” in Serbia.

QUESTION: 6

Which country announced Rs 8.12 crore grant under its partnership with India for Indo-Pacific Oceans Initiative? 

Solution:

As India and Australia increase engagement under Indo Pacific vision, Canberra (April 19) announced a Rs 8.12 crore-grant under the Indo-Pacific Oceans Initiative(IPOI).

QUESTION: 7

Recently RBI restricted which card companies from on boarding new domestic customers from May 1 for violating data storage norms? 

Solution:

The Reserve Bank has restricted American Express Banking Corp and Diners Club International Ltd from onboarding new domestic customers onto their card networks from May 1 for violating data storage norms.

QUESTION: 8

When is UN English Language Day observed? 

Solution:

Every year the United Nations marks April 23 as English Language Day. The day is also traditionally known to be the birthday of William Shakespeare.

QUESTION: 9

Recently S&P forecasted India GDP at what percent for 2021-22? 

Solution:

Standard and Poor (S&P) Global Ratings has forecast a 11 per cent GDP growth for India in 2021-22 on account of a fast economic reopening and fiscal stimulus. However, S&P has flagged Covid-19 containment measures as key risks for the economy.

QUESTION: 10

Who was was named Sportstar of the Decade at the 2021 Sportstar ACES Awards? 

Solution:

M. C. Mary Kom, the only boxer – male or female – to win eight world championships medals, was named Sportstar of the Decade at the 2021 Sportstar ACES Awards.

QUESTION: 11

Who was appointed as Associate Attorney General making him/her the first person of colour to occupy the third highest position at the Department of Justice? 

Solution:

The United States Senate voted 51-49 to confirm Indian-American Vanita Gupta as associate attorney general, making her the first person of colour to occupy the third highest position at the Department of Justice.

QUESTION: 12

NASA’s Perseverance rover on which planet has made oxygen from the planet’s carbon dioxide atmosphere? 

Solution:

NASA’s Perseverance rover on Mars has made oxygen from the planet’s carbon dioxide atmosphere. It is the second successful technology demonstration on the mission, which flew a mini-helicopter.

QUESTION: 13

What is the theme of this year’s World Day for Safety and Health at Work 2021? 

Solution:

World Day for Safety and Health at Work is observed on April 28 annually. The day has been observed worldwide since 2003.

QUESTION: 14

Which state government has approved allotment of 140 acres of land to e-commerce major Flipkart for setting up its largest fulfilment centre in Asia? 

Solution:

The Haryana government has approved allotment of 140 acres of land to e-commerce major Flipkart for setting up its largest fulfilment centre in Asia, having a covered area of 3 million square feet in Patli Hajipur in Gurugram district’s Manesar.

QUESTION: 15

Recently Govt extended deadline for making payment under Vivad Se Vishwas scheme till which date? 

Solution:

Government has extended certain timelines in order to give respite to taxpayers in difficult COVID times. It has extended deadline for making payment under tax dispute resolution scheme Vivad Se Vishwas by two months till 30th of June.

QUESTION: 16

Recently a community service centre has been set up to bring all data on board India’s first dedicated solar space mission to a single web-based interface.Name it? 

Solution:

A community service centre has been set up to bring all data on board India’s first dedicated solar space mission to a single web-based interface.The service centre is called Aditya-L1 Support Cell.

QUESTION: 17

Recently WHO unveiled global immunization strategy to save 50 million lives by which year? 

Solution:

A UN-led global immunization strategy was unveiled to reach more than 50 million childrenwho have missed lifesaving jabs against measles and other diseases because of COVID-19 disruption.

QUESTION: 18

Which state cabinet approved a policy to provide jobs on compassionate grounds and economically weaker section (EWS) status to children under Harihar Scheme? 

Solution:

The Haryana cabinet approved a policy to provide jobs on compassionate grounds and economically weaker section (EWS) status to children either abandoned or surrendered and turned 18-year-old while living in child-care institutions across state.

QUESTION: 19

What is the theme of this year’s World Book andCopyright Day 2021? 

Solution:

World Book and Copyright Day is celebrated every year on April 23 to promote reading, publishing, and copyright.

QUESTION: 20

Who was appointed as part time chairman of HDFC Bank? 

Solution:

Private sector lender HDFC Bank said the Reserve Bank of India has approved appointment of former Economic Affairs Secretary Atanu Chakraborty as the part-time chairman of the bank.

QUESTION: 21

How much amount was infused into in state owned IFCI by the central government? 

Solution:

line with Budget announcement, the government has infused Rs 200 crore capital in state-owned IFCI to improve its financial health.

QUESTION: 22

Recently the finance ministry widened the scope of ECLGS Scheme toinclude which sector? 

Solution:

The finance ministry expanded the scope of the Rs 3 lakh crore Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) which will now cover borrowers from the healthcare segment, apart from the 26 sectors identified by the Kamath Committee.

QUESTION: 23

Who won the 12th Barcelona Open Title? 

Solution:

Rafael Nadal saved a championship point to beat Stefanos Tsitsipas 6-4, 6-7 (6/8), 7-5 and claim a 12th Barcelona Open title in the ATP’s longest match of 2021.

QUESTION: 24

Who has been appointed as the new Chairman & Managing Director (CMD) of BEML Limited, a Miniratna Defence PSU under the Ministry of Defence?

Solution:

Amit Banerjee has been appointed as the new Chairman & Managing Director (CMD) of BEML Limited, a Miniratna Defence PSU under the Ministry of Defence.

QUESTION: 25

Recently the central government has left GPF and other non-government PF interest rate unchanged at what percent? 

Solution:

Government has left GPF and other non-government PF interest rate unchanged at 7.1 percent.