Test: Basic AC Parallel Circuits


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Basic AC Parallel Circuits


Description
This mock test of Test: Basic AC Parallel Circuits for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Basic AC Parallel Circuits (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Basic AC Parallel Circuits quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Basic AC Parallel Circuits exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Basic AC Parallel Circuits extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 In a parallel circuit, we consider _____________ instead of impedance.

Solution:

In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where admittance is the reciprocal of impedance.

QUESTION: 2

In a parallel circuit, we consider instead of __________

Solution:

 In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where admittance is the reciprocal of impedance.

QUESTION: 3

 Which, among the following is the correct expression for impedance?

Solution:

We know that impedance is the reciprocal of admittance, hence the correct expression for impedance is: Z=1/Y.

QUESTION: 4

Which, among the following is the correct expression for admittance?

Solution:

 We know that admittance is the reciprocal of impedance, hence the correct expression for admittance is: Y=1/Z.

QUESTION: 5

What is the unit of admittance?

Solution:

 The unit for admittance is ohm-1 because the unit of impedance is ohm and admittance is the reciprocal of impedance.

QUESTION: 6

As the impedance increases, the admittance ____________

Solution:

 As the impedance increases, the admittance decreases because admittance is equal to 1/impedance.

QUESTION: 7

 if the impedance of a system is 4 ohm, calculate its admittance.

Solution:

We know that: Y=1/Z.
Substituting the value of Z from the question, we get Y= 0.25 ohm-1.

QUESTION: 8

The admittance of a system is 10 ohm^-1, calculate its impedance.

Solution:

We know that: Z=1/Y.
Substituting the value of Y from the question, we get Z= 0.1 ohm.

QUESTION: 9

If two bulbs are connected in parallel and one bulb blows out, what happens to the other bulb?

Solution:

 In a parallel circuit, if one bulb blows out, it acts as an open circuit. Current does not flow in that branch but it continues to flow in the other branch hence the bulb continues to glow.

QUESTION: 10

 In A parallel circuit, with any number of impedances, The voltage across each impedance is?

Solution:

In parallel circuits, the current across the circuits vary whereas the voltage remains the same.