Test: Belt Tensioning Methods


9 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Belt Tensioning Methods


Description
This mock test of Test: Belt Tensioning Methods for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Belt Tensioning Methods (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Belt Tensioning Methods quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Belt Tensioning Methods exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Belt Tensioning Methods extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Is it possible to remove the slack from the belt?

Solution:

Explanation: A short length of belt is cut to remove slack provided it is not an endless belt.

QUESTION: 2

A ribbed V belt is a negative drive.

Solution:

Explanation: It is a positive drive.

QUESTION: 3

 The cross section of V belt consist of rubber backing to help engagement of teeth with sprocket.

Solution:

Explanation: It is used for protecting the load carrying tension members.

QUESTION: 4

Ribbed V belt is not generally recommended as the output speed keeps fluctuating.

Solution:

Explanation: There is no variation in output speed in case of ribbed V belts.

QUESTION: 5

The ribbed V belts don’t require any type of lubrication like V belts.

Solution:

Explanation: Ribbed V belts are free from lubrication problem.

QUESTION: 6

Ribbed V belts are very stable and can tolerate some misalignment without any malfunctioning.

Solution:

Explanation: Ribbed V belts are very sensitive.

QUESTION: 7

Toothed belt is preferred over ribbed V belt.

Solution:

Explanation: Toothed belt and ribbed V belt is same thing.

QUESTION: 8

The idler pulley increases the power transmitting capacity of the belt drive.

Solution:

Explanation: Idler pulley increases the arc of contact which further increases the power transmitting capacity.

QUESTION: 9

Adjusting screw can be used for adjusting belt tension?

Solution:

Explanation: Adjusting screw varies the distance between electric motor and bedplate.

Similar Content

Related tests